Aktuálně: 2 170 inzerátů286 899 diskuzních příspěvků20 448 uživatelů

Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci

Orionka (neregistrovaný) 09.07.2026, 10:23:10 xxx:xxx.a99e:4742
assil:

Mě teda fascinuje kolik lidí si tady myslí, že u nás někdy k nějaké regulaci, tedy odstřelu, vlků dojde. 

No až bude kvůli přemnoženým vlkům stát kilo masa tisícovku, tak si tu můžem pokecat o jejich užitečnosti.

Jinak samo předkové nevybíjeli vlky primárně kvůli církvi, ale kvůli domácím zvířatům, na kterých byli existenčně závislí, ono to rozhodnutí jestli vybít vlky a nebo si nechat děti pomřít hlady, je poměrně jednoduchý.

Asi tenkrát lesy tak neoplývaly spárkatou a v zimě se vlk na zapadlé cestě neštítil ani bytosti lidské. Hlad je hlad a vesničané měli na obranu jen klacky.

Orionka (neregistrovaný) 09.07.2026, 10:42:09 xxx:xxx.a99e:4742
Varaxi:

Protože lišky jsou objektivně přemnožené a vlci ne. Ale chápu, já jsem taky zastánce regulace, až na ni přijde čas. 

A kdo pozná, že je čas ? Proč jsou lišky přemnožené? Proč nepoznali včas problém na Slovensku ? Protože v Bratislavě nebyli ? Problém se neobjevil den ze dne. V 80. letech jsme chodili horským žlabem, o kterém jsme věděli, že tam má medvědice brloh. Nikdy jsem ji ke své smůle neviděla, slušně se nám vyhla, maximálně na její trus jsme narazili - “teď tu byla! " A loni napadl medvěd babu dole ve vsi, když šla na hřbitov.

Varaxi
Varaxi 09.07.2026, 11:31:47 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 09.07.2026, 10:42:09

No, to je otázka. 

Druhá, neméně palčivá, je, kdo tu regulaci bude dělat. Myslivci nezvládají ani odstřel těch lišek. Ono to nechce snížit stav vlků, ono to chce snížit stav vlků o konkrétní jedince, kteří mají potenciál založit novou smečku, a to v době, kdy to bude nežádoucí, tj. v době, kdy nová smečka nebude mít kam odmigrovat, aby tam spokojeně žila. Trochu to odpovídá na Vaši otázku, dokonale ale ne. 

Takže to chce myslivce na slovo vzaté, kteří se orientují v situaci té které smečky a vědí, kdo a kdy je adept na nějaký humánní odlov. 

To je trochu utopie, viďte. I když jsou státy, které mají svoje vlčí hlídky. Jsou i jiné, které na to pečou a nechaly vlky samoregulaci. Taky to funguje, i když rozhodně ne bez ztáty kytičky. 

Ale má to druhou stránku - pokud bude s regulací vlků problém, tím spíš se musejí chovatelé přizpůsobit. Tím spíš musejí svá stáda chránit. Protože tím dřív a lépe bude fungovat přirozená regulace. 

Bude potřeba upravit zákony. Třeba teď nechat pastevce bez dozoru na pastvině, to si říká o kriminál. První hlupácek, co půjde kolem a bude si chtít toho pejska pohladit, bude čumět jak puk, až mu pes natrhne kaťata. Nebo ruku. Nebo plíci. 

A největší úskalí stále platí pro pejskaře. Co budeme dělat, až někomu zdrhne háravá fena a založí si rodinku s vlkem? Ti potomci opravdu nemusejí být přatelští tvorové. Proto je třeba, aby právě majitelé psů (resp. frn) byli nejvíce obezřetní a svá zvířata si hlídali. I toto by měl začít zohledňovat zákon - že opuštění psa někde v lese není či nemusí být tragické jen pro toho opuštěného psa.

Ale obé tu už bylo zmíněno. Upřímně to jsou otázky, na které by měl odpovídat odborník. Třeba ten Jaroslav Monte Kvasnica je pro přirozenou regulaci, a s tím já mám problém. Ale na druhou stranu on toho ví mnohonasobně víc než já, tak třeba má pravdu on a ne já. 

Je to téma pro ochránce stejně jako myslivce, malochovatele stejně jako velké zemědělce, politology jako politiky, ekonomy jako ekology. No, a pojďme si říct na rovinu, že to bude výzva.

Ale stejně převažují pozitiva nad negativy. 

Hele, vlk nám tu běhá za humny už přes rok. Ztráty žádné, vlastně nebýt občasného hovínka nebo nějakých zbytků kostí, nikdo by o něm nevěděl. Ani se s jistotou neví, jestli je samotář, nebo už založil rodinku. Fakt to není tak horké, jak to vypadá. 

A my stojíme v podstatě před úkolem, aby se to nezvrtlo. Takže kompromisy, střední cesty a ústupky na všech stranách budou asi tou správnou cestou. 

assil
assil 09.07.2026, 11:33:27 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 09.07.2026, 10:16:22

Ale ohrožují, tím jak se víc tlačí na welfare ve velkochovech, tím víc budou ta zvířata víc vlkům na ráně. A pak už nepůjde jen o tak specifické maso jako je jehněčí.

A fakt se nechci dožít toho pokrytectví, že my si tu budeme hýčkat vlky a jídlo dovážet přes půl planety.

Varaxi
Varaxi 09.07.2026, 11:49:54 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 09.07.2026, 11:33:27

Tak toho se dožít taky nechci.

Ale co se týče zvířat ve velkochovu - bude potřeba najít střední cestu. To je v principu všechno. 

Chápu, v praxi to není snadné, ale prostě to tak je. 

