NENE, za ten omyl se omlouvám já, zaměnil jsem oba pány na YT, je to moje chyba a i s chybou jsem to přeposlal Gorovi
Příspěvky uživatele
tom4
Objektivně stanovit, kde je pravda bude těžké. Jsou příznivci síťovaného dna, i příznivci dna pevného. Ovšem shodou okolností nedávno publikoval p. Sedláček informaci, že jej trápila N.Ceranae a po třech letech sledování dospěl k tomu, že je pro něj výhodnější dno zasíťované, přesně jak píšeš- z hlediska změn klimatu a vzdušnějšího zimování s ohledem na N.C.
Další , neméně zajímavý názor sem dával Javali, kdy píše o výhodách vysokého podmetu a výše umístěného česna. Ke stejnému závěru došel i MUDr.Šumera, nedávno taktéž publikoval na YT. Kdysi jsme o upraveném dnu jako o ozdravném sklípku diskutovali poměrně hojně a ejhle, on k tomu došel jak kdysi chovatel v Polsku, tak inspirací ze zahraničí pan doktor Šumera. Určitě budu chtít výše umístěné česno vyzkoušet, stejně jako jsem zkoušel horní česno. To jsem ovšem z ryze praktických důvodů včelaře opustil. Včelám , zdá se, vyhovovalo.
Zajímavou informací je, že ačkoli se v EU vyrábí cukru z cukrové řepy “dost”, manko výroby cukru je cca 3.miliony tun ročně. Ano, čtete správně, 3 miliony tun cukru se do EU dováží.
Ve výrobě cukru prý nejsme soběstační asi od roku 1989.
Odkud se dováží, to ovšem už zdroj neuvádí, takže to může být i cukr třtinový, v akci pro včelaře, třeba…
Včera jsem kontroloval jedno stanoviště a zůstal jsem velmi překvapený-včely jsou v polovině případů bez zásob či s úplným minimem. Byly velmi důkladně nakrmené a dostaly dolů NN plný zásob. Divná zima, jen upozorňuji, mrkněte třeba jen pod víko, jak to se zásobami vypadá. Pokud mají kolem sebe prázdné plásty, je potřeba jim přidat zásobní
No, bude se odevzdávat měl a to je příležitost poprosit přátele včelaře o pár informací, ovšem nevím, jaká může být reakce ?
Pokud by se ten dotazník uskutečnil a našlo by se dost lidí, kteří by se zapojili, výsledky budou lepší než má coloss. Taky by něco konkrétního sdělovaly. Coloss je podle mě špatný. Tam jsem se pokusil o vyplnění a duplicita a opakování otázek mě otrávily.
No, to je právě ono. Troufnu si tvrdit, že jste duší tohoto fóra, jste vynikající včelař, ale neuznáte, když někdo chce dělat něco jinak, či vyzkoušet jinou metodu..Proto já fandím Javalimu, když to chce zkusit jinak a obdivuji jeho pokus se zděným nástavkem a dnem v kontaktu se zemí…Já včelařím metodikou Blaník, ale vedle si ještě hraju s něčím jiným-horní česno, ozdravný sklípek. Zrovna ten jsem chtěl zavrhnout, protože se mi nezdál jakýkoli rozdíl mezi včelami se sklípkem v úlu, či bez něj. Ovšem nedávno tu proběhl odkaz na příspěvek MUDr.Šumery na YT a ten tu všechny nechal klidnými, bez komentáře a přitom on zrovna něco podobného sklípku zkouší a chválí.
A já jsem opravdu přesvědčen, že jsou včelstva, která raději staví dolů- nevím proč, ale je to tak. Můžete jim dát NN medník, když na 100% obsazují plodiště a ony to raději vezmou směrem dolů. Je to jedno včelstvo z , nevím, padesáti, ale něco je tam prostě jinak.
