Aktuálně: 2 108 inzerátů285 502 diskuzních příspěvků20 377 uživatelů

Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci

Buggyra
Buggyra 08.07.2026, 10:41:52 xxx.xxx.198.226

Ne, fakt to není paralela s tím, že když nechám odemčené auto, stejně mi ho nemá co kdo vykrást jen proto, že je odemčené. 

Spíš je to paralela k tomu, že když má pršet a já nechám prádlo na šňůře, tak se nemám divit, že mi zmoklo. Nebo k tomu, že když fouká, tak mám pozavírat okna v baráku, aby mi je to nevytřískalo.

Za to, že se k nám nastěhovali vlci, fakt nikdo nemůže. Ne, nikdo je sem nevozil, nevypouštěl, genetické studie jasně ukazují, že jsou to přirozeně rozšířené populace z Karpat a z Němec. No jako kormoráni. Prostě se vyskytli. Jako déšť a vítr.

Zrzavci
Zrzavci 08.07.2026, 11:40:35 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 07.07.2026, 17:14:17

Máš, prosím, odkaza? dík.

assil
assil 08.07.2026, 12:07:49 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 08.07.2026, 11:40:35

Bylo to na FB, dve videa, jak se brání vlkům domácí jaci a jak divocí, paradoxně těm domácím to šlo líp. A bylo tam právě jak vlci zahnali psa nebo psy, už nevím. Na mobilu to z fb nenalinkuju, zkusím to večer z pc jestli si vzpomenu.

assil
assil 08.07.2026, 14:07:34 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 08.07.2026, 12:20:53

Jj, to je ono, jaci si zachrání mládě sami, až pak přibíhá pes a vlci ho zaženou.

Nejvíc mi připadá zajímavý, že ti domácí jaci vůbec neutíkají, ale brání se, kdežto v tom druhém videu divocí jaci hlavně prchají a vůbec se nebrání.

Orionka (neregistrovaný) 08.07.2026, 15:13:24 xxx:xxx.a2d1:4639
acher:

To je přesně ono, vlci se naučí, že se lidí nemusí bát, když jim od nich nic nehrozí. Zase ochrana postavená na hlavu. Nejsem pro vyhubení vlků, ale udržení v počtu odpovídajícímu naší volné krajině a v blíkosti lidí je prostě střílet aby si ten odstup udrželi.

Jestli ti vlci přišli z Německa, tak plachost před lidmi ztratili (jako u nás dávno divočáci) a budou s nimi problémy. Jen nevím, jestli v takhle kulturní krajině budou tvořit velké smečky.

Jsem zvědavá, jak to dopadne na Ještědu. Začali  tam udržovat sjezdovky vypásáním ovčími stády. Že jsou v Ještědském hřebeni vlci je známé, nejsou moc plaší, chodí i do vesnic. 

Anonymní (neregistrovaný) 08.07.2026, 15:24:50 xxx:xxx.fec3:4784

V Itálii jsou vlci v městech 

N (neregistrovaný) 08.07.2026, 15:31:52 xxx.xxx.189.103

Tak to vypadá, že už se děvčata vykecala a vrátil bych se k těm vlkům.😂 Pořád mi nikdo nevysvětlil, jak k tomu přijdou ty chovatelé a farmáři? Kdo bude platit ta opatření a kdo bude potom řešit problémy za ta ochranářská jelita? Medvědy na Slovensku tak dlouho chránili až je chtějí střílet když najednou hodní roztomilí medvídci žerou turisty.😀 Ale kdo to bude dělat? Ti oškliví myslivci nebo snad armáda? Buďte ujištěni, že lidi si budou stěžovat a bát se o své zdraví či svá zvířata jen co se jich to dotkne. Vlci přijdou lehce na to, že lidi nejsou tak nebezpeční a jsou dobrým a snadným zdrojem potravy. O medvědech se tady vedlo keců milion a teď by zřejmě bylo na místě jít jim na Slovensko poradit co s tím. 

Zrzavci
Zrzavci 08.07.2026, 21:50:47 xxx:xxx.7b0:14fb

Tak to vypadá, že  už chovanec neřekne nic relevantního. Takže se vrátím k meritu věci.

