Aktuálně: 1 988 inzerátů283 894 diskuzních příspěvků20 214 uživatelů

Jak se vám venčí?

acher (neregistrovaný) 24.06.2026, 09:37:55 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele šavlozubka z 24.06.2026, 09:31:00

To ten náš, třeba na procházce, má lidi a i většinu psů také rád. Pokud přijede návštěva a řekne se mu, že je to návštěva a my se k nim chováme jako k vítaným, tak on je také kamarád, ale na druhou stranu si od málokoho něco vezme a už vůbec by s nikým nešel. To jde jen s manželem a kluky, ale jen když tam nejsem.Pokud tam jsem, tak se ode mě nehne. 

Sardullah
Sardullah 24.06.2026, 09:57:03 xxx.xxx.18.169
šavlozubka:

Mladý pan by za kus žvance asi odešel s kýmkoliv. On je nenapravitelný sluníčkový optimista a milovník všech lidí (a psů) bez rozdílu. Bude mít smečku kamarádů včetně další stejně staré lapinky, takže věřím, že bude v sedmým nebi. 

ANáš lapin je to samý…přesně dle fotky níže, akorát on by s těmi lupiči odešel.. teda neodešel, protože je hlídací a než by zjistil, že mají piškotky, tak by svědomitě nahlásil vetřelce. A to by potom řešila naše smečka… tedy my holky… Gina vulgo bílá smrt a já s plynovkou a teleskopickým obuchem dle hesla “ nepřátel se nelekejme, na přesily nehleďme” tak by z toho odchodu s lupiči asi nic nebylo. 😅

Obrázek
tetrivek
tetrivek 24.06.2026, 11:27:37 xxx:xxx.fe2c:1c40
acher:

Tak to jsem ráda, že jsem vám dala trochu inspiraci. My bez psa nikam nemůžeme.I když jen přijdeme pozdě v noci, třeba z hlídání vnoučat, tak ani nežere. Vždycky říkám, že na týden odjed, tak pes chcípne hlady, i když by ho chodili kluci krmit a brát ven. Zrovna teď v pátek jdou mladí na Kunětickou horu na Polednici, tak budeme hlídat a to zase bude uražen a to ho i jdu pustit spát domů. On to je hrozný závislák.

Přesně mamky čuvač jak odjede s námi na celodenní výlet. Pes ji při výtání jemně kouše a nadává. A při večerním krmení je uražen a zalezlý v boudě. Ani kocour, ani ježek mu v misce nevadí. A moje mamka povídala, teď už nebudu moct za chvíli odjet ani na nákup.

acher (neregistrovaný) 24.06.2026, 11:31:11 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele tetrivek z 24.06.2026, 11:27:37

Jen se zeptám.Mamky čuvač je s PP, po jakých rodičích.Jestli s tím naším nemá něco společného🙂

tetrivek
tetrivek 24.06.2026, 16:05:02 xxx:xxx.fe2c:1c40
acher:

Jen se zeptám.Mamky čuvač je s PP, po jakých rodičích.Jestli s tím naším nemá něco společného🙂

Ne je bez PP. Bohužel se mi nikdy nepodařilo rodiče přesvědčit. Kdysi měl můj děda NO, asi v padesátých letech z chovatelské stanice s PP. A byl to prý povahou pes nic moc. Pak už měl celý život psy, vždy z chovatelské stanice, ale jako nadpočetné štěně bez PP. No a naši si to nikdy nenechali vysvětlit a dodnes mi máma říká, že PP nepotřebuje. Nechápe, že mi musíme mít vždy s PP. Výstavy, zkoušky, svody vidí jako zbytečné vyhazování peněz. Tak má psa skoročuvače. 

acher (neregistrovaný) 24.06.2026, 16:45:07 xxx.xxx.222.196

Tak já zase nejsem PP fanatik, i když všichni psi od těch 70. let s PP jsou. Tak jako čuvač vypadá, jen ty uši má nízko nasazené, ale to se někdy vyskytne i u těch s PP. To mě to zajímalo kvůli té povaze. My vlastně, aniž bychom to nějak vyhledávali, máme u všech dohledatelné stejné předky.A Alan už je 4. pes, který má v předcích naši fenu a mají řadu shodných vlastností. Měli jsme její prapravnučku a ta byla jak její klon. Podobou a hlavně vlastnostmi.

tetrivek
tetrivek 24.06.2026, 17:06:34 xxx:xxx.fe2c:1c40

Před tímto měli taky psa bez PP, ale ten byl vyloženě zlatý v povaze, tento je daleko ostřejší. Ale těžko soudit když byli oba bez PP. 

