Aktuálně: 2 572 inzerátů265 489 diskuzních příspěvků19 221 uživatelů

Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci

Doron
Doron 06.01.2026, 10:00:57 xxx.xxx.167.147
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 06.01.2026, 07:26:40

Oni spíš ti pastevecký psi neměli dřív význam a jsou s nima starosti, přece jenom, nebývají to žádný ťuťínci, tak lidi spíš mívali psy ovčácký, jestli něco.

No, takže to vypadá, že po tom, co tam vlci přišli, se k tomu ta paní Menšíková postavila čelem, ona je asi taky mladší a pružnější a chytřejší a má chlapa a je srdcařka a ta Jitka neudělala nic.

Já jí moc fandím, i když toho i ní moc nevím, a moc bych jí přeju, ale bojím se průšvihu.

Protože většina lidí si myslí, že vlohou pasteveckýho psa je neopouštet stádo, ale ono to tak úplně není. Ona je to vloha chránit stádo. Zvlášť v těch velkých smečkách mají rozdělený role, potkáte je v horách kilometr od stáda ty první, další polehávaj na strategických místech blíž, pokud můžou na nějakým vršku, některý jsou úpně u stáda.  A to je přes den. No, jenže k tý vloze patří i to, že když zaslechnou vlky, aktivně se za nimi vydají a pronásledují je kilometry, a to byla vloha velmi ceněná, která je u těhle psů zatím neprobuzená. Pak stačí nějaká malá chyba, prasata prorazej plot, vypadne baterka ohradníku(  psi to slyšej, to jsem dřív nevěděla) a  ono se to probudit může.

Já to vidím i u Framíka, co dělají vlohy.

Horsana
Horsana 06.01.2026, 10:25:10 xxx.xxx.17.202

Ja nepamatam salas, kde nebolo more psov.

Vzdy boli akesi vlasate pirane, ktore robili strasny bengal a v trojici vam ohrozovali lytka a vlkobijci boli priviazani, to len clovek pocul podla obcasneho stekotu, ak sa ten zvuk da tak n7azvat, ze to by cloveka zadlavilo, baca si to v noci reguloval, to pustanie. A ovce samozrejme vzdy v kosiari na noc.

Tie vlkobijce som nikdy nevidela, boli vzdy niekde v krikoch a pozerat som sa nesla, zivot mi je drahy.

Mimochodom, minuly rok zabil bacovi v Kojsove psy blesk…

Ale ovce, aj druzstevne, aj sukromne, co pasie baca ostali bez ujmy, vlky normalne strhli pred rujou par jelenov, vtedy migruju a vlci za nimi a hoci mi to miestni ukazovali a zalamovali rukami, prislo mi to ok.

Odkedy kamaratovi vlky zmarnili ovce v ohradniku pri dome (dalej uz je len les), nikto nenechava ovce na noc vonku a cez den bez dozoru.

A to je jedine normalne riesenie, podla mna. A verte, ze ti ludia nemaju trojciferne IQ, neberu dotacie, normalne gazduju, ako ich predkovia.

Kojsovcan sa z vlkov nepotento, Jakubiskove filmy ste asi videli, malokde nie su vlky, heh.

Verim, ze clovek z mesta, ci inej oblasti moze byt uplne mimo, co sa tyka zasad a pravidiel, ktore platia kdesi pod horami starocia.

Kravy aj kone bez ujmy, ohrady delila iba cesta.

Zrzavci
Zrzavci 06.01.2026, 10:42:39 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 06.01.2026, 10:25:10

A ovce samozrejme vzdy v kosiari na noc.

tak. pamatuju si, jak tady zakladatel vlákna psal, že je to špatně pro ty ovce a že to nejde. Vzpomněla jsem si právě na ten starý způsob pasení.

nikto nenechava ovce na noc vonku a cez den bez dozoru. A to je jedine normalne riesenie, podla mna. A verte, ze ti ludia nemaju trojciferne IQ, neberu dotacie, normalne gazduju, ako ich predkovia.

