Aktuálně: 2 736 inzerátů262 499 diskuzních příspěvků19 177 uživatelů

Třetí víčko

kometa
kometa správce
25.10.2025, 19:31:45 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 25.10.2025, 18:12:37

žerou slámu všichni. Krávy,býci,ovce,prasata,kozy i králíci.

U nás i koně. Kór, když se občas naskytla sláma ovesná. Ta mizela velmi.

lesnizinka
lesnizinka 25.10.2025, 21:21:32 xxx.xxx.30.99

Tak já vám věřím, ale zkušeností s tím mám 0. Škoda, že jsem se nezeptala tchýně, jestli dávali, oni měli koně, krávy, býky. 

acher (neregistrovaný) 25.10.2025, 21:26:03 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 25.10.2025, 19:31:45

To je fakt.U nás má pán 4  koně  a když jsme mu byli tetovat králíky,tak je přivedl z výběhu do boxů a měli tam také kupu ovesné slámy do které se hned pustili.

Coudas
Coudas 26.10.2025, 10:35:25 xxx.xxx.126.204
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 25.10.2025, 12:03:59

Bobčo chápu, jak to myslíš, ale ty letité zkušenosti jsou bohužel negativní natolik, že i to psaní o “blbostech” je v některých chvílích neúnosné. Chápu i ostatní, že jim je jedno, co si kdo myslí. Mě to jedno není, takže další negativum 🙂. Když píšu moji realitu, tak fňukám, nebo jsem podporovatel dvorkového chovu jednoho koně, např. Nikdo se neptá “proč”, na důvody. Prostě to dělám vše dle trendů špatně a hotovo 🙂. Dám jeden přiklad, a už to nebudu rozebírat a otravovat sebou. Videjko z “přehánění” koňouchů z pastviny na pastvinu, a různé reakce a pohledy - většinou napíší koně jsou tlustý, ano jsou. Koně kulhají, ano, kulhají. A jeden trend, jmenuje se Paddock paradise, koně nesmi být takto na velké patvině, tráva jim ubližuje a musí mít řizený pohyb. Velmi málo lidí napiše jeee, ty koně se u vás tak maj… to píší jen ti, kteří mi sem koně dali 😉 Proto ty koně tady jsou, aby nic nedělali, jen se pásli a užívali si život po svém, říkám tomu “život bez lidí” - proto jsou tlustý. Kulhají, protože žádnej z těch třinácti není zdravý - maj nohy zmasakrovaný, artrozu, podotrochlozu, PSSM, hnáty křivé atd atd, nebo jiný problém, např prosedlá záda, věkové rozmezí 5 - 29 let. Že by na trávě z různých důvodů někteří neměli být (např osel, jsem se dozvěděla…)… a začne se mi to samozřejmě vysvětlovat… O ponících radši mlčím úplně. A pak vznikají třenice i jen proto, že ukážu něco ze svého života. Třeba Bobčo chápeš, třeba ne. A hlavně,můj osobní pocit je, že někomu něco nabouravám, a to já nechci. Ale díky za podporu.

Tak jen to videjko 🙂 Hezký zbytek vikendu. Tu furt střídavě leje 🤦🤦🤦

https://m.youtube.com/watch?v=iVruilxOOgo&pp=ygUJa2FjaG55MjI0

Bobca
Bobca 26.10.2025, 10:52:50 xxx.xxx.20.192

Já vidím stádo koní,spokojeně se pasoucích,a běhajících po výběhu…Jsem laik,takže nehodnotím,jestli některému něco je..pro mě je kůň ušlechtilé zvíře,ze kterého mám respekt..

Takže Coudas-za mě-buď svá,užívej si života,do ničeho se nenuť…měj se fajn👌🙏🌺pa B.

Fatia
Fatia 26.10.2025, 11:30:26 xxx:xxx.6d7d:7a9d
»
Odpověď na příspěvek uživatele Coudas z 26.10.2025, 10:35:25

A kde to, co píšeš, někdo říká? Tady jsem to nikde nečetla. Jestli někdy v minulosti nebo na jiné diskuzní platformě, proč to vztahuješ k této diskuzi? Neviděla jsem tu žádné třenice kvůli střípkům z tvého života. Nic tu nenabouráváš, klidně piš, sdílej, posílej fotky svých zvířat či stavebních prací. Někdo pochválí, někdo mlčí, někdo kritizuje. Ty víš, proč a co děláš. Jestli tě opravdu trápí, co si myslí nějaká poloanonymni (koňo) veřejnost až tak, tak prostě odpoj internet a trápení bude konec 😉

