Sucho je a sucho bude. Jeden rok více, druhý rok méně, co je ale jistě, že to bude určitě oproti rokům předchozím tvrdší.
V posledních mám pocit, že přešla Ankara, chytli někoho na Bitcoinu a Turek z Macinkou zase na chvíli neudělali průs…. 😀 a tak se alarmistická média (což jsou skoro všechna tzv. mainstreamová) chytají sucha. Jenže tohle sucho už je tady už dobrých 10 - 15 let.
Co k tomu říci. Denně v tom sedím. Pracuji ve firmě, kde se vlastně PŘIZPŮSOBENÍ se klimatické změně vyrábí. A světe div se, nikdo z toho environmentální splín nemá. Zastavit to nejde, a už obzvlášť ne omezením uhlíkových sloučenin. No a to přizpůsobení spočívá v účelných vodohospodářských řešeních (jako jsou krajinné úpravy, ale i technická infrastruktura - nádrže, vodovody, kanalizace, blablabla), dále pak ve vhodném zemědělském a lesnickém hospodaření, které bude zmírňovat míru eroze, podpoří zadržení vody v krajině a bude využívat rostliny odolnější na teplotu a sucho, které ale zároveň zvládnou naše mínus zimy. A ano, všichni řeší, že s enemá ve městech sekat na krátko, al ejá ž zašla ve svém myšlení tak daleko, že si například myslím, že zelený trávník na velkých plochách bude zbytečný luxus. Nelze tam napříkald pěstovat něco jiného, odolnějšího, co bude zároveň i líbivé? Oko si časem zvykne.
Co je nutné říct a nikdo to neříká - minimálně ty vodohospodářské věci jsou velmi dobře zaimplementované v evropských směrnicích, které jsme přijaly a držíme se jich vodní hospodářství spolu například se zdravotnictvím a odpadovým hospodářstvím jsou odvětví, které tak nějak jednou samospádem bez ohledu na to, kdo dřepí na MŽP. Pokud jsem u rozkladu na prvočástice, tak vám personální inventář potvrdí, že to začalo velice úspěšně za Hladíka a že nejlepší ministr za posledních 15 - 20 let byl Brabec, i když k němu mají také výhrady. Koncepce existují, dostatek peněz na tyhle věci v budgetu jsou a všechno frčí i přes motoristické proklamace. Takže v tomto směru můžeme být relativně v klidu, i když to mediálně vypadá děsivě. A vzhledem k tomu, že mají vodaři úplně dinosauří PR, možná lépe řečeno nulové, tak se veřejnosti nedozvídá, kolik opatření na přizpůsobení se klimatické změně se ročné dokončí úspěšně a kolik to stálo peněz. A ani v rámci EU na tom nejsme vůbec špatně.
Takže sumasumárum - ANO, děje se to u nás a ANO, budeme se muset uskromnit, ale NE, neuhoříme a pořád máme šanci s tím nějak důstojně žít, i když jinak. Kde je to opravdu problém - jih Evropy a dál. Budou kvůli tomu vznikat války a velké migrace, což už se ostatně děje a na to by se měla Evropa taky připravovat.
Samozřejmě i u nás v oboru se názory různí a nejsem vědec a ani akademik a ani špička v oboru, prostě jen řadový zaměstnanec v celkem specifickém oboru, na který člověk už nějaké vzdělání a praxi potřebuje, aby to dělal dobře. Spíš jsem měla jen potřebu napsat nějaké svoje pointy, které mě napadají, když ty různé výstupy v médiích a na sockách zaznamenám.
Zajímavé je, že ale nikdy na rozhovor neosloví renomovaného vodohospodáře, v lepším případě je to když už , tak šéf ČHMÚ a to je celkem rozumný člověk.