Neříkám, že je dobrý a neadoruji Warré úl, ale tam se prostě dolů rozšiřuje . No, v ležanu zase dozadu, nebo bokem. A v zemích jižněji od nás, nebo na Ukrajině či dokonce v Polsku jim ležany jdou skvěle. Ale abyste neřekl, nepropaguji ležan, i když si chci zkusit ten na studenou stavbu. Na teplou stavbu se mi neosvědčil.
No, ono některá včelstva ráda staví dolů. Vezměte si včelaře v úlu Warre, Ti se o to všemožně snaží. Nakonec v klátech taky stavěly vždycky dolů. Stavět nahoru jako v nástavkových úlech je myslím pro včely nepřirozené. Proto třeba dříve kejkle s převěšováním plodu, aby se včely dostaly nahoru do medníku. Co to zkusit nějak využít a medník jim tedy podstavovat, když mají svou hlavu ? Další věc je ovšem manipulace…
Ano, musím souhlasit, že velkou zásluhu na úhynech má poslední dobou N.C. Ovšem varoáza, že ano….
Nebudu psát, že jste skončil u ječmene, ale je fakt, že dnešní agrochemie a používané postupy jsou mnohem agresivnější než dřív, ač jak píšete, chemie bylo víc. Likvidovaly se plevely Roudapem ? Lilo se ho po hektolitrech na plevel na pasekách ? Ne, obžínaly to za pár šprdlíků ženské, dřina do úmoru. Znovu Roundup na řepku, aby zaschla v jeden čas, několik postřiků pšenice a na všechno k jídlu. /Pište si o chemii za komunistů , věřím, ale podívejte se na její zdokonalení a řekněme, účinky i dnes. Neonikotinoidy ? Svinstvo strašné. Prokazatelně způsobuje dezorientaci a úhyn včel. Moření osiva ? Ještě další plodina v řadě nasákne do sebe zbytky té látky, co se na moření požila. A gutační voda je vyhledávaná..Neříkám, že mobilní sítě jsou bez chyb, neříkám, že nemají následky na včely / a na nás / , ale nemůžu to ničím podepřít, nemám důkaz, Zatímco alergií, potravinových nesnášenlivostí, zánětu žaludků i střev přibývá a je to v prokázané souvislosti s takovými šmakuládami, jako Roundup a jeho rezidua v potravinách . A používá se dál, že ano ? Takže za mě zemědělská lobby má svůj podíl na tom, že v poli nejsou hmyzáci a že hynou i další druhy.
Všiml jsem si jen já, nebo i někdo z ostatních, že na N.C. zabírají všechny známé kyseliny včetně kyseliny octové ? Nakonec je uvedeno, že zkušebně bude použit dostupný prostředek..Což tedy v případě nákazy N.C. použít dostupnou kyselinu octovou pro okyselení úlového prostředí ? Nakonec, většina z nás ji má doma v kredenci a dokonce naředěnou na poživatelnou koncentraci ?
