Dejte vědět, jak se to osvědčí, já mám 39x24 a k tomu 39x17.
Příspěvky uživatele
tom4
Ale já jsem nepsal, že to MUSÍ jít v každém úle a každou metodikou.Jen píšu, že ke stejnému cíli jde dojít různými cestami. Pokud by před sto lety zatvrzele tvrdili, že neexistuje nic jiného než Budečák/ a že to tvrdili/ , kam bychom se posunuli ?
Tome, nezlobte se, ale to už je snad moc. Jediná správná cesta ? Stejně jako ve včelařství, stejně tak v životě neexistuje jediná správná cesta. Nepleťte do toho liberalismus.Jako lze bezúhynově včelařit s úlem Blaník, stejně tak Goro píše, že se mu daří úspěšně včelařit s jeho NN systémem. Někdo včelaří v pohodě i na 39x24. Píšu-někdo..Ono to zřejmě nebude až tak jenom rámkovou mírou, ono na 99% záleží hlavně na tom, kdo stojí za úlem a na tom, jak se ke včelám chová. Nedávno tu píše Drvodělka, že spousta včelařů nechává teď včely hladovět. Ano, souhlasím, také takové znám. Naopak u mě je vidět, když měly včely dost melecitozního medu a vlastně dost medu po celou sezonu, protože snůška byla letos enormní, jak jsou včely vitální a jak početná včelstva i teď v úlech jsou. Nad tím bychom se měli zamýšlet, zda je tohle ten správný etalon na vitální včelstva ? Jsou v jiných letech v podstatě podvyživená, když jim vytočíme med, sice nakrmíme, ale náhražkou-cukrem ? Je to pro ně stejné, jako být celou dobu na medu ? Asi v tom bude rozdíl, že ? Jsme na včelařské diskuzi, tak pojďme řešit toto a ne , co u sousedů pos…la Mm. Merkel a jí podobní
Mohla byste nějak doložit, že hodně včelařů s pomalejším metabolismem má nadváhu ? Odvážné tvrzení, ale pak to vypadá, že nevčelaři jsou všichni štíhlí.Naopak pohyb kolem včel na včelnici a manipulace s medníky/ a nedejbože s plodišti/ jsou poměrně namáhavé. Máte za to, že koukání u TV vede ke štíhlejším lidem ? Nezlobte se, ale to co jste napsala je blábol
Ano, taky jsme měli roky hnízdo sršňů hned na dvoře v dřevníku a nevadili jsme si. Zato vosy, ty Vám nedají pokoj, jak si sednete s něčím na zahradu, kafe, pivo, hned otravují
A může se někdo divit, že se někdo bojí občanky v mobilu ? Když to sleduji, začíná se mi dělat nevolno..Lidé nechápou, že stejně jako ostatní databáze , které se stali zájmem růžných skupin, např. data pojištěnců jedné zdravotní pojištovny apod. se i dala Občanek budou prodávat a přeprodávat ? Nechci se dožít toho, že to, co jsem ještě včera měl , o tom ráno zjistím, že jsem bez své účasti prodal. No, co se divíte, data z občanky , i rodné číslo, vše souhlasí…A digitální měna ? No to ž tedy rovnou zvracím- to všichni fakt chcete a souhlasíte ? Že veškeré Vaše příjmy budou kontrolovatelné a navíc i kontrolované ? Že už neprodáte sousedce vajíčka za kilčo, sousedovi neopravíte něco na autě za litránek, ta hotovost prostě zmizí a NEBUDE. Nebude jak se vyrovnávat mezi sebou..V hotovosti prodávat či kupovat. A to nejhorší- přístup k účtu s digitální měnou může být a nejspíš bude provázán s nějakou formou sociálního kreditu a tudíž lehce omezován a zablokován, když lidi nebudou poslušní ? A bez přístupu k účtu pak lze lehce i umřít hlady. Fascinuje mě, kolik lidí hýká nadšením při zjištění, že ohrada, ve které jsou uzavření, bude zase o pěkný kousek zmenšena. Vzhledem k tomu, že tyto plány budoucnosti jsou plánovány globálně, teď pište, jakého ostrova se to nedotkne.
