No ona těm spolkům ta zvěř nepatří, tak proto asi nelze uplatňovat škody… Obávám se, že byste jako žalující strana musela dokázat, že porušují plán lovu nebo plán péče nebo jinak svoje povinnosti, a v přímém důsledku toho vám škoda vznikla.
My třeba srazili srnce na prvního ledna po ohňostrojích, a to bych neuhrála na odškodnění ani kdyby srnky páchaly hromadné sebevraždy na silnicích co víkend.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 16.07.2026, 11:05:03
No, zvěř je státu, oni státu platí nějaké ty poplatky (nájem honitby…) a za to, že mají takové nějaké extra výhodné podmínky, mají za úkol řádně pečovat o tu honitbu, dělat zdravotní dozor, monitorovat stavy, a jiné další povinnosti. Takže jako jo, za zvěř si můžou oni, ale dokázat přímou souvislost mezi škodou zvěří a zaviněním správce honitby může být náročné.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 16.07.2026, 11:30:36
No ne, u nás jsou třeba hodně i státní lesy. Nicméně asi jo, hodně toho bude soukr. Mně celý tohle přijde nějak na hlavu -viz to, že si jako soukr. nemůžu na svém - pochopitelně dle pravidel - regulovat stav zvěře, zvlášť, když myslivci nekonají - to vím, že třeba p. Pitek s nimi má dlouholetý spory .
Jako já chápu, že to je těžké s tím odlovováním - spešl černé zvěře, protože lidi se furt pohybují krajinou, dnes víc, než kdy jindy, ale znovu se vrátím k tomu, co jsem před pár lety viděla na youtube - po honu, který proběhl v Polsku tam byly nekonečný výhřady, musel to být lov jako kráva, tak to nějak udělat jít musí. Blbě a s obtížema, kdy by tomu třeba muselo předcházet informování veřejnosti přes média, označení lesa - zákaz vstupu a já nevím co za manévry, ale evidentně to jít musí.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 16.07.2026, 11:41:51
Asi jsou v Polsku zodpovědnější lidé. Z nedávné doby. Manžel jezdí s kamarádem do jeho lesa. Bylo potřeba skácet strom, který byl nakloněn nad cestou která tím jeho lesem vede.Manžel hlídal na cestě a kamarád šel kácet. Po cestě přijeli dva na kolách a manžel jim povídá, že tam teď nemohou, že tam kácí a ať počkají nebo to objedou po silnici. A co myslíte, že ti dva udělali. Vyšli jako na silnice, ale za zatáčkou se vrátili na tu cestu kde o kus dál kamarád kácel ten strom. Bylo štěstí, že ho jenom nažízl jelikož by jim jinak spadl na hlavu. A to není jediný případ. Lidi u nás si prostě myslí, že mohou vše a všude.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 16.07.2026, 11:41:51
Tož však když tu naháněli černou kvůli tomu moru, tak prostě vylepili cedule, že nesmíme do lesa, případně opáskovali cesty, a vyřízeno, kdo tam strčil hlavu, ten o ni mohl přijít.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 16.07.2026, 12:23:53
Jo tak tohle normálně uvažující a slušnej člověk prostě nemá šanci pochopit. A je to stejné, jako s tím lezením do ohrad,krmením cizích zvířat…. Že by to pak dopadlo na toho nevinného - i kdyby tím, že si celý život ponese před očima obrázek toho, že padá strom na člověka, to je vedlejší.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 16.07.2026, 12:38:04
U nás nic takového v době honu není, a podle mne by mělo být. Nezjistíte ani na úřední desce, stránkách obce, natož myslivců- nemají funkční . A přitom kdyby to aspoň několikrát vyhlásili rozhlasem, když ho máme. Tak to člověk bude vědět a nemá problém respektovat. Prostě tam nepůjdu. Mně se stalo asi dva roky zpátky?? Hon probíhal někde úplně jinde, na opačný straně údolí, tak jsem si říkala fajn, tím pádem jdu sem, tady teď nebudou, když loví značně daleko a opačným směrem. Omyl, přesunuli se a stříleli přesně do míst, kde jsem byla. A přes to, že jeden z nich mě slyšel, jak řvu, jako prokopnutá - byli tam i další dva - cizí lidé, tak nikomu nic neřekl a pálili dál. V životě jsem se tak nebála, o psy o sebe. Nevěděla jsem vůbec, co budu dělat, pak mě napadlo zavolat jednomu myslivci , že když tam i nebude, bude mít kontakt. Naštěstí tam byl a já do sluchátka slyším, jak vedle něj někdo říká: Já jsem slyšel, jak tu někdo volá….. . Úplně nechápu styl uvažování takového člověka - pokud teda vůbec uvažuje. Slyší volání z míst, do kterého se střílí a nezastaví to??? Kdyby to zahlásili, kdyby vylepili aspoň na hlavních cestách papírek…člověk o tom bude vědět, bude to respektovat - s tím nemám problém - a nepoleze tam. Bylo to v době adventu, kdy tam i lidi chodí na pořezané větve. teď to dělám tak, že cinknu v tuhle nadcházející dobu myslivci a optám se, kdy mám sedět doma na zadnici. Jenže kdo další to takhle udělá? Jistě, nedá se ošéfovat každá cestička, ale ty hlavní ano. A kdyby měl proběhnout opravdu velký hon, tak v době dnešních technologií, kdy není problém, aby mi přišla od PČR hláška, že se někdo hledá a přijde to na jakýkoliv tlf, který se v té době v okolí nachází, tak by neměl být problém tohle procpat stejnou cestou.