Aktuálně: 2 321 inzerátů289 726 diskuzních příspěvků20 936 uživatelů

Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci

Buggyra
Buggyra 10.07.2026, 11:14:49 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 10.07.2026, 08:57:16

Orionka se neptala ale na to, kolik lidí uživí její podnikání, tedy to, co vydělá, ale kolik lidí uživí svojí produkcí - prodává předpokládám chovné kravky do produkčních chovů, které potom někde rodí telata na maso? Případně sama paní prodává třeba býčky na maso? Pak uživí její produkt pěkných pár lidí.

Zrzavci
Zrzavci 10.07.2026, 11:27:57 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 10.07.2026, 11:14:49

Ona má obojí - jak ten genetický fond, tak prodává na maso, ale kolik, jak, to jsem nezjišťovala nijak.  

N (neregistrovaný) 10.07.2026, 13:46:21 xxx.xxx.189.103
Sarah01:

Ona je taky otázka, který je to poslední slovo, že jo.

A jinak mě fakt pobavilo, že teoretik napíše, že se nechce bavit s teoretiky. 😂

To nevim co vás na tom pobavilo, ale právě proto,že jsem teoretik tak se od dalších teoretiků moc nedozvím.😂 Víte vůbec kolik dnes platí OSVČ daně? Kolik jsou poplatky za zdravotní a sociální? Řeknu vám to takhle. Pergola co jsem před pěti lety stavěli jako firma za 120 tisíc je dnes pomalu za dvěstě.🙂 Jste prostě skoro všichni zaměstnaci pouze či důchodci a zkušenosti z podnikání nula. Tak co můžete radit? Jděte chovat něco do oblasti se škodnou co někdo chrání a pak za pár let se znovu můžeme sejít u diskuzního “stolu”. 🙂

Buggyra
Buggyra 10.07.2026, 14:24:09 xxx.xxx.198.226

Tak ještě jednou, pokud si hodím čísla na papír a nevychází to, jdu dělat něco jiného. Přijde sucho nebo mrazy a zemědělci mají smůlu, nikoho nezajímá, dostanou jakousi záplatečku od státu a můžou si rozmyslet, zda jim to za to stojí.

Byl tu vůbec někdo v diskusi, kdo se ovcemi živí? Obávám se, že tento prostor mnoho takových lidí se zkušenostmi nenabízí.

Varaxi
Varaxi 10.07.2026, 15:29:51 xxx.xxx.129.250

Ono obecně podnikatelů, kteří se tím živí, bude jako šafránu. Pocetnější skupinou jsou určitě zájmoví chovatelé, kteří chtějí vědět, co jedí, případně kterým jehněčí/kůzlečí chutná. Možná ještě lidi, co mají kozy na mléko a kůzle je pro ně de facto nežádoucí komplikace. Všechny tyto skupiny mohou prodávat jatečné kusy či přímo maso, ale bude to maximálně vítaný příspěvek do kasičky. Že by je to živilo, to ani náhodou. 

Velký podnikatel dostane dotace. Malochovatel má vesměs zvířenu pod dozorem u baráku. Aspoň tu střední a malou (tj. ne koně, ne krávy). Takže nejohroženější jsou chovy chatařů a nadšenců, co mají zvířata někde za ohradníkem na konci dědiny, jedou jim tam jednou týdně dát vodu a spočítat kusy. Častěji se tam majitelé vyskytnou jen kolem porodů. Užitkovost těchto zvířat nebývá velká, někdy vůbec žádná. 

A jo, já chápu, že i takový člověk chce chovat, má ta zvířata rád a nechce končit kvůli vlkovi. Ale objektivní pravda je, že takový chovatel díru do světa ekonomiky neudělá, prodej zvířat a masa na 99 procent nedaní, a stejně tak je pravda, že jeho případný konec není kvůli vlkovi, ale kvůli obecným nevhodným podmínkám chovu, na které ten vlk akorát upozorní. 

Varaxi
Varaxi 10.07.2026, 15:34:57 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 10.07.2026, 05:28:57

Konečně to můžu napsat - já! 

