Mrzí mě, že jsem si nevedla nějakej deník, kam bych si napsala, kde všude jsem byla a třeba k tomu přiložila pohled…v té době foťáky sebou děcka neměla.
Já fotky mám černobílé i z toho roku 1969 a pak 70+71(brácha měl Flexaretu)..Psala jsem si vždy deníky + kroniku..(teda soukromý deník,jak si holky píšou- nikdy)Kluci měli překrásnou kroniku-kožený obal s třásněmi..i malované autentické akce v přírodě..Byli starší-tenkrát jim bylo asi 18..Já si psala i na dovče na Lipně každý den ráno,co se dělo včera…A na Kosu v 2002 se Zdenkou a ještě jednou kámoškou taky..Když si to čtu,jsem myslí tam..Jaruš lituje,že jsme si nezačaly psát,co jsme spolu začly ve 2016 v Pakoštane,a pak jezdíme každý rok na podzim a na jaře na wellnesy..Teď máme pauzu,Jaruš jde teď 18.na totálku s kolenem..a loni v květnu jsem byla zas já..
A fotokroniku našeho rodu mám od r.2003 do 2013..a strom života-ale to jsem psala..
chladit,hm?.já bych asi chladila.. ta rehabka by ti taky mohla poradit…Ale jsou tu doktorky,tak budou vědět..A musím ti vynadat!🤔až to člověk vyzkouší na sobě,tak pochopí,že předčasné běhání bez berlí(sice bez bolesti) není to pravé ořechové,že?👎..Ale stalo se,tak se bude holt léčit..Nepřepínala bych asi teď i to cvičení..Mně se to mluví,já měla jen meniskus laparoskopicky,ale ty totálku-mělas větší zásah..Drž se a když tak jeď do toho Krnova..do pondělka je dlouhá doba..
přesně tohle jsem si říkala,když se mi nechtělo vracet na video🙂🙂,že napíšu osel a Renča mě opraví,že je to mula🙂🙂ale neva..Mám tě přečtenou..já ten rozdíl nějak nepoznám..osel..mula..mezek.. Já teda couvám ráda,mužu říct,že umím..jen u té 206 ,jsou ty odhady horší ,jak u 106..tam bylo vidět krásně až dolů… teď kolikrát musím vylézt se podívat,aby pak ten další vyjel....U 406-to je kočár,jsem chvili cvičila..Má vysoký zadek..
ano,to dělá hodně..být se “svými”..Já byla v 1.třídě na táboře někde v Hrubé vodě..Pamatuju si z něj,že jsem viděla poprvé kometu(né Renču🤭) večer,u táboráku..jinak mi z něj nezůstalo v hlavě vůbec nic neměla jsem tam žádnou kamarádku..Pak-asi od 11-12 let jsme měli v dědině junácký oddíl a větší kluci chodili na čundry a měli pod Sovincem boudu a další stylovou “klubovnu”v dědině.chodili jsme každou sobotu do lesa..učili se všechno,od poznávání stromů podle listí,kůry,všechny rostliny,byliny,květy,trávy..Sbírali jsme a sušili hluchavky,kozičky… A hlavně-chovat se v lese..Když jsme si dělali oheň a něco na něm vařili,nesměl nikdo,kdo tam přišel po nás poznat,že jsme tam vůbec byli.. No a s takovou partou lidí-a hlavně skvělou vedoucí Mankou, “tetou” Mirkou..a "bratrem" Grizzlim, jsme si sami dělali podsady k vojenským celtám..a stavěli “jehlany”..první stany jsme mívali jehlany,a ž pak bývala “áčka”..Podlážky potom přímo na táboře za Břevencem v r 1969 z klacků,nasbíraných v lese..Všichni jsme si byli rovni,byli jsme všichni poprvé spolu na táboře..Přidal se k nám ještě další oddíl z vedlejší dědiny…Holek nás tam bylo 6 -oddíl "Vlaštovek"a asi 35 kluků od snad 7-8 roků..Vařili jsme si sami-pod dohledem “tety”,a každý den měla službu jedna skupina..chodilo se na dřevo jak do kuchyně,tak na táborák..Uctíval se táborový kruh..Zatla se sekera do špalku mezi vnitřním a vnějším kruhem..NIKDO si nedovolil vstoupit za celý tábor dovnitř..Byl určen “správce ohne”,a jen ten mohl přikládat a upravovat oheň..Zapalovalo se loučema ze smoly,ty vyráběli starší kluci sami..