Nemyslela jsem záda, ale povolené pánevní svaly…tady nejde o sílu….ono ty svaly se povolují a povolují….mnoho let, i desetiletí…ženy prostě nemají tahat těžké věci, zvláště ty, které rodily… chtěla jsem jen upozornit, mně to maminka taky říkala a taky jsem nevěřila…naštěstí nemám nic závažného, ale cvičím, cvičím a těžkou práci už nedělám, neryju záhony, nezvedám extra nic těžkého…ve 30,40 jsem taky nic neřešila a myslela si, že vše zvládnu sama…je to dost osobní, intimní, tak už raději dost..
Přesně tak..Můžou to do nás zamlada hustit horem dolem,ale nakonec si na to musí přijít každý sám.😟..Je to člověk od člověka..Je to i podle kondice..Coudas je “kus baby”,věřím,že drapne pytel a odnese ho…
Babička mi kdysi, cca mých 16, říkala, že mám prestat tahat těžké věci, protože mi upadne děloha.
Neupadne,ale bude vylézat ven..Můžeš mít na stáří únik moči..Já jsem zářný příklad,kdy jsem posílala-v duchu-do někam starou babču v kravíně,když jsem jezdila na kole s rozpařenýma rukama z horké vody,když jsem přepouštěla mléko a umývala “bazény”(frigery na mléko).."dé si rokavice,bodeš mět rehmu"🤭Bylo mi kolem 30..Několik let mám oteklé klouby,cvakací prsty..artrózu 3 stupně-i v zádech..těch kolenou..Beru na to léky,palec na ruce mi museli operovat..(nemůžu tvrdit,že to je z toho,ale možná jsem tomu pomohla..Bederní páteř mám nahoubelec…taky jsem tahala těžké věci..ve 13 jsem podávala vidlema do sklopce otýpky slámy v prázdniny..doma pak taky..Házela pytlema jílku(jsme ho pytlovaly-měly asi 40 kilo)..chlapi říkali,že mám sílu jak bejk,když jsem házela otýpkama na poli,abych ušetřila kroky..seno se sušilo,muselo se dát na hůru..Otec po infarktu,máma anginu pectoris..Zelené bedýnky s jabkama vynášet na hůru..Pak se pařily brambory ve velkém..Nebudu se zas rozepisovat..Všechno s babičkou..50 pytlů brambor během týdne..Ve 2 jsme ty pytle vysypávaly do takové “pračky”.oprat do bedýnek,pak nasypat do pařáku..5 bedýnek naranu..atd atd..V RETu pak už od 52-57roků táhat balíky novin a časopisů-házet na pás zhora..třídit z palet z kamionů, na další 4 palety na pásy..těžko se to popisuje..já to dělala ráda,až jednoho dne…👎
Ono je rozdíl,jestli se ten balík koulí,nebo se zvedá nějaká těžká věc..Vozila jsem v kufru taky Itonky ze stavebnictví,pytle směsí..taky sama nakládala, vykládala..všeho do času..takhle jsem na to doplatila..už nic nedělám,ale nemůžu dýl stát,jak mám bolavá záda..Stačí umýt schody tady na baráku,povytírat chodby a jsem “hotová..Měla bych možnost brigády na úklid.ale už si na to netroufám…Je to na každým…já taky nevěřila..Ale já tomu říkám ”únava materiálu"🤭
tam někde uprostřed jsem já🤭😎..si dělám srandu😊..ale můj synovec je DJ,a když jsem s děckama přišla někdy na tanečky,tak to bylo první na uvítanou🤗 Na tohle bych dovedla řádit kdekoli-i v mém věku(ale už se stydím,tak se krotím)🙏
Ale na tom přece nezáleží. To je taková tvrdošíjná pověra. Ohledně býků a hřebců. A co třeba psi? To by museli každý měsíc obtěžovat své paničky.
asi jo..ale on jak se pak otočil,hlavu dolů,vletěl naproti mezi 2 mladé býčky,a začal jakoby funět...Já ho uklidňovala..babička vzala hrst lucerky,a na tu jsme ho jaksi odlákaly na to místo,co jsem potřebovala..jsem zachytla jeden řetěz,zahákla ho za jedno očko a kluk jel pro známého,ať ho uváže pořádně..bylo tam místo jen pro ty dva,a já se nechtěla už pod něho zohýbat…Je fakt,že na býčárně,kam jsem musela chodit denně,se na “to”nehrálo,jestli můžu,nebo né…když se vážily přírůstky,se jeden,kolem 600kg(měli jsme i 720).minul váhy,a protřel se kolem mě-doslova mě přišpenlil,naštěstí až za tím pultíkem,jak se na něm zapisuje..já naštěstí hubená🤭Jednou jsem odpolko procházela za "zadkama"..boční dveře pootvírané,zapřené deskama..Vrata dokořán !.Najednou proti mě kráčí "bejk"jak kráva..co teď,aby nevyběhl těma dveřma..Nenapadlo mě nic lepšího,než vzít tu desku a proti němu zvedla nad hlavu a začla řvát-asi 20 metrů před ním…Lekl se a zalezl mezi ostatní..Ve mě by se krve nedořezal,honem jsem pozavírala boky a letěla pro chlapy..To mi bylo asi 24.Vím,co dokáže splašená kráva,když uteče z kravína..Ocas nahoru,lítala jak splašená po celém kolchoze.nevím už,jak ji chlapi zpacifikovali,byla uvázaná u traktoru,a museli jí odvézt na jatka..