Sarah01
Sarah01 10.07.2026, 16:08:57 xxx.xxx.162.253
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 10.07.2026, 13:46:21

Běžte si poučovat někoho jinýho, houby víte, co já dělám. Jak je vidět, vy pokaždý děláte něco jinýho podle toho, jak vám to hodí. Já potřebu lhát nemám.

N (neregistrovaný) 10.07.2026, 16:20:13 xxx.xxx.189.103
Sarah01:

Běžte si poučovat někoho jinýho, houby víte, co já dělám. Jak je vidět, vy pokaždý děláte něco jinýho podle toho, jak vám to hodí. Já potřebu lhát nemám.

V klidu Sarah01. Nevztahujte si všechno hned jen na sebe co já napíšu. Snad jste to nevzala jako urážku či pohrdání někým z mé strany? Jen prostě je na kilometr cítit zaměstnanec, úředník a nebo třeba OSVČ. Jiné bubliny, jiné názory.🙂

Orionka (neregistrovaný) 10.07.2026, 16:30:36 xxx:xxx.a1d:e1e4
Buggyra:

Tak ještě jednou, pokud si hodím čísla na papír a nevychází to, jdu dělat něco jiného. Přijde sucho nebo mrazy a zemědělci mají smůlu, nikoho nezajímá, dostanou jakousi záplatečku od státu a můžou si rozmyslet, zda jim to za to stojí.

Byl tu vůbec někdo v diskusi, kdo se ovcemi živí? Obávám se, že tento prostor mnoho takových lidí se zkušenostmi nenabízí.

Někde se řešily ovce zrovna na Broumovsku.(Nevím, jestli tady?) Znám Broumovsko jen z doslechu, tak ať mě místní opraví. Dle mého tam je málo pracovních příležitostí,  velká  nezaměstnanost a chabé výdělky. Takže změna zaměstnání je od “dojezdové vzdálenosti do Prahy” rada …..

N (neregistrovaný) 10.07.2026, 17:58:37 xxx.xxx.189.103
Orionka:

Někde se řešily ovce zrovna na Broumovsku.(Nevím, jestli tady?) Znám Broumovsko jen z doslechu, tak ať mě místní opraví. Dle mého tam je málo pracovních příležitostí,  velká  nezaměstnanost a chabé výdělky. Takže změna zaměstnání je od “dojezdové vzdálenosti do Prahy” rada …..

Naprostý souhlas, protože vždy je to o podmínkách a okolnostech. 

kometa
kometa správce
10.07.2026, 21:25:00 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 07.07.2026, 07:12:37

Trochu blbá sranda, nemyslíte?

A co čekáte od N? Já jeho příspěvky nečtu a přeskakuji.

kometa
kometa správce
10.07.2026, 21:30:59 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 07.07.2026, 23:11:07

Táhni zpátky do Ameriky,

Varaxi, klid. To je přesně to, o co mu jde. Provokovat a vyvolat reakci.

Nádech, výdech a věnujte se svému “zvířeti”. To má aspoň smysl.

N (neregistrovaný) 10.07.2026, 21:38:12 xxx.xxx.189.103

Blbá sranda? Myslíte vy vůbec na druhé? A co když se to někomu opravdu stane? Jako s medvědy na Slovensku? Dobře, sežere či těžce zraní tam medvěd chlapa, ale vždyť to je pravděpodobně otec od rodiny. Vy jste opravdu extrémě nechápaví.. Myslýte proč jsem tu blbou srandu asi napsal? Abyste se vžili do té situace kdy někomu ať už medvěd či vlk ublíží či ublíží někomu z jeho blízkých. Chápu že nebezpečí se může skrývat ledaskde, ale je nutné si vytvářet další? Tak z toho zase nedělejte detektivku a trochu přemýšlejte.

Sarah01
Sarah01 10.07.2026, 21:58:27 xxx.xxx.162.253

Správně je “myslíte”. Slovo “myslit” je sice ve vyjmenovaných slovech, ale po M , ne po L. 

N (neregistrovaný) 10.07.2026, 22:05:25 xxx.xxx.189.103
Sarah01:

Správně je “myslíte”. Slovo “myslit” je sice ve vyjmenovaných slovech, ale po M , ne po L. 

