»
Odpověď na příspěvek uživatele
Orionka z 09.07.2026, 10:42:09
No, to je otázka.
Druhá, neméně palčivá, je, kdo tu regulaci bude dělat. Myslivci nezvládají ani odstřel těch lišek. Ono to nechce snížit stav vlků, ono to chce snížit stav vlků o konkrétní jedince, kteří mají potenciál založit novou smečku, a to v době, kdy to bude nežádoucí, tj. v době, kdy nová smečka nebude mít kam odmigrovat, aby tam spokojeně žila. Trochu to odpovídá na Vaši otázku, dokonale ale ne.
Takže to chce myslivce na slovo vzaté, kteří se orientují v situaci té které smečky a vědí, kdo a kdy je adept na nějaký humánní odlov.
To je trochu utopie, viďte. I když jsou státy, které mají svoje vlčí hlídky. Jsou i jiné, které na to pečou a nechaly vlky samoregulaci. Taky to funguje, i když rozhodně ne bez ztáty kytičky.
Ale má to druhou stránku - pokud bude s regulací vlků problém, tím spíš se musejí chovatelé přizpůsobit. Tím spíš musejí svá stáda chránit. Protože tím dřív a lépe bude fungovat přirozená regulace.
Bude potřeba upravit zákony. Třeba teď nechat pastevce bez dozoru na pastvině, to si říká o kriminál. První hlupácek, co půjde kolem a bude si chtít toho pejska pohladit, bude čumět jak puk, až mu pes natrhne kaťata. Nebo ruku. Nebo plíci.
A největší úskalí stále platí pro pejskaře. Co budeme dělat, až někomu zdrhne háravá fena a založí si rodinku s vlkem? Ti potomci opravdu nemusejí být přatelští tvorové. Proto je třeba, aby právě majitelé psů (resp. frn) byli nejvíce obezřetní a svá zvířata si hlídali. I toto by měl začít zohledňovat zákon - že opuštění psa někde v lese není či nemusí být tragické jen pro toho opuštěného psa.
Ale obé tu už bylo zmíněno. Upřímně to jsou otázky, na které by měl odpovídat odborník. Třeba ten Jaroslav Monte Kvasnica je pro přirozenou regulaci, a s tím já mám problém. Ale na druhou stranu on toho ví mnohonasobně víc než já, tak třeba má pravdu on a ne já.
Je to téma pro ochránce stejně jako myslivce, malochovatele stejně jako velké zemědělce, politology jako politiky, ekonomy jako ekology. No, a pojďme si říct na rovinu, že to bude výzva.
Ale stejně převažují pozitiva nad negativy.
Hele, vlk nám tu běhá za humny už přes rok. Ztráty žádné, vlastně nebýt občasného hovínka nebo nějakých zbytků kostí, nikdo by o něm nevěděl. Ani se s jistotou neví, jestli je samotář, nebo už založil rodinku. Fakt to není tak horké, jak to vypadá.
A my stojíme v podstatě před úkolem, aby se to nezvrtlo. Takže kompromisy, střední cesty a ústupky na všech stranách budou asi tou správnou cestou.