Aktuálně: 2 366 inzerátů268 759 diskuzních příspěvků19 309 uživatelů

Začátečník, prosba o radu

coma (neregistrovaný) 17.12.2025, 22:47:46 xxx.xxx.115.27
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 17.12.2025, 20:01:11

“voľná stavba” teda ak včely postavia plást len z nového vosku a je to panenský plást (nechovali v ňom plod) tak má takáto súš len “panenský vosk” a je to absolútna top kvalita (hlavne na plástikový med!)

Ak med z panenského plástu z voľnej stavby nazveme panenský med tak je to silný marketingový ťah ….výraz panenský sa používa podobne ako pri „panenskom olivovom oleji“: má evokovať čistotu, pôvodnosť a vysokú kvalitu, nie je to bežný technický oficiálny termín vo včelárstve (ale takých pojmov máme veľa - raw med, surový med a pod.) 

Ano, v tomto významu jsem mínil pojem “panenský med” a souhlasím s tím, že není běžně používaný, bohužel - ke škodě včelařů i tech, kteří jeho kvality ocení jako “konzumenti", když už je koneckonců možné kvalitu medu škálovat… 

Tom50
Tom50 18.12.2025, 07:28:50 xxx.xxx.139.235

Pokud vím, není to nijak stanoveno.

Odborná terminologie tyto nuance (škály)nezná. Za panenské je označováno dílo - vystavěné plásty v rámcích se odborně označují pojmem dílo, které je vystavěno na mezistěnách, ale nebylo nikdy zakladeno. Pokud se má odlišit panenské dílo postavené bez mezistěn, museli bychom upřesnit, že se jendá o panenskou divočinu. Ta je ale v NORMÁLNÍM včelařství většinou trubčí a tak by ještě muselo být u pojmu panenská divočina uváděno slůvko trubčí nebo panenské. Aby to nebylo tak jednoduché, někteří tvrdí, že včely ale staví ještě třetí velikost buněk divokého díla a to je prý dílo, kam nekladou ani dělničinu ani trubčinu, protože buňky mají velikost mezi. Zdržím se pro tentokrát hodnocení třetí varianty.

Do vosku se, jak z článku říjnového Včelařství 2025 víme, neabsorbuje nic z případných reziduí tvrdé chemie, co by mělo vodovou podstatu. Tudíž ale vodou nelze z vosku případná rezidua uvolnit. Autor chtěl článkem především, ale politicky korektně to tam jasně neříká, umlčet aktivistické bláboly o tvrdé chemii používané v boji s VD.

Já jsem si dovolil označit med vytáčený z pouze panenských souší, byť i postavených na mezistěnách, od medu s výluhem výkalů včelího plodu, medem panenským. Protože se výkaly ve vodě rozpouštějí a protože larva včely (i trubce, pro hnidopicha se musím vyjadřovat jasně) lepí kokon zevnitř k buňce právě svými výkaly, a protože je kokon průdyšný a vodou prostupný, pak se do vody uvolňují, nikoli z vosku, ale z kokonů, výkaly, přesněji jejich výluh do vody a známe tu hnědnou, nevábně páchnoucí vodu z vyváření vosku. Tudíž protože je med podstaty vodní, nemůže se do medu neuvolňovat výluh z výkalů včelího plodu z kokonů, které se včelařskou terminologií nazývají košilky.

