»
Odpověď na příspěvek uživatele
lesnizinka z 26.10.2025, 15:47:24
Radko s dovolením odpovím a už to nebudu řešit 🙂 Nevím, jestli Tě někdy někdo na diskuzi poslal k šípku, či vyhledat odbornou pomoc, mě na ifauně mnohokrát 🙂, neměli jen osypky. A proto jsem si Tvou radu vzala k srdci ještě dříve, než jsi ji napsala 😉 a začala jsem se mít ráda a i když je to těžší se po těch dlouhých letech od toho odprostit (zrušit internet by to značně zjednodušilo, takhle je to čistě o vůli), tak je to pro mě bez diskuzí lepší 🙂.
Pokud má sousedka závodní koně, tak asi dostihaky, to jsou převážně angličtí plnokrevníkové, a ti převážne tlustí nejsou, ano. Zaleží na plemeni, záleží na podmínkach a záleží na jedinci 🙂 No nebudu chytračit, kdyby někoho zajímalo, tak něco o našich konich mám zde - https://katchabka.webnode.cz/sunset-kone/ , na konci je i članek, který kdysi byl v časopise, a vlastně vše popisuje (knížka je samozřejmě podrobnější 😁)
Jen se vrátim k té škole, jak jsi se ptala (myslím, že Ty 🤔), tak jsem to myslím si tady psala, ale tak… Šlo vlastně jen o úpravu kopyt, kterou podle zákona (veterinárního a proti týrání) nesmím jako majitel provádět ani na vlastnich zvířatech - týrání. Musím být osoba způsobilá (výčet v zákoně) a pro vlastní zvířata na hospodářství mi stačí odborná průprava - kurz. Nesmím ale dělat “jiným za peníze”. A abych splnila alespoň totok, tak zas musím mít určité vzdělání, což já jen s gymplem neměla. Ale stačil ten učňák, maturu uznali, nebo by stačil jiný kurz - 300 hodin pro zemědělce, ale ten byl daleko nedostupnější, učnák máme ve městě 5 minut autem, zas to trvalo čas9vě déle. Takže učňák jsem po roce a půl ukončila zkouškou v červnu (s vyznamenáním a s prospěchovým stipendiem 🤦) a musela jsem počkat až na minulý týden , kdy byl nejbližší termín odborné průpravy. Nebylo to jen ke kopytům, ale např. kastrace kanečků, odrohování telat a další. Takže jsem teď na seznamu SVS jako absolvent a čekám kontrolu 😁 a na nový veterinární zákon, protože jim tam konkrétně toto "nějak vypadlo", takže jsem to vlastně momentalně dělala k ničemu 😂. Ale nevadí, byly to vtipné dva roky. Taky, kdyby se někdo chtěl pobavit, celá ta sranda popsaná zde (je to dlouhé) - https://katchabka.webnode.cz/skola-na-stary-kolena/ 😁.Až mi přijde certifikát, ještě dopíšu kurz.
Zas jsem se rozepsala, tak přeju fajn den, hezký podzim (zazím nic moc), hezkou zimu… a prostê tak 🌻