Aktuálně: 2 742 inzerátů262 033 diskuzních příspěvků19 174 uživatelů

Příspěvky uživatele

goro

goro
goro 13.03.2025, 09:13:07 xxx.xxx.74.195

Ciri máš zaujímavý problém, určite ti poradí “naša” drvodělka 😉…

zapamätaj si jednoduchú vec, všetky drvodelky v lete sú samičky…🤣..

(Na prelome dubna a května sa totiž prezimované drvodělky pária  a samčeky následne hynú.)

goro
goro 12.03.2025, 19:12:13 xxx.xxx.74.195

Iste keď som mal 16 vedel som na sústruhu urobiť skrutku so šesťhrannou hlavou a závitom….Keď som mal 26 tak som robil 2x v týždni 16-ky a cez víkendy som chodil bicyklom na 10 km vzdialený hrad brigádovať krompáčom pri archelogických vykopávkach….bola proste iná doba…

Keď v 89 znelo z tribún že stačí odstrániť komoušov a hneď sa budeme mať ako v Rakúsku, len som krútil hlavou, …nie nad tým že treba odstrániť vládu diktatúry, ale nad tým čo si naši ľudia pod pojmom “zapadný blahobyt” predstavovali. .. už som mal vtedy ojazdenú škodovku a stačilo teda zacengať kľúčmi na námestí a zrazu budem mať auto fungl nové, čo jedno auto aj dve …predstavy našich ľudí o západe sa dali zhrnúť do známeho “nedelat a vydelat” 😆

NÁS ZÁPAD NEPODVIEDOL, LEN  NAŠE PREDSTAVY O ŽIVOTE NA ZÁPADE SA NENAPLNILI, PROSTE BOLI naivné, blbé a NEREALISTICKÉ..

(len na okraj, tie autá mám teraz dve, jedno ja, jedno syn a dcéra má tiež dve,ona aj jej manžel…len sme si ich “nevycengali” na námestí …😉,  )

goro
goro 10.03.2025, 10:18:11 xxx.xxx.74.195
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 09.03.2025, 21:35:22

Tome celkom ste mi vaším príspevkom zlepšil hneď zrána dnešný deň… konečne ukazujete, že v podstate viete argumentovat a písať aj o ožehavých témach na úrovni, síce dokazujete že váš oponent má “vedomostné medzery” ( teda že je vlastne hlúpy 😉) ale vite to podať aj bez vašich “štandartných” urážok a honotení IQ…dokonca nútite čitateľa rozmýšlať…

Síce to zbožňovanie diktatúry a elitárske vlastníctvo jediného správneho názoru mi občas vadí, ale keď sa podá na úrovni má šmrnc, palec hore

No miešajú sa mi však vaše rozdielne názory to však je zrejme len môj problém nedostatku pochopenia záverov ktoré občas prezentujete.. ja rešpektujem váš názor na demokraciu, ale neztotoznujem sa s tým že pre človeka je byť otrokom v lepších životných podmienkach oslobodzujúce…to tak nevidím, nechcel som nikdy, nechcem a ani nebudem chcieť do budúcna aby sa plné brucho a potreba nad ničím neuvažovať, o ničom sa nerozhodovať nadradili nad možnosť môjho slobodného rozhodovania, ja netúžim celý život robiť len to čo mi NIEKTO KTO JE NAJMÚDREJŠÍ ROZKÁŽE,(prípadné láskavo dovolí)  chcem sa riadiť tým čo ja považujem za správne aj keby som mal naraziť a rozbiť si nos..

Nemienim ísť tak ďaleko do histórie ako vy v svojich argumentoch o demokracii a 200 ročnom cykle, ja sa viac riadim vlastnými zážitkami, aj našej vlasti po roku 1970 žilo veľa ľudí s vaším myslením..nič sa po nich nechcelo, len mali rešpektovať , prípadne chváliť svojich vládcov, vyžadovalo sa len  aby pracovali, neuvažovali, nekritizovali, cez víkend išli autom na záhradku alebo na chatu….BOLI OTROCI SO SKUTOČNOU SLOBODOU ROZHODOVANIA? ….BOLI SLOBODNI?…poznal som mnohých, ktorým to vyhovovalo podobne ako Britanicusovi že nemal za nič zodpovednosť , ALE JA TAKÉTO NIEČO, ZA SLOBODU NEPOVAŽUJEM.