Ano, jsem dřívějšího data narození a tudíž taky pamatuji jiné časy, proto mě tyhle představy prostě naplňují hrůzou. O tom, že to bude lepší, nepochybujte !
Ono se ve druhém a dalším roce dá počítat i s výnosem z vosku, minimálně se vymění za mezistěny a také dá se udělat třeba pro rodinu a známé pár svíček. Příjemný bonus navíc
Jojo, na etiketě nápis směs medů z EU a mimo EU a včíl mudruj, co kupuješ. V čínských a ukrajinských medech běžně antibiotika, z jižní ameriky netuším, ale nedělám si iluze. Žiju ve vesnici vedle Medokomerc Čestín a osobně s nimi nemám nic společného, no , ale ty výkupní ceny českého včelaře rozhodně nepodpoří. Pokud to jdem , prodávejme ze dvora, až nám to zakáou, bude to mnohem horší. A že se na tom pracuje…
No, jsem o cca 100 m.n.m výš, než Tom50, ovšem meruňky jsou u nás stejně nedosažitelné, jako třeba ananas. Naopak v Potštejně, u kamaráda v Orlických horách je má na zahradě skoro každý…Tady když je dobrý rok , jsou jablka a švestky. U nás byla vždy velká uživovací snůška v září z kvetoucího přísavníku a koncem září z břečťanu. Ovšem letos je už přísavník odkvetlý a břečťan se snad ani nechystá. Velká, podmáčená louka byla vždy plná netýkavek, jistě , invazní rostlina. Ovšem včely jí milují a navíc semena lze sušit a chutnají podobně , jako oříšky. Nevěřili byste, letos louku nějaká brigáda spřáteleného národa křovinořezy posekala, aby netýkavka neodkvetla. Některé věci mi připadají opravdu na hlavu postavené, zvlášť, když louku nikdy nikdo nesekal a z příkazu EU je “ladem”, aby náhodou výnosy sena nebyly velké a někoho nenapadlo chovat o pár kusů hovězího navíc. Žijeme v podivné době
Autor článků píšící pod kménem Urban je na 99% syn naší jednatelky, ve včelách od malička, aktivně včelaří, některé jeho články jsem četl
Tak koukám , že kritizovat a pomlouvat se zde zavedlo, ale ani Despota, ani Mesar sem nepřispěli ani kousíčkem rady, svojí metodikou, ničím, co by ostatním mohlo pomoc, inspirovat je …Nikdo z nás není dokonalý, ale pomlouvat druhé postupy a sám své nezveřejnit je zvláštní, ne ?
Tady se ozvu , i když nejsem účastníkem diskuze. Mám dojem, že příspěvek Toma50 měl směřovat k autorovi “odborného článku” a ne k Vám, Drvodělko. Snad došlo k nedorozumění. Za mě musím říct, že jsem nesmírně rád za Vaše příspěvky, mj. i proto, že s námi diskutujete jako jediná včelařka mezi samými včelaři. Doufám, že tu Vaše příspěvky uvidíme i nadále
Javali, mohl bych Vás požádat o více informací o včelaření na míře 30x43,5 ? Používáte k tomu medník ? Jak vysoký ? Odjakiva mě zajímá úzkovysoká míra a informace o včelaření na ní. Děkuji Vám
Když čtu příspěvky , jak jsou všichni nešťastní z melecitozy a cementového medu, když poslouchám kolegy včelaře na schůzi, co by nejradši vyházeli rámky s tímto medem do hnoje - nedá mi to a přispěji svou zkušenost. Mám 35 včelstev, tudíž nemohu rozpouštět rámky po nekolika v troubě-ale i to jde, pokud má někdo jen několik včelstev a dá řekněme 4-5 rámků nastojato do vyššího pekáče do trouby na cca 60C, z rámků vyteče “cementový ” med a pak, po odlití medu lze zbytek vosku dále zpracovat. Pořídil jsem si separátor medu a vosku a do něj se dá vložit cca 7-8 rámků míry 39, lépe je nastojato a ještě třeba 4 další rámky na bok . Separátor je vybaven síťovaným mezidnem, takže rámky stojí na něm. Po zapnutí na 70 C je po cca 6-7 