Pro úplnost zopakuji. Každý ví, že řepkový med pálí a škrábe v krku. Ten z panenského díla a jedno zda na mezistěně nebo bez ní, v krku nepálí a neškrábe. Panenský med má jinou, výrazně lepší chuť každý a nejen řepkový a nakonec “zvítězí”. Samosebou tu bude pořád většina konzumentů, kteří jedí jen laciné potraviny a u masných výrobků jim nevadí ani párky s pouze jedním % masa, hlavně, že to je levné. A stejně tak je to u medu. Ale tvrdím, že roste skupina konzumentů, kteří upřednostňují med z panenského díla.

goro
goro 18.12.2025, 09:10:00 xxx.xxx.75.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele coma z 17.12.2025, 22:47:46

bohužel - ke škodě včelařů i tech, kteří jeho kvality ocení jako “konzumenti", když už je koneckonců možné kvalitu medu škálovat…

kvalita medu sa "škáluje" len z marketingových dôvodov, hlavne s cieľom zvýšiť cenu alebo nájsť nový okruh zákazníkov, teraz myslím napríklad mnou spomínané “raw” či surové medy.. „Raw“ v preklade do slovenčiny znamená „surový“, častejšie sa však v kontexte jedla stretneme s pojmom živá strava. Ako „raw“ sa berú tie potraviny, ktoré neprešli tepelnou úpravou, respektíve by sa pri „úprave“ nemali zahriať na viac ako 42 °C…

ako včelári poznáme a aj vo vyhláške o mede ja napísané že môže byť med vytočený na medomete, odkvapkaný med, lisovaný med a plástikový med, ktorý je ponechaný v neodviečkovanom panenskom pláste. No a v tomto duchu sa líšia aj jednotlivé stupne surového medu.

teda okrem plástikového medu môžeme ponúkať zákazníkom rôzne druhy medu..

Raw med získaný postupom bez medometu je viac priblížený „surovému“ medu, čo je viditeľné na viskozite aj priehľadnosti. Takýto med je hustejší a akoby „zakalený“! Aj smernica rady EU o mede v prílohe II. povoľuje pre lisovaný med 5x viac nerozpustných látok v mede než je štandart. Chuť medu, ktorý neprešiel medometom je „plnšia“ a blíži sa tomu čo včelár ochutná z poškodených buniek v úli!

podľa môjho skromného názoru, každý med je raw, (teda ak ho včelár zbytočne nezahrieva) a bežný zákazník vám nekúpi “zakalený” med z lisovania, nedajbože ak bol lisovaný z japonca či mednej kravy, kde sa lisujú aj preplodované plásty.. no existujú moderní stravníci ktorí si ochotní pri vhodnej reklame zaplatiť hocikoľko za hocičo čo je "zdravšie" ako klasika..😛…proste bio, vega, natur je náboženstvo… (hoci tí najzaprisahanejší med ani nejedia lebo med je živočíšneho pôvodu, sú to “zvratky včiel” 🤐)

Ja osobne zákazníkov neoblbujem, prosto predávam im kvalitný med, točený na medomete, točený výlučne z panenských plástov (súše, dielo) nemám dôvod nič “škálovať” , predávam všetkým rovnakú kvalitu…

Tom50
Tom50 18.12.2025, 09:18:24 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 18.12.2025, 09:10:00

Polopatě aby tomu i primitiv rozuměl:

Panenským medem jsem nazval med, ve kterém není výluh včelích sraček. A tvrdím, že se blíží den, kdy lidi nebudou - ti civilizovaní, kupovat jiný, než panenský med získaný způsobem, jaký jasně popisuje Goro.

Raw med se masově neprosadí, jako se nestala masovně nakupovanou nevábně ovadlá a často unaveně špinavá ÚDAJNĚ bio zelenina. A ano, je část aktivisticky zfanatizovaných, kteří to kupují. Přitom jde jen o důvěru. Už vidím, jak na rampě marketu popadají z bedýnek cedulky a latinku neznající Ukrajinka nandá cedulky kam jí napadne. Nebo někdo myslí, že je bio zelenina nějaká jiná? Svatá prostoto! Rád bych se mýlil, ale já NEVĚŘÍM. Nevěřím v Boha a nevěřím na bio ani raw. Já ještě pamatuju dobu, kdy nebylo dost prazákladních potravin a i na základní věci jako je máslo, maso, uzeniny se stály nekonečné fronty, o ovoci a zelenině nemluvě. Skutečná bída by zpitomnělé aktivisty naučila vážit si jídla. Myslím, že se to opět blíží, tam to zelení aktivisté přivedou, že zase bude hlad.

