Aktuálně: 2 383 inzerátů291 081 diskuzních příspěvků21 110 uživatelů

Politika...

Orionka (neregistrovaný) 11.08.2026, 10:52:30 xxx.xxx.226.32
assil:

Paniky netreba, rekordy 3 dny v roce nejsou nic dramatickeho, kravy holt budeme chovat treba indicke. BTW 2 tydny v cervenci bylo jak v dubnu, takze tipuju prumer mesice bude spis podprumer. Sucho taktez neni nic extra, to uz tu bylo xkrat, viz hladove kameny a kroniky. Za cas bude po suchu a budem bez krav, ukol odstranit prdici kravy splnen. Ovsem uz jdou hlasy, ze za sucho muzou vetrniky, celkem to byva i odborne vysvetlovano a myslim, ze timto by se mel nezavisle nekdo odborne zabyvat, ovsem myslim, ze v nasem systemu grantu je nezavisla zprava utopie.

Za tuhle zprávu bych vám dala lajk - na telefonu nemůžu. O tom, že obrovské větrné parky mají vliv na počasí….si myslím své už dlouho. Většinou jsem ukřičena. Ale dlouhodobé studie neexistují. Ani nemohou. V roce 47 prý bylo sucho veliké. Hledat data nebudu.

Orionka (neregistrovaný) 11.08.2026, 11:03:20 xxx.xxx.226.32
Buggyra:

Mně přijde, že zrovna on je taková figurka vystrčená jen dopředu. Taky mi přijde, že zrovna on nepotřebuje nahrabat, nějaké fufníky už měl. No ale daňové přiznání mu nedělám, tak nevím. Já si vůbec nejsem jistá, zda tomu, co plácá, skutečně sám věří…

On není figurka vystrčená dopředu. On je od začátku osoba používaná nejdříve k nesestavení vlády a posléze k jejímu rozbití. Jen aby se soudruzi nepřepočítali. V Češích bylo dost solidarity s utlačenými. Viz Charta 77 - mluví se dokola jen o pár Chartistech, ale ona měla podporu….číslo se možná dá najít.

hmn
hmn 11.08.2026, 11:17:10 xxx.xxx.100.66

BTW 2 tydny v cervenci bylo jak v dubnu, takze tipuju prumer mesice bude spis podprumer

nikoliv, na hranici normálu a nadnormálu (normál let 1991-2020) (https://www.facebook.com/chmi.cz/posts/%C4%8Dervenec-2026-%EF%B8%8F%EF%B8%8F%EF%B8%8F%C4%8Dervenec-2026-byl-jako-celek-na-hranici-teplotn%C4%9B-norm%C3%A1ln%C3%ADho-a-n/1446342624181241/ )

červen vysoce nadnormální

kam půjde srpen jistě všichni tušíme

assil
assil 11.08.2026, 11:52:00 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 11.08.2026, 11:17:10

Jo a ze loni byl cervenec silne pod prumerem 17 neco, to uz taktne vynechaji. Doporucuju nechat si udelat grafy od AI, pak zjistite, ze otepleni za poslednich 20 let je o cca 0,3.

Osobni zkusenost, v devadesatkach jsem mela nevyhrivany bazen a koupala jsem se v nem uz koncem kvetna, protoze bezne byvalo v kvetnu 30 a bazen se krasne vyhral. Dneska by to mozne nebylo, kosa byva az do cervna a v kvetnu mam jeste zapnute tepelko.

Klima kolisalo vzdycky a oteplovani vzdy vedlo k rozkvetu civilizaci a mene valkam, tak se muzem tesit. A to rikam jako clovek, ktery nesnasi teplo.

Ale celkem me stve ta arogance lidstva, ktere ani nedokaze rict jake bude zitra pocasi, ale presne vi jak a co s klimatem 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 11.08.2026, 12:22:50 xxx.xxx.199.47

Sucho je a sucho bude. Jeden rok více, druhý rok méně, co je ale jistě, že to bude určitě oproti rokům předchozím tvrdší. 
V posledních mám pocit, že přešla Ankara, chytli někoho na Bitcoinu a Turek z Macinkou zase na chvíli neudělali průs…. 😀 a tak se alarmistická média (což jsou skoro všechna tzv. mainstreamová) chytají sucha. Jenže tohle sucho už je tady už dobrých 10 - 15 let.