Ano, je to strašné, když uhyne všechno. Na rozdíl od Toma si ale myslím, že včelaři byli všech věkových kategorií a úlového vybavení. Pokud někdo včelaří celý život, nedělá chyby začátečníků. Pokud se ještě prokáže, že to zavinila virová /bože jaká / nálož, je to Vis Major. Neumím viry poznat u sebe, natož u včel a jejich prevence ? Jistě, obměna díla, zmiňovaná kyselinová clona ? Sám jsem měl dva roky zpět velké úhyny a nenašlo se tam nic, co by bylo uhynulým včelstvům společné. Stanoviště, tedy…
No a to pokud budeme brát Včelařství jako vizitku současného Svaz, pak bůh s námi a včelami. Jako v jiných sdělovacích prostředcích-mainstream versus realita. Svaz si jede svoje
Víte, ono byly doby, kdy se na včelách vydělávalo náramně- platilo se za přistavení včelstev ke kvetoucím plodinám, byla garantovaná cena výkupu medu…To je už dávno, ale větší včelaři se natajili tím, že si třeba za dvě sezony koupili nové auto. Pak v dobách ne tak dávných byly třeba dotace 1.D skoro Kč 180,- za včelstvo. Letos možní Kč 70,-..Jenže Svaz potřebuje peníze na opravu Křemencárny, na návrh nových včelařských společenských šatů apod., tudíž nejprve zdraží Včelařství, co je stejně k ničemu- tedy ne formou, ale většinou obsahem. Pak zvýší příspěvky včelařům a ejhle, dotace 1.D na včelstvo je rok od roku nižší. Zatím to vypadá, že příspěvky do Svazu budou šul nul s dotací…ne-li větší. Nejde mi o ty příspěvky samotné, ale i toto bychom měli brát v potaz, pokud kalkulujeme výnosnost této činnosti
K tomu si vezměte, že menší včelařské ZO jsou udržovány silou vůle stávajících činovníků, protože za jejich minimální odměny či práci zadarmo a dohadování s lidmi to nechce nikdo dělat.
Jediné, co snad /?/ Svaz pro včelaře dělá, že hájí prodej ze dvora proti neustálým atakům velkovčelařů. Ovšem myslím, že časem zmizí malé ZO, pak větší a prodejem zrekonstruované Křemencárny zmizí i Svaz. Pokud by Svazu šlo o lepší podmínky, musí nutně po dobu rekonstrukce své budovy sídlit na Václavském náměstí v Praze ? Ono by šlo najmout prostory i na Chodově, nebo v Kobylisích, nebo prostě někde u kraje Prahy, určitě mnohem levněji…Pak by třeba zbylo na jiné věci. Ovšem musíme reprezentovat i adresou, jsme přece Svaz..
Tom50 tu vyčíslil náklady na včelaření bezvadně, osobně si myslím, že to ve skutečnosti bude ještě trochu horší. Co třeba energie, nájem pozemků pro včelstva, amortizace budov-včelínů atd.
Já na rozdíl od uživatele trojAAAčko si myslím, že ten vliv elektromagnetického smogu ve formě vysílačů mobilního telefonu apod. nemůže být zanedbatelný. Většina z nás má doma modem s Wifi anténou, že ano ? Nechtěl jsem, aby byl vidět a tak jsem před něj dal květináč s pokojovou rostlinou. Po měsíci uchřadla. No, jakáž pomoc, dáme tam jinou.Nebudete mi věřit, ale ta před měsícem vypadala na umření. Po přemístění na druhou stranu sekretáře roste jako divá..To je nová a velmi zajímavá zkušenost. Dokázal by to někdo vysvětlit , zda to, co vadí živé rostlině, určitě nevadí nám ?
No, a vysílače mobilních telefonu vysílají s výkonem cca několik kWh a nakonec, není napnutý drátek ve včelím rámku svým způsobem antena ? Mnoho se píše o tanečcích včel, kdy vibracemi předávají kolegyním informace. Co když některé z vysílaných frekvencí rozechvějí drátek natolik, že včely předávané informace nejsou schopné rozlišit ?
Těch úvah by bylo hodně,ale ta květina mě doslova šokovala.
Ono by se našlo víc věcí, co se dělají jinak dnes , než před sto lety -zemědělství přestalo hnojit hnojem, např. a ten zaoraný vylehčoval a vyživoval půdu, ta byla plná žížal a vodu perfektně přijímala, žádné splachy ornice po bouřce, jako dnes . Ale v lesích-tam nevím.I v lesích pamatuji jako dítě vyprahlé paseky, ale i chladné, mechem porostlé úseky se starými, vzrostlými stromy-velikány.
Možná na to jdeme z druhé strany, co když je na vině menší vovodržnosti půdy úbytek zrovna těch žížal a podobných tvorů ? Zkuste někde na poli v zemi najít žížalu..
