Mám na zahradě dvě už celkem vzrostlé střemchy. Jiné roky omamně voní, letos jen velmi málo. Potvrzuji , že na nich také není ani jedna včela
Příspěvky uživatele
tom4
Ano, zvýšení teplot nebylo časově shodné , tedy každý úl vykazoval zvýšenou teplotu v jiný den
Díky za zmínku o zdánlivém nadbytku zásob. Mám úplně stejný pocit. Ovšem teď, když rozkvetla jíva, prudce se ochladilo a deště většinu jejího pylu smyjí. Oteplí se možná tak za týden. Možná budeme nakonec rádi, že je v úle zásob nadbytek, včelstva se rozplodovala a spotřeba zásob rapidně vzroste.
Tak dnes u nás rozkvetly jívy a úplně hučí včelami.Kvetou krokusy, dřín je před rozkvětem, má nalitá , krásně žlutá poupata
Ten člověk má vlastnost, dnes již nevídanou a mnoha lidem chybějící-POKORU
https://www.youtube.com/watch?v=G-jf4yod1Ak
Pokud už to zde je, omlouvám se.
Zimuje s krmnou komorou nahoře. To je možné,ale s igelitovou folií mezi VN a KK, vpředu poodhrnutou ,cca na 5 cm, jak o tom psal nedávno Tom50. Včely bez toho nemají přístup ke kondenzované vodě, resp. mezi vrchní krycí igelitovou folií , na které se sráží kondenzovaná voda z úlu a zimním chumáčem je KK. To je bez finty s igelitem špatné. Dále dává KK mezi tlumič a VN na jaře, ale metoda Blaník už na podzim, resp. do poloviny září. Včely tedy mají možnost si ev.část zásob přenosit a uložit podle svého ještě před zimou.Našlo by se toho víc, ale toto je podle mě zásadní.Při shlédnutí dlouhé přednášky Vás tohle hned napadne.
Navštívil jsem před pár lety dvě přednášky Hnutí ŠPV-šance pro včely. Přednášející p. Dvorský mluvil poutavě a je škoda, že jejich web skončil, či skomírá na úbytě. Ovšem metodika Toma50 mi dala rozhodně víc, včetně našich konzultací jednotlivých metod či zásahů ve včelách. To, co tady napsal o metodice Blaník , by muselo dát ne na dvě, ale na několik přednášek a i tak by to bylo málo. Podotýkám, že tedy léčím Varidolem, nemám pochybnosti a přenosu chemikálie do medu, protože v čase léčení tam prostě medník není. Na jinou debatu by ovšem bylo, jak může Varidol škodit nám. Myslím, že většina včelařů, včetně mě, podceňuje ochranu dýchacích cest vhodným respirátorem .
Potvrzuji , co o mě napsal Tom50. Mluvili jsme o tom, že výsledky napíšu, ale nedošlo na to, takže děkuji , že to zveřejnil za mě. Loni jsem Gabon nedával a dostal za to od jednatelky spolku “céres” , ale když v únoru na výroční schůzi četla dopis od Svazu, že Gabon neúčinkuje, smála se s tím, že nejsem lajdák, ale vizionář . 🙂Při fumigaci se snažím dodržet původní !! metodiku Dolu, že stačí jedenkrát FUM ve správném období. Později tam dopsali, protože většina včelařů léčí spíš kdy mají čas, než podle počasí, aby se fumigovalo 3x. Jedno ošetření spolu s Blaníkem metodou mě dva roky dostávalo do pochybností , zda je vše ok, protože mnohdy jsem nenašel žádného VD, někdy jen jednotky ks. Když jsme to probírali s Tomem50, jen se usmíval, že tomu nakonec uvěřím.
Uvěřil jsem.
Shodou okolností je teď na YT přednáška, kde přednášející uvádí svou metodiku. Je to krkolomné, ale užívá Dadant s dvěma rozměry nástavků a má tam jednu zásadní chybu proti Blaníku. Uvádí úhyny 15-30 %, což je , myslím , nepřijatelné a přičítám to té zásadní chybě. Mě letos padlo jen jedno včelstvo ve styroduru, když mi úl rozebrali ptáci a sice jsem to opravil, ale včely to neustály. Je to otázka, jindy jsem převěšoval včelstvo ze zničeného úlu v prosinci za mrazů a přežili. Proto za mě už žádné styrodurové úly.Ptáci na mém stanovišti rozeberou i Lysoně
Tak u nás “rozkvetla ” thuje . Je asi 30 let stará a na dotyk úplně práší šedo-bílý pyl. Včelami je úplně obsypaná. Neznám přesný druh, přikládám foto, třeba někdo určí přesně druh.
Dnes bylo konečně pěkně , 12 C a tedy jsem komoroval, někde na šest, někde na 5 rámků. Včely mají zásob dostatek, byly pěkné prolety. Plodu je zatím málo, tak na půl dlaně na 2-3 rámcích. Ovšem v přírodě nekvete, jak se říká, zatím lautr nic. Dřín teprve poupata, kočičky ještě nejsou, krokusy teprve vylézají ze země. Včelařím kousek od Kácova a jak říká Tom50, že u něj je Česká Sibiř, tak já říkám, že sem zasahuje ještě její prst. Když jedu do Kolína, tak za Kutnohorskou silnicí už je jaro, ale tady ještě v příkopě tu a tam sníh.