Co k tomu říci. Denně v tom sedím. Pracuji ve firmě, kde se vlastně PŘIZPŮSOBENÍ se klimatické změně vyrábí. A světe div se, nikdo z toho environmentální splín nemá. Zastavit to nejde, a už obzvlášť ne omezením uhlíkových sloučenin. No a to přizpůsobení spočívá v účelných vodohospodářských řešeních (jako jsou krajinné úpravy, ale i technická infrastruktura - nádrže, vodovody, kanalizace, blablabla), dále pak ve vhodném zemědělském a lesnickém hospodaření, které bude zmírňovat míru eroze, podpoří zadržení vody v krajině a bude využívat rostliny odolnější na teplotu a sucho, které ale zároveň zvládnou naše mínus zimy. A ano, všichni řeší, že s enemá ve městech sekat na krátko, al ejá ž zašla ve svém myšlení tak daleko, že si například myslím, že zelený trávník na velkých plochách bude zbytečný luxus. Nelze tam napříkald pěstovat něco jiného, odolnějšího, co bude zároveň i líbivé? Oko si časem zvykne.
Co je nutné říct a nikdo to neříká - minimálně ty vodohospodářské věci jsou velmi dobře  zaimplementované v evropských směrnicích, které jsme přijaly a držíme se jich vodní hospodářství spolu například se zdravotnictvím a odpadovým hospodářstvím jsou odvětví, které tak nějak jednou samospádem bez ohledu na to, kdo dřepí na MŽP. Pokud jsem u rozkladu na prvočástice, tak vám personální inventář potvrdí, že to začalo velice úspěšně za Hladíka a že nejlepší ministr za posledních 15 - 20 let byl Brabec, i když k němu mají také výhrady. Koncepce existují, dostatek peněz na tyhle věci v budgetu jsou a všechno frčí i přes motoristické proklamace. Takže v tomto směru můžeme být relativně v klidu, i když to mediálně vypadá děsivě. A vzhledem k tomu, že mají vodaři úplně dinosauří PR, možná lépe řečeno nulové, tak se veřejnosti nedozvídá, kolik opatření na přizpůsobení se klimatické změně se ročné dokončí úspěšně  a kolik to stálo peněz.  A ani v rámci EU na tom nejsme vůbec špatně.
Takže sumasumárum - ANO, děje se to u nás a ANO, budeme se muset uskromnit, ale NE, neuhoříme a pořád máme šanci s tím nějak důstojně žít, i když jinak. Kde je to opravdu problém - jih Evropy a dál. Budou kvůli tomu vznikat války a velké migrace, což už se ostatně děje a na to by se měla Evropa taky připravovat. 
Samozřejmě i u nás v oboru se názory různí a nejsem vědec a ani akademik a ani špička v oboru, prostě jen řadový zaměstnanec v celkem specifickém oboru, na který člověk už nějaké vzdělání a praxi potřebuje, aby to dělal dobře. Spíš jsem měla jen potřebu napsat nějaké svoje pointy, které mě napadají, když ty různé výstupy v médiích a na sockách zaznamenám. 
Zajímavé je, že ale nikdy na rozhovor neosloví renomovaného vodohospodáře, v lepším případě je to když už , tak šéf ČHMÚ a to je celkem rozumný člověk.

Janea (neregistrovaný) 11.08.2026, 12:46:45 xxx.xxx.163.38
assil:

Jo a ze loni byl cervenec silne pod prumerem 17 neco, to uz taktne vynechaji. Doporucuju nechat si udelat grafy od AI, pak zjistite, ze otepleni za poslednich 20 let je o cca 0,3.

Osobni zkusenost, v devadesatkach jsem mela nevyhrivany bazen a koupala jsem se v nem uz koncem kvetna, protoze bezne byvalo v kvetnu 30 a bazen se krasne vyhral. Dneska by to mozne nebylo, kosa byva az do cervna a v kvetnu mam jeste zapnute tepelko.

