Aktuálně: 2 562 inzerátů242 268 diskuzních příspěvků18 758 uživatelů

Třetí víčko

Bobca
Bobca 09.06.2025, 07:14:07 xxx.xxx.20.192

jinak u nás v 6 hodin krásně,sluníčko☀️…a už se to kaboní..ale 51% vlhkosti..tak mi možná doschne i to prádlo na chodbě..mám ho tam už kolik dní..na hůru se se škopkem nedostanu…

Raduš-ty plánuješ slepičky kolem kompostu?není špatný nápad..🐔

Buggyra
Buggyra 09.06.2025, 07:30:08 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 06.06.2025, 23:55:41

To myslím tak, že priorita jsou koně a chlap a plnění jiných domácích povinností. Už se zase seká, včera jsem do osmi seděla na sekačce (to je krásné - SEDĚLA jsem na ní! Necajdala jsem za ní pěšky ani jsem se nervala s nějakým neschopným verkem, ale vezla jsem si zadnici na zahradním traktůrku!).

Návštěvu můžu jistě realizovat v nějaké zimní době, v létě je to se mnou na pytel, to jsem hlásila… Když jsem říkala, jak bych přijela někdy v únoru v březnu, tak jsme to nějak zahovořily, nakonec jsem nejela, už nevím proč…

Buggyra
Buggyra 09.06.2025, 07:50:45 xxx.xxx.198.226

Tak jsme před týdnem dali na hnůj tykve a ačokču a do zvýšeného rajčata a papriky. Tak jsme bez melounů a ačokči, vše snědli slimáci (neobsypala jsem modrými, teď jsem nasypala poslední modré k poslednímu melounu a poslední ačokče, no tak zapršelo a je to vymyté, takže s úrodou nepočítám…). Nějakou dýni nebo cuketu taky snědli. Nesnědli okurky, tak to je fajn, aspoň něco. Teď nesu z domova poslední rajské a papriky, že to nastrkám mezi ty už zasazené, případně rajské ještě na hnůj, ať se snaží, ale těch budu mít mnoho, tak netřeba se o ně starat. Melouny už asi nikde neseženu sazenice, takže tím je domelounováno 🙂

kometa
kometa správce
09.06.2025, 08:20:18 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 07.06.2025, 18:19:53

ale tohle je fakt zvláštnost

Tohle  je naopak normální. Koně si potřebují každý den lehnout, aby si pořádně odpočinuli. Jenom “spánek” vestoje nestačí. A na té fotce je krásně vidět, že jeden vždycky hlídá.

Bobca
Bobca 09.06.2025, 09:36:26 xxx.xxx.20.192
kometa:

ale tohle je fakt zvláštnost

Tohle  je naopak normální. Koně si potřebují každý den lehnout, aby si pořádně odpočinuli. Jenom “spánek” vestoje nestačí. A na té fotce je krásně vidět, že jeden vždycky hlídá.

máš pravdu..hlídač..asi jsem neměla tolik příležitostí-vidět koně ležet..se říká,že kůň dokáže spát ve stoje,ale dál jsem nad tím nepřemýšlela..

Coudas (neregistrovaný) 09.06.2025, 10:28:20 xxx.xxx.126.20
Bobca:

ale pak tchanovci řekli, že to je dobrý nápad, a tak jsem to zahodila 🤫.

Proč?? Najust bych to postavila..a vymakané..máš se čím chlubit,né?

Bobčo nebylo by to najust, ale k radosti, bohužel ne mojí. 

K hlídači spícího stáda budu raději mlčet 🤫🙂

lesnizinka
lesnizinka 09.06.2025, 11:22:59 xxx.xxx.80.210
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 09.06.2025, 09:36:26

