Aktuálně: 2 613 inzerátů244 626 diskuzních příspěvků18 790 uživatelů

Přikrmovat? ano nebo ne?

Sardullah
Sardullah 12.01.2025, 10:54:21 xxx.xxx.189.104

Já dneska ráno viděla na krmítku červenku…tak to mám radost, ta se objeví jen občas…udělalo mi radost hejno vrabců…tak 20 jich přilítlo…tak doufám, že u mě vydrží a že to bude veselejší…..že nebude ticho, ale zase mi to bude čimčarat o sto péro…

lesnizinka
lesnizinka 12.01.2025, 11:00:51 xxx.xxx.95.147

Na krmítku stále prd, koňadry s modřinkama poskakují ve vrbičkách. Sem tam s nima kos. Šla jsem ranní obchůzku kolem potoka a na keři nějaké jiné pískání. Zvednu hlavu a koukám, hejno mlynaříků. Tak krasavci vydržte, nafotím vás alespoň tady. Jak někdo psal, že dlouho neposedí…no tak právě🙄Než jsem si otočila tašku, vytáhnula mobil, už jsem je marně hledala ve větvích a frnk, byli v čudu😏

acher
acher 12.01.2025, 11:53:49 xxx.xxx.222.196

U nás na krmítko a na dvůr létají vrabci,ale samý polní,sýkorky końadry,modřinky, sem tam babka,stehlíci,pěnkaváci,občas červenka,strakapoudů několik,hrdličky jen dvě,dnes mezi králíkárnami poskakovali strnadi a jikavci,na hnůj létá několik čížků a kosů,občas se ukáže sojka a žluna.Potvory straky vyháním a to už se naučil i pes je vyhánět.

Zrzavci
Zrzavci 12.01.2025, 11:57:48 xxx.xxx.17.45

Tak dneska velká hojnost proti včerejšku - koňader nepočítaně, hodně modřin, šest pěnkav, párek kosáků, párek dlasků - ty jsou tu letos prvně, stejné hejno zvonků jako včera a asi pět stehlíků. A Kikina - tedy strakapoud. Nesčítala jsem, nemožu tam hodinu sedět, tohle bylo během snídaně.  Pozdní snídaně teda. 😀

edit a vrabci kupodivu asi ani jeden- což mě udivuje, bývalo jich tady ještě loni požehnaně, ale možná je to tím, že sousedka naproti pokácela thůji, kde bivakovali ☹️

lesnizinka
lesnizinka 12.01.2025, 14:03:14 xxx.xxx.95.147
Xerxova:

dneska se na chvilku přidal k pozorování pipin i manžel…

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Jako vždy nádherné fotky👍 Přenádherné👏 Parukářku jsem naživo nikdy neviděla(jestli je to tedy parukářka?) Tady snad ani nebydlí😟

Q_
Q_ 12.01.2025, 14:27:14 xxx.xxx.113.200

Shrnutí u nás:

11.1.

- 07.45: první pozorování  - nic

- kolem 10.30: ty dvě straky od souseda mi mj. vzaly pár lojových koulí kolem krmítka rozházených (do pozorování to dám k tomu prvnímu sledování)

- 14.00: 2x hrdlička zahradní

12.1.

ráno kolem 7mé jsem zasypal kolem krmítka, jako bych čekal divočáky

- 11.00: 6x hrdlička zahradní

Na prd to je letos.

Co máte návštěvy u krmítek, v dobrém závidím.

Ladd
Ladd 12.01.2025, 22:30:40 xxx.xxx.166.83

Mám pod patronací 3 krmítka. 
Na Praze východ (1 krmítko), se moc nezdržuju, ale letos jsem  párkrát viděl 3 pěnkavy, jsou tu koňadry, nevím, jestli letos modřinky, kosi, hrdličky, straky. Minulý týden mi před očima samice krahujce ulovila hrdličku. Bývaly tu několik let 4 páry v domácích, letos ne, ani je neslýchám čiřikat jinde v ulicích, jako jiné zimy. Občas se objevila červenka, letos jsem ji nezahlédl, ale ty jsou takové skryté, tak ta tu doufámi je. 
Pak 2 krmítka u Benátek. 
Teta mi hlásila, že u ní skoro žádní ptáci nejsou. 
My asi o 300 m dále. Asi 40 polňáků, koňadry, oproti asi před měsicem ubyly (před tím jsem dosýpal do tubusového krmítka slunečnici každý den, teď 1x za 2-3 dny), sem tam modřinka (ty oproti jiným rokům nejsou už od začátku), prý se 1x objevil jeden stehlík, jednou jsem viděl dlaska, pak kosi, hrdličky, 3 sojky (ale ty už nějaký den taky vlastně ne), občas hlídkuje krahujec. Oproti jiným ( i loňskému) rokům chybí na obou krmítkách v domáci, zvonci, čížci, stehlíci, brhlíci, strakapoudi. Strnady jsem neviděl určitě 20 let. Že by je až tak plašil ten krahujec se mi nezdá, jiné roky byl taky. Ten náhlý úbytek koňader mi spíš evokuje nějakou chorobu.

anonymní (neregistrovaný) 13.01.2025, 12:42:58 xxx.xxx.87.55

Tak sčítací víkend byl boží. Ptáčci se činili, já pozorovala a počítala. Mám výhodu, že mám před okny moji přírodní zahradu s krmítkem a prostředím přátelským k ptákům  (množství trvalek, keřů, stromů - vše v přirozeném přírodním českém duchu). Návdavkem k tomu větší rybník, les, louku, potok, mnoho listnatých stromů.