škoda,že mám ty fotky nalepené v albumu…třeba někde najdu ještě volné..Nádobí se umývalo v horském potůčku-z něj se dalo i pít..Mastnota pustila trávou a pískem z potoka,nebo popelem..První se kopala latrina na kopečku-asi 10-20 metrů mezi stromy kus od tábora..kůly zaražené šikmo do země a přes to jedna na sezení,další jako podpěra..A kdo se neuržel,měl smůlu🙂Nechtěla bych vidět dnešní děcka🙂zasypávalo se vápnem..Jinak každé ráno zpívaný budíček,večer večerka..Dodnes si je pamatuju.Nástup..skládaly se sliby…Harašení?ano,my klukům zašily nohavice u kroje a oni nestihli nástup..a oni nás v noci namazali zubní pastou🙂🙂Další tábory pak jsme měli natajňačku-to už byl Junák zakázaný..Na Strálku u Rýmařova…Pak další už jako Pionýři v Karlovicích..Nám to bylo jedno-idea byla pořád stejná a děckám bylo jedno,jak se jmenujem..To jsem pak už měla na starosti 12 kluků od 9-11 let..No,dávali mi zabrat,ale byly i úsměvné chvilky..Když jsem po nich chtěla,aby si třeba přeprali něco,tak neměli..ale stačilo říct "kluci budu prát,nemáte něco"?Najednou tam bylo punčocháčů a ponožek..tak já na ně “tak a jdem na to..zakleknout a jedem”..Já dohlížela,máchala a ždímala…ukázala,jak ty šlapky mnout..Myslím,že to byla i pro ně svým způsobem průprava..Nemyslím si,že by tam někdy byla nuda… já měla pod sebou většinou malá děcka a mně bylo 17-18?.Chodilo se na výpravy,kluci se vyblbli,něco se naučili.....v Jedovnici to už jsem byla na střední..tam to bylo jiné,tam byly už předpisy,ale já tam ledničku teda nezažila-maso bylo v konvích v ledové vodě ve skruži..Jsem se nějak rozjela🤗
Jen prostě to jsou mé zážitky z táborů…já si je teda dosti užívala-i jako členka skupiny,nebo pak jako skupinová vedoucí....Na kytaru od 12 let,takže i u těch táboráků bylo fajn..děcka se učila písničky a nepamatuju si nikoho,kdo nechtěl zpívat..Ve 13 na tom prvním skautském táboře jsem složila “skaut si píská”a ta se ujala jako hymna..Zpívala se u každého ohně..
couvat s dvoukolákem je o mnoho těžší než třeba s vlečkou..To jsem zvládala kdysi v 18 nacouvat do kravína s futrem a jezdila jsem s babama nahoře,a ony shazovaly zelené do koryt..To bývala mechanizace🤭…Dnes člověk myslí na to,kdyby mi některá spadla do toho koryta z výšky…Ale osel je šikovný..👍
no je to škoda..😟taky nechápu,že “video již není k dispozici”,když je to třeba jen 2 dny,co jsem tu nebyla..Ale hned jsem si ji vybavila…teda tu jednu..
dnes u nás skoro celou noc chrstalo..ale jako že hódně..Bubnovalo to do střechy..jsem nechala otevřené dveře na hůru,tak jsem to tu měla z obou stran..
Včera jsem byla na té MR mozku..sluchátka se nevešly do toho “chlívečku” na hlavu,špunty v uších nedržely..tak jsem si to pěkně užila ten rachot..počet “kuliček”se nezměnil,tak je to asi dobré🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 01.08.2025, 11:56:39
Mně(je to dobře?) to vysvětloval doktor,že suché teplo je lepší nahřívání..které trvá dýl,že to tělo tak nezchládne rychle,jak když vylezete z vody..Ale mokré-já se nahřívala vždycky ve vaně horké vody-není dobré,že ty svaly se rozehřejí a jak vylezete,tak zchládnou z té vody brzo dostudena..přesně jak to není dobré s tou šálou…,když se člověk zpotí a nechá to na průvanu oschnout..Mě tak začly záda..zpotila jsem se překládáním palet,sedla si na obrubník..teplej vítr vál..a už jsem se nezvedla..A to jsem nikdy nevěřila na průvan..mívala jsem ho ráda..
a vím,že nesmím vířivku a nesmím-nevím proč-na páteř pít perlivou vodu…
teda Buggyro..úplný román..Pěkně popsaný..👍..Já když vidím ta videa,když ta kolobka chytla v obýváku…Nebo el-kolo v garáži..no nevím..Ještěže už takové vymoženosti jdou kolem mě..Já budu ráda,pokud mi dcera vrátí mého “Pažouta” jezdícího,až budu redy..…měnit už nic nebudu…
Jinak hlásím,že prášky a Citalec asi zabírají..je mi lépe..Už jsem včera jakž takž chodila po pokoji ,i jsem Sarah mohla uvařit kafe bez vozíku🤗
Já měla vždycky strach ze psů..v mládí mě pokousali 2x psi..jezevčík a nějaká větší “směska”..tak jsem jim nevěřila..A myslím,že to na mě bylo i poznat,chodila jsem kolem nich obloukem..Takže,já bych byla zastáncem těch košíků..Nevím,kdy se stal ten"zlom",kdy jsem je začla mít ráda..asi jak máma měla Akita Inu a já se nastěhovala k ní…Pak jsem jezdila do Kamenné a tam byl Čenda..toho jsem si zamilovala..a pak jsem ho hlídávala a pak i v Olomouci tu Čuvačku a Pekinézky…Takže teď mi pes bez košíku nevadí,ale dokážu pochopit lidi,kteří s tím mají problém.Dokonce na ulici nehledím po chlapech,ale jejich psech🐕🤭