Aktuálně: 2 730 inzerátů228 783 diskuzních příspěvků18 524 uživatelů

Elgon

Tom50
Tom50 10.02.2025, 01:01:25 xxx.xxx.139.254

Tak jsem, nerad, zhlédnul video Ing. Šturmy. Proč nerad? Nemám rád dlouhá videa a nerad otevírám inetrnetové odkazy. Taky mi Ing. Šturma splýval s Dvorským a co si o panu Dvorském myslím jsem už několikrát sdělil. Protože pan Šturma nijak nenazval svojí provozní metodu, nazval jsem jí, bez jeho souhlasu, názvem nové včely Švédského šlechtitele Österlunda Elgon. Pana inženýra v nejbližších dnech kontaktuji, dlouho jsem nenarazil na někoho a něco pro mě tak zajímavého, jako je toto video. Díky Gorovi (nemohl bych s ním diskutovat dokud to nezhlédnu) jsem objevil novou inspiraci a vlastně i naději jak dál s chovem včel. Jde o toto video:

https://www.youtube.com/watch?v=QtUtNARvgoE

Dovolím si svůj první dojem z páně Šturmova videa a dovolím si v tomto prvním nástřelu upozornit na neuvěřitelné shody mezi mojí metodou Blaník a jeho způsobem. S něčím neumím souhlasit, ale jako celek je to hodně stejné, k čemu jsem jinde, jinak a NAPROSTO nezávisle došel též. Tvrdím, že z tohoto vyplývá jednoznačně, že jsem došel ke stejnému poznání jako Österlund v dalekém Švédsku i pan Šturma u nás. Žasnu!

Svoje postřehy dám napřeskáčku jak mi vytanou v mysli, bohužel sem neumím zkopírovat jeho 6 základních zásad.

1 - Zajímavé, zatím nemám jednoznačný názor. Snad jen, že souhlas, že zajímavé, ale česno podle mě jedině u strany a ne nesmyslně uprostřed. Logiku to má a doporučuji si všimnout shody s Nahatými úly kolegy Tom4. Ty úly mají jediné česno velké 9 cm2 a Österlund - Šturma uvádí 10 cm2.

2 - TL je sofistikovanější, vč staví v rámcích a ne jen na HL a tudíž je vše plně rozběrné. Navíc vč nepotřebuje prostor 15 cm vysokého nástavku pro tolik trubčiny. Proto je v mém TL jen 5 (max 6) SR. Proto, že jsou tyto rámky pro VS prostřídány s dělničáky, nehrozí šikmé nebo jinak divoké stavění a nic se pak nemusí dolovat ze dna. Opakuji, vše je civilizovaně plně rozběrné.  V tom je Blaník se svým TL dál.

3 - Protože já nikdy nemám úly na “frajplace” jako Šturma, nýbrž vždy pod stromy, pod česny mi nic a nebo téměř nic neroste a tak žádné podložky před česny nepotřebuji. Umístění úlů pod baldachýnem tvořeným korunami listnáčů je prazákladní podmínka provozní metody Blaník a v tomto jsem já dál než Elgon. Až po shlédnutí předmětného videa mi došlo, že je velmi pravděpodobné, že téměř absence VD v Blaníkách a nebo nepatrný výskyt může být zapříčiněn právě stínem korun stromů. Na Šturmovy úly může pražit slunce. Možná proto musí mít on ve dnech nějaké větrací otvory, metoda Blaník nic takového nezná a nepotřebuje. Za podstatné je potřeba také vypíchnout, že i v dalekém Švédsku přišli na to, že nikde nesmí být žádná očka!!!! A ani žádné prodyšné stropy na páně Šturmových úlech vidět nejsou.