Téma: PR
goro
goro 09.03.2025, 13:01:00 xxx.xxx.74.195

Tome nebuďte zasa urážlivý náfuka, napísal som že ste idealista (to len vy každého s iným názorom máte za nevzdelaného hlupáka )…

No Europa bola medzi Rusov a amíkov a anglánov rozdelená už v Teheráne v roku 1943 a na mape boli neskor v Jalte namaľované červené čiary… preto napríklad museli Amíci cúvať z Plzne keď v oslobodzovaní zabehli ďalej ako bolo dohodnuté…všetko ostatné vrátane roku 1948 v ČSR bolo len “PR” (viď marsko 1956, u nás 1968…atď)…

.Nie každý vidí veci rovnako, podľa mňa sa teraz hrá ani nie o ruské suroviny ale ide o NOVÉ DELENIE SVETA MEDZI AMÍKOV, ČINU A RUSOV… NECHCEM VIDIEŤ TÚ MAPU PRETOŽE AMÍCI PRE SVOJE ZÁJMY V TICHOMORÍ SÚ OCHOTNÍ OBETOVAŤ HOCIČO, AJ POL EUROPY……

Fascinuje ma váš slovný zvrat “americkým otrokem s obrovskou osobní svobodou” ..to to by som nedokázal vymyslieť ani po siedmych pivách 😉…nechápem vysvetľujete proč každá demokracia je zlá, zbožňujete silnú ruku a diktatúru a do toho všetkého zrazu “obrovskopa osobní svoboda otroka” …😲

goro
goro 09.03.2025, 10:59:39 xxx.xxx.74.195

Tome vždy ma dokážete udiviť, vo vašom veku, s vašimi životnými skúsenosťami a taký idealista

Aký ROZUM  vidíte v tom čo sa dialo a deje….?   😲   

Americké atomové zbrane sú naďalej rozmiestnené v Nemecku (ale aj v Belgicku, Holandsku či Taliansku), ba dokonca 50 atómoviek je aj v Turecku, odkiaľ ich amíci museli v roku 1962 stiahnuť, aby prestali voziť rakety na Kubu Rusi

Ale vráťme sa k tomu rozumu, ktorý vy neviem kde vidíte…predsa tie miliardy o ktorých amíci hovorli ako o pomoci Ukrajine sa odsúhlasovali v senáte pretože v podstate išli do amerického priemyslu produkujúceho zbraňové systémy a náboje… pomáhali miliardami sebe… a to nezištné ponúkanie zastaralej ruskej techniky bojujucej ukrajine bolo znovu motivované tým že ju európske štáty nakradia zbrojnou technikou vyrobenou v amerike

..preto nevidím nič iné, len že europske štáty budú musieť naďalej zachraňovať americký priemysel ešte väčšími objednávkami zbraní… NAMIESTO ZLEPŠOVANIA SITUÁCIE V EU ŠTÁTOCH SA BUDE MUSIEŤ UTIAHNUŤ OPASOK A POSIELAŤ PRACHY AMÍKOM …

A TO ČO VIDÍTE AKO “ROZUM” V SÚČASNEJ VERBÁLNEJ POLITIKE AMIKOV JE PRAVE TO "PR", TEDA MIEROTVORCA, ZASTAVÍME PODPORU MIMOVLÁKAM A POHLAVIA SÚ LEN DVE 😆😆😆😆 …..

goro
goro 05.03.2025, 19:39:02 xxx.xxx.74.195

…vodou naředěná medovice z TLumičů a uložená pohotovostně kolem plodu.

SÚHLASÍM…

Teda neviem či je to medovica alebo uprednosťňujú iné zásoby no sladina je prinesená úľa…ešte nemôže byť znáška zvonka  ….

goro
goro 05.03.2025, 09:06:55 xxx.xxx.74.195
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 04.03.2025, 20:45:40

Martin ešte som nezažil rok, že by včely nenosili peľ z liesky (teda ak nezmrzne)…ale už kvitne  aj podbeľ , videl som snežienky a prvé krokusy…keď včely peľ potrebujú tak ho najdu……..