Ale já mám doma tu naší milovanou Chelzie s PP, a protože jsem vybírala i hlavně kvůli povaze. Tak je to zlatíčko. Chová se jinak, doma mazlivka, na cizý rezervovaná. Ale zase zvládá výlety autem i občas ruch velkoměsta, na to že bydlí na samotě. Hlídá dobře. Jen nám moc nevyrostla, tak jsem ji neuchovnila, štěňata nechci. Na výstavě byla jen jednou v deseti měsících, a nebyla hodnocena. Protože prý špatně klusala, špatně stála. 

Obrázek Obrázek
Sardullah
Sardullah 24.06.2026, 17:14:14 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele tetrivek z 24.06.2026, 17:06:34

Protože prý špatně klusala, špatně stála.

Mě by neuchovnili 😂

Elisak
Elisak 24.06.2026, 17:37:59 xxx.xxx.194.232

U nás zatím nepršelo, vůbec. Všechno se nám vyhnulo. Venčíme a běháme ráno, ale v 5 ráno je už 20°C. Basenji to ale zvládají celkem dobře a navíc to mám asi 2km k Vraňanskýmu plavebnímu kanálu, pak už běžíme pořád podél něj, že by si zaplaval teda nehrozí, ale většinou ho ve vodě aspoň trošku zchladím. 

Jen teda zase řešíme packy, nakonec to vypadá na nějakou alergii, nateče to, pak to praskne a vyhnisá. Ale snad jsme objevili spouštěč, obě letošní epizody začali po tom, co se hrabal v čerstvě posečené trávě.

O víkendu jedeme na basenji sraz. Každý rok se tam koná dobročinná aukce a do letošní aukce jsme udělali na 3d tiskárně nalepovací hodiny na zeď… 

Obrázek Obrázek
tetrivek
tetrivek 24.06.2026, 17:38:32 xxx:xxx.fe2c:1c40
Sardullah:

Protože prý špatně klusala, špatně stála.

Mě by neuchovnili 😂

Mě taky ne, ten rozhodčí naštval i našeho chovatele, který jel přes půl republiky se na nás podívat. 

acher (neregistrovaný) 24.06.2026, 19:20:48 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele tetrivek z 24.06.2026, 17:06:34

My jsme Alana také nechtěli na výstavy a do chovu jsem říkala, že ho uchovním jen v tom případě, že bude opravdu kvalitní povahově i exteriérově. Na výstavy jsme se najezdili hodně ještě v době kdy šlo hlavně o přirozený exteriér a o povahu. Když už šlo více o to kdo psa umí lépe načančat, vykoupat, vyfoukat, ale že už není vidět kvalita srsti, která je u pastevce u stáda hodně důležitá, tak už mě to nebavilo.

No a Alan je nakonec moc velký a i tu povahu jsem mu musela porovnat.

tetrivek
tetrivek 24.06.2026, 19:40:48 xxx.xxx.119.173

Myslím, že jsem se snažila, srst jsem načančala, ale pohled na mě v poklusu asi rozhodčí nedal.😄 Hlavně trénovali jsme venku, vždy to bývalo venku. A kruh byl v hale na koberci, který vypadal nevábně. A ona klusala a hlavu měla dole a chtěla čuchat….. 