4 - Důsledně dodržená provozní metoda Blaník v úle Blaník, což je systém Dadant, nepotřebuje žádný ani nejmenší monitoring a tudíž žádné smyvy ani jiné kejkle. Nikdy nijak nezasahujeme až do začátku srpna. NIKDY!! Zopakuji (ne úplně zamýšlenou) praxi sezony 2024. Ze 44 vč, nedostalo 15 žádný cukr. A jedinou léčbu Varidolem v acetonu 25.12., to vše na mém stanovišti R (bylo tam jen 12 vč). Uhynulo tam jedno (podřadné) vč, které při aplikaci zásad Ing. Šturmy (ale i Gora a i mého kámoše Petra) vůbec nemělo jít do zimování a mělo být brakováno v podletí. ---------------------- Na stanovišti K bylo zazimováno 32 “jednotek”. Asi polovina dostala do 6 kg cukru, zbytek asi 10-12 kg. Polovina dostala jednu fumigaci po 10.10., druhá asi polovina stanoviště K dostala také jen vánoční aceton, tedy jedinou léčbu Varidolem za celý rok 2024 a to při absenci sebemenšího monitoringu. Na tomto stan uhynulo 7 jednotek a není žádný vztah k počtu léčení ani k množství cukru. Opakuji, stan R nedostalo žádný cukr a zimuje ze 100% na melecitoze.

5 - Vůbec tuto látku neznám, nezajímá mě. Snad jen, že až bych byl okolnostmi nucen je skvělé, že to někdo vymyslel a vyzkoušel a že je kde to v případě potřeby okopírovat. Zde vypíchnu, že je velice pozoruhodné, že kolega Šturma také nepoužívá žádné kyseliny, dospěl ke stejnému poznání později než já a umí ho lépe odborně vysvětlit.

6 - Že by “chlebový kvásek?” Nenazývám svojí celoživotní práci (bezmála 60 let) šlechtěním a dokonce na základě dalších a dalších zjištění tvrdím, že chlebkvásek funguje samočinně, úplně mimo včelařovu vůli a proto odmítám, že bych já vyšlechtil nějakou výjimečnou včelu. Já skutečné šlechtění milerád přenechám vzdělanějším a v rámci vlastní lenosti dám přednost něčemu, co nějak nezpochybnitelně funguje, jen já vůbec netuším jak. Taky nevím úplně přesně jak funguje jaderný reaktor, nebo fotovoltaický článek, mě úplně stačí, že umím rozsvítit. Ale hloubavějšímu dojde, že vlastně Ing. Šturma nabádá přesně k tomu co já. Je nutné umět si všímat vlastností jednotlivých vč a vč s pozitivními vlastnostmi upřednostňovat. Já jen teorií chlebkvásku navíc, než pan inženýr, jasně říkám, jak toho efektu může dosáhnout každý. Jak se to komu povede, pak už to funguje samočinně donekonečna.

------------------------------------

No a ještě si dovolím připomenout, že Šturma nemá tvrdé stropní folie, ale igelity. Na druhou stranu já bych za žádnou cenu nedovolil tak “zasrané” horní a spodní lučky pater voskovými můstky. Tohle prostě civilizovaný včelař netrpí, protože to mačká včely. Panu inženýrovi je líto 200 včel usmrcených při monoiringu, ale nevadí mu tisíce rozdrcených včel mezi nástavky při práci v průběhu celého roku? Podivuhodné!

Bohužel se pan inženýr vůbec nijak nezmiňuje co s eklhaftem na dně úlů, když včely neuklízejí - nemůžou - kvůli velké výšce česna nade dnem. Nejspíš to ale nebude velký problém.

Celkově je toto asi úplně nejlepší video o včelaření, jaké jsem za asi 20 let, co mám internet, viděl. Vyzývám k co nejširší debatě o provozní metodě Elgon a pro začátek se nijak nevyjádřím k NN systému. Můj názor je na NN systém obecně známý a páně Šturmově včelaření už chybí k dokonalosti právě jen to = opustit čistý NN systém. Možná by mu, jako nám Blaníkářům, úplně odpadly kejkle s jakýmkoliv monotoringem.

