Zase anonym (neregistrovaný)17.07.2026, 15:59:27xxx.xxx.5.83
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 17.07.2026, 12:42:05
To by mě také zajímalo. Kdo je v právu? Zda vlastník soukromého pozemku, nebo aktuálně platné právo. Na podmínky v ČR mně AI řekla: Mám soukromý pozemek. Vede po něm turisticky značená cesta. Pozemek jsem koupil nedávno. Mohou mi po něm chodit lidi, přestože jsem na pozemek umístil značka "soukromý pozemek"?
Ano, lidé po vaší cestě mohou legálně chodit i přes umístění cedule „soukromý pozemek“.Česká legislativa totiž velmi silně chrání veřejný přístup do krajiny a právo na průchod po historických cestách. Samotný fakt, že jste pozemek koupil nedávno, na této povinnosti nic nemění.Zde jsou klíčové právní důvody a aspekty, které musíte jako majitel respektovat:1. Veřejně přístupná účelová komunikacePokud po vašem pozemku vede znatelná a dlouhodobě využívaná trasa, jedná se z pohledu zákona o pozemních komunikacích o tzv. veřejně přístupnou účelovou komunikaci.Souhlas předchozího majitele: Účelová komunikace vzniká historickým užíváním s tehdejším (byť tichým) souhlasem vlastníka. Podle judikatury nemůže nový majitel tento historický souhlas zrušit. Kupní smlouvou jste toto omezení převzal.Zákaz omezování: Cestu nesmíte bez povolení silničního správního úřadu oplotit, zahradit závorou ani na ni umisťovat neoprávněné zákazové značky.2. Právo na volný průchod krajinouPodle Zákona o ochraně přírody a krajiny (č. 114/1992 Sb.) má každý občan právo na volný průchod přes pozemky, pokud tím nezpůsobí škodu a nezasahuje do vašeho soukromí.Kdy průchod zakázat nelze: Pokud jde o les, louku, pastvinu nebo volnou krajinu. Do lesa má ze zákona právo vstupu úplně každý na vlastní nebezpečí.Výjimky (Kdy můžete vstup zakázat): Právo na volný průchod se nevztahuje na zastavěné pozemky, stavební parcely, dvory, zahrady, sady, vinice nebo oplocené farmy s chovem zvířat.3. Spolupráce s Klubem českých turistů (KČT)Turistické značení na vašem pozemku neumístili lidé svévolně, ale pravděpodobně organizace Klub českých turistů na základě dlouhodobých dohod či zvyklostí. Cedule „soukromý pozemek“ legálně vyznačenou turistickou trasu neruší.Jak můžete situaci legálně řešit?Pokud vám přítomnost turistů zásadně vadí nebo narušuje vaše soukromí, máte následující možnosti:Žádost o přeložení trasy: Kontaktujte Klub českých turistů s žádostí o odklonění či přeložení turistické značky mimo váš pozemek. KČT v odůvodněných případech (např. stavba domu, soukromí) majitelům vyhovuje a trasu přeznačí jinudy.Jednání na úřadě: Oficiální uzavření nebo omezení provozu na účelové komunikaci (např. zákaz vjezdu aut či cyklistů) může schválit pouze místně příslušný silniční správní úřad (obecní úřad s rozšířenou působností) v rámci správního řízení.Oplocení pozemku: Pokud se nejedná o les a územní plán to v dané lokalitě dovoluje, můžete zažádat o povolení k oplocení (pokud tím neodříznete jedinou přístupovou cestu k jiným nemovitostem).
Však jo. Zatím jsme všichni přežili. Kravky se vesměs chovají mírumilovněji než někteří lidi.
V tomhle jsou obce protivnější, jedna se k vám rozeběhne a ostatní letí za ní - no ovce. A nakonec vás obklopí a chystají se vás umačkat. Krávy zůstanou ležet a přežvykují.
( Vzpomínám si na jeden soc. neduh. Nesměli jsme v hodinách žvýkat, už to byla tyranie. Pak souška nastavila dlaň….Brrr. Takový poklad a ještě hnus.)
V tomhle jsou obce protivnější, jedna se k vám rozeběhne a ostatní letí za ní - no ovce. A nakonec vás obklopí a chystají se vás umačkat. Krávy zůstanou ležet a přežvykují.
( Vzpomínám si na jeden soc. neduh. Nesměli jsme v hodinách žvýkat, už to byla tyranie. Pak souška nastavila dlaň….Brrr. Takový poklad a ještě hnus.)