Obrázek
goro
goro 04.03.2025, 16:22:11 xxx.xxx.74.195

Tak dnes som už “pristihol” včely ako nosia do úľa peľ z vonku…prakticky ho nosili včely do všetkých úľov na stanovišti okrem toho druhého adepta na úhyn… zložil som  už vrchnák že úľ rozoberiem a  skontrolujem či je už prázdny ale kým som doniesol zdvihák už sa skoro v kažej uličke tmolili včely…tak počkáme, na rozdiel od ostatných asi nechovajú plod keď necítili potrebu vyslať niekoho po peľ.. ale úľ rozhodne (zatiaľ ) prázdny nie je….

goro
goro 03.03.2025, 20:37:20 xxx.xxx.74.195

OK…  kočím, nakoniec sme sa dohodli…

Sice nechápu a nevěřím, že by včela dosáhla ze dna 18 mm vysoko na DL rámku a myslím si, že včely putují po dně ke stěnám a po nich v celém nástavku, i po zadní vnitřní stěně pochodují nahoru a z vnitřní stěny nástavku na rámek těch 6 (dřívější ČSN), případně 7,5 mm už “dokročí”.

takže včely dohora na plásty chodia po stenách nadstavku a preto je pre ne výška podmetu irelevantná…

a tá moja posledná pravdivá poznámka ma len mala “ochrániť” pred tým aby ste ma nezačali porovnávať s vašim prednášateľom…😉

goro
goro 03.03.2025, 17:54:02 xxx.xxx.74.195

Jirka Tom vám napísal že medzi dno MUSÍ byť vysoké presne 18 mm… často to opakuje , a nikdy som nevedel ako sa dostal k tejto domněke až teraz to napísal :

18 mm jsem si nevymyslel. Je to ta vzdálenost, kterou včely vynechávají mezi koncem plástu a spodní loučkou. Proto pod SL a dnem nic nestaví, nazval jsem to spodní včelí mezerou.

podľa mojej domnienky si môžete v pohode nechať výšku 33 mm… uvažujme spolu.. prečo nedostavajú Tomovi včely plást  až k spodnej lúčke ale prestanú 18 mm nad dolnou loučkou? … nuž obecne včely začínal stavať prvý plást v strede a keď dosiahne určitú dĺžku, stavajú bočné plásty, plásty obyčajne nestavajú až ku dnu ak majú priestor , teda dostatočne veľkú dutinu, ak nie idú s prvým plástom celkom ku dnu diery a nechajú tam len dvojnásobnú včeliu medzeru aby jedny včely mohli pracovať po plástoch a druhé eventuálne vyhrýzať dutinu a zväčšovať priestor kde budú môcť plásty dostavať…… pracujú tak v strome ale podobne aj v úli, a pre včely je u Toma tá široká loučka v ich úvahách "dnom" a tak si ponechajú medzeru (dvakrát včeliu medzeru) medzi plástom a  dolnou lúčkou… ak by použil Tom v plodisku medzisteny v rámiku kde by bola len horná latka a bočné, včely by vystavili plást dlhší ale zastavili by si 18 mm nad skutočným dnom (mám vysoký podmet a nikdy mi prípadnú stavbu nedostavali až po dno)… z toho vznikla u Toma doměnka že 18 mm je “zlaté číslo pre výšku dna"… všetky ostatné výšky  sú špatné… no i tak sa dá uvažovať 🤔… zdôvodňuje to tým, že včely vo vysokom dne stavajú … no logicky, obyčajne včelári nemajú tak široké latky ako Tom a tak sa včely často  so stavbou zastavia až cca 18 mm nad dnom bez ohľadu na to ako je vysoké …(samozrejme nestavia tam každé včelstvo , často si to zaviní včelár -  nedostatočné rozšírenie priestoru, neposkytnutie možnosti stavať, potreba chovať trubcov v chlade a pod. …ale aj prehadzovanie nadstavkov keď sa ocitne plod nebezpečne nízko nad sitom a iné faktory…) 