A protože doufám, že si pan inženýr moje práce přečte, dovolím si sdělení stran jeho obavy aby jeho rodina nemusela jíst med, kde by mohla být rezidua tvrdé chemie. To se mu v Blaníku nemůže stát. Tím spíš, když v medníkách staví vč jen na M z vlastního víčkového vosku. Ano, metoda Blaník a i úl Blaník je dál než pan inženýr. Nicméně, kdo to udělá aspoň jako pan Šturma, bude to o tisíc % lepší než mejnstrýmová klasika.

Tom50
Tom50 10.02.2025, 10:58:40 xxx.xxx.139.254

Právě jsem panu inženýrovi poslal seznamovací mail a uvidíme jak a zda vůbec zareaguje. Do mailu jsem vložil odkaz na toto vlákno.

JirkaP (neregistrovaný) 10.02.2025, 11:25:22 xxx.xxx.31.194
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 10.02.2025, 01:01:25

Tome, asi jsem Vámi “postižen“🙂. Hned mě zarazily ty hromady vosku na HL a u volné stavby v podmetu jsem Vás slyšel … takto civilizovaný včelař po vynálezu rozběrného díla nevčelaří🙂! Samozřejmě mi neunikla zavřená očka, malé česno, měkký igelit na stropě ale i absence letáku. Chci včelařil metodou Blaník, mám 3 oddělky (zatím žijí), ale v budoucnu, až budu mít nějaké zkušenosti, bych si chtěl pořídit 1 úl na “experimenty“. Začal bych tím česnem do díla podle pana Šturmy, jen bych na blaníkovské dno dal TL s rámky tak jak mají být a nad tlumičem u strany to jeho česno 7x140. Chtěl jsem se jen k tomuto řešení zeptat na pár věcí.

1) Pan Šturma má SS, já mám TS. Má představa úplného začátečníka je taková, že u SS můžou včely pokračovat po horních loučkách dále do úlu a pak do příslušné uličky. U TS tam budou mít centimetrové mezery, které budou muset “přeskakovat“. Asi je to blbost a ničemu to nevadí.

2) Nevadí absence letáku? Nestálo by za to tam mít alespoň malý leták (oddělávací, na 1 dřevěný kolíček), který by tam byl v době nárazové snůšky a v době kdy hrozí loupeže by se oddělal? Včely (do budoucna max 5 úlů) mám u domu, tak by s tím nebyl problém.

3) Blaník má pevné dno. Pan Šturma tam má dva menší větrací otvory v zadní části. V případě toho česna do díla, kdybych nechal pevné blaníkovské dno, nebude problém s CO2? Budou včely v takovém tlumiči stavět a plodovat?

4) V případě pevného dna včely v horkých dnech vyléhají na letáku (brada). Kde budou vyléhat v případě vysokého česna, zvláště bez letáku? Nejsou pak tyto 2 větrací otvory pro tento koncept nutností?

Děkuji za Váš názor.

Tom50
Tom50 10.02.2025, 23:33:56 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 10.02.2025, 10:58:40

Pan inženýr sice promptně odpověděl, ale debatovat zájem nemá a přeje mi hodně úspěchů. Patrně neunesl kritiku. Ono totiž někoho upozornit, že vymýšlí kraviny s neléčením tvrdou chemií, když stačí opustit NN systém a nevytáčet med z plástů, které se účastnily léčení, je patrně velká drzost. Taky jsem panu inženýrovi připomněl, že med vytáčený ze zakladeného díla obsahuje nevábný výluh asi byla také síla, kor když tak úzkostlivě řeší jaký med budou jíst jeho vnuci. Když jsem ale upozornil na prostavění mezi patry a mačkání tisíců včel, zatímco lituje 200 včel pro (úplně nesmyslně zbytečný) monitoring, tak to jsem si už patrně dovolil přespříliš.

