“Pastvina má 24/7, cca 7 ha, koní 10, 2 přístřešky, 3 balíky sena.”
Rozloha i počet koní je naprosto adekvátní. Vím, že tohle jako ustájená nemůžete ovlivnit, ale nejsou 2 přístřešky a 3 balíky ehm málo? Zrovna před Vánoci jsme tohle welfare probíraly s vetkou, kdy jsem jí říkala, že jakmile přijde zima, já kobyly stáhnu na zimní výběh, který je prostě malý, tak přestože mají 2 krmné bedny (každá svou) a přístřešek, že by se tam vešlo stádo slonů, furt se mezi sebou perou o seno🙄. Jako bonus přes zimu stojí a nudí se a vidím, jak jejich prudnost narůstá. To je ovšem moje vina, nejsem schopná přes zimu adekvátně služkovat. V sezoně tohle vůbec neřeším, sice taky dostávají seno, ale i trávu, je pastva, denně s některou z nich něco dělám, prostě nemají důvod vymýšlet hovadiny. V zimě je všechno obráceně. A ona mi právě říkala, že bych na zimu měla mít víc krmných míst (resp. o jedno krmné místo víc, než je koní, tedy u mě 3), třeba mobilních, které s příchodem jara odstraním a ideálně i nějaký náhradní, opět třeba zase mobilní, úkryt. Nebo je zavřít na nějakou část dne na samostatné boxy, kde má každá svůj klid. Což dělám, protože na pastvině jsem v nájmu a opravdu už tam nic budovat nemůžu a ani nechci. A je relativní klid. Dámy jsou celé odpoledne separé, naplní si v klidu pupky a na noc odchází do výběhu v celkem dobré náladě.
Vím, že tohle není ve Vašich silách, to ovlivnit, jen, že mi to prostě přišlo málo ze strany ustajovatele. Ale neznám do detailu vše, berte to s rezervou!