Dublinbarzoj
Dublinbarzoj 24.06.2026, 20:57:59 xxx.xxx.128.36

No jo no, na výstavy člověk musí  mít často silné nervy i žaludek.  U hodně rozhodčích je často důležitější  opačný konec vodítka než pes a spousta těch, co dělají všechna plemena , tak prostě  některá nakoukaná nemá. Ale je zas škoda to vzdát  po prvním neúspěchu. Chce to se pobavit s někým,  kdo jezdí často a nechat si poradit kam jet a kteří rozhodčí jsou normální, případně jakou třídu si vybrat a tak.

acher (neregistrovaný) 24.06.2026, 21:25:32 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele tetrivek z 24.06.2026, 19:40:48

Tak každý se učí. Vy i pes a jedna,výstava, žádná výstava Pokud vás to baví, tak to nevzdávejte. Začněte na menších výstavách a vypracujete se. Poznáte rozhodčí, co se komu líbí,čemu dává přednost atd a pak si lidi vybírají ty výstavy, kde posuzuje rozhodčí kterému se líbí ten váš typ psa.

Sarah01
Sarah01 24.06.2026, 23:10:20 xxx.xxx.162.253

No jéje, kdybych to já vzdala po prvních výstavách, kdy jsme totálně propadli, tak dnes nemá Dráček C. I. B. Úplně poprvé jsem teda začínala s Julinkou, která dostala D, protože špatný skus. Dráček poprvé VD a to jenom proto, že pan Korda byl normální a nechtěl nám na klubovce udělat ostudu. Dráček totiž bručel a za to se běžně vyhazuje. Takže v posudku bylo jen : Nerad se předvádí. 😁 No a pak stačilo pár kurzů handlingu, občas jsem ho svěřila handlerce a výsledky se zlepšily. Takže určitě taky radím nevzdávat to, ono to přijde.👍

tetrivek
tetrivek 24.06.2026, 23:12:16 xxx.xxx.119.173

Děkuji. S jezevčicí máme výstavy splněné, a s čuvačkou stejně nechceme chovat tak asi už na žádnou nepojedeme. Ale nikdy neříkám nikdy. Třeba se někdy pojedeme podívat a vystavovat a uvidíme. Nikdy jsem to nelámala přes koleno. Ale úplně u nás největší výstavní jednička byla lajka. Podle PP Dara z Rataj, ale říkali jsme jí Dora, Dorinka. Ta prostě stála výstavně kdekoli a kdykoli. Jeden z mála psů, na kterého vzpomínáme celá rodina a všichni kdo ji znali. Měla i pár pohárů, pár zkoušek. Nespočet dohledávek i hodně nebezpečných, byla lovec. A nikdy jsme ji neuchovnili, protože jsme se báli, že je to celkem neznámé plemeno. Tvrdé na práci. A když už byla důchodkyně, tak nám to hodně lidí vyčetlo, že by po ní chtěli štěně. Tenkrát měla tetovací číslo 84, a její táta byl import z Ruska. Pamatuji si měl dobrý jméno Sobol. 😁😁😁😁😁 Škoda že v telefonu nemám její fotky. 

Elisak
Elisak 25.06.2026, 11:27:46 xxx.xxx.194.232

Já uchovnit chtěla, ale Qui má tu ochrnutou packu (to se mu stalo, když mu bylo  8-mi měsíců a do uchovnění musí být aspoň jedna výstava až po 15-ti měsíců věku) a s tím mi ho žádný rozhodčí neposoudí. A Efík sice uchovněný byl, ale pak se u něj objevila cystinurie a ta je dědičná, takže taky smolík…

Jinak budíka jsem měla na 5 ráno, z postele jsem se vykopala v 5:30, vyběhli jsme v 6, domů jsme dorazili skoro v 9. V tomhle vedru jednak běžíme pomaleji a jednak častěji zastavujeme na pití, ochlazení, atd… A jak jsem si tu poslední půlhodinu nedávala, že jsem nevstala hned… 

A po doběhu se Efík takhle rozplácl na schodech…

Obrázek
acher (neregistrovaný) 25.06.2026, 13:25:59 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele tetrivek z 24.06.2026, 23:12:16

To je hezký, nás první berńák měl tetovací číslo 48.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.