Aktuálně: 1 949 inzerátů277 275 diskuzních příspěvků19 731 uživatelů

Samočinná termoléčba včelstev v úlu a metodice Blaník

Tom50
Tom50 23.03.2026, 11:32:12 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 23.03.2026, 08:27:01

CO JSTE APLIKOVAL U VČEL, CO BY VÁM DALI VĚDCI POSLEDNÍCH 35 LET?

Nemelte pořád o adoraci, slovem adorace jen označuji váš bezdůvodný respekt k vědě, která je lidem naho.no. Třeba mi zkuste vy a nebo někdo jiný prozradit, k čemu je coloss?

K čemu bylo dobré měření teplot v jednotlivých buňkách, co je z toho za výstup? 

Co, tato vědecká “práce”, která jistě stála statisíce, ne-li miliony, co komu dá při praktickém chovu včel? A nejen u hobby chovů, ale obecně v průmyslovém chovu včel? K čemu je komu zjištění teploty na dně buňky s plodem?

Nebo k čemu je komu věčná monitorace množství VD v jeho včelách? Nebylo by spíš potřeba bádat, jak VD ve svých včelách nemít a nebo v množství, která ničemu nevadí?

Vysvětlím vám to pane Goro. (poněkolikáté vysvětlím, vím jsitě, že opět marně)

Poslední, co by vědci chtěli, jsou zdravé včely a “nemocní” VD, kteří se v metodě Blaník ASI nedokáží rozmnožovat tak, aby slouhové mafie, která potřebuje prodávat donekonečna léky proti VD a sestreské mafie produkující nekonečné množství oddělků a matek, něco použitelného vybádali a hlavně aby se problém úhynů vyřešil. Prostě princip hospodského, který taky nepošle ožraly na protialkoholku a přitom dobře ví, že jim prodává kořalku, která ty ožraly zabíjí. Hospodský se nechce jít živit pořádnou prací, když neumí nic jiného, než ožírat primitivy a nemá jiné využití pro tu hospodu. A jako primitivové chlastají a vědí, že je to zabíjí, tak někteří včelaři léčí včely v souladu s přírodou a ty včely to zabíjí stejně, jako kořalka blbce.

A proč kyseliny a ne Amitraz? No přece kvůli ceně!!! Kyseliny jsou litry za miliony, Amitrazu mikrokgramy s dokonalou účinností za pár Korun. Kyseliny vyrábí mrtvá včelstva a tudíž roste zájem o oddělky a matky.

Zopakuju spisovatele Kurase: Jestli je cílem panenství (živá včelstva), zintenzivněním m.dání (litím kyselin do včelstev) se panenství (včelstev bez úhynů) dosáhnout nedá. Kyseliny včely oslabují a ty pak hynou a tak vědci doporučují lít kyseliny do včel (zintenzivnit sex) ještě víc a jen blb si může myslet, že když do včel bude cpát ještě víc zhoubných kyselin, že je bude mít zdravé a živé.

Sám jste se pane Goro vymezil proti lití čehokoliv do včelstev v “medové” sezoně. Nenažranci potřebují ale prodávat ještě víc kyselin a tak už nabádají lití kyselin a jiných “léků” do včel už v zimě, v předjaří, zjara ve snůšce, v červnu, hlava nehlava a Malinové a spolek aktivistů ani nemuká. Právě aktivisti by měli být první, kdo budou bojovat proti kyselinám a propagovat hyperšetrné akaricidy a hlavně netěžit med z plástů, které zažily léčení. Na mě to dělá dojem, že jsou aktivisti podplacení - navedení a nebo blbí podle rčení, že když někdo dělá něco nerozumného, je buď blbej nebo navedenej.

Aktivisti vědomě týrají včely kyselinami a říkají tomu šetrný přístup ke včelám - s plnými ústy řečí jak včely milují a jde jim o jejich blaho, aby se včeličkám žilo krásně. Katolíci kdysi upalovali zaživa lidi a tvrdili, že je tím chrání před peklem a že jim oheň očistí jejich hříšně pomýlené duše. A pobožní jsou tu dodnes a tak ani aktivisty nelze vymýtit.

trojAAAcko
trojAAAcko 23.03.2026, 14:15:34 xxx.xxx.253.36

Zaujalo mě to měření od p. Toma4 a p. Petra. 