coma (neregistrovaný) 18.12.2025, 21:53:59 xxx.xxx.56.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 18.12.2025, 09:10:00

Samozřejmě, kvalitní med nepotřebuje nálepky... Marketink vnímám jako nástroj k podpoře (třeba právě těch diskutovaných variant medu). Rozdíly mezi nimi jsou, poznáme nuance (minimálně) v chuti mezi medem stočeným v medometu a medem lisovaným, rozdíl v "haptickém" pocitu při žvýkání plástečkového medu na mezistěně a v panenském vosku, atp. 

Ale pokud bych se mohl objektivně pokusit shrnout diskuzi o čistotě medu, vycházejí mi z ní dva základní pohledy a ani nejsou moc v protikladu, liší se pouze úhlem :) 

Včelařský pohled 

Panenský med: z nezaplodovaných plástů vystavěných na mezistěnách (ideálně vytavených z panenských souší a víček), z hlediska legislativy OK 

Biologický pohled 

Panenský med: z nezaplodovaného panenského vosku (z volné stavby) med i vosk pochází výhradně z jednoho včelstva, z hlediska chemické čistoty (a procesního zásahu člověka) nejčistší varianta

AMalina
AMalina 19.12.2025, 14:15:12 xxx.xxx.16.40
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 18.12.2025, 09:18:24

Dnes zažíváme fenomen kdy je kalorický příjem nadprůměrný, lidé jsou obézní. Přes to mají lidé určité nutriční deficity... Ve stravě chybí minerály, vitamíny, některé aminokyseliny, zdravé tuky atd…fronty se nestojí, ale kupují se sra.ky…

Tom50
Tom50 20.12.2025, 08:28:28 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 19.12.2025, 14:15:12

Souhlasím s vámi, ale já se snažil sdělit něco hodně jiného.

On nedostatek JAKÝCHKOLI základních potravin by vyřešil obezitu jako první!!!!!!!

Jasně jsem psal, že není daleko minulost, kdy lidi stáli fronty na JAKÉKOLI potraviny a nějaké nutriční nesmysly pak nikdo neřeší, když má hlad a taky si pak lidi nevybírají, když je hlad. Předkové říkávali, že hlad je nejlepší kuchař. 

Vy mladý pane zjevně nechápete, o čem píšu.

Stará Škopková v dodnes populárním filmu jasně říká malému synovi, když nechce "žrát" králíka: 

"Samou roztažeností nevíte co byste do tý huby dali"!" Podívejte se na děti třeba támhle v Africe, co by za to daly!"

Pan Troška je jen o pár let starší než já a ví moc dobře, proč to do svého filmu zakomponoval. Pro některé marně…

(připravte se, kvůli zelenému šílenství brzy nebude proud a potraviny taky nebudou v dostatečné míře, ani voda tak, jako dosud - ne za roky, za 30 nebo 50, dávám bruselčikovi tak rok, maximálně dva a pak budete jako Dalibor, jen housle vám budou na dvě věci, na to a i ono)

trojAAAcko
trojAAAcko 20.12.2025, 10:57:46 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 20.12.2025, 08:28:28

Podívejte se na děti třeba támhle v Africe, co by za to daly!"

Nic, protože nic nemají. 🤷

dávám bruselčikovi tak rok, maximálně dva a pak budete jako Dalibor, jen housle vám budou na dvě věci, na to a i ono

To ještě uvidíme jak to dopadne. Třeba projde Chat Control a pak ještě rádi začneme chlastat a chodit denně do hospody a ne jen příležitostně. Aspoň pivovary vydělají a hospodský budou mít co žrát.

V tomto ohledu mám stejně nejraději tetu Kateřinu.

