Aktuálně: 2 073 inzerátů285 226 diskuzních příspěvků20 355 uživatelů

Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci

Buggyra
Buggyra 09.07.2026, 06:20:09 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 09.07.2026, 03:59:28

To bude hodně hodně několikáté hříbě. ;-) 

https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpravy/vlk-vlci-skody-farmari-hrebcin-kone-ovce-janovice-bozanov-broumovsko-ochranari-kralovehradecky.A201006_141142_hradec-zpravy_tuu

Tam mají koně nadivoko po lukách a lesích, kam třeba několik dní nepřijde noha, a hrozně se diví, že jim tam chodí vlci na svačinu. Ještě že se chlapec nezmínil, kolik kobyl tam ročně zajde na komplikace při porodu.

Tady ob dvě vesnice už vlci taky napadli koně, prý.

Varaxi
Varaxi 09.07.2026, 06:22:47 xxx:xxx.afec:36e9
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 09.07.2026, 00:24:13

Tyjo, tebe bych fakt chtěla mít doma vycpanýho.

Vypusťme všechna zvířata, zaslouží si svobodu a svobodně chcípnout v přírodě. Vypusťme psy, ovce a kozy, andulky a korely, koně a plazy, ať mají svobodu a snad se dožijí prvních Vánoc. 

Víš, ono každé zvíře potřebuje zázemí. A zázemí holt něco stojí. Počítat do rentability chovu slepic kurník, to už se tu ve vlákně taky rozebíralo, ale holt když chceš vlastní vajíčka, něco to stojí.

Jediné, co mě těší, je, že nechováš. Víš o tom kulové s visačkou, ale názor máš ucelený a neměnný.

Hele, a tys jednou ráno vstal, podíval se na postel, lednici, sporák, vanu s teplou vodou a čtyři stěny a řekl sis, že to není rentabilní? Jseš dobrovolným bezdomovcem, protože střechy nad hlavou netřeba, když se ti splatí až za x let? Že tak blbě meleš? 

Ne všechno se dá měřit na prachy. Jako jasně, že koupel v rybníce je levnější, prát se dá na valše a maso se dá jíst syrové, když je elektřina drahá, ale chceš tak žít? Nebudeš žít dlouho, sklátí tě nemoc, zima nebo ten predátor, to stojí to za ušetřené peníze a svobodu, ať si ten termín vykládáš jakkoli? A proč bys do toho nutil svoje zvířata?

Ne, fakt, půlka tvých komentářů tu je tak dvacetkrát odpovězená, druhá úplně mimo. 

Buggyra
Buggyra 09.07.2026, 06:25:08 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 09.07.2026, 04:21:29

Pokud bude taková poptávka po ovčím mase a bude to tak zajímavé pro chovatele, jistě se jich pár najde v lokalitách, kde vlk ještě neloví, případně se začnou ovce chovat intenzivně jako krávy a bude. Protože jestli se to vyplatí, tak hurá.

Chov ovcí se momentálně vyplácí těm pár velkochovatelům jen díky tomu, že mají mizivé náklady na krmení a držbu. Jestli je vyšachuje náročnost zabezpečení, tak zřejmě po ovcích není taková poptávka.

Souhlas, že zemědělci jsou dlouhodobě biti, no ale to není vina vlků, ale našeho političstva, nějak se to nelepší, asi je zemědělství na okraji zájmu, ne tak jako armáda a doprava třeba.

Buggyra
Buggyra 09.07.2026, 06:29:34 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 09.07.2026, 06:22:47

Já se obávám, že N nebydlí za svoje, tak asi tenhle příměr nepochopí 🙂

Zrzavci
Zrzavci 09.07.2026, 07:15:27 xxx.xxx.226.6
Orionka:

Tak i názor, že vlk do našich vesnic (úmyslně píšu vesnic, ne lesů) nepatří, je názor. A není třeba nazývat jeho zastánce chovancem. Pokud nevezme pušku a nejde ho prosazovat.

Podle mě je potřeba hledat kompromis a udržet v populaci vlků jakýsi respekt před člověkem a počty vlků v mezích. Nemají jiného predátora než člověka ( případně vzteklinu) a nemá-li něco predátora…..Snad by mohly být poučením případy jiných chráněných druhů. Medvědy na Slovensku nemusím zmiňovat, kormorány a krkavce také ne.

A ještě jeden kontroverzní  názor. V dnešním globalizovaném světě snad vyhubení a zánik vlkovi nehrozí. Ještě pořád je i v Evropě i u nás pro vlka místa dost. Tak snad nemusí žít i “na Václaváku”. Někdo to už i tady zmínil: “zůstaň si v pohraničních hvozdech a vnitrozemských roklích, strčíš-li nos do sídel, dostaneš po něm, tady totiž sídlí predátor, kterému se radši vyhni”.