Klima kolisalo vzdycky a oteplovani vzdy vedlo k rozkvetu civilizaci a mene valkam, tak se muzem tesit. A to rikam jako clovek, ktery nesnasi teplo.

Ale celkem me stve ta arogance lidstva, ktere ani nedokaze rict jake bude zitra pocasi, ale presne vi jak a co s klimatem 

Ona paměť je selektivní, také pamatuji pár třicítek v květnu, ale nebylo to běžné. A asi jsme byli otužilejší.

Tady máte pruměry za celé devadesátky.

1990: 13,7 °C – Mírně nadprůměrný květen.1991: 8,9 °C – Extrémně studený květen, nejchladnější květen v novodobé historii měření v ČR (odchylka −4,1 °C od normálu).1992: 14,0 °C – Teplotně normální až lehce teplejší měsíc.1993: 15,1 °C – Velmi teplý květen, nejteplejší v celé dekádě (odchylka +2,1 °C od tehdejšího normálu).1994: 12,7 °C – Průměrný, mírně chladnější měsíc.1995: 12,1 °C – Teplotně podprůměrný květen.1996: 12,8 °C – Květen velmi blízký dlouhodobému normálu.1997: 12,7 °C – Standardní květnové teploty s mírným jarním kolísáním.1998: 13,6 °C – Pocitově příjemný a lehce nadprůměrný měsíc.1999: 14,2 °C – Teplejší závěr dekády.

Letošní květen byl velmi chladný a nehezký, souhlasím, nicméně pruměrem to hodilo hezkých 14,2 stupňu a byl teplotně nadpruměrný.

hmn
hmn 11.08.2026, 12:54:12 xxx.xxx.100.66

“Jo a ze loni byl cervenec silne pod prumerem 17 neco, to uz taktne vynechaji.”

- červenec 2025 v ČR byl s průměrnou teplotou 17,9 hodnocen jak normální
- nevím, kdo a kde “to taktně vynechává”, jsem si tedy nevšimla…
- jedna hodnota nic nevypovídá, nelze ji vytrhávat z kontextu a dělat nějaké závěry

“Doporucuju nechat si udelat grafy od AI, pak zjistite, ze otepleni za poslednich 20 let je o cca 0,3.

- globální teplota, jak říká AI, se za posledních 20 let zvedla o 0,4-0,5 st.C. …ale to asi nikomu nic neřekne, co…
- je třeba se jednak dívat dál do minulosti
- je třeba se podívat lehce do hloubky - o kolik se oteplily oceány, kde která pevnina, kdy, tempo oteplování…..to si potom možná někdo i udělá obrázek
- grafy - ano, miluji grafy, ráda se dívám, vnímám, co která osa znamená…a je to krásně a přehledně jasné (a opravdu k tomu není třeba taktně vynechávat nějaký ten “normální” měsíc…)

nebude to třeba tím rozdílem mezi počasím a klimatem?

nepřihlášená Buggyra (neregistrovaný) 11.08.2026, 15:00:22 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 11.08.2026, 10:25:00

vyměnili mi komp, cookies pryč…

No, ráda si počkám na ty odborné studie, kterak nám větrníky rozhánějí oblačnost, povídá se o tom, taky o chemtrails, taky o 5 G, a tak. Fakt si nemyslím, že by ve výšce čtvrt kilometru měly větrníky vliv na počasí, které se vyrábí v kilometru a výš, nu ale uvidíme, co přinesou dlouhodobé zkušenosti, nakonec vytěžené obří prostory po uhelných lomech na počasí vliv mají, takže třeba se ještě něco nového dozvíme 🙂 Jen teda na Antarktidě moc větrníků není a teplo je tam čím dál větší, tak jsem skoro až skeptická.

Výkyvy byly, to je jasné, ale nyní to není výkyv a pak návrat do normálu, ale trend. Průměrná teplota prostě roste, data neukazují nic jiného.