hodinách v dolní části separátoru rozpuštěný med, která je mezidnem chráněm před vysokou teplotou v horní části. Výpusť je ve vyspádovaném dně a je vybavena těsnícím nerez kohoutem. Po odebrání medu zapnu přístroj na 105C a po cca 2 hodinách jsou rámky čisté a vosk opět v dolní části. Po několika dávkách rozpouštění je nutno vyndat mezidno a na 105 C ohřát celý obsah a poté vypustíte směs zbytků medu a vosk. Tento med už nepoužívám, dám stranou , ale vosk je velmi kvalitní. Upozorňuji , že používám v medníku jen panenské rámky. Pro všechny , co budou namítat, že je to moc práce atd. cena energie…dodávám, že získaný med je velmi tmavý, voňavý a má slabou příchuť čehosi- snad melasy. Jde rychle na odbyt a určitě práce s tím spojené nelituji. Jak píše Tom50-část nástavků s melecitozou jde dolů pod včely , další , neupotřebitelná část se takto zpracuje a zhodnotí. Ještě dodám pro ty, co nevědí, co je melasa- je to meziprodukt při výrobě cukru, hustá, tmavá tekutina, velmi voňavá a sladká.Dále upozorňuji , že krátkodobé ohřátí medu možná trochu zvýší HMF, ale je třeba si uvědomit, že celá staletí před námi se med získával i vyvařením celého voští, takže určitě se není čeho obávat.
Taky přispěji do diskuze-vos máme letos tolik, že není možné třeba venku poobědvat, vzít si ven kafe či limonádu. Okamžitě snad deset vos a útočí, otravují. Zničil jsem jim dvě zemní hnízda, skvěle funguje sprej Hasičák na vosy. No, ale několik let zpátky jsme měli v dřevníku sršně, snad po pět po sobě jdoucích let. Kde je sršeň, nejsou vosy, sršně je vždycky spolehlivě vychytaly.K nám byly sršně shovívavé, nechali nás klidně sedět i obědvat pár metrů od hnízda. Zvykli jsme si na sebe..Loni sršně zmizely a letos holt úroda vos. PS. Koupím sršně
Ano, tenhle fígl si pamatuji ještě ze Včelařské konference, někdo to tam ukazoval, že to používala jeho babička. Díky za připomenutí
Tome, Váš nápad s rozděleným medníkem by šel rychle vyzkoušet rozdělením normálního NN, třeba tou tenkou překližkou a za pár dnů by se v sezoně vidělo, zda to “půjde ”.
Kyprej mi vykvetla před časem na zahradě jako jediná rostlina a letos je jich tu snad 30. Jsou to krásné, vysoké , výrazně dekorativní rostliny . Včely je navštěvují velmi intenzivně, takže redukce počtu rostlin bude určitě až po odkvětu. Ano, mám zahradu trochu divokou, teprve včera jsem odstranil velké , odkvetlé pcháče. Ano, řeknete, blázen, takový bodlák. Pcháče byly přes dva metry vysoké, cca 1.5 m v průměru, široce větvené. Pokud byste viděli ten včelí rej na jeho květech, věřím, že byste ho taky nechali odkvést
Dnes ve zprávách- mor včelího plodu v Hradeckém kraji, Hronov. No a k dopravě- za mého mládí byl pohled doručen, stejně jako obyčejný dopis druhý den, dnes se doručuje každý třetí den. No, pokrok nezastavíš.Ale ten způsob zpracování rámků i s voštím se mi líbí, lidé jsou na tom s voskovým hospodářstvím všelijak, navíc to pak asi více motivuje k obměně díla a tudíž k lepšímu zdravotnímu stavu včel
Kolega Tom50 tu jen lehce zmínil, že jde včelařit i s jiným, než nástavkovým úlem. Vzhledem ke zdravotním komplikacím o tom začínám velmi reálně přemýšlet a prosím o diskuzi na toto téma. Kdysi jsem třeba viděl na YT úl, kdy vypadal jako 4 nástavky do čtverce, vedle sebe dva a dva. Jako takový modifikovaný ležan.Neumím to už najít.Jsou určitě i mnohé jiné úlové sestavy