V případě měření Toma4 - pokud jsem to správně pochopil tak měření probíhalo v několika včelstev na jednom stanovišti a zvýšení teplot v úlech nebylo časově shodné (každý úl měl zvýšenou teplotu jinou dobu)?

Ohledně měření metanu od Petra - jsem si trošku oprášil pojem “difuze” a napadlo mě jestli zvýšení teploty úlu od včelstva nezpůsobí právě lepší únik metanu pomocí difuze?

tom4
tom4 23.03.2026, 16:43:14 xxx:xxx.babf:72bf

Ano, zvýšení teplot nebylo časově shodné , tedy každý úl vykazoval zvýšenou teplotu v jiný den

Martin83
Martin83 23.03.2026, 16:52:04 xxx.xxx.126.199
AMalina:

Kdo chová včely tam, kde jim je dobře, nemusí krmit cukrem a může mít 15-30kg ze včelstva při 4-5ti prohlídkách úlu včetně jedné sublimace KŠ. 
Není potřeba přidávat si práci s rozpouštěním cukru, dovozem krmení, rozlévání atd. Ekonomie jde ruku v ruce s ekologií když se člověk nesnaží jít proti přírodě. V opačném případě se pak na každé kg medu musí nadřít…

Zdravím.

Měl jste to spíš napsat tak: ,, Kdo chová včely tam kde si může dovolit jim nechat 15-30 kg medu, tam jim je dobře “. V některých oblastech je to absolutně nereálné a pochybuji, že by se včelař chtěl někde stěhovat do medového ráje jen kvůli toho, že je tam včelám dobře. Většinou včelaří v okolí svého bydliště no a bohužel se nadře s tím cukrem jak chce mít alespoň pár kilo medu, ale aby jim nechával skoro všechen med na takové včelaření by se mohl rovnou vy..at, to ho přece nemůže bavit. Jestli jde včely chovat zdravé i při dokrmování na zimu cukrem tak za mě bych bral tzv. i ty ”více práce" s cukrem. Vždy jim něco medu zbude v plodišti jestli ovšem nějaký cvok nevytáčí i plodiště. 

Tom50
Tom50 23.03.2026, 19:34:45 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 23.03.2026, 16:52:04

Martine, žádné více práce, pan Malina mele nesmysly. Přiznal (je to tady na CHZ asi před měsícem), že celou sezonu má na najvyšší pozici bednu s květovým medem. Když jsem argumentoval, že to celou sezonu sundavat a pak vracet na nejvyšší pozici je děsná dřina a navíc tím snižuje medný výnos (včeely jak cítí dostatek, přestanou shánět další med) odpověděl velmi inteligentně, že měří dva metry a je mladý.

Od MUDr. Marxe - stejný spolek o tom, aby bylo krásně včeličkám bez ohledu na med pro včelaře - vím, že většinu let nevytáčí nic a nebo naopak dokrmuje. Na mojí otázku na co tedy chová včely mi odpověděl - telefon a tak nevím zda s vážnou tváří, že chce jenom dokázat, že včely chovat lze úplně bez léčení. Tak mu to šlo asi 4 roky po sobě, nebral med = med přece dělá včely a aby měly jo dost, ještě dokrmoval. Pak mu všechna vč na tom stanovišti, kde toto pokusoval, nezodpovědně uhynula. Nepoučil se a zase úly osadil a jede stejnou metodiku znova.

Takže, cokoli od pana Maliny (a kohokoli z toho aktivistického spolku) musíte brát s velkou rezervou, tihle aktivisté nechovají včely aaby z nich něco měli, oni je chovají proto, aby bylo krásně těm včelám. Jen některé debilky nezodpovědně uhynou, když už skoro uměly odolávat varráze. A tak pan doktor jede dál to samé.

Nějaký velikán lidstva se vyjádřil, že neklamná známka idiocie je, dělat stále stejnou věc dokola, ale očekávat pokaždé jiný výsledek. 