Ovšem, kdo chce kam, pomozme mu tam! Ale komu není rady, tomu není pomoci.

goro
goro 20.12.2025, 16:00:01 xxx.xxx.75.5

..no tak rozmaznané huby…😉

…musím sa podeliť o svoju skúsenosť… nemali sme kravku, len dve kozičky a tak sme od môjho najútlejšieho detstva stále raňajkovali bielu kávu (melta s kozím mliekom).. a na večeru (a niekedy aj na obed) mamka navarila “gríz”, teda krupičnú kašu s kozím mliekom… nemal som rád to kozie mlieko obsahuje veľa tuku, na kafe plávala aj ako prst hrubá vrstva a ak som musel dojedať tú krupičnú kašu aj neskôr, mamka vždy navarili viac tanierov, však mlieko bolo tak to bolo hnusné …

a zrazu som nedávno čital rozprávanie manželky slovenského boháča Tkáča,( myslím je je medzi miliardármi SR v prvej pätke) ako sa im fantasticky žije na vidieku a rozplývala sa šťastím že konečne môže variť detičkám krupičnú kašu s KOZÍM MLIEKOM!!!🤔

TAK SI JA HOVORÍM ŽE SOM SA MAL V DETSVE  LEPŠIE AKO DNEŠNÉ MILIONÁRSKE DECKÁ

🤣🤣🤣

Tom50
Tom50 20.12.2025, 17:50:48 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 20.12.2025, 16:00:01

Goro, měl jste to jako mladý Škopek s králíkama s tím kozím mlékem. Nedivím se, my kozu neměli, ale kozí mlíko od sousedů tak děsně smrdělo kozinou, že na to mám dodneška blbé vzpomínky, na tu krupicovou kaši, tu, jinak z kravského dobrou, uměla kozina úplně zkazit!

Nechci jmenovat, každému dojde kterého pana hraběte mám na mysli. Lidi ve vsi, kam jsme se s přítelkou nastěhovali (už tam nejsme), nám vyprávěli, že paní hraběnka pásla kozy a vůbec se za to nestyděla a mléko s panem hrabětem konzumovali. Dožili se neskutečného věku a tři roky u PTP mu jistě nepřidaly. Vy Goro možná proto máte skvělé zdraví a kondici, že vaše maminka dělala tu kaši, co jste jí nemusel.🙂😉

A museli jsme jíst i to, co nám moc nešmakovalo. Moje máma, když načínala pecen chleba, vždy špičkou nože vyryla, spíš jen naznačila křížek a tichounce poděkovala. Poděkovala Bohu za ten chleba. Nechápal jsem, dnes už rozumím a děkuju Bohu (ač ateista), že jsem to zažil. Dnes se tomu mladí, snad jen někteří, asi smějí…

goro
goro 25.01.2026, 07:47:39 xxx.xxx.75.5

Martin predsa si vieš odpovedať sám…ak chceš chovať matku “pri matke” teda v medníku MUSÍŠ mať tieto dva nadstavky oddelené materskou mriežkou.. ak nepoužiješ Blaník, kde sa materská mriežka nepoužíva ale iný systém využitia Dadanta,  napr OP, kde mriežka je zakomponovaná tak si myslím že stejne by bol problém… musel by si najprv mriežku odložiť aby matka zakládla nejaký plod v nízkom medníku, PRETOŽE U DADANTU SA DO MEDNÍKA NEDAJÚ VYLOŽIŤ PLÁSTY S PLODOM,   mriežku vrátiť a medzi otvorený  plod v medníku vložiť nalarvenú lištu… to už je jednoduchšie ak sa v Blaníku vyskytne nejaký plod v stredných plástoch medníka využiť to a VLOŽIŤ mriežku A NALERVENÚ LIŠTU MEDZI MLADUŠKY …

Michal-Š
Michal-Š 26.01.2026, 22:11:02 xxx.xxx.1.25
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 25.01.2026, 07:47:39

