Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 23.01.2026, 07:23:47
Chápu, sůl bych určitě do výběhu nesypala. Mám dobrou zkušenost s dřevěným popelem, ale to by jste asi musela obejít celou vesnici aby to stačilo na celý výběh. Ale tak doufám, že i u vás už bude lépe, u nás do rána už jen -3 tak uvidíme jestli to přes den aspoň povolí.
Odpověď na příspěvek uživatele Cirila z 23.01.2026, 09:20:38
Právě, jsou to koně, kteří snoubí výhodně rozvážnost hucula s temperamentem araba, obě tvrdá plemena, hucul dodá záživnost, arab snadnou údržbu a vyšší nohu, je to prostě nejlepší kombo 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Cirila z 23.01.2026, 09:29:29
Mám dobrou zkušenost s dřevěným popelem,
a jo! Dyk s tím se sypalo vždycky - jen teda, když by obcházela tu vesnici, tak bude blbý, že nebude vědět, zda je to opravdu jen dřevitý popel, když vidí, co jde u sousedů ob dva domy z komína……
No ale to mě přivání na myšlenku, že se můžu zeptat sousedky, zda příští zimu nechce, že bych jí to do výběhu shromažďovala, šak je to i hnojivo.
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 23.01.2026, 07:17:21
Je pravda, že před dvěma lety u nás, uprostřed lesa vykácely velký kus, jako tedy uklidili to pěkně, ale už 2 roky je tam prstě holina, kde jsou pařezy a roste jen bordel a nikdo nový les nesází. Na podzim vykáceli v různých částech toho samého lesa takové 2 remízky a tam tedy zbyl jen bordel a tou těžkou technikou úplně zničili 2 krásné lesní cesty
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 23.01.2026, 09:34:54
Já teda letos si vystavuju pochvalu před nenastoupenou jednotkou, protože jsem si geniálně vyhrabala ve sněhu cestičky, od domu k brance, ke dřevu, do garáge ke všem krmítkům a do včelína, kde mám suchý tvrdý dřevo na topení, jen ke kompostu ne, to už se mi nechtělo , protože tam jsem nejdřív naopak musela odházet to ze dvorečku. No a jak to bylo hodně moc odhrabaný, tak v ten moment, kdy to povolilo, stihlo se to vcucnout do země a pak při zamrznutí už se na tom neudělala krusta, takže si po zahradě chodím jako pánko velkomožný. A jsem husa, protože to jsem měla udělat i před brankou v místě, kde parkujeme autem, tam jsem totiž jak Katarina Wittová.
Odpověď na příspěvek uživatele Cirila z 23.01.2026, 09:51:35
Ten u nás tam snad pálí gumy, čuně jedno.
Já právě mám čistě dřevitej, i si ho dávám do kompostu, takže to by šlo. Ha! Když lidi prodávaj prázdný slupky od ořechů - 100 ks půlek za 75 korun - udělám si Popelovou živnost - budu pro koňáky nabízet dřevitý popel do výběhů! Budu bohatá! 😀 😀
Nicméně ano, je to naprosto geniální a jednoduchý řešení.
Jo huculové - když na Madam přijde jaro a umí cválat i s čelem na zemi a zadelí ve vzduchu a ještě u toho kvičet. Že se jí stará služka rozsype, pokud upadne, je jí šumák 🙂
Za mě je úplně top (hned po čistém huculovi samozřejmě) křižovatka QHxHucul. Prostě quacul. Vyšší, mohutná, když je třeba zapne pracovitost a charakter QH - vozí po jízdárně svou služku s Parkinsonem jako profi hipokůň - když si to může dovolit, vypustí hucula 😀
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 23.01.2026, 09:56:49
Hlásím se jako první odběratel😄. My máme čistě dřevěného popela (tedy ale z dřevěných pelet, tak nevím, jestli se to počítá) asi tak jeden čajový hrneček (250ml) za měsíc😄 a jo, už jsme ho tam vysypali! Sousedi kolem nás mají tepelka, mrak lidí tu topí elektřinou a ti co používají dřevo (tedy, co vím), tak ho mají jen na zátop, a pak se na to nasype, ehm, co dům dal, a na to hnědý uhlí nebo brikety. Úplně mě vlastně nenapadá, kdo z mého okolí topí jenom čistým dřevem…mám obavy, že nspíš nikdo…
Huculy absolutně zbožňuju a upřímně mě mrzí, že když jsem před XY lety sháněla nové koňoparťačky, nesehnala jsem. Ano, měla jsem dosti kritické požadavky, ze kterých jsem odmítla slevit, ale i tak…Já zase hlasuji za variantu began x hucul🥰, ta moje kobyla byla prostě mašina, záda jako lavice, jízda výhradně bez sedla, perfektně uměla číst terén a dost zásadně diskutovala o tom, kudy tudy😄, dokonalý huculí mozek s obrovským tělem, co uvezlo i mého chlapa jako malinu😄! Žila na trošce na sena, hubou posekala kde co, a nikdy se neschvátila, byla jak kontejner na bioodpad, doteď to nechápu. Pro mě nejlepší trekový kůň na světě. Až do vysokého věku zdravá, veterinářem skoro nepoznaná. Až poslední cca 3 roky před smrtí se jí začlo hatit zdraví, do té doby nic!