Ale krávy nás trápit nebudou, to je fakt. Taky je fakt, že můžeme chovat zebu. Jen teda nevím, jestli se to bude slučovat s naší spotřebou masa a mléka. Třeba se ujme velbloudí mléko…

Anonymní (neregistrovaný) 11.08.2026, 15:10:35 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 11.08.2026, 10:31:29

Za prvé v průměru rozhodně nemají základy velikosti fotbalového hřiště (to možná pokud se do toho započítají ještě betonové sloupy do mořského dna nebo tak něco), za druhé kéžby v každém větším městě takové fotbalové hřiště nebylo vyasfaltované vedle supermarketu. Billa, Albert a Tesco, všechny mají fotbalové hřiště vydlážděné. Tolik větrníků ani fyzicky mít v republice nemůžeme, kolik jsme už vydláždili parkovacích ploch u marketů. Teď se staví dálnice, tam bude fotbalových hřišť teprve vylito. Jaderku chceme rozšiřovat. Zrovna zastavěnost půdy by mě trápila dost málo. Navíc u nás třeba v místech, kde se skutečně nic nepěstuje, nahoře na Krušných se kolem pasou tak leda krávy. Teď jsem viděla, jak elektrikáři vyměňují sloupy VVN někde v Podještědí, normálně si po polích k tomu vyrobili silnice, což je stejné jako silnice k elektrárně. Drzouni.

Anonymní (neregistrovaný) 11.08.2026, 15:14:03 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 11.08.2026, 10:38:53

Taky nechápu, co s tou Lvovou mají, tak se muselo zpomalit, no ó hrůza, tragédie, někdo dorazí o TŘICET vteřin později do krámu! A kvůli tomu rozrýpou půlku údolí. Taky mi to nejde na rozum. Balíky u rychlostky utěšeně leží už od předloňska, sluníčko na nich progresivně rozkládá plastové síťky, abychom měli čistou krajinu, takhle se to dělá, pravá ekologie. Každý může trochu udělat, no někteří nedělají, co už, musíme se snažit každý sám za sebe…

nepřihlášená Buggyra (neregistrovaný) 11.08.2026, 15:19:40 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 11.08.2026, 12:22:50

amen

(ty předchozí příspěvky bez jména jsou taky moje, jistě jste poznali)

Orionka (neregistrovaný) 11.08.2026, 18:27:41 xxx:xxx.91e:7bd0

Ještě jednu otázku mám: beton - to je písek a cement - cement - to je vápenec. Plus další kamenivo. (Možná už je to jinak, už je to dávno, co jsem koukala do míchačky) A tedy, co všechno vyrážíme? Tlustce už je jen půlka, tak ho dorazíme. Vápence máme taky dost - celou Pálavu - třeba. Joj, to bude větrníků. A zatím v Čine vymysleli zpracování jaderného odpadu a možná i bezemisní uhelné. Tak my si uhlí zaplavíme, jako by nebylo třeba na nic jiného než na ee. Nenávratně! ( Však ten dovoz z Austrálie je bezemisní a ekologický.)

N (neregistrovaný) 11.08.2026, 21:42:56 xxx.xxx.189.103

Hele pokud dojde k nějakým větším nedostatkům, tak co ta dalekosáhle větší část světa než je Evropa? Musel by to dělat celý svět a to bohužel nikdy nebude. Čína je sice pro nás “ee”,ale jinak nízkou cenu milujeme ba dokonce potřebujeme. Kdyby najela na stejnou kolej jak například Evropa, tak mnoho z nás bude kupovat i ponožky na splátky.😂 Na druhou stranu pokud by Evropa v nějaké eventuální ekologické krizi byla na tom řekněme dobře, tak přijdou ti co na tom dobře nebudoua v zájmu přežití jí napadnou. Vždyť už dnes to vidíte na migraci. Zatím to je ještě slabý odvar toho, co by se dělo kdyby došlo na volbu “být či nebýt”.😐 Bohužel jdeme tomu mílovými kroky naproti. Osobně si myslím, že začala poslední velká válka v historii lidstva kterou nelze vyhrát. Jsme přemnožená škodná a planeta se nás zbaví či alespoň velké části. 