prečo je včelám ľahostajná výška podmetu? domnievam sa že to u nich je zdedené… v strome vošli do svojho domova dierou ktorá mohla byť aj pod plástami ale okamžite šli po vnútornej stene diery hore  k plástom… to čo je pod plástom, im bolo ukradnuté či je to 18 mm, 33mm, či 66 mm.. x-krát so sledoval moje včely a vždy po vstupe do úľa šli po bočnej stene dohora a výška podmetu ich nezaujímala…(mám česno na celú šírku úľa, tak majú na výber či sa poberú hore po ľavej strane alebo  vyrazia napravo) …podobne ak nepristáli na letáči ale prednej stene nadstavku tak vošli do úľa hocikde a šli hore po prednej stene dolného nadstavku… samozrejme v čase intenzívnej znášky hore chodia len nosičky vody či peľu a nektár preberajú včely mladušky od lietaviek aj v priestore podmetu…

Tome len na okraj, nemal som predkov šľachticov (otec bol paholek u koní a mamka služebná), neabsolvoval som žiadnu včelársku školu a dokonca ani skúšky na učiteľa včelárstva…tak sa prosím moc nerozčuľujte 😉…

(ilustračné foto, aby ste vedeli o čom Tom a ja píšeme)

Obrázek
goro
goro 02.03.2025, 09:06:20 xxx.xxx.74.195

TRUMP JE LEPŠÍ HEREC AKO ZELENSKÝ. To ako vyprovokoval Zelenského bolo priam profesionálne vystúpenie. A Zelenský sa chytil. Nie je totiž zvyknutý na jednanie, aké zažil v Bielom dome. Prvý preplesk dostal hneď pri uvítaní, keď Trump akoby mimochodom okomentoval jeho oblečenie. Určite tie poznámky od Trumpa a neskôr aj od novinára musel vnímať veľmi citlivo, pretože imidž obrancu vlasti vždy v zbroji-t.j. mikine a kapsáčoch -si pestuje dlho a premyslene. 

Oválna pracovňa Bieleho domu už zažila všeličo, ale to, čo sa v nej odohralo včera vstúpi určite do dejín. Trump a jeho viceprezident toľko otĺkali Zelenskému pravdu o jeho vojne s Ruskom o uši, až ho dostali do varu a začal sa správať ako arogantný neokrôchanec. Ktorým vlastne aj je. Niet divu, že to nezvládol. Veď doteraz bol zvyknutý na potľapkávanie a poklonkovanie európskych lídrov. Za tie tri roky sa tak tento herec vžil do role prezidenta - bojovníka a ochrancu celého sveta pred útokmi Ruska, že musel byť v silnom šoku z tej studenej sprchy, ktorej sa mu dostalo. 

(toto nie sú moje slová, napadla to jedna slovenská expolitička A.B. , celý text mi sadol a je pravdivý…)

Som presvedčený, že Trump a Vance to mali pripravené. Cieľom bolo ukázať Zelenského ako človeka, s ktorým sa už nedá počítať. A vyšlo im to.

goro
goro 01.03.2025, 17:18:34 xxx.xxx.74.195

Putin sa teší tiež, nielen vy Tom… je to nadsázka, volodymir je arogantný chudák

Obrázek
goro
goro 01.03.2025, 16:39:37 xxx.xxx.74.195

APIVAR 500 mg Amitrazu, pásy do úľov pre včely medonosné Liečba varroózy vyvolanej klieštikom Varroa destructor citlivým na amitraz u včiel medonosných. Rp. ..

no tak, je už registrovaný v ČR od roku 2016, MV písal o ňom ihneď ako ho schválil Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv…

https://www.modernivcelar.eu/3056-nove-lecivo-apitraz

dosť sme o tom diskutovali na VF pred 6 rokmi, proste naláduje sa do úľa Amitraz v dávke 1000 mg a je tam 6-10 týždňov…😕

https://www.vsmbo.cz/uploads/contents/3/313-apitraz.pdf

☹️…

goro
goro 26.02.2025, 20:32:23 xxx.xxx.74.195
»
Odpověď na příspěvek uživatele Adam Malina z 26.02.2025, 18:23:58