Jano, je ten otevřený plod v medniku nutný? Nalarvená lišta sama o sobě nestačí?

goro
goro 27.01.2026, 07:08:48 xxx.xxx.75.5

michal ten otvorený plod je tam preto, aby tam boli kojičky…

ja to vidím takto, v medníku nad mriežku odložíš v strede tri plásty a vyberieš hore s plodiska dva plásty s otvoreným plodom (jemne ometieš včely aby si náhodou nepreložil matku !) a dáš ich tak, že medzi nimi je prázdno pre tú lištu… OKAMŽITE sa hore nasáčkujú mladušky , nie tie ktoré v medníku uskladňovali med, ale tie v správnom veku, ktoré majú aktivované kŕmne žľazy a sú schopné tvoriť kašičku a kvalitne kŕmiť larvy…je ich tam plno a ty potom vložíš nalarvenú lištu…

neskúša som nikdy vložiť do medníka len nalarvené misky, niečo by sa zrejme uchytilo 

ALE

hore uvedený postup je na istotu! ..a vychované matky sú super…

Martin83
Martin83 27.01.2026, 11:05:21 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 25.01.2026, 07:47:39

Díky tak nějak jsem si to myslel🙂. Pochopil jsem to tak jak píšeš Michalovi níže. Série na rámku která má být zhruba v ⅓ výšky rámku je to prý dané tím v jaké výšce jsou matečníky při tiché výměně. Lišta z  každé strany “obložená" po jednom rámku s otevřeným plodem. Ono by to šlo udělat i jinak vzít dva rámky s otevřeným plodem z plodiště místo těch dvou dát po souši, nebo mezistěně převěsit to nad mřížku do VN, ale je tu problém v tom, že nevím jaké další rámky mají být ve VN-"medníku" musí být plný? Čím má být vystrojený? Lze tam dát po buchtě z obou dvou stran k otevřenému plodu a zbytek vysokého medníku může být prázdný? 

Tom50
Tom50 27.01.2026, 11:16:01 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 27.01.2026, 07:08:48

Čekal jsem na vás a nyní vás doplním. Já zkusil a několikrát vložit jen nalarvené misky. Někdy nalarvené misky ignorovaly a když matečníky narazily a matky vychovaly, a ty se oplodnily, byly to nejmizernější matky, jaké jsem kdy zažil a obyčejně je měnili už týž rok. Když tato matka dovedla vč do zimy, zjara bylo bezmatečné a nebo, a to je horší, s panuškou, která se v zimě nemohla oplodnit. Když bylo vč v pořádku, stejně bylo “pomalé” a nevýkonné s velkým sklonem k rojení, které často vč používají jako jistou formou výměny matky.

Chov matek není tak snadný jak ho líčí většina neumětelů a chov při matce já nedoporučím nikdy, jsou to vždy vlastně nouzáky, stejné, jako si nadělají včelstva při převěšování plodu. Nadělají si je téměř vždy proto, že mřížku považují za strop a včely na přendaném plodu nad mřížku = strop se cítí jako oddělek a proto si narazí nouzáky.

TOTIŽ!!!

Chov matek není tak jednoduchý, pokud chceme získat matky nejvyšší kvality, přelarvení je to nejmenší a nejsnazší. Chovat se musí v osiřelci, ze kterého je nejlépe aby odlětěly létavky, dnes je k tomu nejvhodnější sběrný a hodně silný oddělek (nezapomínejme také na chlebkvásek = z čím víc vč se sběrný odd “nasbírá” tím lépe). Ano, mezi dva rámky s mladinkým plodem se dává lišta s miskami, to je pravda. Jenže hned další rákem směrem k česnu musí být pylová deska hotového fermentovaného pylu. Jak se tam nedá, matky budou průměrné a spíš podprůměrné. Pylem krmit nemohou včely hned, přijaté larvičky ale ano a tudíž kojičky musejí mít k dispozici co nejblíž zralý = fermentovaný pyl a nemůžou na něj čekat několik dní než ho minimumn létavek přinese a než zkvasí. V době chovu matek je v Blaníkách většina plylu v TL a v klasice, kde jsou jen vysoké rámky, je pyl mezi plodem a není ho nikdy dost na to, aby byly matky kvalitní. Proto se MUSÍ vkládat co nejblíž matečníkům pylová deska. Toto se moderně úplně ignoruje a pak jsou nezkušené včelařské rychlokvašky velmi zklamané.