Já jsem se se zabranou turistickou cestou nesetkala, ale asi by záleželo na okolnostech. Fakt nechci potkat ani jalovičky ani býčky ani beránka. Chtěla jsem napsat cos jako že ohradou v nouzi projdu, hnědá až na zádech, plížíc se podél ohradníku, abych za něj kdykoli mohla hned skočit, ale to už musí být, že jsem se fakt ztratila nebo je cesta na druhé straně nějaké strže a už se smráká a tak… Navíc já ještě při té hrůze, že v tom ohradníku je elektrika a já dostanu pecku… pro mě jsou některé vlkem opominutelné ohrady naprosto nepřekonatelné.
Já jo. A obejít to nijak nešlo. Možná až za 1 km, ale tam mohla být situace stejná. Protože jsem měla za sebou brutální výšlap, tak už mi to bylo jedno a pokračovala jsem dál a jen doufala, že magor není doma, aby třeba vypustil psy či něco podobného
Odpověď na příspěvek uživatele Trickyvoo z 17.07.2026, 23:26:34
Protože jsem měla za sebou brutální výšlap, tak už mi to bylo jedno
To jsme zažili jednou na koňském putování. Špatně naplánovaná trasa od garanta hipostezek - 40 km na jeden zátah - pro rekre koně a jezdce dost vražedné. Ve třicítkách se spoustou hovad. Do místní stáje jsme pak šli i přes obilné pole a výběhy s krávami - byli jsme (koně i lidi) unavení, hladoví, špinaví a bylo nám všechno jedno.
Nikdy nezapomenu na pana Špatného, který nám poskytnul teplou sprchu, mýdlo a ručníky a pak nás odvezl do města na večeři. (o koně jsme se samozřejmě postarali jako první)
Přes pastvinu jsem šla tady v ČR dvakrát. Jednou na Sovinec, vedla tudy turistická značka a já se držela radši u stromů, kdybych třeba musela šplhat. 😄 Podruhé už si nepamatuju, kde to přesně bylo, to byly krávy za prvním kopcem na druhém kopci, turistická stezka vedla jen kousek napříč a to jsem běžela a neustále pozorovala stádo. 😂 Pak jsme byli v Rakousku ve Vysokých Taurech a tam to jinak než přes pastvinu nešlo, chodili tudy všichni, ale krávy jsme tam neviděli. Nahoře pod ledovcem byly ovce označené barvičkami a vůbec si nás nevšímaly.
V Rakousku to neprožívaji, mají tam kolotoč - průlezku pro turisty, kudy krávy neprojdou. V určitou hodinu se stádo namačkalo k východu z pastviny, čili k té průlezce, bučely a čekaly - buď jim dováželi vodu, nebo odváděli na dojení. Stateční turisté je odstrkovali a rozhrnovali a já šla za nimi. Ještě se mi pošklebovali. Kdybych tam byla sama, stála bych tam ještě teď.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 23.07.2026, 18:06:28
No já si taky nemyslím, že by měl 70 kilo, to spíš svědci události neměli odhad nebo by to nebyl vlk, ale nějakej velkej vlkošedej pes…teda alespoň můj skromný názor je, že 70ti kilovej vlk evropský je blbost. Ale ono je to vcelku jedno, jestli měl vlk tolik a tolik kilo. Ale to je vcelku jedno…
A teda, co mě překvapilo, že vlk si odtáhl zakousnutou fenu sebou…to je normální? Čekala bych, že by jí samozřejmě zlikvidoval, ale že by jí nechal na místě…
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 23.07.2026, 18:45:07
že vlk si odtáhl zakousnutou fenu sebou
Jo, to mi taky přijde divné.
A jasně - těch 70 kg beru podle pořekadla strach má velké oči. Protože, když to vezmu podle vlků na Hluboké (takové sardinky s bídou 40 kg) a ti italští určitě nejsou větší…
Já jsem čím dál tím větší skeptik, pokud jde o články na Novinkách.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 23.07.2026, 19:44:32
Ale kdyby to byl pes, neodnesl by psa jako kořist..
Ale to by neodnesl ani vlk. Si myslím. Jako, může zaútočit na ovci, kozu nebo prostě velikostně podobného býložravce, třeba i na to dítě, ale relativně velký pes pro něj není kořist, max překážka. Můj názor.