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 23.01.2026, 10:25:41
No ono se čistě dřevem už moc netopí, je to docela fuška + údajně neekologické 🙄. Mamka si kupuje už naštípané, ale stejně, přijede traktor vyklopí na dvůr a já to pak musím natahat do dřevníku a z něj to tahám celou zimu k mamce do domu, slušná posilka 🤪
Odpověď na příspěvek uživatele Cirila z 23.01.2026, 10:36:13
Ono tohle je mmch i odpověď na to, proč lesy u nás vypadají, tak jak vypadají. Dřív tu lidé topili hlavně dřevem, a když se tu nějaký strom poroučel zemi, tak se o něj lidi reálně porvali. Mluvím o době, kdy bylo všechno všech, ale tohle už je dávno pryč. Lesy byly vyčištěný, já jsem třeba chodila jako malá do lesa na šišky a klacky na zátop. Kdo by tohle dneska dělal? A Vaší mamče se vůbec nedivím, jako žena moc jiných možností stejně nemá, tže chápu, že si to kupuje!
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 23.01.2026, 10:25:41
Tak jo, můžu schraňovat a pak poslat balíkovnou 😀 tam je balík do 15 kg. My - my topíme čistým dřevem. To první jsme hned po přestěhování koupili to je buk, habr, dub a ještě i máme. A to další si pak natěžil v rámci akce obce, která prodávala stromy napadený kůrovcem nastojku k těžbě za pakatel, moje drahej polovina a to už si porcuju pilou a štípu na štípačce sama - to mě fakt ba. a loni, loni se nám povedl majstrštyk odkoupili jsme od lesů po těžbě bukový dřevo - pětikilo za kubík!! Veliký obří větve - jsme to sami nakládali, vozili, vykládali, krájeli - sedum kubíků tvrdýho dřeva za pakatel. to sem byla ščastná , páč jsme bohatý dřevem za nula, nula prt. a ešče posilka k tomu zdarma.
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 23.01.2026, 10:46:10
Kdo by tohle dneska dělal?
a zase my 😀 každá procházka s ohařema do lesů = táhnem domů kládu na rameni, nebo si najdu aspoň dvě větve bukový a použiju to místo trekových hůlek a domů dotáhnu topení, takhle toho za rok nataháme hromadu a pak - na začátku podzima pěkně topíme zadáčo. Mám pak dva hřejivé pocity - teplo z topení a teplo v duši, že to bylo zdarma 😀
Zrzavci, vy jste ale normální dřevomorky😄😄, anebo spíš poslední mohykáni😄?
Tohle už dnes dělá málokdo! Jeden z našich sousedů ještě taky dělá doma dřevo, ale je to spíš odpad než dřevo, jakože pálí třeba staré oplocenky plné hřebíků, sněhové zábrany plné hřebíků, stará okna i s klikama a do toho občas pohodí jakože normální smrček, ale to jen tak aby se neřeklo😏.
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 23.01.2026, 10:50:52
Heh, to je asi přesný - dřevomorky - 😀 nás to asi baví prostě, mně teda určitě, mám to jako asi zábavu, nebo co, že pokaždý se přivleče domů nějaký dřevo. My taky máme tepelko, ale! Máme i pec, že jo, takže díky tomu ušetříme. A já navíc ty hole se psy venku používám i k výcviku, kdy je učím, že - jejda tomitoupadlopodejprosímjseminvalidaanemožusitosebrat. Ať taky makaj, když jsou pracovní vemena, že jo.
Kdyby lidi nebyli líní - to by se divili, jak by ušetřili za topení.
Dřív se chodilo běžně… lidi vzali kárku a tradá do lesa… a klacky a popadaný stromky a ještě stojící soušky si prostě z lesa odvezli. No a šišky samozřejmě.
Stejně tak travnaté plochy většinou ty menší, které nikdo nesekal tak tradá kárku, srp nebo kosu, hrábě a králíci měli krmení a tím ty plochy udržovali, dneska se to u nás už neděje a tam, kde díky těm lidem bylo posekáno, tak je vegetace po pás…a klíšťata tam mají pré.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 23.01.2026, 11:12:15
No já si na větve a dřevo pořídila i vozíček, takže semo tamo vyjedem, naložíme a dovezem. U nás paní, od který beru vajíčka a má i králíky a kozenky, tak ta takhle chodí sekat jeden plácek. No ale to je asi jediná.
Sardullah, Vy jste to v pár větách vystihla úplně dokonale! Prakticky jste popsala můj život, jak jsem ho donedávna žila - s kárkou do lesa a přivézt domů cokoliv, šišky, větve i větvičky. O loukách a paloučcích nemluvě, naše rodina (dokud byli její členové živi a zdrávi) se tu starala o široké i daleké okolí, sekli jsme prakticky všechna malá zapomenutá místa, meze, štráfy mezi poli, všechno ručně, jediný stroj, který jsme měli, byl traktor s károu, aby se to odvezlo a pak bubnová sekačka, časem přibyl křoviňák. Měli jsme doma prasata, krávu, koně a malá zvířata, která ani nepočítám (slepice, králíky, morčata, kočky, kachny,…..). Okolí bylo díky téhle nekonečné práci krásné a udržované.
Loni jsem musela veškerou činnost ukončit, už to nešlo dál, tže mám jen 1 a ¼ koně😄 a slovy 3 slepice (byly 4, ale jedna to loni v zimě zabalila a našli jsme jí pod hřadem studenou). Seno musím kupovat, abych tady na něj mohla v zimě nadávat, co je to za shit🙄, o tom jak to vypadá na místech, o která jsme se postupně přestali starat, protože prostě nejsou ruce, psát nemusím, vystihla jste to dokonale! No, co víc dodat? Dřív jsem byla bio a eko, jedli jsme, co jsme si vypěstovali a vychovali, stejně tak naše zvířata měla vše domácí. Teď chodím pravidelně do Kaufu a do masny, topíme kotlem na biomasu, máme dva záhonky a trávíme život v práci vyděláváním love, abych aspoň tu 1 a ¼ koně mohla mít. Svět funguje prostě nějak nakřivo, tedy aspoň ten můj…