A není to jen tady, to je v práci a kdekoli jsou lidi kteří něco dělají kolektivně, své průsery tají a schovávají pod kolektivní vinu a na šikovném člověku visí spousta přívěšků, černých pasažérů, kteří nevděčně berou, ale hledají na vás chybu aby vás mohli pomluvit a nepřipadali si tak moc hloupí. Když nevděčně berou to je lepší případ, někdo je tak blbej, že neumí ani brát, tak aspoň háže klacky pod nohy. Ale pozor oni mají pravo na svůj “důležitý” názor protože názor blbce má v demokracii stejnou váhu jako názor vzdělaného člověka a blbců je většina a tak se mohou dohodnout, že oni mají pravdu, ve skutečnosti jen papouškují lež aby umlčeli neoblíbeného člověka. Pak je to otázka psychické odolnosti a nadhledu zda inteligentní člověk vůbec dokáže vylézt z baráku, přežít cestu autem nebo se konstruktivně bavit s tuctovými jelity aby z toho měli pocit že jsou taky chytří a neurazili se 🤣
Tohle je dobré fórum, aspoň já jsem si tady mezi blbce nikoho nezaškatulkoval a takový ty anonymní výkřiky utichly stejně rychle jako přišly.
Myslím že včelám jde v přírodě o krk zejména při hledání vhodné dutiny a následně při páření, možnost záložní matky jaksi nemají. Z toho mi vyplývá, že úhyny na včelnici by měly být možná několikanásobně nižší než v přírodě?
V mednících mám jen 8 ramků a ty krajní jsou úplně nezavíčkované i když jsou tlusté a plné medu. A taky jsem si všiml, že jak to šlo do výšky tak už asi od třetího medníku je zanášely medem napřed od boku od těch krajních ramků. Jako by šplhali po těch bočních uteplivkách a přenášeli ten med přez krajní plásty, jesi to je i překladiště nebo je to z jiného důvodu nezavíčkované to netuším. Už to stahali dolů, byl jsem na 8 mednících. Vytočil jsem ze dvou medníků 20kg a 3 plné+3 poloprazdné jim zatím nechal aby nosily ještě případnou medovici nahoru a ne nad plodiště.
Občas odsypávám mladušky pro jiné úly tak se mi zatím nevyrojily, ale je to pořád na hraně.
S KK dole mohli mít o něco lepší životní podmínky. Udrželi si lépe a déle teplo a vlhkost, k tomu podněcovací efekt z přenášení zásob ze zdola. V omezené míře déle plodovali, vzniklo více dlouhověkých včel a měli pak méně problémů zvládnout zimu na tuháči.
Tak věcně proč si myslím, že je to blbost. Oddělek bez včel? Kde to vzniklo? To si dejte patentovat, asi budete první. Co se ještě musí včelám provést aby byly tak zpustošené a sotva přežily? A když to dají, potom co a v dalších letech přijde mor, hniloba, brouci, vzájemné loupení a šíření nákaz? Je to hazard, proč jim nenechat včely když jim chci dát šanci? To bych je radši rovnou hodil do vařící vody.
Tohle ale ze šance pro včely není že ne? Něco tak v protikladu přírodě i rozumu?
Pokud se vezme jako prvotně důležitý komfort včelstva s divokou stavbou v dutině, tedy zejména vlhkost a teplo, potom k dosažení podobného komfortu jakýkoli úl s rozberným dílem v rámcích musí mít utěsněný strop, plné dno a menší česno, které není nahoře. Rozberné dílo je samo o sobě studené a vzdušné a je nežádoucí ho ještě vice sušit a ochlazovat. Tohle je například názor na konstrukci úlu Layense.
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 26.05.2025, 14:27:20
Letos to co přežilo se chová úplně jinak než předchozí roky, nebo jsem jim ještě nestihl nic zlého provést a snad to tak zůstane a budu moci včely chovat alespoň na balkoně dál. Tomu, že když se medníky dávají dolů tak donesou více medu věřím, máte skvělé zkušenosti a já si jich vážím a často z nich vycházím, ale s medníky nahoře zase šetřím záda a dá se velmi snadno zkontrolovat jak nosí. Zítra musím přidat další. Rozkvetl inkarnát a hlavně musím trumfnout M.S.(vtípek) 😉
Nevím ještě co bude med pro mě a co pro včely, to co nanosily do teď asi nějak rozdělím mezi včelstva a něco zbyde pro mě.
