Tak jsem, nerad, zhlédnul video Ing. Šturmy. Proč nerad? Nemám rád dlouhá videa a nerad otevírám inetrnetové odkazy. Taky mi Ing. Šturma splýval s Dvorským a co si o panu Dvorském myslím jsem už několikrát sdělil. Protože pan Šturma nijak nenazval svojí provozní metodu, nazval jsem jí, bez jeho souhlasu, názvem nové včely Švédského šlechtitele Österlunda Elgon. Pana inženýra v nejbližších dnech kontaktuji, dlouho jsem nenarazil na někoho a něco pro mě tak zajímavého, jako je toto video. Díky Gorovi (nemohl bych s ním diskutovat dokud to nezhlédnu) jsem objevil novou inspiraci a vlastně i naději jak dál s chovem včel. Jde o toto video:
https://www.youtube.com/watch?v=QtUtNARvgoE
Dovolím si svůj první dojem z páně Šturmova videa a dovolím si v tomto prvním nástřelu upozornit na neuvěřitelné shody mezi mojí metodou Blaník a jeho způsobem. S něčím neumím souhlasit, ale jako celek je to hodně stejné, k čemu jsem jinde, jinak a NAPROSTO nezávisle došel též. Tvrdím, že z tohoto vyplývá jednoznačně, že jsem došel ke stejnému poznání jako Österlund v dalekém Švédsku i pan Šturma u nás. Žasnu!
Svoje postřehy dám napřeskáčku jak mi vytanou v mysli, bohužel sem neumím zkopírovat jeho 6 základních zásad.
1 - Zajímavé, zatím nemám jednoznačný názor. Snad jen, že souhlas, že zajímavé, ale česno podle mě jedině u strany a ne nesmyslně uprostřed. Logiku to má a doporučuji si všimnout shody s Nahatými úly kolegy Tom4. Ty úly mají jediné česno velké 9 cm2 a Österlund - Šturma uvádí 10 cm2.
2 - TL je sofistikovanější, vč staví v rámcích a ne jen na HL a tudíž je vše plně rozběrné. Navíc vč nepotřebuje prostor 15 cm vysokého nástavku pro tolik trubčiny. Proto je v mém TL jen 5 (max 6) SR. Proto, že jsou tyto rámky pro VS prostřídány s dělničáky, nehrozí šikmé nebo jinak divoké stavění a nic se pak nemusí dolovat ze dna. Opakuji, vše je civilizovaně plně rozběrné. V tom je Blaník se svým TL dál.
3 - Protože já nikdy nemám úly na “frajplace” jako Šturma, nýbrž vždy pod stromy, pod česny mi nic a nebo téměř nic neroste a tak žádné podložky před česny nepotřebuji. Umístění úlů pod baldachýnem tvořeným korunami listnáčů je prazákladní podmínka provozní metody Blaník a v tomto jsem já dál než Elgon. Až po shlédnutí předmětného videa mi došlo, že je velmi pravděpodobné, že téměř absence VD v Blaníkách a nebo nepatrný výskyt může být zapříčiněn právě stínem korun stromů. Na Šturmovy úly může pražit slunce. Možná proto musí mít on ve dnech nějaké větrací otvory, metoda Blaník nic takového nezná a nepotřebuje. Za podstatné je potřeba také vypíchnout, že i v dalekém Švédsku přišli na to, že nikde nesmí být žádná očka!!!! A ani žádné prodyšné stropy na páně Šturmových úlech vidět nejsou.