Jinak veškerá energie z primární části transformátoru se převede do země včetně i tak vysokých proudů.
Toto je BLBOST, pokud by se veškerá energie z primární části transformátoru převedla do země, PROBOHA PROČ ? , nezbylo by nám na sekundární straně vůbec nic . Víte , prosím, proč se uzemňuje střed transformátoru ?
Ale ani tento příspěvek sem moc nepatří, jen jste mě tím doslova nadzdvihl.
Když jsme u té vody v krajině- pamatuji se, že pomalu u každé vesnice byl nějaký rybníček či větší louže, někdy jen deštěm napájený-nebesák. Na tom se cachtaly kachny a my jako děti mnohdy také. V každé vesnici byla požární nádrž či něco podobného, byť na nepatrné stružce . Po deštích příkopy plné vody, které než vyschly, uplynulo několik dní. V lese rygoly , skoro vodorovné, které zachytávaly vodu z příčně položených břeven na cestě, aby cesta vydržela a voda ji nevymílala. Zkrátka, různé vody v krajině bylo mnohem víc, dnes všechno ideálně svézt do trubky a pryč. I tady musíme hledat příčinu nedostatku vody v krajině
Víte, napříč naší republikou existují oblasti, kde je vesnice a široko, daleko kolem ní jen pole, nejlépe s monokulturou. Pak jsou i oblasti, kde teče potok, kolem něj jsou vrby a olše, podél potoka louky , při jarních táních zaplavované. Jistě, jsou tady i pole, ovšem přerušovaná remízky, najdeme tu meze a nedaleko les. Ve vesnicích okrasné i užitkové zahrady. Troufám si říct, že v druhém případě je biodiverzita mnohem větší.
Pokud sekáme louku, jsme atakováni množstvím většinou bodavého hmyzunejrůznější velikosti. Při západu slunce, při tom měkkém slunečním světle vidíme stovky hmyzáků kroužit v jakýchsi tanečcích . V červnu pak máme světlušky. Tím nechci říct, že hmyzu neubývá, ale třeba na dálnici jej hledat nemůžeme, v prvně zmiňovaném případě také moc ne.
Je na člověku, jak se ke krajině chová, ale druhá otázka je, jak to jeden každý z nás může ovlivnit ? U sebe na zahradě samozřejmě ano..
Ještě příspěvek ke světelnému smogu-zaráží mě, jak je konkrétně Praha a velká část STČ kraje temná, poslední dobou. Myslím skutečně jen osvětlením.. Teď, konkrétně o vánocích, by měla zářit slavnostním osvětlením a barevností vánočního osvětlení. Naopak je potemnělá, cestou po D1 z Prahy na 50. km včera mírně osvětlené jen dvě čerpací stanice, jinak kupodivu temno. Že je tma v místě, kde bydlím-ano, lišky tu dávají dobrou noc a veřejně osvětlení svítí cca 4 hodiny denně, ale kdyby v obcích po cestě nesvítil občas v zahradě ozdobený vánoční stromeček, tma, temno. Nic nepřipomíná slavnostní vánoční náladu. Jediná vyjímka je hrad Český Šternberk, který tu tmu trochu rozehnal slavnostním osvětlením. Krásný pohled na v tichu a tmě nasvícený hrad, který už tu stojí pár století…Tím vším chci říct, že za mě to s tím světelným smogem u nás nebude tak horké. Všimli jste si, že zmizely osvětlené reklamy podél dálnic ? To je tedy mimochodem jen dobře.
Nedávno jsem byl v Maďarsku a Rakousku-podle nasvícených měst a do cca 22.hodin i mnoha kostelů ve vesnicích apod. se zdá, že tam je ceny energií zdaleka tak netrápí, nebo to prostě chtějí mít na vánoce hezké. Mám rád tmu, ale zdá se mi, že tady je jí poslední dobou opravdu hodně .