Sardullah
Sardullah 26.10.2025, 12:20:13 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Coudas z 26.10.2025, 10:35:25

Nechci se vyjadřovat ke koňské tematice, protože byť jsem strávila jako holka několik let u koní v jezdecké stáji, tak to vidím jen jako vhled do koňské tematiky…chybí mi potřebné praktické zkušenosti, abych mohla někoho kritizovat a nebo někomu dávat za pravdu. Důležité pro mě asi je to, jestli se koníci mají u dotyčné osoby dobře a jsou spokojení. Pokud se k něčemu vyjádřím, tak se snažím napsat, že je to čistě můj subjektivní laický názor.

To, že člověk něco dělá jinak než ostatní…no to se stává…každý máme jiné zkušenosti a co se týče třeba psů, tak třeba já se považuju za velmi rozmazlovací extrém…že se to někomu nemusí líbit? No to je docela možné. A jeho názor beru….ale dokud jsou moji psi spokojení, šťastní a opečovávaní, pokud se mi s nimi dobře žije a ta moje výchova/nevýchova k tomu spokojenému soužití stačí, tak nemám důvod něco měnit.

Možná rozdíl mezi námi je v tom, že já si to nebudu brát osobně a to, že si s někým vyměním názor na nějakou věc, nijak nezasáhne do toho, že v nějakém jiném tématu se třeba názorově nesejdeme.

Takže…tak nějak laickým okem jsem na videjku viděla spokojené koníky…takové milé pokoukání. Z toho, co si od vás přečtu mi vyplývá, že se staráte, jak nejlíp můžete a že vám na těch konících záleží.

Coudas (neregistrovaný) 26.10.2025, 12:44:53 xxx.xxx.126.204
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fatia z 26.10.2025, 11:30:26

Já bych strašně chtěla odpojit internet… ovšem můžu se jen naučit odpojit se od diskuzí 🙂

lesnizinka
lesnizinka 26.10.2025, 15:47:24 xxx.xxx.30.99

Co se týče koní, můžu jen posoudit, že to vypadá na spokojené napapané koníky😜Vím, že obezita je špatná pro všechno živé a mám tlusté kočky🙄Nevím, jak tomu jde zabránit u v zimě doma se povalujících koček, stejně tak u koní na pastvině, co tam žerou, co hrdlo ráčí. U nás na pastvině(nad náma) má koňačka závodní koně na dožití. Tlustého jsem tam neviděla. Snad je to druhem koně, snad tím, že byli celý život držení na dietě, takže nejsou rozežraní? Netuším. A co teda nepochopím je, proč to Coudas pořád řešíš. Jsou to tvoje zvířata a týraná určitě nejsou. Lidi mají názor na všechno, respective papouškujou to, co si kde přečtou, ač jsou to někdy naprosté blbosti. Tím by jsi se měla řídit a zabývat?!? Ha, ha. Ano, měla jsem rozmazlené umazlené psy. Nehlídali, lidi milovali a já jsem proto byla neskonale šťastná. Pyšná na to, že se na ně mohlo vrhnout dítě a nehrozilo mu, že mu pes ukousne nos. Worka doslova šílel, když viděl srny. Proto musel být doživotně na vodítku. Tak alespoň aby to nějak vybil, lítal na tom vodítku kolem mě kruhy a vyštěkával(v polích) Zprvu jsem se snažila ho to odnaučit, pak alespoň korigovat a nakonec jsem po 10letech rezignovala, ať se vyblbne. Řekla jsem si, že je to takový jeho ,,koníček"😉Berry umřel a já si řekla, že je sice magor, ale alespoň žije. Cvičitelky psů (na Fauně ještě) měly sice osypky, ale to nebyl můj problém. Takže asi tak. Nikdy jsem si do života nenechala kecat, nikým. A na stará kolena teprve nenechám. Takže rada: zapracuj na tom Coudas😉a konečně si uvědom, že nikdo cizí tě rád mít nemusí, ráda tě má tak max tvá rodina a měj se ráda ty sama taková, jaká jseš. Pro rejpaly😉tím myslím povahově, ne tělo😜

Coudas
Coudas 27.10.2025, 07:40:48 xxx.xxx.126.204
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 26.10.2025, 15:47:24

Radko s dovolením odpovím a už to nebudu řešit 🙂 Nevím, jestli Tě někdy někdo na diskuzi poslal k šípku, či vyhledat odbornou pomoc, mě na ifauně mnohokrát 🙂, neměli jen osypky.  A proto jsem si Tvou radu vzala k srdci ještě dříve, než jsi ji napsala 😉 a začala jsem se mít ráda a i když je to těžší se po těch dlouhých letech od toho odprostit (zrušit internet by to značně zjednodušilo, takhle je to čistě o vůli), tak je to pro mě bez diskuzí lepší 🙂.

