Aktuálně: 2 275 inzerátů271 310 diskuzních příspěvků19 379 uživatelů

Začátečník, prosba o radu

Tom50
Tom50 19.02.2026, 20:18:11 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 19.02.2026, 18:12:00

Parádní otázky!

3 - Propojením míním propojení vzduchem, nikoli ve smyslu jako třeba u elektroniky už překonaným tištěným spojem (mladí už asi ani netuší co to bylo). Vždy si představte tu dutinu stromu. Tam je každý plást nahoře přistavěný ke stropu a po stranách asi do dvou třetin odzhora je přistavěný ke stěnám. Přece přesně to a nc jiného nám ukazují včely u vysokého rámku. Taky pevně přistaví M ke spodku (bříšku) HL - považují ten spodek HL za strop a také po stranách nepřistaví M hned až ke SL, ale asi 3/5 nebo ⅔ odzhora, je to tak? Když by nad rámkem byla VM, neprostaví jí stejně, jako jí neprostaví na bocích, kde je VM vždy.

Ve chvíli, kdy tvrdá stropní průhledná folie leží na rámcích jen uprostřed, tak u krajů jsou “fuky”, kdy je VZDUCH v jednotlivých uličkách spojený = propojený a tudíž nemá, jako v dutině stromu, každá ulička svojí vlastní cirkulaci vzduchu a tudíž nemá svůj vlastní tepelně - vlhkostní režim. Kdo má navíc na HL zezhora můstky, pak nedolehne tvrdá průhledná folie ani na prostředku a propojí se (vzduchem) uličky spolu i tam. Navíc, a na to jste si konkrétně vy stěžoval u slabého oddělku, že kondenzovaná voda stékala ke prostředku a kapala do chumáče a to u slabého včelstvíčka rozhodně nechceme. Silné si s tím poradí.

A nezanedbatelná věc, aspoň pro mě (nejsem lakomý, ale odmala mě doma vedli k hospodárnosti a max efektivitě všeho, co dělám) stojí blbý strop asi 60-70 Kč a igelit z Lidlu z palet s cukrem je zadarmo. Průhlednost folie je také blbost, do úlu nemá co kdo koukat zehzora, stejně tam nic kloudného vidět není a jen to vyruší včely. V zimě do včel nelezeme, nesnímáme střechu a nestresujeme TĚŽCE včely světlem a vibracemi, boucháním. Ti, co je vidíte na videích, jak včelaří v zimě, jsou všichni idioti a měli by být pohnáni k soudu za týrání zvířat!!!! Ale to jim měli vysvětlit doma maminky a ve škole učitelky místo genderu a padesáti pohlaví a jak jsou báječní černoušci, že se zvířatům  neubližuje.

---------------------------

9 - Úl musí stát na rostlém terénu, původně drnu. A to proto, že se kolem něj a i pod ním odpařuje ze země voda, čemuž by u úlů stojících na podlaze nedocházelo. Počítejte. Pod úlem je plocha 0,5 x 0,5 = 0,25 m2, kde tráva uhyne, ale vlhkost vzlíná z půdy dál a na povrchu země se odpařuje. Kolem úlu - úly by neměly stát těsně u sebe - by měl být za a před úlem nejméně metr a na každé straně asi půl metru, pak je to věnec “drnu” kolem úlu a tento věnec má plochu 2,5 x 1,5 = 3,75 m2 a od toho odečtěte blok z cihel nebo betonu místo podstavce a pak od 3,75 - 0,25 = 3,5 m2 odpařovací plochy ku čtvrt metru plochy pod úlem zakryté blokem cihel nebo betonu. Je vám to jasné? Za úlem a vedle asi trávu ušlapeme, ale před úlem se díky listové ploše trávy odparná plocha neskutečně znásobí. I když by někdo dal šikmé náběhy, pod nimi stejně k odparu dochází (a náběhy jsou spíš škodlivé, důvod vysvětlím jinde).