Orionka (neregistrovaný) 09.07.2026, 12:19:52 xxx:xxx.4de6:b4df

Proč myslivci nezvládají odstřel lišek? Protože myslivci jsou přece fuj. Zabíjejí zvířátka. Divočáky - ty ještě můžou, kvůli těm se bojím se psem do lesa….Ale lištičky? Ty přece ne, nikomu neškodí a jsou skoro jako pejsek. Pro těch pár slepic! Já s tím souhlasím, slepice nemám. Kdybych se modlila, řekla bych -  nedej bože,  vzteklina.

Anonymní (neregistrovaný) 09.07.2026, 13:44:31 xxx:xxx.fe31:faa3
Orionka:

Proč myslivci nezvládají odstřel lišek? Protože myslivci jsou přece fuj. Zabíjejí zvířátka. Divočáky - ty ještě můžou, kvůli těm se bojím se psem do lesa….Ale lištičky? Ty přece ne, nikomu neškodí a jsou skoro jako pejsek. Pro těch pár slepic! Já s tím souhlasím, slepice nemám. Kdybych se modlila, řekla bych -  nedej bože,  vzteklina.

Bohužel zakazují norování, nechápu 

N (neregistrovaný) 09.07.2026, 15:35:47 xxx.xxx.189.103

😂😂 Když já se pořád nemůžu od těch lidí dozvědět nic jiného než tohle.😂 Na netu si mnoho farmářů stěžuje jak jim ta opatření proti vlkům komplikuje život a finanční situaci, ale tady to nikomu nevadí a furt mi cpou ty žvásty dokola.😀 Nejsou nemocný nějak? Nebo že by nic nechovali a radit je nic nestojí a nic neriskují?😂 Popravdě už jsem ty příspěvky ani nečetl. O tomhle bych se chtěl pobavit spíš přímo s lidmi kterých se to dotýká a ne s teoretiky.🙂 Tak mám akorát nezvyklé vyznání lásky od Varaxi.😂😂 No aspoň něco.😀

Orionka (neregistrovaný) 09.07.2026, 15:47:28 xxx:xxx.4de6:b4df

Tak to já zas chápu. Mně by šlo o psa. Mám v lese za domem v pískovcových balvanech bez výchozu norový hrad a kousek dál další dva. Žijí tam lišky svorně s jezevci. Cestu na louku mají vyšlapanou pod posedem. Kdyby na ně myslivci chtěli sáhnout, ani by norníka nepotřebovali. Snad si to nerozmyslí. Ale mám obavu, aby to nevzali místní slepičáři do vlastních rukou. 10 mu jich vyskládala ve dne na dvůr, 11. si odnesla.

acher (neregistrovaný) 09.07.2026, 16:17:57 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 09.07.2026, 12:19:52

Třeba proto, že jich ubývá a lišek přibývá když se nesmí lovilt celoročně.

Zrzavci
Zrzavci 09.07.2026, 21:57:12 xxx:xxx.1d56:1f22

A to je zvláštní, že já zase vím o lidech, jako je třeba chovatelka českých kravěnek, kde i “drží genetický fond” a přes to, že žije v oblasti hor, kde se vlci pohybují, tak prostě má dva čuvače, požádala o dotace na oplocení a ono to jde. Zvláštní, zvláštní. A rozhodně to není zájmový chov, je to podnikatelka, živí jí to.

N (neregistrovaný) 09.07.2026, 22:26:38 xxx.xxx.189.103
Zrzavci:

A to je zvláštní, že já zase vím o lidech, jako je třeba chovatelka českých kravěnek, kde i “drží genetický fond” a přes to, že žije v oblasti hor, kde se vlci pohybují, tak prostě má dva čuvače, požádala o dotace na oplocení a ono to jde. Zvláštní, zvláštní. A rozhodně to není zájmový chov, je to podnikatelka, živí jí to.

Jenže to se může změnit a pak pojede taky.🙂 

Anonymní (neregistrovaný) 10.07.2026, 05:28:57 xxx:xxx.fe43:213a

Kdo má vždy poslední slovo

Zrzavci
Zrzavci 10.07.2026, 06:56:33 xxx.xxx.226.6
Anonymní:

Kdo má vždy poslední slovo

Tak ono  - ne vždy mívá ten, kdo má poslední slovom třeba pravdu, nebo skutečně relevantní informace. Může to být klidně o tom, že druhá strana si řekne, že nemá cenu diskutovat, když protistrana mele furt ty stejný nesmysle, že jo. Já si tak představuju vlčí smečku, jak si odmyká tu zabezpečenou ohradu a jde si přes ty čuvače pro večeři. Ale proč ne, když má někdo takové představy, těžko mu vysvětlovat. Je to čirá ztráta času, je lepší se jít učit germánský slovíčka.

Sarah01
Sarah01 10.07.2026, 07:34:46 xxx.xxx.11.197

Ona je taky otázka, který je to poslední slovo, že jo.

A jinak mě fakt pobavilo, že teoretik napíše, že se nechce bavit s teoretiky. 😂

Buggyra
Buggyra 10.07.2026, 07:39:28 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 09.07.2026, 15:35:47

Tak šup šup, honem si utíkejte povídat s praktiky. Nedržíme vás 🙂

Zrzavci
Zrzavci 10.07.2026, 08:31:15 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 10.07.2026, 07:34:46

Jo to je taky výborný , to máte pravdu 😀

Orionka (neregistrovaný) 10.07.2026, 08:44:04 xxx:xxx.4de6:b4df
Zrzavci:

Mám praktickou otázku ( bez ironie) : Kolik dalších lidí uživí svojí produkcí? 

Zrzavci
Zrzavci 10.07.2026, 08:57:16 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 10.07.2026, 08:44:04

Jen sebe, žije sama. A vlastně ještě platí pomocníka- ale ten je spíš na stavební práce, má veliký statek.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.