Stejně. Nějak jsem to slyšela a brala, že to tak je, proto mě ležící koně překvapily. Bobi, já slepičky plánuju pořád, chtěla bych být připravená, kdyby mamka už nemohla, tak mét vše, jen koupit(nebo přestěhovat od mamky) ty pipky. Musím sehnat nějakého kutila, co se nudí😉Já taky nepochopila, proč ta rybářská bašta není dobrý nápad🤔Pro mě tedy proto, že rybářská, mě je lov čehokoliv silně proti srsti, ale jinak by to bylo hezké, když vidím, co umí Káťa stvořit👍Tak jsme dneska obvolali firmu na molo, co ho prý dělá a oni řekli, že už to nedělají🙄Shodou okolností je to tatáž firma, co nám dělala bránu a garážová vrata. Brána dva dny nejede, tak jsme prvotně volali kvůli ní. Jééé, my už Hermany taky neděláme. No ale dělali stem tak nám to přijeďte opravit. ,,No já se kolegů poptám…" Hmm, jsem zvědavá, jak toto dopadne🙄Dneska musíme posekat louky. Teda Tom. První musí od tchánů přivézt bubnovku. Svítí slunko, ale je celkem chladno, 16st. Po včerejším dešti je to navíc dost mokré a když to naseče na tu mokrou zem, tak brzo to neuschne🙄Jenže může jen do čtvrtka: posekat, usušit, shrabat a odvozit…pak už mu začíná kemp a festival, takže nebude týden doma. 

Coudas (neregistrovaný) 09.06.2025, 13:11:51 xxx.xxx.126.20

Raduš já Ti nakreslím, jak jsem měla molo vymyšlený s popisem, a Ty si to vyrobíš 💪😁 Když to můžu udělat ja, tak každej.🤫

Repta-A-Repta
Repta-A-Repta 09.06.2025, 15:25:54 xxx.xxx.250.214
»
Odpověď na příspěvek uživatele Coudas z 08.06.2025, 17:39:42

Myslím, že tady byste se “vyblbla” - UC Civil and Natural Resources Engineering v Christchurch - týmová zkouška z konstrukce - každoroční stavění mostů🙂

Požadavky:

1. Váš most musí být navržen tak, aby byl co nejlehčí. 

2. Most musí unést váhu dvou členů týmu stojících uprostřed. 

3. Váš most se musí zřítit, když na něj vstoupí třetí člen týmu.

🙂

https://www.facebook.com/UCcivil/videos/fun-times-to-come-at-the-annual-bridge-building-competition-event-everyone-is-we/579863600359844/?locale=ms_MY

Dají se najít i další videa z těchto akcí….

Buggyra
Buggyra 10.06.2025, 07:07:35 xxx.xxx.198.226

Dájo, zapomněla jsem na ten rozdíl česneku, paličák a nepaličák. Co jsem pochopila, je to rozdíl v tom, zda je ona odrůda vyšlechtěná tak, aby nevytvářela květ. Česneky, které nevytvoří květ, dají více energie do tvoření stroužků, hádám. Každopádně je to důvod, z jakého se květy česneků zaštipují. Přišlo mi to na mysl, když jsem včera zjistila, že můj Topaz je paličák, tj. vytváří květy. Česnek z listů vytrčí květ, který se po chvíli růstu zakroutí obloukem dolů nebo do strany, což je chvíle, kdy by se měl odlomit, právě z toho důvodu, aby česnek v růstu začal zase podporovat stroužky a nevěnoval energii rozmnožení semeny. Já odlamuji květ s co nejdelším “stonkem”, na kterém vyrůstá ze středu rostliny, protože si pak ten květ i se stonkem nakrouhám do nějaké dobroty 🙂 

Takže u paličáku by se měl květ takto zaštipovat. A poté už se blíží pomalu doba, kdy hlídat sklizeň. U nepaličáku květ nevzniká, takže tam se hlídá vhodnost sklizně vyloženě podle zasychání těch listů, alespoň jak jsem pochopila.

Takže já jsem teď začala zalamovat květy u toho svého česneku, jsou moc chutné! A to je znamení, že má na sklizeň ještě opravdu chvíli čas. Zalomila jsem květy v současnosti asi jen u poloviny svých rostlin, ty ostatní měly květy zatím jen rovně vyjeté nahoru, ty zalomím, až se začnou také kroutit 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=-zXBZ1a8cag

Paní říká, že se podle květu paličáku také pozná, kdy sklízet - proto lesnizinka říká, že nechává jeden neulomený, aby podle něj poznala, kdy je čas 🙂

lesnizinka
lesnizinka 10.06.2025, 07:37:58 xxx.xxx.86.111

Buggyro díkas za osvětlení Dáje, já na to samo zapomněla😊Nestíhám ani ň. Sprchlo, zahrada bují, včera to sečení, pak jsem ještě do tmy plela. Co, co stihnu za den vyplet, mi přijde jako boj s větrnými mlýny. Pak si v hlavě promítnu zahradu, co už mělo být vypleto, postříkáno, zastřiženo…a je mi šoufl. Si tak říkám, že zahrada má být radost a relax, u mě je to permanentí stres👎To asi není dobře🙄Budu to muset nějak přehodnotit a vymyslet🤔

Daja
Daja 10.06.2025, 08:24:16 xxx:xxx.5593:6aac
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 10.06.2025, 07:07:35

Aha moc děkuji ❤️ fakt jsem 🙂‍↔️, ale já mám asi bez květů. Včera jsem byla kouknout a prozatím žádna změna. Tak čekám.