Nicméně přesto jsem za páně inženýrovo video vděčný proto, že vím, že celé moje dlouholeté uvažování a konání je správné a že ke stejnému dojde každý, kdo něco v hlavě má a není jen aktivistický pomatenec. Každého mého kritika bych v téhle chvíli rád upozornil, že já jsem v tomto smyslu ješitný nepatrně a spíš vůbec a kritiku já unést dokážu. Nelíbí se mi, jistě, ale jsem ochotný se bavit a debatovat.

Mrzí mě, že téma Elgon zajímá tak málo lidí a většina k tomu zarytě mlčí. Nevadí, mám další nápady, zatím o nich ví jen Tom4 a postupně to sem dám. Slibuji, že to opět budou věci, které patrně nikoho přede mnoíu ještě nenapadly.

JirkaP - vám odpovím jindy. Už nyní vám ale děkuji za důvěru.

Jiří Šturma (neregistrovaný) 11.02.2025, 10:41:23 xxx.xxx.40.131

Nad tím se mohu pouze smát. 😊

Tom50
Tom50 11.02.2025, 12:38:46 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 10.02.2025, 11:25:22

Slíbil jsem odpovědi.

1 - Česno dle Ing. Šturmy nevede do díla, ale do včelí mezery mezi patry. Navíc my už víme, že česno nesmí nikdy být uporostřed. Myslím, že je celek jedno kam přesně ústí čeno, zda mezi Dl a Hl rámků a nebo proti bočním loučkám. Pokud by bylo podobné čsno v podobě úzké štěrbiny,a le vyfrézované asi tak 100 mm nad okrajem všechn VN, pak by posloužilo stejně - má to tak pan Jindra z Roudnice, myslím, že také inženýr. Jenže i Jindra má česno nesmyslně uprostřed. Možná má úzká vodorovná štěrbina nějaký význam, mnou nepochopený a pan inženýr se mi směje a tak se to nedozvíme. Za mě bych to řešil dvěma očky 25 mm s běžnými očkovými uzávěry. Jejich plocha je 9,8 cm2 a měly by dostačovat, je to na destinu stejné jako Šturmovo česno. Není také problém pro jistotu ta očka udělat tři a používat je podle potřeby. V každém případě ale v levém rohu, nebo poblíž něj z pozice za úlem. Zda půjde o SS nebo TS nemůže hrát roli. Mám za to, že pro včelu není problém cokoli “přeskakovat”.

2 - Leták je úplně zbytečný a dokonce naprosto nepřirozený. Drtivě drtivá většina dutin je v kolmo stojících stromech a včely pak přistávají na kolmou plochu. Jsou tak “zvyklé” miliony let vývoje a drsná kůra nebo hladké dřevo mrtvého stromu, ze kterého už kůra opadala jim nijak nemůže vadit, za svůj vývoj se s tím setkali miliardkrát. Já ale u normálních dolních česen letáky dělám a kde nebyly jsem je dodělal. A to kvůli napaječkám, kterých mám ale jen 22 ks. Jsou na 1,6 litru a už se nedají sehnat. Používám je jako krmítka. Jen ta vč vloni dostala nějaký cukr, pro které vyšlo toto krmítko, skrz medníky s tuháčem mi vč cukr nebrala. A to ani 1:1, jen souvisle připomínám, že Blaník nezná jinou koncentraci krmení. Dnes se koupí krmítka - původně napaječky - stejné konstrukce (i barvy a tvaru), ale jen na asi 0,6 litru. To bohatě na vodu stačí, na krmení je to nesmyslně malé. Ale vodu nikdy nepodávám, litr mi braly asi měsíc a to se domnívám, že spíš vysychala než by jí braly.

3 - Větrací otvory ve dně nejsou na nic potřeba, naopak, tvrdím, že to je nesmyslné kurvítko. Bratr si to nadělal, měl ale štěrbinu 40 x 350 mm v zadku dna a zásadně měl jen SS. U zděděných den po něm jsem to zadělal. Přesněji, mám ty otvory zakryté celoročně podložkou. A naopak, když si nastudujete “ozdravný sklípek” - neskutečnou práci v tomto odvedl tady na CHZ Martin, je možné, že naopak CO2 a jiné plyny jsou v těchto “sklípcích” potřebné. Nevíme to, zatím, přesněji, nevím to já.