Adam skúsim aspoň stručne. … peľ v úli v neskorom lete považujem za tak dôležitý pre správne zásobovanie že by som si nedovolil naň siahnuť v žiadnom prípade…to nie je len o tom že včely z toho peľu chovajú plod, to vyliahnuté mladušky kŕmené pelom ako larvy, sa musia ďalej dokrmovať peľom aby mali dostatočne nafutrované tukové telieska a tým zabezpečenú dlhovekosť a možnosť chovať prvé larvy bielkovinami z tukového telieska kým donesú prvý peľ zvonku…zastavenie plodovania mám zabezpečené tým, že mám sito v dne a včely zastaví ochladenie (niektorí včelári dokonca kvôli tomu kladú nad plodisko pod vrchnák prázdny nadstavok), nakoniec sa zastavenie plodovania dá dosiahnuť správnym zakrmením (obmedzením voľných buniek) a podobne, ale ak sa odoberú plásty s plodom v inom čase, keď je ho prebytok, vkladajú ich včelári k miestu, kde predpokladajú že sa usadí zimný chumáč aby bol včelám vo včasnú jar  k dispozícii…

goro
goro 26.02.2025, 10:02:52 xxx.xxx.74.195
»
Odpověď na příspěvek uživatele Adam Malina z 26.02.2025, 07:20:38

Adam kým ti odpovie Tom, hodím sem zopár vlasných skúseností … keby včelár vedel že na konci leta bude medovica  melicitózou tak včelám nechá ten jarný med…ja som mal medovicu po siedmych rokoch bez nej a melicitózu z takým vysoký podielom ešte nikdy, teda ja neviem vždy odhadnúť či ešte budú nejaké znášky v lete…

k zimovaniu na mede len toľko, že vždy im zostáva v plodisku letný med a dopĺňam cukrom, zimoval som aj na mede so slnečnice z augustového/srpnového medu a včely boli v pohode a v pohode boli aj pri zimovaní na jarnom mede, keď som laboroval s tzv. mednou komorou, ktorá bola celý čas v úli.. proste vtedy som nevytočil nadstavok s prvým medom a stále som ho ponechal v úli…. boli s tým problémy, mám nízke nadstavky a bežne je v lete včelstvo na 6-7 nadstavkov a toto bolo naviac…. popri tom, musel som mednú komoru plnú jarného medu vždy odkladať pri pridávaní medníkov a dávať ju ako navrchnejší nadstavok, pretože keď som ju ponechal nad plodiskom, síce matke predstavovala akoby mriežku a nechodila klásť hore ale včely to často “uzamklo" v plodisku a buď poklesla znášková aktivita alebo sa častejšie rojili…. samozrejme tebou navrhovaná možnosť, teda odobrať plné nadstavky dať do skladu a pridať na podzim by sa dala realizovať ale môj priateľ mal s tým tak negatívnu skúsenosť, že hoci na včelstvá pridal plný nadstavok medu z repky , ktorý bol odložený v sklade, nebolo to podľa ich predstáv, nevytvárali si zásoby na zimu  podľa svojich potrieb a časť včelstiev mu uhynula  a tak túto cestu som neskúšal…☹️

goro
goro 25.02.2025, 20:55:24 xxx.xxx.74.195
»
Odpověď na příspěvek uživatele Jirka P. z 25.02.2025, 19:30:11

včely ak nestihnú zaviečkovať zásoby môžu potom mať problém s ich vytekaním vplyvom vlhkosti v úli …

tzv. „zimovanie na studeno“, je keď včelár v snahe dopriať včelám ich prekŕmi a v mieste kde sa usadí chumáč sú bunky plné zaviečkovaných zásob. Značne to zimovanie včelám komplikuje, pretože na úspešné vykurovanie sa včely potrebujú zasunúť do prázdnych buniek a nahrievať plásty. Samozrejme včely do príchodov mrazov niečo zo zásob spotrebujú, nejaké bunky v strede chumáča si uvoľnia a môžu do jari prezimovať bez väčších problémov, dokonca majú stále zásoby „v dosahu“. V riziku sa ocitnú len včely v okrajových uličkách, kde ich je obyčajne menej a nemajú kúriace včely v prázdnych bunkách plástu, ktoré prehrejú vosk až na druhú stranu súše.

Martin aká je to kniha, hodne stará?