Takže jsem zaznamenala: koňadry, modřinky, babky, vrabce polní, pěnkavy obecné i jíkavce, mlynaříky, hýla, zvonky, dlasky, brhlíka, střízlíka, straky, žlunu, kosy, vrány, volavku, ledňáčka, kachny divoké, krahujce. Celý víkend a celé dny bylo živo, divím se, co se do těch ptáčků vejde jídla.

Krmím: slunečnice, směs zrní a semen, pšeničný šrot, oves.vločky, ořechy, jablka, lůj/sádlo, tukové koule.

Chybí jen strakapoud - asi momentálně lítá jinam, sojky - asi mají zatím dostatek žaludů, stehlíci a čížci i červenka - zatím dostatek potravy, ti lítají až únor/březen.

A chybí vrabec domácí - což je smutné, zvonků pomálu což je taky smutné, kosí je choroba.

Přiznám se, že nedodržuju úplně stanovenou hodinu sčítání. Myslím, že je důležitější pozorovat na určitém místě,  zaznamenávat nejvyšší viděný počet daného druhu v jeden okamžik. Ten čas mi přijde stanovený spíše pro lidi, obecně, aby měli nějaký časový úsek a vydrželi. Kdyžtak mě opravte.

Krahujec taky přiletěl “sčítat”, obkroužil ptačí hloh, sedl si na plot a rozmýšlel taktiku. Pak naletěl dovnitř hlohu a kdo neudržel nervy na uzdě a vyletěl, měl to možná spočítané - krahujec střelhbitě za ním. Ale peříčka nikde nebyla, tak stav ptáčků asi zůstal stejný. 

Je to fajn, dívat se v zimě na ptáčky a těšit se s nimi na jaro. A pak se na ně dívat na jaře a poslouchat jejich trylky.

Sardullah
Sardullah 18.01.2025, 14:47:22 xxx.xxx.189.104

Tak ke mně se vrátili vrabčáci…resp. hejno posílilo na počet, na který jsem zvyklá…něco mezi 20-30 jedinci, tak začalo být veselo.

Nějak mi přibylo kosáků…tak jsem ještě objednala sušený červi, abych jim zpestřila jídelníček…akorát mě štve, že jsem to nesehnala u nás ve městě, protože se samozřejmě cena navýšila o poštovný.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 22.01.2025, 09:07:36 xxx.xxx.171.143

U krmítka se objevili Šoupálci 😃 Vůbec se nebojí, ale neměla jsem čas číhat s foťákem a jsou to neskutečně aktivní ptáčci.  Napřed jsem myslela že po stromě běhá snad myš a on to malý tryskoptáček. Myslím že jsou dva, ale nejsem si jistá, protože běhají odshora dolů po stromech a přelétávají. 

kometa
kometa správce
22.01.2025, 10:02:09 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 22.01.2025, 09:07:36

Šoupálek, který běhá odshora dolů? To se mi nezdá. Tohle umí jenom brhlík.

kometa
kometa správce
22.01.2025, 13:20:58 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 22.01.2025, 13:06:42

Běhá cik cak, ale jenom zdola nahoru. Začíná vždycky na kmeni stromu dole a pak se spirálovitě posouvá nahoru.

Ne, že bych byla tak chytrá, ale už pár let chodím na ornitologické vycházky a tam jsem to slyšela.

Zrzavci
Zrzavci 22.01.2025, 13:23:41 xxx.xxx.226.62

Koukla jsem, píšou to tak opravdu:

Při vyhledávání kořisti vždy přiletí na spodek kmene a ve šroubovnici po něm malými skoky postupně postupují výše. Jsou monogamní a teritoriální

drvodelkafialova
drvodelkafialova 22.01.2025, 14:19:02 xxx:xxx.3147:b75

A když sou monogamní, tak jsem se nepřehlídla a jsou dva🙂 A oba jsou to pacholci, protože se pořád ukazovali, ale jen do chvíle, než jsem vytahla mobil, abych je vyfotila.

anonymní (neregistrovaný) 22.01.2025, 15:22:07 xxx.xxx.87.55

Já mám momentálně na krmítku dost mrtvo - tři druhy sýkorek, vrabci a kosáci. Přijde mi, že  se ptáci přiletěli předvést jen na sčítání a pak si šli po svých. Ale u nás touto dobou bývá vždycky dost mrtvo - zřejmě jsou zdroje v přírodě a lítají jen “lenoši”. Návštěvnost se zvyšuje až tak únor/březen. Navíc dneska krmí kdekdo - je to trochu móda (jako všechno).  A pochybuju, že ti lidi krmítka čistěji, takže po zvoncích skoro ani vidu, ti už vyzdechali, chudáčci. Prý máme jít k sousedům, aby čistili krmítka - ti by mi dali. Takže čistěte, když už krmíte.

Dublinbarzoj
Dublinbarzoj 22.01.2025, 16:10:54 xxx.xxx.153.254

My máme v Jeseníkách zvonků dost, k tomu pěnkavy,  sýkorky, vrabce, stehlíky , a spousty jiných barevných a uštěbetaných návštěvníků.  Pár šplhavců, straky, ale zas ani jeden kos a letos ani nic vrána. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
  • +
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.