Chovám-li zvíře- JAKÉKOLIV - je mojí povinností mu zabezpečit nejen potravu, ale také zázemí a bezpečí. Budu-li chovat zlatý bažanty, protože se mi líbí, což je stejné, jako, budu-li chovat ovce, protože potřebuju,aby mi sekaly trávu a pak jsem je mohl sežrat, tak jim musím to výše jmenované zabezpečit. Zlatýmu bažantovi proti kunám, liškám, které taky chodí do intravilánu. Ovcím v místech, jako je Broumovsko, zcela logicky totéž,neb lidi naučili šelmu chodit do intravilánu jak do cukrárny. Jinak jsem hovado a musím počítat se ztrátami a nemám si CO STĚŽOVAT. Jen jsem prostě hovado, kterému na jeho zvířatech nezáleží. 

N (neregistrovaný) 08.07.2026, 22:31:08 xxx.xxx.189.103
Zrzavci:

Tak to vypadá, že  už chovanec neřekne nic relevantního. Takže se vrátím k meritu věci.

Chovám-li zvíře- JAKÉKOLIV - je mojí povinností mu zabezpečit nejen potravu, ale také zázemí a bezpečí. Budu-li chovat zlatý bažanty, protože se mi líbí, což je stejné, jako, budu-li chovat ovce, protože potřebuju,aby mi sekaly trávu a pak jsem je mohl sežrat, tak jim musím to výše jmenované zabezpečit. Zlatýmu bažantovi proti kunám, liškám, které taky chodí do intravilánu. Ovcím v místech, jako je Broumovsko, zcela logicky totéž,neb lidi naučili šelmu chodit do intravilánu jak do cukrárny. Jinak jsem hovado a musím počítat se ztrátami a nemám si CO STĚŽOVAT. Jen jsem prostě hovado, kterému na jeho zvířatech nezáleží. 

S tím nesouhlasím. Podívejte, když něco chováte léta a není tam důvod ke zvýšené ochraně (ne žádné) a najednou se ten důvod vyskytne díky něčí iniciativě, tak mi nevysvětlujte že to těm lidem prostě nezkomplikuje život. Mírně řečeno nasralo by mě to taky i vás jistě pokud bychom něco takového chovali. Druhá věc, kterou prostě nikdo z vás není schopen pochopit je ekonomická stránka věci. To přeci musí ty opatření někdo zaplatit a odmakat,ne? A máme kalkulaci jestli a kdy se to přestane dotyčnému rentovat? Pokud vám mám říct pravdu co já si o mnohých tady myslím a nemusím jim říkat “chovanci”, tak jsou buď hluchý či nechápaví nebo rvnou “vytuněný” hlupáci. 🙂 Byznys je byznys ať se jedná o jakékoli odvětví. Vždyť to přeci vidíte jak investoři dávají ruce pryč od Evropy a proč myslíte že tomu tak je? Podmínky.. Špatné podmínky a komplikace. No a stejné to bude u těch chovatelů.Zkomplikujte jim život na neúnosnou mez a skončí.Rozumíme si už? 

Ladd
Ladd 08.07.2026, 23:36:56 xxx.xxx.16.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 08.07.2026, 22:31:08

Tak znova (budu se opakovat, to vy ale neustále taky). Místo 30 slepic, který se nám v pohodě vejdou do slepičárny jich koupím 150, nechám je místo v kurníku spát na zahradě na stromech, budu jim jen sypat pšenici a víc se nestarat, jen sbírat vejce.  No a až mi je predátoři vykydlej, tak s hlastým křikem s chovem skončím.  A každýmu to bude jedno.   
Mě osobně tedy jedno je, jestli ti nezodpovědní skončí.

N (neregistrovaný) 09.07.2026, 00:24:13 xxx.xxx.189.103
Ladd:

Tak znova (budu se opakovat, to vy ale neustále taky). Místo 30 slepic, který se nám v pohodě vejdou do slepičárny jich koupím 150, nechám je místo v kurníku spát na zahradě na stromech, budu jim jen sypat pšenici a víc se nestarat, jen sbírat vejce.  No a až mi je predátoři vykydlej, tak s hlastým křikem s chovem skončím.  A každýmu to bude jedno.   
Mě osobně tedy jedno je, jestli ti nezodpovědní skončí.