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 26.05.2025, 14:45:53
Já jsem tedy velmi zvědavý, pokud teda laborant bude schopen zajistit i jiné věci než složení cukru tak to je skvělé nebo ne?
Ono je to s chutí tak, že malým dětem a psům chutnají rozvařené jehněčí blány, šlachy, chrupavky, ale ženská a i dnešní chlapy jsou frfničky co se pozvrací pokud se jim do úst dostane něco jiného než libové kuřecí prso🤮
Ale nenabádám k tomu abychom se zbavili i přirozeného odporu k exkrementům🤣
Z jedné brťe se docela pracně získá 2 kg medu a také je to nejdražší med co si člověk může koupit. Jako do skanzenu dobré, ale když si na tom někdo založí živnost tak bude do sveta šířit spoustu mýtů o jeho nadřazené kvalitě. A přitom med bude nakonec stejný jako dobře vedený úl ve stejném lese, jen s vynaložením neúměrně méně sil a samotné včelstvo odebrání medu snáze přežije. Pak ten Brtnický med může i být pančovaný, pokud lze za pančovaní považovat produkt stejné kvality🙃
Zítra musím přidat šestý medník. Ale vůbec v těch mednících nestaví. Nevytahuji buňky, dávám tam jen souše, náplní je jen tak jak můžou a ke stavbě se nemají, takže ten med je roztahaný hodně do prostoru, proto to tak roste. To bude tím jak je pořád chladno, většinou 10-13°C, ale jdou ven. Asi to nosí z řepky, už bude končit. Je jí tu dost, ale asi kilometr ode mě tady vykvetlo pole s týdenním předstihem než všechna ostatní a sotva se objevili první květy tak jsem tam okamžitě viděl včely, asi není řepka jako řepka. Taky mě už přestali strašit těma prázdnejma natečníkama 😁
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 22.05.2025, 18:48:55
Děkuji, četl jsem tvůj příspěvek v rojení o kolískách a kladení, no takovéto články by to chtělo někam připíchnout k opětovnému použití 😉 Já se vždy divil jak ty matečníky vznikají a dělají podivné tvary a otvory.
Na 2 dny se udělalo hezky a skoro zanosily čtvrtý medník, tak už mají sladinu v pátém. Zatím úplně nezlobí, ale prázdné mateřské buňky staví. Snad je vyhmátnu zavčas než si opravdu zabalí kufry a uletí 😁
U mě si loni roj v úle s chovným dnem vybral k zimnímu sezení pravý letáč. Možná proto, že slunce většinu dne svítilo na úl z prava?
Pokud má být jediný otvor do úlu jedno kulaté očko doporučuje se 4,5cm což je také 16cm2👍 střed očka či jiného letáče má být umístěn na středu požadovaného zimního sezení, tedy například 12,5cm od kraje úlu a 25 až 30cm od vrcholu plodiště aby byl snadný přísun a regulace vzduchu k plodu a otvor vždy hlídaný v kontaktu se včelami. Ale tyhle doporučení jsou pro původní včelu nevím jesi to je optimální i pro kraňku? Dobrý nápad zkusit co si kde vykouše na tom polystyrenu👍
Asi máš pravdu, trošku to hrotím a dívám se na to víc idealisticky něž prakticky, když jsem ale četl o tom zimování tak mi prostě dává smysl jak získává to včelstvo vodu když na první pohled nikde žádná není a taky že se to může zvrtnout a je problém. Ale stejně musím o tom přemýšlet, ty 2 krycí plásty s medem, to by mohlo být lepší než polystyren? Dřív vystydnou a stáhnou se, a ty zásoby jesi si je někam přenosí nebo tam budou jen tak viset do jara to nevím. Zase na druhou stranu polystyren by je mohl uchránit před výkyvy počasí možná i lépe, snížit spotřebu a to že jim do toho nebudu vrtat by mohlo prospět ještě víc což asi bude rozhodující 🙂
Ale to jsme pro změnu u nadměrné vlhkosti. Já se bojím opaku a to proto, že takto zúžený a silně izolovaný prostor by mohl zapříčinit příliš teplý plást v okolí chumáče a tím snížit schopnost odkrytého medu se kterým je v kontaktu absorbovat vodu a včely by jej mohly jen špatně trávit či úplně uhynout. Četl jsem to a nějak mi to dává smysl, už jen když vidím jak se plást zapomenutý v chladném koutě rozteče. Ale můžu se bát zbytečně, to nevyvracím.
