Já myslím holky, že jste na to asi káply! Malou jsme přivezli jako sedmiletou, čili už jako dospělou. Teď jsem zrovna koukala na úplně první fotku, kde malou mám, je to duben 2022, čili pár dní, co byla u nás, a je to kombinace sudu a válce. Není to páreček, spíš klobáska😄, šťavnatá hmmm😄. Nám prostě takhle připadala normální, protože jak píše Buggyra ta optika na tyhle prcky je asi fakt jiná. Vlastně pár dnů po příjezdu jsem tu tenkrát měla jak vetku, tak kováře a pro ně to byl prostě automaticky soudek. Asi proto je pro nás všechny teď šlank, i když vlastně není, protože pro nás je nejhubenější, co jí známe. Tím nemyslím jen nás doma, ale i tyhle externisty😄.
Kdežto velkou jsme přivezli jako “malou” dvouletou a něco, tže samá ruka, samá noha, Teď jí bude šest a teprve se dopekla. Proto to tady asi vidíme jinak. Zatímco malá se v našich očích zmenšuje, ta velká se zvětšuje😀. Koukala jsem i na fotky z místa, odkud jsem velkou přivezla, ti jejich cobové vypadají stejně, jen ne rozkydle, ale nasvaleně, protože pravidelně pracují pod klienty. Vydělávají si na sebe. Kdežto já vydělávám na ně. Diametrálně odlišná situace.
Pro Varaxi - je to minihorse, jen minihorse, ne americký. Když jsem byla loni na kukačce na závodech vypsaných právě pro mini, tak jsem sama koukala, jaký je mezi nimi velký rozdíl, ti obyčejní mini byly oproti amíkům mnohem více soudkoidní.
Buggyro, jste mi nasadila brouka s tím trekem! My nesmíme už ve výběhu budovat nic trvalého charakteru, jinak budeme odejiti, nicméně na toto by měly stačit tyčky a páska, že? Čili vše mobilní a rychle odstranitelné, na to se nedá moc kafrat. Také mohu použít kavalety a různě je rozmístit, to je také mobilní řešení. Jak rozdělit atraktivně klasický obdélník s vstupem i výstupem na krátké straně (jakože jdou vstup a výstup proti sobě křížem)? Tohle je velmi podnětné pro mě, jenom nevím, jestli to dokážu vymyslet, jsem v tomto směru velmi nekreativní a duchem chudá😏.
Co se týče zapřahání, nemám to v plánu. Jednak to neumím, nemám se od koho naučit, vše bych musela kompletně koupit, uznávám, že tohle všechno je řešitelné, když by člověk chtěl, ale problém je ten, že když bych zapřahla, musím na silnici. My tu nemáme polňačky nebo lesní cesty vhodné pro povoz. Vlastně je tu nemáme vůbec. S koňmi chodím výhradně do polí a luk (mám dovoleno), les tu zbyl jeden, není v něm žádná cesta, je to to 12% stoupání, o kterém jsem psala výše, že s kobylou chodím, normálně mezi stromy, nahoru a dolů, já to lezu po čtyřech, jak je to příkré. Naše obec má z jedné strany dálnici D1 (5km od stáje), kolmo na to navazuje hlavní tah na ČB, silnice první třídy (1,3 km od stáje), potok s nepřístupnými břehy, cca 5-8 m na šířku (300m od stáje), taky do něj slézáte po čtyřech a ze čtvrté strany chatová osada (asi 3 km od stáje). Tže já chodím buď do polí a luk, nebo teď když to nejde, než posečou, tak do toho lesa, kde stoupáme a klesáme a obtáčíme a překračujeme stromy. Do civilizace, tedy i po silnici nechodím. Ne proto, že by se koně lekali, nebo byli nějak nevychovaní, ale protože mám koně výrazného vzhledu, jsme vidět z velké dálky, lepí se tím pádem na nás lidi a mě je to velmi nepříjemné. A to to píšu maximálně slušně.