Jeden o koze druhý o voze.🙂 Já přeci mluvím o chovatelích co to dělají nejen pro zábavu, ale i pro zisk. Tam vstupuje do hry právě to slovo rentabilita. Vůbec nejde o zodpovědnost nebo nezodpovědnost přeci. Jde o rentabilitu a nerentabilitu. Slepice jak víme nesnáší vajíčka jak kulomet, že? 😀 Kolik stojí nový kurník a kolik zvýšené zabezpečení? Možná i pes či dva? Oplocení ve výběhu? Sám nechovám nic a tak jen zhruba odhadnu cenu takových opatření? 200 tisíc? Kolik musí snést vajíček ty slepice navíc, aby to vyrovnalo náklady výše zmíněné? Ale víte co? Nedělil bych chovatele zase tak přísně na vámi označované “nezodpovědné” či “zodpovědné” podle jen zabezpečení. Zvířata mohou mít kolikrát lepší život v určité volnosti než v tom zabezpečeném prostoru “zodpovědných”. 

Orionka (neregistrovaný) 09.07.2026, 03:34:04 xxx:xxx.a99e:4742

Tak i názor, že vlk do našich vesnic (úmyslně píšu vesnic, ne lesů) nepatří, je názor. A není třeba nazývat jeho zastánce chovancem. Pokud nevezme pušku a nejde ho prosazovat.

Podle mě je potřeba hledat kompromis a udržet v populaci vlků jakýsi respekt před člověkem a počty vlků v mezích. Nemají jiného predátora než člověka ( případně vzteklinu) a nemá-li něco predátora…..Snad by mohly být poučením případy jiných chráněných druhů. Medvědy na Slovensku nemusím zmiňovat, kormorány a krkavce také ne.

A ještě jeden kontroverzní  názor. V dnešním globalizovaném světě snad vyhubení a zánik vlkovi nehrozí. Ještě pořád je i v Evropě i u nás pro vlka místa dost. Tak snad nemusí žít i “na Václaváku”. Někdo to už i tady zmínil: “zůstaň si v pohraničních hvozdech a vnitrozemských roklích, strčíš-li nos do sídel, dostaneš po něm, tady totiž sídlí predátor, kterému se radši vyhni”.

Orionka (neregistrovaný) 09.07.2026, 03:59:28 xxx:xxx.a99e:4742

A až všechny chovy ovcí budou zabezpečené a lajdácké zrušené a vlk si sáhne pro první hříbě do ohrady…..

Orionka (neregistrovaný) 09.07.2026, 04:21:29 xxx:xxx.a99e:4742

Další problém je v tom, že většina tady je “zájmových” a zabezpečit malý zájmový chov není tak složité a ani skončit není likvidační. Pro velkého zemědělce to znamená ztrátu zaměstnání  ( nemůže podnikat nerentabilně ) a pro stát osobu,  nebo několik osob na pracáku. A taky ztrátu výživy pro městské aglomerace - chov užitečného zvířete už zkoušel Šimek,  neúspěšně. Do zemědělců se řeže na všech úrovních, ale oni nás živí. Na to, že nám dá někdo levné zdravé potraviny….to si může myslet kdo ? A tak budeme naše zemědělce buzerovat a budeme vozit odpad (lze napsat jedovatý odpad).

Orionka (neregistrovaný) 09.07.2026, 04:38:14 xxx:xxx.a99e:4742
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 07.07.2026, 17:12:32

Štěkající psi neodradí ani lišku, když si jde v noci do kurníku.

Varaxi
Varaxi 09.07.2026, 05:36:22 xxx.xxx.129.250
»

Milej zlatej. Vysvětlit se dá všechno. Bohužel ne všem. 

Za prvé - žádná iniciativa, o které tu blábolíš, neexistuje.

Za druhé - všichni jsme povinni postarat se o svoje zvířata.

Za třetí - neopovažuj se odhadovat, co by koho naštvalo. Už jsme si řekli, že to není tvoje parketa.

Za čtvrté - ekonomickou stránku věci jednak řeší dotace (neřeší je úplně, aspoň ne všem, ale lepší než drátem do oka), jednak je irelevantní. Myslíš si, že když si budu pořizovat drůbež, někoho bude zajímat, že před dvaceti lety tu lišky nebyly a teď najednou jsou? Nebo dravci? Že mi na to někdo přispěje? Houby s octem. Vlk je úplně stejné zvíře jako jakékoli jiné. Není důvod se na něj dívat jinak. A jo, máš právo požadovat po myslivcích náhradu škody (v případě, že ti liška vybílí kurník), ale, představ si to, teď se to snaž pochopit, jen pokud byla tvoje drůbež zajištěná. To je, co? U vlka není v principu vůbec nic jinak (v drobnostech jo, třeba ta existence dotací apod.), tak proč je vlk na pranýři a zbytek šelem a dravců ne? Protože nedělají škody? Protože nemůžou zaútočit na člověka? Protože dělají a můžou. 