Tímto bych to uzavřel. Z Gora nevypáčím, co aplikoval od jím zbožněných vědců, protože neaplikoval nic, protože vědci u včel a včelařiny nic lidem nedali. Naopak, dodnes ještě žiijí a škodí ti, kteří trávili vše živé v pohraničí na styku s varooázou a opakuju poněkolikáté, tito zbyteční darmožráči 20 let bojovali s jiným roztočem, protože přes svoje doktoráty a tituly před i za jménem blbci nepoznali, že VD je mutant, který se VJO (Varroa Jacobsoni Oudemans) podobá nerozpoznatelně (a nezapomínejkme, že se nám snaží pořád komplikovat život, třeba zimní mělí a dalšími buzeracemi). Ovšem DNA Varroa Destructor je jiná a za to berou nadstandardní platy a požívají úctu jednodušších lidí? Mojí úctu tedy vědci ve včelařině nemají. A co předvedli s Covidem a očkováním jen potvrzuje mojí averzi vůči tak zvaným vědcům obecně. 

Já, co tvrdí věda, vždy myslím, že opak je pravdě blíž. Kdybych těm darmožráčům věřil, nebyla ba žádná metoda Blaník a já bych už nevčelařil. Protože slušný člověk nechová cokoli živého tak, že předem plánuje 20 a více % uhynulých za jedinou sezonu a pokud je to skutečně SLUŠNÝ člověk, využije sebemenší možnost vyzkoušet něco, co nabízí bezúhynové včelaření.

AMalina
AMalina 24.03.2026, 05:08:02 xxx.xxx.59.253

Protože jste Martine napsal, tak se rozepíšu, jak to dělám já. Pro pana Kršku by to nemělo smysl…

Mám celou sezonu nástavek s květovým medem na včelách. Zvedám ho ale jen jednou kvůli tomu abych se dostal k plodu a vytvořil oddělek a to je cca v půlce květu řepky. Na jaře nástavek nezvedám, jen ho pozvednu za jednu stranu a podívám se na spodní loučky a pod horní loučky nástavku pod ním abych viděl plod, nic víc.

Jindy (max. dvakrát za sezonu) zvednu jen jednu stranu, posunu nástavek lehce k sobě, hrana nástavku zůstane ležet na nástavku pod ním a medník zůstane položený tak, že se dívám zespodu na spodní loučky. Mohl bych to dělat i se zvedákem, ale zatím nemám potřebu a zdržuje to. Vezmu nový medník s rámkama, položím ho na nástavek co byl pod medníkem tak, abych plný medník mohl sklopit na nový nástavek a pak to celé jen poposunu aby lícovala hrana na hranu. Medník přidávám max dvakrát za sezonu protože jedno rozšíření dělám čistě dolů pod poslední nástavek a k tomu mám zvedák na rázový utahovák. Taky jsem psal, že jsem zkoušel plný medník oddělit od včel igelitem abych simuloval to co píše Tom50 o tom, že když se neodebere med tak včely přinesou méně. Dělat to nebudu, myslím si, že je to pro včely stres, stejně jako pro chlapa, který má hypotéku a musí mít dvě zaměstnání…

Oproti Mudr. Marxovi sublimuji začátkem července 1-2x KŠ. 

PS: Inteligentně jsem napsal, že někdo může mít 2 metry a je mladý, ale ne že jsem to já…

Pan Krška včelaří inteligentně na hloupém místě a pak má více práce za stejně medu než nezkušený, neinteligentní včelař jako já, který má včely v ráji. Co bude až budu mít čas si se včelama hrát jako on a budu potřebovat vydělávat na medu. Kam všechen ten med dám, asi budu muset přistavit sklad…

MVDr. Klíma je podl vás vědec?

Tom50
Tom50 24.03.2026, 08:40:15 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 24.03.2026, 05:08:02

MVDr. Klíma je podle mě aktivista, protože mi řekl, před cca třemi lety, že už asi 10 let jen kyselinuje protože Západ = pouze kyseliny. Totéž mi sdělil pan Marada, který pracuje pro rakouského producenta Sklenárek.