Do stebníku nefouká, je tam konstantní teplota, tma, pro zimování dobré, třeba to někdy taky zkusím, mám super izolovanou garáž, kde mi zima a jabka vydrží až do dalších jablek😁
Možná jsem na to přišel. Včely by udělaly to, že by prostor vyplnily medem a voskem a to je přesně to co potřebují, jako zmínil AMalina, tepelně izolační a akumulační vlastnosti vosku s medem včetně jeho schopnosti stabilizovat vlhkost budou ta správná náhrada polystyrenového eklhaftu na zimu 😁
Jelikož jsem před vložením XPS odebral 2 krycí rámky 42x27,5 plné zásob tak bych je teď než je sežere motýlice mohl vrátit do medníku na opravy a doplnění. A jak nám skončí sezóna a vezmu si přebytečný med pro sebe, vyndal bych ty XPS cihly a nahradil je zpět těmito krycími rámky. Rázem by měli o 5kg zásob na zimu víc a sezení které si musely udělat na 8 rámcích by bylo v hezkém sendviči z medu a vosku. Tedy jim od stěn úlu z každé strany zbyde ještě na rámek mezera, aspoň tam nic nebude plesnivět.
A po proletech na jaře bych jim tohle všechno provedl znova 😁 A třeba si to jen hezky maluju jak si pochutnávám na rajské omáčce s vejci a rýží a plácám úplnou blbost…
Ale je tu jedna věc kterou musím do zimy vyřešit a to je jak úl upravit pro zimu.
Mnohokrát jsme zmiňovali jak je voda pro včely nezbytná a s tím absolutně souhlasím. Když začne včelstvo plodovat a je u stropu tak ji má na folii, to je bezva. Ale ono ji potřebuje stejně tak když je sevřené do chomáče a nejenom, že pro ni nemůže ven, ale pokud sevřeně nerušeně spí tak ani nebude slídit a hledat ji někde v úle. Už v roce 1901 v polském Brtnictví je psáno, ale řeknu to po svém, že včely nevytapí prostor úlu a je to nežádoucí, má tam být studený vzduch a studené zásobní plástve a to z toho důvodu, že zásoby v bezprostřední blízkosti chomáče jsou otevřené a na studeném medu dochází k absorbování vlhkosti z takového toho “zaprděného” vlhkého vzduchu který se uvolňuje z chomáče tím, že včelstvo jednak nějaký vzduch obměňuje a ten nějakou vlhkost má sám o sobě a zároveň ho zvlhčuje vydechováním vody tím, že spaluje cukry samozřejmě. Naopak před teplem v úle je varováno jelikož by se vlhkost ztrácela v prostoru úlu mimo dosah včel a v nejhorším případě mimo úl kdyby docházelo k nějakému větrání, komínovému efektu atd. To vysvětluje proč se včelám tak dobře daří i například ve stebnicích, kde múžou být pověšené v prostoru na rámcích jako salámy, nebo zakopaných ve studené zemi. Včely takto mohou spát od listopadu do konce dubna, tedy až půl roku, nerušeně s téměř zanedbatelnou spotřebou zásob, tedy i nepřeplněnými váčky.
A o to de, mám jim před zimou ty polystyreny vyndat? Nebo bude úl v zimě dostatečně studený i když tam zůstanou? Nechci abych je na jaře našel usušené na dně úlu. Taky jim nechci zpřeházet rozmístění rámků, které si celou sezónu upravovali tak jak sami nejlépe potřebují a umí.