4 - Mě se osvědčilo vždy, když mám nějakou pochybnost, představit si, jak by to bylo v přírodě. Za prvé, vč se nikdy samo neusadí do úlu, kde by bylo otevřené očko. Prostě tak to nefunguje a už jsme tu, nejen já, vysvětlovali mnohokrát, jak by to v dutině vypadalo. Dokonce nedávno, naposledy to opakuju snad před necelým týdnem, neěkde to tu je. No a když by vylehávaly, v přírodě by asi obalily kmen stromu pod a kolem česna. Popravdě mě to, co vás, vůbec nenapadlo.

Doufám, že jste s odpovědí spokojen, ne-li, směle se ptejte dál. Velice mě těší vaše důvěra v Blaník úl, Blaník provozní metodu a i vaše důvěra ve mě.

https://www.vpjested.cz/0401-napajecka-do-cesna-zluta/

Mimochodem, za komančů a dávno před ww2 a možná už před ww1 existovala krmítka na skleněnou lahev. Stejný princip a fungovala skvěle. Ovšem nyní se podobná věc dělá z plastu jako že na PETku a to je údajně nepoužitelné (nevyzkoušel jsem, už věřím druhým, že kamna jsou fakt horká), flaška musí být tvrdá. Měkkou lahev stiskne atmosférický tlak a cukerný roztok (hustší než voda) vyteče a tudíž vyteče i voda. Zkusil jsem dát cukerný roztok do plechového “kopýtka” a ihned se stalo co jsem právě popsal.

Mimochodem. Mnohokrát jsem sdělil, že neznám viditelné rabovky, TL je něco jiného a i o ní jsem obšírně pojednal. Snad je to tady, na IF to bylo jistě. Když se stane nehoda a to se občas stane každému, rozlije u včel cukerný roztok, musí IHNED udělat opatření, aby si včely “nelízly” jak říkávala moje maminka. Pak by začal blázinec. Jestli tedy vyleju roztok, ihned ho rozmyji na zemi i na věcech vodou, kterou mám u včel v kanystrech vždy. Pokud je roztoku víc zaházím to místo hlínou a podobně. Nesmím to ale nechat být. Nesmím nikde zapomenout ani na pár minut rámek se zásobami, něco ulempaného, skladkého (zjara většinou nic nevadí, v době krmení v přírodě nic není a vč slídí). Tohle si musí každý než jde do včel promyslet, co udělá, když se stane, i přes všechnu opatrnost, nehoda. Jestli tedy tvrdím, že neznám rabovky tak je to jen tím, že mě od dětství máma cepovala a já nějak automaticky dodržuji nějaký soubor zásad, nad kterými už ani neuvažuju, je to automatické asi jako si taky nerozmýšlíme řazení v autě. Tohle si musí za každou cenu každý začátečník uvědomit, promyslet a sám sebe vycepovat podobně, jako jsem měl já štěstí na maminku, rodiče a jejich přátele obecně.

goro
goro 11.02.2025, 17:16:00 xxx.xxx.74.195

… (úplně nesmyslně zbytečný) monitoring,

Ministerstvo zemědělství Státní veterinární správa Č. j.: MZE-90125/2024-13141 V Praze dne 19. 12. 2024, 

ExM330 VARROÁZA – sledování intenzity a ošetření včelstev Chovatel je povinen provádět monitoring varroázy a následné ošetření všech infestovaných včelstev registrovanými veterinárními léčivými přípravky v souladu s příbalovou informací za účelem ochrany dlouhověké generace včel před poškozením.