😂 Konečně jsem se něco užitečného dozvěděl. 

Horsana
Horsana 11.07.2026, 09:58:41 xxx.xxx.234.195

Skandal, zvierata migruju krajinou!

Nepoznam nikoho, kto zrusil chov kvoli vlkom, ci medvedom. Stat dokonca preplaca skody.

Kto zrusil ovce, tak kvoli tomu, ze nemal pri nich kto robit, kapali na parazitozy a odchadzali na paznechty.

A kvoli buzeraciam od statu.

Znamym v Kojsove nedavno usli ovce. 4 dni sa tulali v horach, diliny, nakoniec ich zlapali v Jaklovciach. Straty ziadne, vlkov jak nas*ato v tych horach.

Pri mojich potulkach vzdy ratam s moznostou, ze ma moze cosi napadnut. Tulam sa ludoprazdnymi koncinami, mimo oficialnych chodnikov. 

Leziem do hustin, hluk nerobim, ako, obcas ano, no ked leti lietadlo, ci huci potok, to by som musela hrat na trombone, aby ma cosi zaculo.

V noci spim ako drevo, pravda, mam cez seba hodenu zlatu termoizolacnu foliu. Aj tak mi mysi nedavno behali po hlave a celkom blizko sa rozculoval srnec. Co sa na mna chodi pozerat v noci neviem, raz som sa zobudila v Krase a zistila som, ze pol metra odo mna je cerstvo poryte od diviakov, ktore ale kvoli intenzivnemu loveniu ziju skryto a na otvorene plochy vobec nevyliezaju. Ano, spala som v hustine, tam totiz nefuka. 

Raz mi dokonca na jednej utulni nejaky zver hodil stare dvere, ktore boli len oprete o ram z vnutra, na hlavu, asi medved, ale sa zlakol, ja som si nunaka dalej, zobudila som sa, lebo mi trebalo curat a zistila som, ze mam na sebe dvere 😂

Budme radi, ze este niekde sa da zasit daleko od hlucneho davu. 

N (neregistrovaný) 11.07.2026, 13:47:53 xxx.xxx.189.103
Horsana:

Skandal, zvierata migruju krajinou!

Nepoznam nikoho, kto zrusil chov kvoli vlkom, ci medvedom. Stat dokonca preplaca skody.

Kto zrusil ovce, tak kvoli tomu, ze nemal pri nich kto robit, kapali na parazitozy a odchadzali na paznechty.

A kvoli buzeraciam od statu.

Znamym v Kojsove nedavno usli ovce. 4 dni sa tulali v horach, diliny, nakoniec ich zlapali v Jaklovciach. Straty ziadne, vlkov jak nas*ato v tych horach.

Pri mojich potulkach vzdy ratam s moznostou, ze ma moze cosi napadnut. Tulam sa ludoprazdnymi koncinami, mimo oficialnych chodnikov. 

Leziem do hustin, hluk nerobim, ako, obcas ano, no ked leti lietadlo, ci huci potok, to by som musela hrat na trombone, aby ma cosi zaculo.

V noci spim ako drevo, pravda, mam cez seba hodenu zlatu termoizolacnu foliu. Aj tak mi mysi nedavno behali po hlave a celkom blizko sa rozculoval srnec. Co sa na mna chodi pozerat v noci neviem, raz som sa zobudila v Krase a zistila som, ze pol metra odo mna je cerstvo poryte od diviakov, ktore ale kvoli intenzivnemu loveniu ziju skryto a na otvorene plochy vobec nevyliezaju. Ano, spala som v hustine, tam totiz nefuka. 

Raz mi dokonca na jednej utulni nejaky zver hodil stare dvere, ktore boli len oprete o ram z vnutra, na hlavu, asi medved, ale sa zlakol, ja som si nunaka dalej, zobudila som sa, lebo mi trebalo curat a zistila som, ze mam na sebe dvere 😂

Budme radi, ze este niekde sa da zasit daleko od hlucneho davu. 

Tak je to vysvětlený a až farmáři zase budou protestovat pošleme tam zdejší spolek a vy už jim to nějak vysvětlíte. 😂 Proč protestují nevím, ale zřejmě z nudy. 😂

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.