Tak. Předražené matky Vigor jsme přestali s Petrem brát, protože je hned po položení pár vajíček měnily, ještě v tom roce. Také jedna nezačala klást, Čermák mi jí sice vyměnil druhý rok, jeho matky byly vždy až na konci srpna, dřív to prý nešlo. Ale poštovné sem a tam a ta práce byla prodělek. Mezi řečí mi Dr. Klíma sdělil, že je v Mendelově společnosti, kde byl i Čermák a asi tak 10 let zpátky od Klímova sdělení začaly matky Vigor stát za xxx. Patrně i Čermák přešel na západní kyselinprogres. I za komunistů byli blbi, co dělali všechno jako soudruzi v Sovětském Svazu, my ostatní jsme se jim smáli. Na psychice lidí se nic nezměnilo, jen světové strany. Ale ani komunisti nebyli tak tupí, jako dnešní Západní progresivisté.

Matky Sklenar objevil Tom4. Objednal, vzali jsme každý po dvou dva roky po sobě. Ovšem pozor, to nebyly žádné inseminky, tuším po 1.800 Kč jedna, ale byly to obyčejné F1. Dalo by se říct neurazí nenadchne, včelstva nijaká, vágní, medu podprůměrně, ale rojit se nechtěly, to je pravda a byly hodné. Ony byly líné i sexovat. Melecitozní rok nepřežily ani jedna, ale to se přece v tak malém počtu, jako jsem měl já, nedá STATISTICKY RELEVANTNĚ počítat, protože VĚDA. Já jen, že když ze 42 nepřežije 9 a 4 z nich jsou Sklenar, já toho víc vědět o Sklenárce z chovu, kde se nepoužívá nic než kyseliny (a je známé video, kde se Marada vyhýbá “dýmu” z aparátu na odpar KŠ) nepotřebuju. Za mě už nikdy více matku odnikud, kde se včely trápí kyselinami. Nyní mám zdroj INSEMINEK, jak  BF tak i jeho vlastní víc než 20 let šlechtěná linie Kraňky a všichni tři, Petr, Tom4 i já jsme nadšení. Kyseliny se tam nepoužívají, pán na to přišel sám i beze mě, on na to přijde každý chytřejší sám.

-------------------

No a bláboly o jednom podsunutém medníku bez zvedání opět vysvětlím (pokolikáté už?). 

Jestli někdo má na včelstvu jen dva medníky a jeden je plný celou sezonu a nerojí se mu to, je jasné, že to jsou zubožená podtržená včelstva. Jasně, vy děláte z každého vč oddělek. Já ne, u mě je to krajní řešení, nemám množárnu a nechrlím oddělky jako stejní množiči, jako jsou množárny čoklů. Nepotřebuji a nechci tolik oddělků, je s nimi spousta práce a mě nikdy žádný odd neuhyne a tak bych každý rok zdvojnásobil počet včelstev? 

Totiž v Blaníkách, které mají srovnatelnou rámkovou plochu s vaším NN Langstrothem 159 mm, potřebují naše včely kromě VN a pod ním NN ve funkci TL ještě 3 medníky současně a musí být odtáčeny. 

K nezvedání a tudíž “šoupání” nástavků jen takovou maličkost, není ve vašem spolku i Ing. Petr Texl? Ten mi tenhle blud o “šoupání” nástavků vykládal osobně před snad 20 lety. Podotýkám, že - mám tu vlákno o prostavování mezer mezi patry a tito koumesové mají prostavěná patra, tak si zkuste všichni poředstavit tu prasečinu a drcení včel po stovkách. Možná proto se vám to pane Malino ani nechce rojit, když je takto decimujete. To my s humánnějším přístupem ke včele holt nástavky zvedáme kolmo nahoru, pečlivě čistíme vodorovné loučky, aby nedocházelo k mačkání ani jediné včely a zvedá to i Goro, starší než já a má zverdák, který vás zdržuje, ale Gorovi to umuižní nedrtit včely. Ale hlavně plné huby šetrného přístupu k chovu včel a skutek utek. Ano, pro aktivizmus jakéhokoli druhu typické, přímo učebnicové. Nejen mačkání včel při “šoupání” nástavků, ale kyseliny, nevytáčení medu a jiné podivnosti.

A okomentuju ještě něco. Dochází mi váš opět jiskrně inteligentní výrok o tom, že co byste si s tolika medu, který dá Blaník počal a co byste s ním dělal. Inu, ano, odbyt medu za dobrou cenu neumí každý a když liška nedosáhla hroznů, řekla, že jsou stejně určitě trpké a že je vlastně ani nechtěla.