No a nyní proč nejde v Blaníku nebo Dadantu co navrhuje Goro. On sám má NN systém a tak si neumí představit Dadant, on na NN systému má velké desky plodu i pylu na N rámcích, Dadnat je tam mít nemůže. Nemůže je mít bez pracných opatření.

Někdy skutečně matka zaklade pár NÍZKÝCH rámků v medníku Dadantsystému. Stěží se nám ale podaří, aby na nich byl mladinký otevřený plod se správnou kastou kojiček ve správné kondici. Ale i kdybychom vychytali správnou chvíli, vždy bude plodu málo, i kdybychom trefili správný věk plodu. To proto, že plodu bude na polorámcích velmi málo. Určitě však nebudeme mít pylovou desku na nízkém rámku. Ale tady si uvědomme poměry k počtům. Zatímco mezi dva celorámky plodu vkládáme misky a další celorámek je pylová deska, tak u polorámků by toho všeho musel být dvojnásobek. Ale protože v N rámcích (polorámcích) je v mednících VŽDY plodu málo, na ekvivalent plodu i pylu bychom museli mít nejméně 6 N rámků plodu + dvě pylové desky od loučky k loučce na N rámcích. A to se nepodaří v době chovu matek nikdy.

A nebo by se nesmělo nalarvit 25-30 misek, ale jen třeba 4-6.

Závěr.

Z uvedeného vyplývá, že chov kvalitních matek musí proběhnout jen na vysokých rámcích po splění VŠECH výše uvedených podmínek. Nebo pracněji v NN systému, kombinovaný systém - Dadantsystém je k chovu v medníku při matce krajně nevhodný.

Dále z toho vyplývá, že chov matek při matce je sice možný a že dokonce nepřijdeme o med od toho vč, ale matky budou vždy horší kvality.

Jen připomenu, co jsem tu opakovaně psal o mojí a Petrově zkušenosti s jedním kmenem Kraněk, specializovaných na medovici. Jak nám je, inseminky, včelstva měnila ještě týž rok hned po zakoupení. Protože to byl byznys, fabrika na prachy - na kvantitu na úkor kvality, dělo se to, co se děje s matkami u mnoha komerčních chovů. Ano, chov při matce v medníku je rychlý, levný a efektivní. Jako jiná průmyslová výroba lacino chrlí velká množství “zboží” průměrné nebo podprůměrné kvality. Ovšem u průmyslové výroby tomu v drtivé většině odpovídá cena. Jenže u některých chovatelů matek byly Trabanty prodávány za cenu Bavoráků. Moje zkušenost s nakoupenými matkami od soukromých producentů matek jsou velmi špatné. A neje n od toho jednoho.

-----------------------

Než jsem dopsal napsal Martin. Za oponou jsem vám vysvětlil, že při malém počtu vč se matky nechovají, není je jak potom kvalitně oplodnit. Chov matek má smysl když mám nejméně 6, 8, raději víc než 10 vč.

Pokud mám jedno nebo dvě -tři vč, udělal bych prostě z jednoho slušného vč 2 oddělky a ony si vychovají matky a znouzáků, úplně stejně nekvalitní jako z chovu při matce. Je to bez práce a je to stejné.