Pokud má sousedka závodní koně, tak asi dostihaky, to jsou převážně angličtí plnokrevníkové, a ti převážne tlustí nejsou, ano.  Zaleží na plemeni, záleží na podmínkach a záleží na jedinci 🙂 No nebudu chytračit, kdyby někoho zajímalo, tak něco o našich konich mám zde - https://katchabka.webnode.cz/sunset-kone/ , na konci je i članek, který kdysi byl v časopise, a vlastně vše popisuje (knížka je samozřejmě podrobnější 😁)  

Jen se vrátim k té škole, jak jsi se ptala (myslím, že Ty 🤔), tak jsem to myslím si tady psala, ale tak… Šlo vlastně jen o úpravu kopyt, kterou podle zákona (veterinárního a proti týrání) nesmím jako majitel provádět ani na vlastnich zvířatech - týrání. Musím být osoba způsobilá (výčet v zákoně) a pro vlastní zvířata na hospodářství mi stačí odborná průprava - kurz. Nesmím ale dělat “jiným za peníze”. A abych splnila alespoň totok, tak zas musím mít určité vzdělání, což já jen s gymplem neměla. Ale stačil ten učňák, maturu uznali, nebo by stačil jiný kurz - 300 hodin pro zemědělce, ale ten byl daleko nedostupnější, učnák máme ve městě 5 minut autem, zas to trvalo čas9vě déle. Takže učňák jsem po roce a půl ukončila zkouškou v červnu (s vyznamenáním a s prospěchovým stipendiem 🤦) a musela jsem počkat až na minulý týden , kdy byl nejbližší termín odborné průpravy. Nebylo to jen ke kopytům, ale např. kastrace kanečků, odrohování telat a další. Takže jsem teď na seznamu SVS jako absolvent a čekám kontrolu 😁 a na nový veterinární zákon, protože jim tam konkrétně toto "nějak vypadlo", takže jsem to vlastně momentalně dělala k ničemu 😂. Ale nevadí, byly to vtipné dva roky. Taky, kdyby se někdo chtěl pobavit, celá ta sranda popsaná zde (je to dlouhé) - https://katchabka.webnode.cz/skola-na-stary-kolena/ 😁.Až mi přijde certifikát, ještě dopíšu kurz.

Zas jsem se rozepsala, tak přeju fajn den, hezký podzim (zazím nic moc), hezkou zimu… a prostê tak 🌻

lesnizinka
lesnizinka 27.10.2025, 10:16:17 xxx.xxx.30.99

Coudas no vidíš, tak máš dokonce vysvědčení, že jsi na péči o zvířectvo odborník a tím to končí. Vždyť kolikrát já tu slyším, že doktor je studovaný, tak přece ví. A kolikrát jsem se setkala s doktory či veterináři, co ví prd, bych ani nespočítala🙄Jestli tě na Fauně poslali jen k šípku, tak to si gratuluj😜

Jak jsi psala, že u vás pořád přeprchá, tak jsi mi odpověděla na včera nevyřčenou otázku pro všechny: jakové máte počasí? U nás je to podle všeho parodie na to, co máte u vás😉Svítí sluníčko, vyjdu trhat sedmikrásky na ,,med", než to dotrhám se zatáhne, začne prskat, spadne neměřitelných 5 kapek, hodinu/dvě zůstane zataženo, pak najednou zase krásně sluníčko. A tak to jde už myslím minimálně týden, kdy do toho ještě tedy fučí. Nefučelo snad jen půl soboty. Přijde mi to spíš jak aprílové počasí…než podzimní. Jo, na podzim má pršet. Neprší🙄

Sarah01
Sarah01 27.10.2025, 10:20:46 xxx.xxx.162.253

Chtěla bych sem dát fotokumentaci, k čemu mě inspirovala Coudas. Sice nemám pořádnou fotku před, našla jsem jen z doby, kdy jsme rekonstruovali chodníky a vjezd k domu, ale snad to bude dostatečné. Nemusíme se shodnout ve všem, že jo, ale můžeme se obohacovat třeba jinak. 😊

Ten skleník se jako skleník nikdy nepoužíval, byla to kůlna na různý binec. Ještě to teda není úplně hotové, bude ještě potřeba na jaře dosypat hlínu a uprostřed v tom ostrůvku udělat záhon s kytkami. Aspoň takový je plán. 