Buggyra
Buggyra 10.06.2025, 08:44:58 xxx.xxx.198.226

lesnizinka: Mi povídejte, já bych potřebovala posekat nedopasky v jednom vypaseném výběhu, traktůrek je boží, kupovala jsem ho mamce, ale asi si ho nechám 😜 Občas spadne řemen a máti není schopná si k tomu traktůrku lehnout a řemen nasadit, takže mám asi svůj nový traktůrek, těším se, až bude nějaká traktoriáda, hned tam vyrazím! 😀 (kámoška má traktůrek od loňska nebo předloňska a na traktoriádu jezdí, takže se k ní přisomřím)

Nepleju, podrost česnekům a cibulím tvoří ředkvičky a mrkve, občas vytáhnu nějaký extra velký kus něčeho (merlík, šťovík, kopřivu, pěťour), víc si toho nevšímám.

Sklidila jsem jeden česnek, co jsem měla v zemi od loňského jara, nafotila jsem pro Dáju, ale nemám úplně jednoduše jak to z telefonu stáhnout, tralala… takže… takže jsem Dáje vložila to video, kde to paní vše pěkně říká.

Včera jsem hodila (ostuda) do země poslední rajčata a papriky, co jsem měla napěstované doma, jsem zvědavá, co budou umístění říkat. Rajčat jsem měla asi stovku semenáčků na podmisce od truhlíku, jen jsem je roztrhala a v těch trsech napchala do zvýšeného, ať se snaží. Soutěž “kdo přežije” 😀 Chlap se tomu věnuje, rozsazuje, pečuje, takže od něj jsem dostala sazenice jednotlivé velké a silné, ty jsou v zemi už asi 14 dní a daří se jim moc pěkně, vypadají nadějně 🙂

Chci zkusit sehnat ještě nějaké okurky, měli by mít v zahradnictví, kdo ví, kdy se tam dostanu. Kdyžtak kouknu u vietnamce. A na vietnamce trošilinku sázím ještě s tím, že bych snad mohla objevit nějaké melounové sazenice… A to už skutečně asi dám prostě do nějakého pytle nebo kyblíku a pěkně na pár suchých dlaždic nebo podobný podklad, po kterém ty slizké mrchy nevylezou, a zasypu to modrými krystalky tak, že až zaprší, budou si lidi myslet, že stavím bazén. Jo modré krystalky musím taky sehnat. Ty levné z hypersuper se rozpadají už jen vzdušnou vlhkostí, musím koupit nějaké ty značkové, co ustojí i deštík…

Otročení na zahradě určitě přehodnoťte, sjednejte nějakou firmu nebo si najděte slušné brigádníky, pořiďte aspoň na sekání trávy nějakého robota… nebo tak.

Daja
Daja 10.06.2025, 09:30:33 xxx.xxx.16.234
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 10.06.2025, 08:44:58

Kouknu až budu doma, zatím jsem v práci 😜.

lesnizinka
lesnizinka 10.06.2025, 11:20:15 xxx.xxx.86.111

Místo toho ležení tu, jsem mohla mát vypletý záhon…vím😊 Nechce si mi, proto se tu motám po NETu, protože po tom včerejším sečení(musela jsem křoviňákem obsékat stromy) se nemůžu moc hnout na záda, ranní cvičení bylo děs. Na koleni už mám mozol(doopravdy) a stejně budu muset zase lozit po kolenách, protože se prostě nesehnu. Spolehlivý brigádník tu už neexistuje🙄 Paní, co mi pomáhala a ta byla neocenitelná, bohužel má už i věk a svoji zahradu a ke všemu teď pečuje o vážně nemocného syna😟Sekání trávníků dejte pokoj, to si řeší muž a brigádníka na to má taky. Tohle byla sena a ta mi zaberou půl týdne, protože to musí někdo i obracet a hrabat.