------------------------

No a k poslednímu velmi zajímavému dotazu. Když něco píšu (domnívám se, že stejně tak všechna odborná literatura), vždy mám na mysli vč silná a nebo střední, vč v síle od středu k vrcholu a ne tedy o slabých oddělcích, tedy od asi střední k malé síle. Pro tato včelstva jsem začal už zamlada používat název lazárci a zůstaňme při něm. Ač je neodborný, je už ten název srozumitelný, o jaké včelstvíčko asi jde.

Z toho vyplývá, že TL a všechna teorie o TL se týká vč v síle od středu výš k silným vč a rozhodně ne o “lazárky”.

ALE. Něco se naučte chápat. Vy tady doslova za pochodu zažíváte můj výzkum a výzkum, ve kterém mi pomáhá pár přátel a zkuste se do toho procesu zapojit i vy, protože máte Blaník. No a součástí toho výzkumu ohledně TLumiče, je, zda by bylo možné TL dávat i dřív než v “předepsanou” dobu, tedy až když vč PLNĚ ovládlo CELÉ plodiště, tedy celý VN, tudíž obsedá všech  11 rámků (u úlů s jiným počtem rámků ve VN se myslí prostě plná bedna). Když ale TVRDÍM o opakovatelnosti metody Blaník, myslím tím, když se dodrží PŮVODNÍ metoda a ne pokusné postupy. Přeloženo do srozumitelštiny: Každý začátečníku, prosím, ovládněte dokonale ZÁKLADNÍ metodu Blaník a teprve potom, prosím, experimentujte. Tím spíš u slabších vč a lazárků. Tady jste mi dal inspiraci (můza) a už vím o čem napíšu, snad ještě dnes v noci, další pojednání. Je nutné si uvědomit, všichni čtenáři tohoto fora se můžete podílet na výzkumu, který provádím. Vy to asi ani Martine netušíte, ale třeba vaše dotazy jsou pro mě a pro věc naprosto klíčové. Já sám, když samostatně včelařím přes 60 let, vím skoro všechno a tudíž sám od sebe nechápu, v čem by mohli mladší a méně zkušení kolegové tápat. Já pak hádám a třeba pak píšu zbytečně dlouhé litanie, které lidi ani nečtou, protože tam vysvětluji jasné postupy. A tak vás velmi chválím za “nahrávání”.

No, ale také vás musím přidržet v rozletu nohami na zemi. Ve vaší lokalitě máte enormně obtížné podmínky, oba víme co mám na mysli. Vy se hlavně Martine soustřeďte překonat obtíže vaší lokality. Berte to tak, že ve včelařsky skvělých lokalitách umí včelařit kdejaký nýmand a nemusí toho moc umět ani vědět. V podmínkách obtížných však mají u včel dobré výsledky jen skvělí včelaři. Protože všichni včelaříme mezi asi 80% nýmandů, je to boj. Kor když se v našem okolí vyskytne alternativec, pak je to skoro na nevčelaření v jeho blízkosti.

-------------------------

Před pár dny mě škoval i Tom4. Mezi řečí se zmínil, že i on si některé texty tady z toho fora tiskne a ukládá, jako papírovou zálohu paměti svého PC. Dělejte to všichni, doporučuji. Vím to jistě o Romanovi, o Jirkovi a pár dalších. Když nic jiného, jste u toho, když se rodilo a rodí něco, možná, skvělého. A všichni se mohou účastnit, úplně každý. Třeba takovýmito dotazy, jako jsou martine ty vaše. I kolegu COMA prosím, i on pomáhá. 

Děkuji vám všem za vás za všechny. Já toho už moc nepotřebuju.

(hlavně bych už měl asi lehnout na hadr, jsem už, jak by řekl Platón, “blízko cíle svojí cesty” a já toho už moc řešit nemusím - snad jen “díky za každé nové ráno”)

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.