Vlastně vám velmi pane Malino děkuji za skvělou propagaci Blaníku a RACIONÁLNÍHO chovu včel v systému Dadant, líp bych to ani já neuměl.

A jen maličkost, díky za nahrávky a diskuzi, učíte se, beru to tak a až vy přestanete být bohorovně nadřazený a objevíte POKORU, já se přestanu posmívat všemu, co z vás padá. Do té doby je to plně ve vaší režii, ještě jednou díky.

Milda (neregistrovaný) 24.03.2026, 10:50:16 xxx.xxx.145.11

Dobrý den,

Tom50, můžete prosím popsat jakým způsobem provádíte výměnu matek. Když neděláte oddělky, zbývá smetenec + spojení nebo přímo výměna matky. Jak přidáváte matku. Přidávací klícka nebo příklop (můžete prosím prozradit typ klícky/příklopu a techniku).  

Jak píšete výše, matky nakupujete. Všechny? 

Nenapadá mě jiná technika, ještě snad tichá výměna ale to je nejisté, i když přirozené.

Milda

Tom50
Tom50 24.03.2026, 14:47:29 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele Milda z 24.03.2026, 10:50:16

Oddělky dělám, asi u čtvrtiny až třetiny vč, tam, kde by se mohly chtít rojit a nebo a to častěji, když chci novou matku. Udělám pěkný odd, po pár dnech zruším nouzáky a dám materiál od inseminky. Pokud se oplodní a ukáže se jako životaschopná, zůstává, zbytek - asi polovinu k něčemu připojím.

Matky přidávám když ne s oddělkem, tak vyjídací klíckou. Je to trubička ze včelařského pletiva, sletovaná na průměr umělé zátky od léků, nebo podle korkového špuntu, kterým je jeden konec napevno uzavřený. Druhý konec asi 10-12 cm trubičky se zacpe zátkou z těsta asi 3 cm, to se ale musí obalit alobalem tak, aby včely mohly jen k čelu a nevyjídaly zátku z boku. Obyčejně to zadělám napevno tím alobalem, nebo igelit, co je po ruce, převázat raději včelařským drátkem (pocín - je měkký) než gumičkou (tu umí rychle přehryzat) a dám malou dávku krmení 1:1. Jakmile  na klícce mezi plodplásty udělají srdíčko (ne vždycky a spíš smetenec než včelstvo) a k matce se chovají láskyplně, uvolním vyjedení a tudíž je tam pořád několkahodinový odstup. Vyjedení jen z čela trubičky, boky MUSÍ zůstat zabalené, aby nevyjídaly z boku. Mimochodem stejně postupuji i u inseminky například. U zasílsací klícky - ty dobré jsou současně přidávací - vyjídací, vylomím pojistku až když mám jistotu, že se k matce chovají s láskou, tedy po 2-3 dnech. Pozná se to, když jsou včely zahryzlé do pletiva a jakoby se snaží bodat do klícky, je zle a je to chování nepřátelské. Musí se zjistit důvod a odstranit příčina. Proto vyjídací klícka s odkladem, že matku vysvobodí až několik hodin po našem vyrušení,a ž se vč uklidní a skonsoliduje.

Další osvědčený způsob je rámeček ze stejného pletiva. Z bočních louček se sbije asi 10x15 cm a pobije pletivem. Tento rámeček se vytiskne na plod, kde se zrovna líhnou malušky, jiné včely na plástu nejsou. Pod rámeček se vypustí matka. Mladušky matku neznají a tím jí přijmou a maldušky zase krmí kojičky zkrz pletivo a tím obdrží mateří feromon od mladušek. Po cca 3 dnech obyčejně matka pod rámečkem klade. Myslím, že se rámeček dá koupit dokonalý, profesionální. Poklopka nevím zda by stačila, možná ano. Nezkoušel ani neslyšel.

Smetenec dělám nerad, nemám sklep a v teple, i když ve tmě, to funguje špatně. Tu samou potíž mám s rojem (proto radši roje nemám😉).