Rajčata, přísady ten zbytek, co jsem nevysadila a nerozdala ještě leží ve skleníku, áno, už tam ubožádka jen tak pololeží. Zítra si koňačka ještě přijde pro poslední kusy a zbytek letí na kompost. Krásné melouny sousedce před týdnem přivezl taťka tady z nedalekého zahradnictví. Fakt by mě zajímalo, čím to hnojí, protože jsem si myslela, že mám ucházející, ale to se nedalo srovnat🤭No…tak mažu ven😏

Canka
Canka 10.06.2025, 21:37:20 xxx:xxx.ac20:ef28

Ahoj holky,

Držte prosím palce…ne palce…pěsti prosím…pokud to vyjde,zítra všechno vysvětlím..myslete na mě…

lesnizinka
lesnizinka 11.06.2025, 10:51:17 xxx.xxx.86.111

Niki neděs mě, snad to je něco pozitivního, tak držím palce i na nohách😲

Odpoledne jsem si vymazala dlouhou zprávu, chtěla jsem to napsat večer znovu a nejelo mi to tu, pořád jen načítal a načítal🙄Jen jsem přečetla tu Nikču, napsat jí už nešlo. 

Co jsem psala odpolko už ani nevím, no bylo tam i to, že nevím, jestli měla včera Bobča nějakého doktora, když se neozývá?!? Pak jsem si říkala, že i tak dobře, že se to smazalo, stejně by mě akorát seřvala zase, co se starám😏Jenže dnes tu zase není🤔Zavolala bych jí, ale právě nevím, jestli není někde u doktora, bo sem skleroza🤭Venku se to kaboní(máme sena, tak jak jinak😏) a na rozdíl od včera, je tam i poměrně chladno, 18st. Ráno na obchůzce jsem potkala jednoho souseda u oveček, že čeká na baču, bere od něj krmivo a stejně jako já se pozastavoval nad tím, že tam nemají od pondělí co žrát😠Staří sousedé na začátku ulice mě vyhlíželi, neviděli jsme se od brzkého jara. Paní říkala: už jsem říkala dědovi, že musíme jít čekat ven, jinak tě snad nikdy neuvidíme😏Vždycky jsme tě u snídaně viděli proběhnout po druhém břehu, ale jak se olistili stromy, tak už nevidíme nic. Mysleli sme, že jsi někde na dovolené. A do třetice jsem potkala kluka(o něco mladšího, teda odost😜) z mojí rodné ulice, kterého jsem neviděla snad 5 let, jel kolem na motorce, když jsem byla skoro u baráku, tak jsem stála ještě chvíli s ním a dom jsem přišla o půl hodiny pozděj🤫 Tom si klepal na čelo, že kde jsem?

Buggyra
Buggyra 11.06.2025, 12:01:28 xxx.xxx.198.226

Včera jsem pochopitelně ani nesekala ani nepracovala s mladým. No stihla jsem vystrouhat dva koně, jednoho napůl zmrzačit, dále napůl zmrzačit holčičku, co mi držela kopyta (řízla jsem ji do prstíku, zprávy z rána říkají, že je v pohodě…), no takže jsem to se sekačkou pak raději už nepokoušela a jaly jsme se s holčičkami vykopávat ve výbězích šťovíky. Teď jsou vykopané, tak můžu najet se sekačkou, to jsem teda zvědavá, jestli dnes něco posekám, hlavně si nesmím zapomenout natankovat benzin, až pojedu z práce, jinak budu sekat leda kosou 😂 Ale odpolko by mělo být slunečno (konečně taky jednou), tak snad se zadaří. Ještě mi zbývá vystrouhat jeden koník, to hříbě, to jsem si nechala extra zvlášť, očekávám nabytí nových veselých historek 😉 Krvácející holčičce jsem mezitím vyprávěla, jak mi kovář připálil ruku podkovou a nebo jak kůň s hřebíky trčícími z kopyta (od přibíjení podkov) hrábnul nohou a dva ty hřebíky mi navlíkl na stehno… no a tak 🙂

Dostanu ještě balkonová rajčátka od důchodky, tak si je musím někdy vyzvednout, no povezu jí o víkendu asi nákup, tak to uskutečním, to by se mi mohlo povést je dát i do nějakých nádob nebo do zvýšeného, ještě uvidím. Rajčecí zvýšený je již plný, takže tyto rostliny musím umístit buď do toho, který ještě není osazen (jen máta tam prorůstá) nebo do toho, kde je cibule bez podsevu…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.