Aktuálně: 2 747 inzerátů262 355 diskuzních příspěvků19 176 uživatelů

Příspěvky uživatele

Ladd

Ladd
Ladd 15.11.2025, 23:11:01 xxx.xxx.30.50
»
Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 15.11.2025, 22:39:28

“Na začátku její vlády byli vlci v Čechách stále poměrně běžní. Během druhé poloviny 18. století byl jejich výskyt výrazně omezován honitbami, odměnami a odlesňováním. Kolem roku 1800 byl vlk v Čechách už vzácný.”

Úbytek vlků = zvyšování počtů jelenů a divočáků? No vypadá to tak. 
Ale proč chodit tak daleko. Do Yelowstonu vlky honem rychle vysadili, když ho přemnožení jeleni začali devastovat.

Ladd
Ladd 15.11.2025, 22:16:15 xxx.xxx.30.50
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 15.11.2025, 18:41:18

Že před nimi neutíkají? Spíš, že jim neutečou, nejsou zřejmě v rovném terénu tak rychlí. V jednom španělském dokumentu uváděli, že v horských oblastech se po návratu vlků populace muflonů po počátečním propadu vzpamatovala. Začali se zdržovat na nepřístupnějších místech, mladé rodit na skalních římsách. Dokonce se prý v populaci prosadily muflonky s růžky, takže schopné ve strmém terénu mladé bránit. Dle mého, muflon tedy nepatří do rovin, ale do hor. Klidně i u nás i když je nepůvodní. 
Studie trusu vlků u nás uvádějí, že jejich hlavní kořistí jsou jeleni a prasata divoká a těch tu je dost, ti jsou přemnoženi. Takže tím soustředěním se na domácí zvířata. Ta jsou v současné době jejich kořistí v nizkých jednotkách procent (nezabezpečená zvířata!). Tam kde žije bobr, je jeho častou kořistí i on (již starší informaci mám, že v jižní části Černobylu se vlci soustředí hlavně na bobry). A to je dobrá zprava; hlavně pro ty, kteří jsou proti návratu bobra. I když spíš pro nás, kteří máme přírodu rádi nezištně. Ti co jsou proti bobrovi, by nejradši korigovali/vystříleli všechno.  
“ v pohodě zvládli myslivci.” Cha cha cha.

Ladd
Ladd 15.11.2025, 21:52:38 xxx.xxx.30.50
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 15.11.2025, 18:46:04

Říkal jsem si, jaký vliv budou mít pole s fotovoltaikou na přírodu, na mysli jsem měl drobné živočichy. Ti zajíci by ale měli mít přistup ven, nemohou se tam množit do nekonečna. Liška nevadí, důležité je, aby je tam nestřílel člověk. Ty fv elektrárny, které jsem viděl, byly až k zemi oploceny klasickým pletivem 4x4, tuším, že i s betonovou podezdívkou. Pro zajíce dle mého tedy neosídlitelné. Navíc vysekaný anglický trávník, takže nic moc.

Ladd
Ladd 15.11.2025, 18:17:26 xxx.xxx.30.50
»
Odpověď na příspěvek uživatele R z 15.11.2025, 15:45:52

Vy u vás možná zajíce nestřílíte. Jinde ale ano. A kolik jich v té zemědělské krajině může být. Asi všude nic moc. A bažanti to samé. Zde v Česku vznikají drobné rezervace, udržované extenzivní pastvou velkých kopytníků (zubr, pratur, exmoorský pony). Dvě jsou i nedaleko nás. Z vlastní zkušenosti vím, že drobná zvěř zde jen vzkvétá. Všechny druhy, na které si vzpomenete a pěvci, hmyz… Dle fotopastí se zde množí šakali, jsou zde lišky, kuny, jezevci. Eliminovat predátory tedy netřeba. Nutný je jen ohleduplný vztah lidí k přírodě. 
A ano, zemědělci, to je kapitola sama o sobě. A myslivci. Nepřesvědčil jste mě, použil jste výraz “škodná”.

Ladd
Ladd 14.11.2025, 19:06:33 xxx.xxx.30.50
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 14.11.2025, 14:51:28

Souhlasím. To se ale musí začít opravdu důkladným zabezpečením zvířat a až když toto nepomůže, tak konkrétní problematická zvířata eliminovat.  
Ne jim nabízet ovce jak na podnose a volat po jejich likvidaci.

Ladd
Ladd 13.11.2025, 20:10:39 xxx.xxx.30.50
»
Odpověď na příspěvek uživatele R z 13.11.2025, 15:13:22

O vypouštění bažantů se postarají myslivci, aby je vzápětí mohli postřílet. Zajíce by tedy pro hlavně zelených mužíčků vypouštel jen blázen.  
Když vám o tu drobnou zvěř tak jde, tak proč na ni pořádáte hony?

Ladd
Ladd 13.11.2025, 19:33:33 xxx.xxx.30.50
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 13.11.2025, 19:08:20

Proč chodí vlci radši do ohrad? Snadná odpověď pro nechápavé. Protože jim je tam chovatelé servírují jak na talíři. -Snadná kořist, šetření energie. 
Řešení psi, psi, psi a nebo na noc zavírat. 
Ale v jednom se shodneme, přiroda je zde uživí.