Mám jeden úhyn ve styrodurovém úlu Lysoň, v zimě jej poškodili ptáci a jakkoli jsem to druhý den po zjištění opravil, včelstvo nepřežilo. Jinak ok. Pro ty, co mě neznají, mám 12 včelstev doma a 4 na jiném stanovišti.
Děkuji Vám oběma za vysvětlení
Dnes jsem při úklidu našel sklenici s odloupnutou etiketou, byly to nějaké vitamíny v kapslích, s takovým jako plastovým povrchem-no, do lékárny se mi s tím nechtělo, tak sklenici do tříděného odpadu a kapsle na lopatku a do kamen. Nevěřili, byste, co nastalo. Hořelo to velmi čadivým plamenem a smrdělo opravdu jako plast. Tohle v dobré víře polykáme ? Neví někdo, z čeho ten obal kapslí opravdu je ?
Co se týče úhynů, byly šmahem plast/neplast, zateplený / nezateplený. Šlo to tehdy jako když se děti rozpočítávají…
Jeden nástavek od “nahatých ” včel dám Tomovi50 k rozpitvání, abychom se dozvěděli, co je použito za izolaci.
Ještě zmíním jednu jejich vlastnost, která už není tak skvělá, ale oproti ostatním je to vlastně maličkost- pokud se udělá oddělek, nedoroste do podzimu jako jiná včelstva na 9-11 rámků 39x24, ale úplně v pohodě zimují cca na 7 rámcích, na jaře se ještě zúží.. Do plné síly včelstva dorostou tak vlastně až napřesrok
Napsal jste to naprosto přesně, jen bych dodal, že jsem jim nikdy nesebral celý nástavek k vytáčení, ale odebírám jen 3-4 rámky podle situace a za týden či 14 dní třeba znovu
Dobrý den, po dlouhé době sem přidám příspěvek o šestirámku. Víte, na YT je video starého slovenského včelaře, bohužel už nevím adresu- ale to mě spolu s jinými YT příspěvky vyprovokovalo vyzkoušet ten šestirámek. Ovšem nikde na YT nenajdete informaci, že Vám včelstvo z oddělku už první rok přeteče šestirámek a naprosto bez problémů obsadí i druhý. Ono to tedy vyplývá z logiky věci, že ano…Teorie je taková, že matka dokáže využít jen 6 rámků k plodování a zbytek může být med. Takže ta teorie dostala už první rok trhlinu. Na jaře , pokud včelstvo vyzimuje , dostane mřížku a NN medníky 15.Což o to, na míře 39x 30 by taky neměly víc rámků, jak 11 v plodišti. Uvidíme, co to bude znamenat v praxi. Další informace najdete v češtině na nějakých stránkách Včelařství u Pluhyho, kde je i prvotní YT z USA. To mě nepřesvědčilo, ale ten Slovák ano a chci to zkusit. No, víte jak to je, kdo si hraje, nezlobí…
Přispívám sem velice málo, ale čtu pilně, takže jsem rád , že Tom50 dal na moji prosbu a píše dál. Konzultujeme spolu spoustu věcí, ale mnohdy nemám sílu psát osobně. I za to mu patří velký dík
Dobrý den , urážíte tady člověka, který všem, kdo o to stojí, nezištně a velmi fundovaně poradí. Zveřejnil tady svou metodiku a každý si může udělat obrázek sám. Píšete , že já, jako jeho žák jsem nedodržel přesně metodiku, protože mi většina jednoho stanoviště padla. Ano, padla, ale kdyby to bylo tak jednoduché, jen nedodržením metodiky, pak jste génius, když tohle můžete tvrdit. Celou zimu, kdy je méně práce ve včelách, tady rozebíráme různé vlivy, co mohou včely ovlivnit. Známému včelaři padlo víc než sto včelstev, včelaří 40 let. Udělal chybu v metodice ? Těžko, že ?
S tou Nosemou Ceranae bych nesouhlasil. Ta tu prostě je a je čím dál častější, rep. dokáže včelstvo zahubit čím dál častěji. Podle mého stojí NC za většinou rychlého vytracení včel z úlu. Ovšem oficiální verze zní -varoáza
Tak to by mě zajímalo- u nás se tvrdí, že papírek má být spalován nahoře, typicky připíchnutý hřebíčkem v rámku , prostor se vytvoří vyndáním posledního rámku. V podmetu by to bylo pohodlnější..Já už dva roky fumiguji Griffinem, ale zajímal by mě rozdíl mezi fumigací zhora a zespodu
Znáte někdo rostlinu Mužák prorostlý ? Jedná se o velmi vzrůstnou bylinu , podle článku v Moderním včelaři velmi atraktivní pro včely. Je to ale skutečně trochu větší rostlina.