….možno je monitoring zbytočný ale je pre včelára v ČR povinný!

kolega Šturma hovorí že používa monitoring s CO2 a tam žiadne včely nehynú, podobne pri site v dne existuje jednoduchá metodika monitoringu klieštika (bez likvidácie včiel) a myslím že aj pri pevnom dne ak má odoberateľnú zadnú latku by sa dala vkladať podložka bez problémov…

tom4
tom4 11.02.2025, 19:20:50 xxx:xxx.365d:de42

Ano, je povinný, ale to neznamená, že není zbytečný. Stejně jako odběr zimní měli. Máme osvícený Svaz a neméně Ministerstvo zemědělství. Jejich zdůvodnění odběru zimní měli- důležitá činnost ukazující na stav včelstva- kolik lidí z ministerstva asi včelaří ?

Tom50
Tom50 11.02.2025, 19:26:10 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 11.02.2025, 17:16:00

Ano, souhlasím, monitoring je v ČR povinný, není však povinné jak je prováděn. Nebo snad ano?

A ke kolegovi Šturmovi, už bych se o něm nezmiňoval, kdybyste vy pochopil, co jsem se snažil sdělit. Mě je jedno jak kdokoli monitoruje. U Šturmy mě "pobavilo" - velmi, ale velmi eufemisticky řečeno, že lituje monitoringem zabité včely (a proto monitoruje tak, že je jen přiotráví a nezahynou hned, ale nikdo neví, zda je to trvale nepoškodí) a současně nelituje tisíce rozdrcených včel doslova voskem a propolisem zasranými horními a dolními loučkami. Na jeho videu jsou vidět můstky nejméně 4 mm vysoké a stejně silné na dolních loučkách horního nástavku. A včelí mezera je 6-8 mm a i kdyby 10, stejně by zbývaly jen 2 mm a to zničí všechny včely, které budou v okamžiku sestavení nástavků na horních a spodních loučkách. Co jste na tom pane Goro nepochopil?

Já se jen strefuji do idiocie o potřebnosti prostavování pater nízkonástavkových úlů. Spoustě včelařů tahle kolosální prasečina nijak nevadí a oni se dokoce tváří, že je to pro včelstva dobré. Přitom jsem vysvětlil, že tuhle hloupost postulovali lidé, kteří asi sami ani nevčelařili a netušili, že jakékoli prostavování pater není potřeba a že to zimní chumáč bez problému přejde!!!! A i u velmi slabých oddělků. Tak proč to tam trpět a riskovat drcení včel a úplně ignorovat největší vynález ve včelařstí, kterým je včelí mezera? Langstrothů a NN systémů plné huby a současně ignorovat Langstrothův největší vynález vyžaduje spešl myšlení. Já jím, NAŠTĚSTÍ nedisponuji.

goro
goro 12.02.2025, 11:25:35 xxx.xxx.74.195

Mrzí mě, že téma Elgon zajímá tak málo lidí a většina k tomu zarytě mlčí.

Tome ale k vášmu úvodnému príspevku sa dá len mlčať…

Píšete.."něčím neumím souhlasit, ale jako celek je to hodně stejné, k čemu jsem jinde, jinak a NAPROSTO nezávisle došel též. Tvrdím, že z tohoto vyplývá jednoznačně, že jsem došel ke stejnému poznání jako Österlund v dalekém Švédsku i pan Šturma u nás. Žasnu!"

Tome ale o čom chcete aby sme NEMLČALI…k téme Elgon by sa dalo diskutovať keby ste aspoň trochu poznali včelárenie kolegu Österlunda, ktorý bol inšpiráciou pre kolegu Šturmu…potom by ste nežasli , pretože Österlund použív NÍZKE NADSTAVKY, ROBI MONITORING KLIEŠTIKA A LIKVIDUJE HO TYMOLOM…

a vy žasnete, že dospel k “stejnému poznání” ako vy…

Tom50
Tom50 12.02.2025, 12:04:54 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 12.02.2025, 11:25:35