Můj táta v tuto dobu zjara, až do jabloní, přidával matku tak, že do osiřelce novou matku prostě pustil. Tvrdil, že jí nikdy neublíží. Já ale tohle nedělám. Co jsem ale už udělal, že jsem do osiřelce naostro zavěsil rámek se včelami a plodem, na kterém zrovna matka byla.

Matka z TV je asi nejkvalitnější jakou si lze představit. Z umělého přelarvení nemá Petr konkurenci a jeho matky vydrží i 4 roky, 3 každá a tak já se chovem už vůbec nezabývám. Sám ale inseminky mám, kvůli trubcům a taky, že si na to moje včely vydělají. Beru od nich materiál do oddělků. Někde popíšu druhy oddělků, myslím, tady nebo na IF jsem o tom psal. Samosebou se nedá udělat odd z jednoho plodplástu a čekat, že si vychová kvalitní matku. Musí to být odd silný nejméně 2 rámky plodu, + smést včely z dalších dvou a toto pak jednu matku vychová kvalitní.

Prostě možností je celkem hodně, vše dělám operativně dle momentální situace, systematický chov, jak jsem psal výš, nedělám.

Co ale dělám!!!!

Ovšem toto koliduje s mojí snahou a pokusy vůbec nemít vysoké trubčáky. Ovšem to je zatím pokus a běšží první rok a ne u všech vč. Tato vč nechme pomyslně stranou.

Z běžných vč trubčí rámky vyhazuju, likviduju a dávám dolíhnout trubčáky z inseminek a nebo z vytipovaných vč se skvělými vlastnostmi. Moc o genetice nevím. Vím ale to, že vlastnosti trubec přenáší ze ¾, matka jen z jedné čtvrtiny. Ale děláme to matkou a ještě hlavně inseminovanou, kde je absolutní kontrola, přes trubce se to přesně kontrolovaně udělat nedá. Ale co se dá, je snažit se přečíslit “obyčejné” trubce těmi ušlechtilejšími. Je to nekonečný příběh a zkuste při tom nezapomenout pane kolego Mildo na efekt chlebového klásku. Není vám nic platný sebesofistikovanější chov a sebeušlechtilejší matky, když nedosáhnete efektu chlebkvásku.

Abych nezapomněl. Klícka na vyjedení, hlavně trubičková popsaná, musí viset mezi plodplásty tak, že je mírně šikmo těstem dolů. To proto, že kdyvby byla těstem nahoru, tak po ohřátí a vyjedení by mohl kus těsta spadnout na matku. Skutečně se to může stát a nijak vzácně a tak proto. Všechny mě známé zasílací klícky mají poutko pro drátek na opačné straně, než je těsto. To je ten důvod!

-------------------------------

Moje máma byla široko daleko vyhlášená chovatelka matek. Já nepokračuju, máma prodávala  matky za 100 Kčs, což by bylo dnes tak 1.200-1.400 Kč a to mi nikdo nedá a tak se tím nezabývám a přenechávám to množírnám s dotacemi. Pamatuju si ale přesně jak se umělý chov přelarvením musí udělat, vše jsem to dělal - přelarvení - já a není to tak snadné, aby matky byly skvělé. Petr to dělá podle mojí mámy. Nejde o přelarvení, to zvládne každý kdo vidí a nemá třes v rukách. Jde o přípravu chovného včelstva, na něm to všechno stojí a padá a jen podle toho je pak matka kvalitní nebo mizerná. F1 se koupí jen ty druhé. Z množíren.

Tak jste mě Mildo inspiroval abych tu udělal vlákno o chovu. Tak snad až někdy bude chumelit napíšu…

AMalina
AMalina 24.03.2026, 15:29:20 xxx:xxx.880d:bfcb
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 24.03.2026, 08:40:15

Je skvělé, jak si myslíte, že vše o všem a o každém víte. Naštěstí pro mě a moje včely se pletete… rojit se mi včely chtějí, ze dvou oddělků dělám jeden silný abych nemusel krmit a uživil se do konce sezóny sám a nepřibylo mi tolik včelstev. Oddělky další rok prodám jako hotové včelstvo. Prodal jsem tento rok levně nebo i daruji abych se jich zbavil…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.