4 - Důsledně dodržená provozní metoda Blaník v úle Blaník, což je systém Dadant, nepotřebuje žádný ani nejmenší monitoring a tudíž žádné smyvy ani jiné kejkle. Nikdy nijak nezasahujeme až do začátku srpna. NIKDY!! Zopakuji (ne úplně zamýšlenou) praxi sezony 2024. Ze 44 vč, nedostalo 15 žádný cukr. A jedinou léčbu Varidolem v acetonu 25.12., to vše na mém stanovišti R (bylo tam jen 12 vč). Uhynulo tam jedno (podřadné) vč, které při aplikaci zásad Ing. Šturmy (ale i Gora a i mého kámoše Petra) vůbec nemělo jít do zimování a mělo být brakováno v podletí. ---------------------- Na stanovišti K bylo zazimováno 32 “jednotek”. Asi polovina dostala do 6 kg cukru, zbytek asi 10-12 kg. Polovina dostala jednu fumigaci po 10.10., druhá asi polovina stanoviště K dostala také jen vánoční aceton, tedy jedinou léčbu Varidolem za celý rok 2024 a to při absenci sebemenšího monitoringu. Na tomto stan uhynulo 7 jednotek a není žádný vztah k počtu léčení ani k množství cukru. Opakuji, stan R nedostalo žádný cukr a zimuje ze 100% na melecitoze.
5 - Vůbec tuto látku neznám, nezajímá mě. Snad jen, že až bych byl okolnostmi nucen je skvělé, že to někdo vymyslel a vyzkoušel a že je kde to v případě potřeby okopírovat. Zde vypíchnu, že je velice pozoruhodné, že kolega Šturma také nepoužívá žádné kyseliny, dospěl ke stejnému poznání později než já a umí ho lépe odborně vysvětlit.
6 - Že by “chlebový kvásek?” Nenazývám svojí celoživotní práci (bezmála 60 let) šlechtěním a dokonce na základě dalších a dalších zjištění tvrdím, že chlebkvásek funguje samočinně, úplně mimo včelařovu vůli a proto odmítám, že bych já vyšlechtil nějakou výjimečnou včelu. Já skutečné šlechtění milerád přenechám vzdělanějším a v rámci vlastní lenosti dám přednost něčemu, co nějak nezpochybnitelně funguje, jen já vůbec netuším jak. Taky nevím úplně přesně jak funguje jaderný reaktor, nebo fotovoltaický článek, mě úplně stačí, že umím rozsvítit. Ale hloubavějšímu dojde, že vlastně Ing. Šturma nabádá přesně k tomu co já. Je nutné umět si všímat vlastností jednotlivých vč a vč s pozitivními vlastnostmi upřednostňovat. Já jen teorií chlebkvásku navíc, než pan inženýr, jasně říkám, jak toho efektu může dosáhnout každý. Jak se to komu povede, pak už to funguje samočinně donekonečna.
------------------------------------
No a ještě si dovolím připomenout, že Šturma nemá tvrdé stropní folie, ale igelity. Na druhou stranu já bych za žádnou cenu nedovolil tak “zasrané” horní a spodní lučky pater voskovými můstky. Tohle prostě civilizovaný včelař netrpí, protože to mačká včely. Panu inženýrovi je líto 200 včel usmrcených při monoiringu, ale nevadí mu tisíce rozdrcených včel mezi nástavky při práci v průběhu celého roku? Podivuhodné!
Bohužel se pan inženýr vůbec nijak nezmiňuje co s eklhaftem na dně úlů, když včely neuklízejí - nemůžou - kvůli velké výšce česna nade dnem. Nejspíš to ale nebude velký problém.
Celkově je toto asi úplně nejlepší video o včelaření, jaké jsem za asi 20 let, co mám internet, viděl. Vyzývám k co nejširší debatě o provozní metodě Elgon a pro začátek se nijak nevyjádřím k NN systému. Můj názor je na NN systém obecně známý a páně Šturmově včelaření už chybí k dokonalosti právě jen to = opustit čistý NN systém. Možná by mu, jako nám Blaníkářům, úplně odpadly kejkle s jakýmkoliv monotoringem.
A protože doufám, že si pan inženýr moje práce přečte, dovolím si sdělení stran jeho obavy aby jeho rodina nemusela jíst med, kde by mohla být rezidua tvrdé chemie. To se mu v Blaníku nemůže stát. Tím spíš, když v medníkách staví vč jen na M z vlastního víčkového vosku. Ano, metoda Blaník a i úl Blaník je dál než pan inženýr. Nicméně, kdo to udělá aspoň jako pan Šturma, bude to o tisíc % lepší než mejnstrýmová klasika.