Aktuálně: 2 152 inzerátů286 467 diskuzních příspěvků20 438 uživatelů

Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci

Zase anonym (neregistrovaný) 17.07.2026, 15:59:27 xxx.xxx.5.83
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 17.07.2026, 12:42:05

To by mě také zajímalo. Kdo je v právu? Zda vlastník soukromého pozemku, nebo aktuálně platné právo.  Na podmínky v ČR mně AI řekla: Mám soukromý pozemek. Vede po něm turisticky značená cesta. Pozemek jsem koupil nedávno. Mohou mi po něm chodit lidi, přestože jsem na pozemek umístil značka "soukromý pozemek"?  

Ano, lidé po vaší cestě mohou legálně chodit i přes umístění cedule „soukromý pozemek“.Česká legislativa totiž velmi silně chrání veřejný přístup do krajiny a právo na průchod po historických cestách. Samotný fakt, že jste pozemek koupil nedávno, na této povinnosti nic nemění.Zde jsou klíčové právní důvody a aspekty, které musíte jako majitel respektovat:1. Veřejně přístupná účelová komunikacePokud po vašem pozemku vede znatelná a dlouhodobě využívaná trasa, jedná se z pohledu zákona o pozemních komunikacích o tzv. veřejně přístupnou účelovou komunikaci.Souhlas předchozího majitele: Účelová komunikace vzniká historickým užíváním s tehdejším (byť tichým) souhlasem vlastníka. Podle judikatury nemůže nový majitel tento historický souhlas zrušit. Kupní smlouvou jste toto omezení převzal.Zákaz omezování: Cestu nesmíte bez povolení silničního správního úřadu oplotit, zahradit závorou ani na ni umisťovat neoprávněné zákazové značky.2. Právo na volný průchod krajinouPodle Zákona o ochraně přírody a krajiny (č. 114/1992 Sb.) má každý občan právo na volný průchod přes pozemky, pokud tím nezpůsobí škodu a nezasahuje do vašeho soukromí.Kdy průchod zakázat nelze: Pokud jde o les, louku, pastvinu nebo volnou krajinu. Do lesa má ze zákona právo vstupu úplně každý na vlastní nebezpečí.Výjimky (Kdy můžete vstup zakázat): Právo na volný průchod se nevztahuje na zastavěné pozemky, stavební parcely, dvory, zahrady, sady, vinice nebo oplocené farmy s chovem zvířat.3. Spolupráce s Klubem českých turistů (KČT)Turistické značení na vašem pozemku neumístili lidé svévolně, ale pravděpodobně organizace Klub českých turistů na základě dlouhodobých dohod či zvyklostí. Cedule „soukromý pozemek“ legálně vyznačenou turistickou trasu neruší.Jak můžete situaci legálně řešit?Pokud vám přítomnost turistů zásadně vadí nebo narušuje vaše soukromí, máte následující možnosti:Žádost o přeložení trasy: Kontaktujte Klub českých turistů s žádostí o odklonění či přeložení turistické značky mimo váš pozemek. KČT v odůvodněných případech (např. stavba domu, soukromí) majitelům vyhovuje a trasu přeznačí jinudy.Jednání na úřadě: Oficiální uzavření nebo omezení provozu na účelové komunikaci (např. zákaz vjezdu aut či cyklistů) může schválit pouze místně příslušný silniční správní úřad (obecní úřad s rozšířenou působností) v rámci správního řízení.Oplocení pozemku: Pokud se nejedná o les a územní plán to v dané lokalitě dovoluje, můžete zažádat o povolení k oplocení (pokud tím neodříznete jedinou přístupovou cestu k jiným nemovitostem).

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.