Orionko - ten chovanec se rozhodně nevztahuje na opačný názor, než je ten můj 🙂 . To označení se vztahuje k chování a projevům onoho chovance vůči ostatním obecně, kdy se chová právě jako chovanec nějakého ústavu - vůči ostatním. A to já, stejně jako Varaxi opravdu nerada. Přečtěte si, z čeho to vychází a pak to pochopíte - jako žena , jako matka určitě.  Jestli jste dobře četla, tak jsem tady s  pánem od oveček diskutovala a vysvětlovala zcela normálně. Chovanec proto, že jak se do lesa volá, tak se z něj zcela zákonitě taky ozve, aneb  na hrubý pytel, zcela hrubá záplata.  Až se pan tankista bude chovat jako civilizovaný jedinec a ne jako psychopatické hovado, bude mu tento název zcela zákonitě odebrán.

Ano, kompromis bude nutný najít, stejně tak, jako dojde k nutné regulaci, to tady asi nikdo nerozporuje. 

Zrzavci
Zrzavci 09.07.2026, 07:15:27 xxx.xxx.226.6
Orionka:

Tak i názor, že vlk do našich vesnic (úmyslně píšu vesnic, ne lesů) nepatří, je názor. A není třeba nazývat jeho zastánce chovancem. Pokud nevezme pušku a nejde ho prosazovat.

Podle mě je potřeba hledat kompromis a udržet v populaci vlků jakýsi respekt před člověkem a počty vlků v mezích. Nemají jiného predátora než člověka ( případně vzteklinu) a nemá-li něco predátora…..Snad by mohly být poučením případy jiných chráněných druhů. Medvědy na Slovensku nemusím zmiňovat, kormorány a krkavce také ne.

A ještě jeden kontroverzní  názor. V dnešním globalizovaném světě snad vyhubení a zánik vlkovi nehrozí. Ještě pořád je i v Evropě i u nás pro vlka místa dost. Tak snad nemusí žít i “na Václaváku”. Někdo to už i tady zmínil: “zůstaň si v pohraničních hvozdech a vnitrozemských roklích, strčíš-li nos do sídel, dostaneš po něm, tady totiž sídlí predátor, kterému se radši vyhni”.

Orionko - ten chovanec se rozhodně nevztahuje na opačný názor, než je ten můj 🙂 . To označení se vztahuje k chování a projevům onoho chovance vůči ostatním obecně, kdy se chová právě jako chovanec nějakého ústavu - vůči ostatním. A to já, stejně jako Varaxi opravdu nerada. Přečtěte si, z čeho to vychází a pak to pochopíte - jako žena , jako matka určitě.  Jestli jste dobře četla, tak jsem tady s  pánem od oveček diskutovala a vysvětlovala zcela normálně. Chovanec proto, že jak se do lesa volá, tak se z něj zcela zákonitě taky ozve, aneb  na hrubý pytel, zcela hrubá záplata.  Až se pan tankista bude chovat jako civilizovaný jedinec a ne jako psychopatické hovado, bude mu tento název zcela zákonitě odebrán.

Ano, kompromis bude nutný najít, stejně tak, jako dojde k nutné regulaci, to tady asi nikdo nerozporuje. 

Zrzavci
Zrzavci 09.07.2026, 07:17:22 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 08.07.2026, 14:07:34

No tam je ale jen jeden pes, ten nemá šanci proti smečce, takže je tam jakoby jen jako hlásič požáru.

Zrzavci
Zrzavci 09.07.2026, 07:22:09 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 09.07.2026, 03:59:28

No ale prostě každé chované zvíře si musím zabezpečit. když  budu chovat jakékoliv domácí zvíře v oblasti, kde se pohybují nepřizpůsobiví občané, kteří mi to klidně vybílí, taky budu čekat? Asi těžko ne? Prostě si ta zvířata zabezpečím, pokud chci chovat. Tím spíš, pokud chci chovat jako podnikatel, ne? Každé podnikání s sebou nese nějakou investici. Ten kdo chová slepice ve velkým to taky nedělá tak, že je vypustí do pofidérního výběhu bez zajištění, buď je má v halách, nebo, když je chce chovat v přirozeném prostředí, tak si to taky musí zajistit - pokud to nechová na pankáče a není mu jedno, že si tam liška, kuna bude chodit jak do jídelny. Proč by jako chovatel ovcí, krav atd. měl chovat bez investice - truhlář si taky musí zajistit, aby měl na čem dělat nábytek, koupit stroje, zajistit dílnu atd, atd. Proč sakra by podnikatel v živočišný výrobě to měl mít jinak??? Je to podnikání jako každé jiné. Nebo ne snad? 

Zrzavci
Zrzavci 09.07.2026, 07:27:01 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 09.07.2026, 06:29:34

Ne, nebydlí, zcela jasně bydlí za státní.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.