Naprosto souhlasím,vnímám to stejně.

Horsana
Horsana 06.01.2026, 10:54:06 xxx.xxx.17.202
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 06.01.2026, 10:42:39

Tak ovce sa nepasu tymto sposobom desatrocia, ale storocia.

Ako som uz spominala, na jesen sa museli vratit gazdom, takze ich museli nejako zabezpecit, zeano. A este sa dva krat denne dojili, chodilo sa za pasou.

Preto na prve lacauny a vychodofrizske ovce vsetci na salasoch nadavali, to nie su plemena, ktore zvladnu nachodit po strmych kopcoch kilometre a mat vysoku uzitkovost, nezvladali nase hole a kopce.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 06.01.2026, 17:40:37 xxx:xxx.116a:bf8e

https://www.youtube.com/user/Kavkboz

https://www.youtube.com/watch?v=wZkqGev3YOU&list=PL91070BEFE7161DEA&t=5s

Koho by to zajímalo a trošku ještě umí rusky, protože ten strojový překlad nic moc, tak tady je hodně zajímavých videí i povídání o pasteveckých psech, jejich chovu a také pasení ovcí. Ti psi se chovají jinak těsně u stáda a jinak, když jsou třeba na přesunu stáda na různé pastviny.

Sardullah
Sardullah 06.01.2026, 18:18:12 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 06.01.2026, 10:00:57

No ono asi taky záleží na plemeni…to pronásledování vlků…když vezmu pyrenejce…to je “měkký” pastevec, alespoň oproti třeba kavkazům a soašům a dle mého primárně udělá všechno proto, aby útočníka zastrašil.. zahnal, tak si neumím představit, že by prchající vlky pronásledoval kilometry daleko. Ale teda je to jen moje teorie.

Jinak jasně, pokud stádo střeží více jedinců, tak ty úlohy si myslím, že mají tak nějak rozdělený a myslím, že je rozdíl i mezi stylem práce psa a feny.

Myslím, že jsem někde četla, že třeba u saošů se k práci u stáda používali psi..jakože samci…už jen třeba proto, že byli větší než feny …a feny se používaly spíše na hlídání domovů, protože i ta “holčičí” povaha byla k tomuto účelu lepší. 

Ono nikdo netvrdí, že fena takového pastevce není ostrá a nemůže být radikál…myslím, že pes i fena se budou při zastrašování vetřelce projevovat razantně a budou na něj za plotem, ohradou, řvát, ale pes spíše ve stylu “no tak vlez sem a já ti rovnou ukousnu palici” a fena spíš “panebože, snad jsem ten blbec nevleze…to na něj budu muset hupsnout a ještě si třeba zlomím drápek…”…když to teda řeknu s nějakou nadsázkou. 

Taky když jsem se o pastevce dost intezivně zajímala, tak jsem tak nějak zpovídala majitele hlavně kavkazů (teda ne farmářů)…a teda jsou to samozřejmě jednotky lidí, ale ti, co měli na hlídání tandem pes+fena, tak povětšinou říkali, že fena intenzivněji obchází pozemek, pes toho víc proleží na nějakém strategickém místě…teda Gina je asi spíš psí kluk…takže to je opravdu velké zobecnění a určitě to asi není pravidlem.

Sardullah
Sardullah 07.01.2026, 07:15:18 xxx.xxx.221.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 07.01.2026, 00:58:48

To sleduju… 

Ladd
Ladd 07.01.2026, 12:49:11 xxx.xxx.167.85

V tv jsem viděl přesun smíšeného stáda skotu, oslíků + pasteveckých psů na horská pastviska v Pyrenejích. Byla to pěkná štreka skrz osídlenou krajinu, centry obcí. Vše bez problémů. 
Jiném pořadu jsem viděl, jak pyrenejci pronásledovali vlky i dále od stáda, ne že by na ně od stáda jen “ňafali”.  

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.