Konkrétně ve vaší situaci, bych se zaměřil na VŠECHNY, tedy i jen teoretické možnosti zvýšení vitality a obranyschopnosti svých vč proti patogenům. A konkrétně vy byste měl opět velmi důkladně nastudovat vše, co tady píši o efektu chlebového kvásku. Já na vašem místě s 3 vč, bych matky nechoval, ale nakoupil. Nejlépe otevřený matečník a v odd vylámal nouzáky a dal tam ten matečník. Jsou i jiné možnosti, nákup neoplozené matky a nebo prostě přirozeně oplodněné matky F1. Zasílají se v klícce, ve které se dokonale přidají, je to to nejsnazší a ze solidního chovu mají certifikát o bezvadnosti z hlediska zdraví včel.

Martin83
Martin83 27.01.2026, 12:44:44 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 27.01.2026, 11:16:01

Díky někde si to uložím kdybych si chtěl v budoucnu zkusit chov matek. 

goro
goro 27.01.2026, 17:19:39 xxx.xxx.75.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 27.01.2026, 11:05:21

myslím že Tom ti vysvetlil že vyložiť v Blaníku dva plásty nad mriežku nestačí…

Pre Toma

plne súhlasím že chov matiek chce správne podmienky, dostatok mladušiek, dostatok peľu a dostatok skúseností včelára.. (ináč ja osobne považujem všetky matky z prelarvenia za núdzové… ale aj tie môžu  byť rôznej kvality…)

Tom50
Tom50 28.01.2026, 11:21:59 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 27.01.2026, 17:19:39

Vůbec se tu chovem matek nezabýváme. Já se v tom necítím být odborníkem, na rozdíl od mojí mámy, která byla excelentní chovatelkou matek. Nicméně něco jsem dokázal pochytit a sám si vyzkoušet. Nechci ztakládat extra vlákno o chovu, protože se téma chov matek třeba neuchytí.  Kdo co máte za dotazy nebo připomínky k chovu matek, pište, prosím, sem.

Pozoruhodný výrok je toto a dovolím si reagovat:

Pre Toma 

plne súhlasím že chov matiek chce správne podmienky, dostatok mladušiek, dostatok peľu a dostatok skúseností včelára.. (ináč ja osobne považujem všetky matky z prelarvenia za núdzové… ale aj tie môžu byť rôznej kvality…)

Toto je tak zajímavý názor, který z velké části sdílím, že si dovolím podrobněji rozebrat sdělené, protože to, možná, nemusí být srozumitelné všem. Existuje (nebo existoval) široce přijímaný názor, že matky rojové jsou velmi špatné, protože prý nesou gen zvýšeného rojení a že jsou MNOHEM kvalitnější matky z umělého chovu, konkrétně z přelarvení. Blud o přenášení rojivosti u matek z rojových matečníků byl již dávno vyvrácen, ale v myslích mnohých straší dál s neuvěřitelnou vytrvalostí.

Jak to tedy je?

Matka rojová je od první milisekoindy po vylíhnutí larvičky ošetřována a krmena jako larva na matku, přelarvujeme všek nejlépe dvoudenní larvičku a tudíž prvních 35 - 45 hodin (asi tak) bylo o larvičku postaráno jako o larvu obyčejné dělnice. Úplně stejně, jako v případě nouzáků, protože včely nouzáky nezakládají z vajíček či hodinových larev, ale také na asi dvoudenních larvách. Věda (nebo já) dosud neví proč. Tolik na vysvětlenou, proč Goro, OPRÁVNĚNĚ považuje všechny matky z přelarvení za nouzové.

Věda a odborníci na chov matek tohle dobře vědí a proto existuje několik postupů chovu matek z vajíčka. K tomu se nebudu vyjadřovat, neumím to a nikdy jsem to nedělal. 

