Nevím jak krůta, ale u slepice to neplatí.
Příspěvky uživatele
Ladd
On ten nepořádek není zas tak strašnej. 2 x 3 týdny za hnízdní sezonu je nakáno pod hnízdem, jinak ok. My na zem pod hnízdo dáváme plato od vajíček, pak se to vyhodí na kompost.
Vlaštovky nerady hnízdí blízko sebe, když nemusí. Mají ta otevřená hnízda, tak aby na sebe zbytečně neupozorňovaly predátory. Nikdy neudělají kolonii jako jiřičky. Proto, pokud by jste to pro ně plánoval, tak co místnost, to jedno hnízdo, asi lepši varianta, než v jedné hnízda dvě.
U nás vždy, když se chtěl nastěhovat do chléva nový pár, tak se jim to zadařilo vždy až když původní pár krmil mladé a sameček neměl tolik času si hlídat teritorium. Teď, poslední roky, jak již je v každé části chléva párů několik, tak v tom možství se již nově příchozí ztratí.
Dnes jsem zaregistroval, že jeden pár už opravuje hnízdo.
A vyklízejte, vyklízejte. Tři místnosti, tam by mohly být tři páry. To máte v dobrém roce 30 mladých! Za rok se jich vrátí čtvrtina, ztráty jsou veliké, tak je potřeba, aby měly kde hnízdit.
Ten prostor je v poho, netuším ta protější zeď, ale odhaduji, že to by vadit nemělo. Teta má ve zděném dřevníčku na boční zdi skříň asi metr a půl od hnízda a byly tam roky. Loni se jí taky nevrátily. Asi nepřežily a ani žádné z jejich posledních mláďat, které by je nahradilo. Takováto ojedinělá místa mohou snadno zaniknout, než když tam hnízdí párů více.
Ale velká pochvala za zájem.
Pochopil jsem to, že v tom kumbálu loni hnízdily a že čekáte, až se letos vrátí.
Pokud je kumbál zaplněný tak, že by se mohlo ze země k hnízdu něco dostat, tak tam nezahnízdí. Stačí i k hnízdu opřít prkno, postavit pod něj skříň a nevrátí se do něj.
Hnízda rozeznáte dle tvaru a umístění. Jiřičky uzavřené z venku na budově, vlaštovky mistička, až na výjímky uvnitř budov. Pak jsou podloubí tam mohou být obojí.
Každým dnem jich přibývá. Nade dvorem máme letecké manévry. Je to super.
A rozeznáte vlaštovky od jiřiček? Na tom okně bych typoval jiřičky.
Obojí přilétají i během května, takže ty vaše vlaštovky z kumbálu budou ještě někde na cestě.
Musíte ji nechat v jejím hnízdě a kuřata jí podložit v něm. Ano, na noc. Až se sama s kuřaty z hnízda zvedne, pak ji můžete stěhovat. Stěhování bych neuspěchal, až je fakt začne vodit.
Jestli je místo, kde sedí pro podložení kuřat OPRAVDU nevhodné, přestěhujte ji s vejci. Jestli to pomůže a zůstane tam sedět, pak teprve kuřata - neuspěchat. Ale snažil bych se fakt radši podkládat v hnilzdě původním.
Pardon. Žluna. Už holt blbnu..
Dneska mám úlovky. Máme tu v louce za zahradou takovou mokřinku. Dnes tam konipasi lučni (je tu i bílý) a kulík říční. V louce za potokem pak žluva.
Dnes na bezince za slepičárnou sameček strnada obecného 👍. Ty jsem u nás na krmítku neviděl snad 20 let.
Včera ráno si už jeden vedl do chléva samičku, přes den nad zahradou a dvorem kroužily 4. Večer pak zalétaly do chléva. Podle vletů do oken, jsou obsazeny všechny 3 části, ještě tedy ne plným počtem párů + ještě slepičárna.
V neděli jsem viděl první, vylétala u nás z maštele, skoro celý den jsem ale nebyl venku. Včera jsem nebyl, vrátil jsem se až dnes odpoledne. Jsou tu dvě, možná tři.
První už jsou tady. Nečekejte a otevřete okénka. Ať v hnízdě mohou šetřit energii, je stále zima, hmyzu moc nelétá.
První už jsou tady. Nečekejte a otevřete okénka. Ať v hnízdě mohou šetřit energii, je stále zima, hmyzu moc nelétá.
První už jsou tady.Nečekejte a otevřete okénka. Ať v hnízdě mohou šetřit energii, je stále zima, hmyzu moc nelétá.