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
acher (neregistrovaný) 27.10.2025, 10:24:59 xxx.xxx.222.196

Tak u nás prší snad každý den.Včera od dopoledne až skoro do večera ,dnes jsem ráno akorád stačila nakrmit a už zase prší. Počasí ,že by psa nevyhnal.Taky ten náš by nejraději z domu ani nevyšel.😂

lesnizinka
lesnizinka 27.10.2025, 10:44:28 xxx.xxx.30.99

Jéé, Sarah se máte👍U nás se momentálně nedělá nic a že by toho bylo sakra potřeba🤔No na nic není čas, všechno se jen odkládá a odkládá…na pak🙄Závlahář měl upravovat jezero a kousek toku, dohodit skimeer(sběrač bince z hladiny) že: zavolejte na podzim, v létě nestíháme nic. Na podzim…nereaguje🙄Takže nejdřív zase až na jaře, což je odklad nejmíň o půl roku. A tak je to u nás se vším. Nebylo skleníku škoda? Nějakou tu papriku, hadovku jste si mohla vypěstovat. Stejně budete sekat trávník a plet kytky😉ono té práce v zahradě nikdy neubude😏

Ještě jsem zapomněla napsat, že jsem jezdila včera po okolí a hledala pro tchýni šípky, tady u nás nejsou, ani já nemám, asi zmrznuly či co. Objevila jsem na druhé straně vesnice, na horizontu naproti. A když jsem tak jezdila po těch polňačkách, i jsem si pobrečela, kolikrát jsem tam za těch 15let s ,,klukama" procházela a už jsem tam 6let nebyla, někde to skoro ani nepoznávám😢 Teď má dva dny přeprchat a je zima, pak budem chystat hroby, o víkendu jsme na školní akci tak nevím, kdy ji tam vyvezu si natrhat(a já chci taky)

rapotačka (neregistrovaný) 27.10.2025, 12:12:59 xxx.xxx.168.162

U nás taky, vlezle, nepříjemně.

Napíši něco k mým problémům. Byla jsem skoro na dně, rehabilitace mi velmi pomohly, neuvěřitelně, zázrak.(+ lehké cvičení).  

Bobčo, zaslechla jsem tam hovor, že existuje, zřejmě novější, šetrný směr, plotýnky se nemusí vždy operovat, lze i ne zcela jednoduché případy zrehabilitovat. Trvá to nějaký čas, určitě to musí dělat machr. Nevím, zda se to platí . Víc o tom nevím. 

Ještě jsem se tu zmínila o známém a ozařování prostaty. Má to za sebou, bez nejmenších problémů, bez bolestí.  Snad ještě letos má jít na kontrolu, kéž bude v pořádku

Coudas (neregistrovaný) 27.10.2025, 17:24:20 xxx:xxx.d53b:d0d8

Na Ještědu byl sníh…

Obrázek
Bobca
Bobca 27.10.2025, 18:34:45 xxx.xxx.20.192

Bobčo, zaslechla jsem tam hovor, že existuje, zřejmě novější, šetrný směr, plotýnky se nemusí vždy operovat, lze i ne zcela jednoduché případy zrehabilitovat. Trvá to nějaký čas, určitě to musí dělat machr. Nevím, zda se to platí . Víc o tom nevím.

Rapoťačko,probírali jsme to i s doktorama..že se to někdy i stává,že pak operace není nutná,jenže ta diagnóza tam je a to poškození v takové míře,že je to nutné,a i kdyby se to na čas zklidnilo,a já to odvolala,stejně by se to vrátilo..a já to prostě risknu..Mám i zúžené kanálky a nějakou “hmotu”(nebo tekutinu) kdesi..neumím to poppsat…A v Olmiku je nějaká soukromá klinika(neoperuje se tam)a léčí se tam záda..Někdo mi radí koupit si Milgamu,a bůhví co ještě..jenže já už do sebe nechci cpát další přípravky..je to snesitelné,tak to musím vydržet..už jen 3 měsíce!!🙏

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.