Moje první povědomí o chovu matek je z doby mých asi 14 - 15 let, kdy v Jabloňanech vznikla (po Dole) první stanice ČSV, kde se produkovaly inseminky a máma začala odebírat snad první matky Kraněk kmene Troiseck a ty ihled používala k chovu přelarvením. Jak na to přišla a kde se to naučila nevím. Nejspíš od mého otce, se kterým byli sice rozvedení, ale včelařina je spojovala dál, i když otec žil 170 km daleko. Ale už se to, jak a kde si máma osvojila přelarvovací metodu, nikdy nedozvím. Není to vůbec podstatné.

Protože jsem byl šikovnější a líp jsem viděl, hned od začátku jsem larvil já, mě se ujímalo víc % ze sérií, někdy dokonce všechny matečníky, což se mamince nedařilo tak dobře jako mě. Ovšem přípravu chovných vč dělala vždy ona.

A k jádru Gorova sdělení. Polemizoval bych. Myslím si, že matka z larvení dvoudenní larvičky, odstartovaná a vychovaná ve vč v superskvělé kondici je nakonec kvalitnější, než matka z matečníku založeného sice jako rojový, ale o larvu a pak matečník se staralo podprůměrné nebo jinak strádající, či stresované nebo churavějící (proto podprůměrné) včelstvo. Bezpočtukrát jsem se přesvědčil, že se nejméně 40% “umělých” matek přinejmenším vyrovnalo matkám rojovým z pěkných a silných vč. Ale nikdy jsem to nedělal statisticky a tak jen pálím % od boku, z řekněme profesionálního odhadu.

Proč převládlo larvení?

Proto, že je nejjednodušší. A to i když by se mohlo zdát, že je podřez jednodušší. Není. Larvené misky jsou už od začátku na systému špuntů, které přesně pasují do systému klícek a dalších pomůcek a kdo jednou zkusil na špunt připevnit rojový matečník, nebo z podřezu, dobře ví, že je to na hraně možného. Protože po vypreparování matečníku z okraje plodového plástu je matečník skoro vždy mokrý od zničeného plodu a jeho nalepení na zátku (špunt) je nemožné, nebo velmi pracně zdlouhavě obtížné. Také se hodně matečníků při té manipulaci zmáčkne nebo jinak poškodí, často stačí otřesy nebo změny polohy při připevňování na zátku. Takže je to ve finále pracnější a nejisté. Navíc u larvení známe přesně stáří ve dnech a to u například rojových matečníků nebývá možné, znát přesné stáří matečníků. A přesné plánování na dny, je, zvláště pro víkendového včelaře, naprosto stěžejní.

Ale opakuji, že se necítím být odborníkem na chov matek, nebaví mě to a spíš hodně otravuje, je to pro mě nepříjemná nutnost. Výhodu má ten, koho to baví a vyžívá se v tom, což byl případ mojí maminky. Přesto se domnívám, že o chovu matek vím hodně, jistě i pan Goro a určitě se najdou i další, kteří by k chovu matek měli co sdělit. Kdo chcete ptejte se, upořesněte, poučte o nějaké moderně. Moje povědomí je staré 30-40 let, nijak jsem se to nesnažil rozvíjet a chytat módní trendy.

goro
goro 29.01.2026, 17:47:29 xxx.xxx.75.5

Myslím si, že matka z larvení dvoudenní larvičky, odstartovaná a vychovaná ve vč v superskvělé kondici je nakonec kvalitnější, než matka z matečníku založeného sice jako rojový, ale o larvu a pak matečník se staralo podprůměrné nebo jinak strádající, či stresované nebo churavějící (proto podprůměrné) včelstvo.

tu zasa musím polemizovať ja, možno je to krátkou praxou ale nikdy som nezažil rojové matečníky, u podpriemerného, strádajúceho či stresovaného alebo churavěcujíceho včelstva…🤔

Bezpočtukrát jsem se přesvědčil, že se nejméně 40% “umělých” matek přinejmenším vyrovnalo matkám rojovým z pěkných a silných vč.

tu zasa súhlasím, ba môže to byť aj 50%… 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.