Za páté - pokud skončí s chovem někdo, kdo pro chovaná zvířata nemá podmínky, je to normální a de facto žádoucí stav. Doteď na to lidi kašlali, protože se to neprojevovalo hromadným úbytkem. No, teď už nemůžou. 

Za šesté - samozřejmě, že je třeba něco s vlkem dělat. Právě proto, aby situace nedošla do stádia medvědů na Slovensku. Ale ne vlky vystřílet. Mimochodem i na tom Slovensku zvládli s medvědy žít v relativním klidu minimálně padesát let. Problém nezpůsobil člověk, ale to, že si medvědy nechali přemnožit a pak ztratili plachost. Pokud budeme postupovat rozumně (slyšíš, rozumně, tedy tak, že je to očividně mimo mé chápání), tak to nenastane. Chytat vlky do ok a střílet je na potkání není rozumné. 

Za sedmé - úplně opomíjíš pozitivní vliv vlka na přírodu. Se ti to nehodí do krámu, tak to neexistuje, co?

Za osmé - příměr s investorama je úplně mimo.

Za deváté - víš o tom kulové. Studuj, rozšiřuj vědomosti, třeba ti něco v té hlavě zůstane, i kdyby jen to, že svět není černobílý.

Za desáté - všechno to tu zaznělo. A ještě mnohem víc. Tak nebuď línej a to téma si přečti znovu. Pak se nebudeš tak blbě ptát. 

Za jedenácté - přál jsi nám a našim blízkým smrt. Vhodné by bylo omluvit se. Neměla bych ti to říkat, mělo by to být samozřejmé. Očividně není. 

Orionka (neregistrovaný) 09.07.2026, 05:45:24 xxx:xxx.a99e:4742
Ladd:

A to, co psala Horsana,hrůza není?

(Už jsem o těch masakrech medvědů, co se na Slovensku dějí, slyšel od známého veterináře. Ani jsem to sem nepsal, abych někomu nejitřil emoce.)

To co psala Horsana je čirá hrůza. Ale je příčina a důsledek. Je to  přehnaná ochrana medvědů a zanedbaná regulace počtu. A samozřejmě změna hospodaření v podhůří. Teď došlo na to, že počty se musí snížit. A kdo je k tomu ochotný ? Divní jedinci. 

Buggyra
Buggyra 09.07.2026, 06:02:18 xxx.xxx.198.226
»

A máme kalkulaci jestli a kdy se to přestane dotyčnému rentovat?

Každý chovatel si udělá kalkulaci sám. Pakliže mu vyjde negativně a nechce do toho investovat ztrátově třeba proto, že nechová ovce jako zábavu, ale chová je k výdělku, tak skončí a přeorientuje se na výdělečnější byznys.

Co je na tom k nepochopení? Je to stejné jako s investory a Evropou. Pokud potřebuji, aby se mi byznys vyplatil, tak investuji jen do toho, co má návratnost a potenciál. Pokud vím, že zabezpečit ovce mi udělá jen díru v rozpočtu a návratnost nebude a ani státní podpora tomu nepomůže, tak s ovcema seknu a jdu hákovat do montovny nebo si sednout na úřad nebo dělat ochranáře velkých šelem, když je to tak výdělečné. Jasná páka.

Když EU nařídila zrušení klecových chovů nebo kožešinových farem, taky se nikoho neptala na “chudáci podnikatelé, jak k tomu přijdou” a nabídla tak maximálně nějaké to všimné jako kompenzaci.

Buggyra
Buggyra 09.07.2026, 06:09:23 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 09.07.2026, 03:34:04

Tak i názor, že vlk do našich vesnic (úmyslně píšu vesnic, ne lesů) nepatří, je názor. A není třeba nazývat jeho zastánce chovancem.

Určitě souhlas s názorem, nic proti němu, souhlas také se zbytkem příspěvku, a to velký, já bych ty čumáky ve vsích pifala na první dobrou. 

K chovanci - nazývají dámy z jiných důvodů. Já nenazývám, páč na to nemám jaksi odvahu či drzost nebo jak to nazvat (ale nemůžu říct, že bych tajně nesouhlasila), i kdyby, tak to nebudu nikomu rozmlouvat, neb je to v mezích slušnosti a na základě dlouhodobých zkušeností (kdyby takhle někdo častoval nově příchozího bez dalšího, asi bych se ozvala).

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.