Ladd
Ladd 12.11.2025, 23:31:13 xxx.xxx.17.24
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 12.11.2025, 21:21:58

Jak mezi myslivci, tak mezi ochranáři jsou lidé znalí a neznalí. Jestli někdo nékde vypouštěl kožešinová zvířata z klecí, je blázen. (Že byl tento chov zakázán je ale samozřejmě jedině dobře). Když někdo střelí na poli lišku při chytání myší, tak je podle mě debil - vlastní zkušenost. Jinak u nás o činnosti myslivců vím jen to, že někde krmí divoké kachny. Samozřejmě proto, aby do nich na podzim mohli nasypat olovo. 
Kdy se seje kukuřice samozřejmě vím, ale taky vím, že termín rození vlčat má nějaký rozptyl. Ano, pak je tu ještě to ošetřování v rané části vegetace. Po sklizni by se nejspíš přemístili stejně jako ti divočáci, že? No a pak  máme tu i jiné, ranější plodiny. Asi před třemi lety mi říkala kamarádka od Dobříše, že traktoristé tam při žních nejspíš viděli dvě vlčata (mě tedy napadli šakali).
Teď zajímavý dokument “Zvířecí obři  Evropy” na Prima ZOOM.  V něm hlavně vědecky podložené důvody pro návrat šelem. Pokud toto myslivci nejsou schopni přijmout, tak jim zřejmě o tu přírodu zas tak nejde.
Krmítka a budky pro ptáky mám také, od jara do zimy vodu pro ježky i nějaký ten bordýlek, aby si měli kam zalézt. Z lesa místo hub nosím v košíku petky. Pak ještě i  nějaké větší pracovní akce na pomoc přirodě (samozřejmě bez kompenzace, že si něco ulovím). Zrovna zítra jdu na brigádu.
Ale vzhledem k větě, že někdo někam vlky sype, stejně asi diskuse marná.

Ladd
Ladd 12.11.2025, 01:48:33 xxx:xxx.c149:1a00
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 12.11.2025, 01:40:06

Toť otázka, kdo by koho rušil. Určitě by je tam ale během vegetační sezony nerušli lidé. A o tom se zde vede diskuse, zda tu mají dost místa. Já si myslím, že k životu nepotřebují téměř nedotčenou přírodu bez lidí.  
Lesy tu máme rozryté od divočáků, ale kdo z nás ho v lese potkal. Když dokážou být neviditelná stáda divočáků, proč by to nedokázal pár vlků s mladými.

Ladd
Ladd 11.11.2025, 11:28:20 xxx.xxx.17.24
»
Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 11.11.2025, 08:51:38

V těch pruzích divoké vegetace kolem polních cest jsem myslel hlavně drobnou zvěř. V lánu kukuřice, si myslím, by vlci i byli schopni odchovat mláďata. A ty divočáky zregulovat(selata)/vystrnadit. Jak už jsem psal jednou; pokud tu mají dostatek přirozené kořisti, tak sem patří.

Ladd
Ladd 10.11.2025, 23:50:00 xxx:xxx.dd64:ce0

Jak je to s počtem vesnic oproti Slovensku a Polsku fakt netuším. Co tedy ale srovnání s Německem?
Pokud tu vlci mají dostatek přirozené kořisti, jakože ano, pak si myslím, že je tu místo i pro ně.  
Udržet respekt před člověkem je určitě nutné. Nemůže to ale dělat kazdý bouchal, ale lidé, kteří vědí cosi o struktuře a fungováni smeček.  
Psi na volno. Okraje polních cest a cyklostezek jsou často jediným útočištěm zvěře v těch nekonečných momokulturních lánech, tak by tam měla mít klid. A v  místech,kde se vyskytují vlci, je v psím zájmu, aby byli na vodítku.
Ekoteroristé. I ti “šílenci”, kteří se přivazují  ke stromům jsou potřeba. Je to protiváha různých ekonomických a jiných loby. Je to cosi jako jing & jang. Jak by vypadaly chráněné oblasti. Vykácené, zastavěné,…  verlyby vybité. 

Ladd
Ladd 10.11.2025, 11:36:53 xxx:xxx.f0bb:fb3c
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 10.11.2025, 11:20:52

Ano, predátoři cíleně odstraňují z přírody konkurenční druhy; nazývá se to atavismus. A člověk holt  byl (a mnozí dosud jsou) z predárorů nejhorší.  Kam jsme vlezli, tam jsme vyhubili megafaunu, ve starověku a středověku i druhy střední velikosti, nyní už i tvory drobné. 

Abych odpověděl anonymovi. Vlk do přírody patří, domestikovanej pes ne. Tak je to jednoduchý. Něco si o přirodě nastudujte, místo plácáni o ekoteroristech. 

Ladd
Ladd 03.11.2025, 17:36:35 xxx.xxx.5.35
»
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 03.11.2025, 13:08:10

V Holešovicích je také záplavová, zóna, v Karlíně u Vltavy také. A jak se tam staví. Podle mne jde o prodej. 
 Aspoň se nebudou týrat koně běháním ve vedru, viz téma Koně na Staromáku (myšleno ironicky; radši dodávám).