Odpověď na příspěvek uživatele assil z 09.07.2026, 10:06:51
Kilo jehněčího stojí tisícovku už dávno. No, jak kde a jak od koho, ale není to cena úplně mimo.
Průmyslově chovaná jateční zvířata vlci neohrožují. Maso bude drahé, ale z jiných důvodů.
Vlci byli zabíjeni kvůli zvěři, ale vybíjení do posledního přišlo kvůli prestiži lovu a církvi. Běžní vesničané dokázali s přiměřeným množstvím divočiny žít úplně pohodlně.
Mě teda fascinuje kolik lidí si tady myslí, že u nás někdy k nějaké regulaci, tedy odstřelu, vlků dojde.
No až bude kvůli přemnoženým vlkům stát kilo masa tisícovku, tak si tu můžem pokecat o jejich užitečnosti.
Jinak samo předkové nevybíjeli vlky primárně kvůli církvi, ale kvůli domácím zvířatům, na kterých byli existenčně závislí, ono to rozhodnutí jestli vybít vlky a nebo si nechat děti pomřít hlady, je poměrně jednoduchý.
Asi tenkrát lesy tak neoplývaly spárkatou a v zimě se vlk na zapadlé cestě neštítil ani bytosti lidské. Hlad je hlad a vesničané měli na obranu jen klacky.
Protože lišky jsou objektivně přemnožené a vlci ne. Ale chápu, já jsem taky zastánce regulace, až na ni přijde čas.
A kdo pozná, že je čas ? Proč jsou lišky přemnožené? Proč nepoznali včas problém na Slovensku ? Protože v Bratislavě nebyli ? Problém se neobjevil den ze dne. V 80. letech jsme chodili horským žlabem, o kterém jsme věděli, že tam má medvědice brloh. Nikdy jsem ji ke své smůle neviděla, slušně se nám vyhla, maximálně na její trus jsme narazili - “teď tu byla! " A loni napadl medvěd babu dole ve vsi, když šla na hřbitov.