assil
assil 11.08.2026, 22:31:43 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 11.08.2026, 15:10:35

Asi vám uniká, že parkovací místa u marketů se nestaví na polích a loukách, kdežto větrníky ano, ne všechny mají být někde na horách.

assil
assil 11.08.2026, 22:38:30 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele nepřihlášená Buggyra z 11.08.2026, 15:00:22

Údajně, píšu údajně, protože to fakt neumím ověřit, ale viděla jsem články s vzorečky, matematikou atd., že ty 250 m vysoké větrníky vytváří nad sebou víry vysoké přes půl km, které tím, že ty větrníky stojí ještě většinou na kopci, asi se to netýká těch na úrovni moře, ale třeba u nás je průměrná nadmořská výška přes 400 m, zasahují už právě do oblačných vrstev a kouskují je a rozdělují, takže srážky jdou jinam než dříve a nebo posílají výš, kde se srážky mění na kroupy.

Mně to nepřijde tak úplně mimo, tak právě proto píšu, že by se tím měl někdo seriozně zabývat, ovšem jedině nějak nezávisle na grantech, jinak to nemá smysl.

A asi je dost rozdíl rozjebat si kousek krajiny uhelnými doly a nebo si způsobit sucho všude.

assil
assil 11.08.2026, 22:42:29 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 11.08.2026, 12:54:12

No právě, rozdíl mezi místním počasím a celoplanetárním klimatem je ten, že klima je mnohonásobně složitější. A my neumíme ani jednoduché počasí, ani ho nějak přesně předpovídat, natož ovlivňovat. Za to se holedbáme, že dovedeme předpovídat a ovlivňovat klima. Fakt haluz. Nevíme, jak bude pozítří v Praze, ale víme, jaké bude klima za 50 let. Prostě lidská arogance. A nebo spíš je to na téma Jak zblbnout lidi, vystrašení lidi se lépe ovládají, to je stará pravda a klima je na to ideální neb to vydrží strašit dlouho.

N (neregistrovaný) 12.08.2026, 00:09:45 xxx.xxx.189.103
assil:

No právě, rozdíl mezi místním počasím a celoplanetárním klimatem je ten, že klima je mnohonásobně složitější. A my neumíme ani jednoduché počasí, ani ho nějak přesně předpovídat, natož ovlivňovat. Za to se holedbáme, že dovedeme předpovídat a ovlivňovat klima. Fakt haluz. Nevíme, jak bude pozítří v Praze, ale víme, jaké bude klima za 50 let. Prostě lidská arogance. A nebo spíš je to na téma Jak zblbnout lidi, vystrašení lidi se lépe ovládají, to je stará pravda a klima je na to ideální neb to vydrží strašit dlouho.

A víme i jak vznikl vesmír.😂😂 Co tak člověk pozoruje, tak co vzali do rukou vědátoři to se posralo.🙂 U nás na Kokořínsku už neteče potok (Pšovka) pět let pomalu a víte proč? Protože koryto se neudržuje a ještě ke všemu se v určitém místě propadlo částečně do podzemní slůje. Já se tam hned jak dorazím půjdu podívat, ale info zatím mám takové od bráchy. Tohle se stalo v historii jednou kolem roku 1928 ( zhruba)? Tehdy to místní mlynáři a obyvatelé zavozili slámou a vším možným a za týden potok zase tekl. No a nyní se tam všichni dohadují, povodí na to “sere” asi a co jsem viděl fotky, tak všechny dotčené oblasti vypadají jak z postapo filmu.😐 Zvěř nemá v podstatě kam jít pít,protože nikde jinde přírodní napajedlo není. Rybníky, přírodní mokřady vše zdevastované a suché.Tak tady je to “slavné vodohospodaření" v praxi. Nejhorší že oni by se našli dobrovlníci co by pomohli, ale nemohou protože právě to povodí a bla, bla, bla, chráněná oblast a bla, bla… Neumíme ucpat díru.😂

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.