Teda, Bobčo, to je neskutečná práce, ty jsi dělná žena, to si vůbec neumím představit. Navíc když to postavím vedle zpívání a hraní, šití, péče o početnou rodinu, tvrdé práce v zootechnice… máš mít svatozář!
Já vždycky říkám,že mám husí křídla na zádech(jako že jsem husa)..Po zootechničině jsem šila kovodžínovinu se sousedkou na kšeft,i do dědiny lidem pak-ale tím se člověk neuživí..z ruky do huby-a známým levněji,hm?..pak mě chlap uvázal-přes jeho kámošku, dělat vedoucí cukrárny s výrobnou..To už jsme se švagrovkama ale pekly ve velkém na svatby..Jo,já byla plašan🤗..Já,kdybych uměla “psát”,to by byla “sága rodu Forsytů”-2díl….román jak blázen..když jsem popisovala v práci různé zážitky z hospodářství, a vůbec ze života..tak mi říkali,ať to začnu sepisovat…Ale nebylo toho času na psaní..Ráda na ty časy ale vzpomínám..Jak jsme s babičkou zabíjely 15 kilovou morku,jak jsem si převazovala 350 kilové býky ve chlívě,aby jeden neházel futro na zeď,aby to ten druhý mohl sežrat..A neuvědomila jsem si,že mám své dny🤭Nepřemýšlela jsem zrovna při tom..Ale dobře to dopadlo🙏
Orionko-kdo jste? Vy mi vidíte do hlavy😲..Kurýr i Touha🙏…ty brďo,jen jsem načučla…a teď si to jdu poslechnout..Když kolikrát přemýšlím,co bych si tak našla,a pustila..Myslím vytáhnu stará CDčka se směskama trampských písniček..Já kdysi měla i staré Setlery..ještě na vinylu….Vlajka,a nevím teď už co dál..
Jako-vy jste Orionko z Islandu?🤭🙄..že od vás..🤭Pustila jsem si tu první s tím,že to bude ta druhá..znám je obě skoro zpaměti..Ta druhá se mi líbí víc,tu jsem si tu zpívala druhý hlas..Ta první je nekonečná..tu jsme zpívávali na táborech..Jdu na ty další Hobousárny..ty můžu taky🤗
Jen se chlub…Ten cancák nemá chybu👍..určitě vlastní práce první,žejo?..vidím,že máš taky pěknou sbírku…Pokračuj v zápiscích..Jednou na důchod budeš mít co číst🤗
A tady ještě…když už jsem “v tom”-teda jako chlubení se🤭..dělala jsem zpěvníky pro “moje chlapy”..tak jsem vybrala,jak mi Maxík pomáhal..i do tašky mi vlezl,když jsem se chystala…
ten červený šanon je kapely..Tu jednu kroniku jsem otevřela pro představu..Za prvním listem jsou ti nestarší..Pak všechny rodné a domovské listy…Pak rozepsaná každá rodina (17 rodin) písemně…Barevně rozlišení rodiče-zeleně podtržení,děti-červeně a vnuci-žlutě..Pak ty kolečka..Každá rodina má svou “sekci”☝️..Za těmi kolečky má jednu stránku dospělí a druhou děti-poslední obrázek..To jsou fotky uprostřed rodiče v modrém kolečku,děti v červeném a vnoučata v oranžovém…Na tom stromě života je kmen-z toho jdou dolů kořeny-rodiče a prarodiče těch hlavních osob-rodičů mého chlapa..jejich rodičů..(1786 mám jejich poslední datum,jejich rodiče jsou tam jen jmenovitě,nesehnala jsem už jejich datumy narození)....Ti měli 9 dětí(jedno z nich-můj chlap).z toho 3 umřely 3 roky po sobě..Jedno mělo 5 měsíců,jedno ani né měsíc,a třetí 7 dní !..v roce 1916,1917 a 1918..si to nedokážu představit😟..pak měli ještě jedno..U každého je datum narození+ případně úmrtí,datum svatby-červené srdíčko..Přeškrtnuté značí rozvod..Tam jsou rámečky taky barevně rozlišené,jak všude jinde..I noví partneři..Každou jednotlivou rodinu spojují hnědé větve+ větvičky..
Je to stav v roce 2003..Pak jsem odešla a nikdo už to dál nevede..Znala jsem všechny děcka jmenovitě,kdo ke které rodině patřil,koho má za manžela..Dělaly se srazy od roku 1988..každý rok..Jezdilo i 80 lidí..Takže jsem je měla pod kůží..V roce 2006 jsem byla na operaci,prodlužovali mi narkózu prý o 2,5 hodiny,aby mi rozsukovali střeva po minulé-řezané..měla jsem tam moře srůstů..Proč to píšu? Od té doby mi to VŠECHNO vypadlo…něco si pamatuju,ale už hodně né😢
musím napsat..zrovna jsem teda "na zábavě"Acher dík…Běží to všechno,co je vedle ..Je tam i “moje” Rod Steward(t) s už nevím jak se jmenuje ta zpěvačka..tu jsem si pouštívala často..šiju u toho.a daří se mi..
k tomu "chudšímu"klipu Nováka..mělo to ale svým způsobem-na tehdejší dobu-taky své kouzlo,že?