Došel ke stejnému poznání v nepoužívání oček, kyselin a stavbě trubčiny v podmetu. Jen nepřišel na to, že nemusí být vysoké dno, ale běžný NN - nepřišel na to ani Nerad a taky nepřišel na plně rozběrné divoké dílo v TL a nevynalezl a nepochopil, že je dobré aby polovina rámků v TL byla dělničích. Také kdyby (možná) nepoužíval NN systém, třeba by nemusel ani dělat monitoring a nebo ne tak pracně. Přitom mám za to, že je ve Švédsku stejně jako ve zbytku Skandinávie nejrozšířenějším úlem originál Dadant-Blatt a kdyby nelpěl na zastarale překonaném NN systému, tak by třeba už byl dál.

Jen připomenu. Vy si patrně s MUDr. Marxem tykáte, já ne a tudíž k sobě máte asi blíž. Tak se ho zeptejte na jeho Langstrothy. Několik let neodtrhne od sebe dva na sobě výšky 159 a tudíž má silce Lang ⅔, ale používá ho jako kombinovaný systém, tedy jako Dadant, tedy pro plod obrovský “srostlý” rámek výšky 325 mm.

Takže diskuze podle vás je omdlévat blahem ze Švéda (nebo Ing. Šturmy) a jeho předpotopně zaostalého NN systému, který vynucuje spoustu zbytečné a nesmyslné práce? To já to vidím jinak. Je třeba opustit NN systém, zavést si Dadantsystém U VŠECH U NÁS POUŽÍVANÝCH MĚR A VŠECH TYPŮ HOREM PŘÍSTUPNÝCH ÚLŮ a snažit se ho vylepšovat. O tom dikutujme. Ne jak používat nevhodný a nešikovný úl, ale jak vylepšovat dokonalejší systém než je NN systém. Ovšem skalní vyznavači NN systému se ho budou držet jako Věřící Bible Svaté. Pak ale jde o ideologii, tedy Víru a ne o ratio a maximální efektivitu a produktivitu práce. A také stále připomínám ergonomii práce a to všechno je podle mě potřeba zohledňovat, diskutovat a hledat optimum. Ale vy s NN systémem patrně máte za to, že vše už bylo vynalezeno a že tudíž není o čem dál bádat. Já vidím svět jinak a včelařinu tuplem! Milerád i ve svém pokročilém věku ihned přejdu na chytřejší systém než je Dadant, upravený pro české podmínky a národní délku rámku 39, což jsem nazval Blaník. Většina nevyzkoušela nic, ale pořád jako příslovečná liška chválí jen svůj ocas.

Celé by to šlo pojmout sportovně, třeba následovně. Jo, včelařit v Blaníku metodou Blaník, to je snadné. Ale dokázat totéž na stejném stanovišti s NN systémem, to je frajeřina! Pak by to bylo jako když jsme byli děti a závodili jsme s holkamama a s výrostky. Výrostci dávali nám menším náskok a ještě větší náskok měla děvčata. Aby byly výkony srovnatelné dle hendikepu, který měl kdo v dané chvíli k dispozici.

goro
goro 12.02.2025, 15:01:55 xxx.xxx.74.195

Takže diskuze podle vás je omdlévat blahem ze Švéda (nebo Ing. Šturmy) a jeho předpotopně zaostalého NN systému,”

nie, nemusíte omdlievať blahom z ničoho… práve preto vás prosím aby ste pochopili, prečo vo vlákne Elgon nebudem diskutovať, nemienim vám vysvetľovať nič o zaostalom NN, máte moderný  Blaník… snažil som sa vám len napísať , prečo nediskutujem s vami na tému že vy ste nezávisle od Österlunda prišiel na niečo podobné ako on… skutočnosť je taká, že vy ste na niečo prišiel (všetka česť) aj on na niečo prišiel… 

rozdiel medzi restaurací a menstruací tie vami spomínané chýbajúce očká u oboch nezachránia 😉

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.