Aktuálně: 2 764 inzerátů261 314 diskuzních příspěvků19 163 uživatelů

Dnešní zjištění celkové situace

Tom50
Tom50 26.05.2025, 14:27:20 xxx.xxx.139.242
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 26.05.2025, 13:30:18

Ukažte nám to tady! 

V Austrálii taky mají 300 kilo ze včelstva. Kde je akát a včelařský ráj, jde včelařit jakkoli a v čemkoli a včelař toho moc umět nemusí - to přece platí obecně ve všem, kde jde všechno samo, na co muset něco umět? 

Vy jste slíbil otestovat ve vašich podmínkách Blaník, pak by bylo medu ještě víc a práce méně. Vsadím se, že zůstalo jen u velkohubých keců, viďte? A pokud ano, udělal jste to nesprávně a pak byste tvrdil, že to nefunguje. 

Já skutečně zkusil dávat medníky nahoru a výsledkem je, že je ani jedno z pěti vč na 3 stanovištích neobsadilo. Přesněji - obsadilo nadšeně první přidaný medník a nacpalo ho medem, každé z 5 pokusových vč, ale v medníkách přidaných nad už obsazené a zamedované se včely ani neobjevily, chodí tam sem tam včela. Kde jsem další medníky podsadil, jsou skoro plné, někde jen jeden, jinde dva. na víc jak 3 medníky u asi jen třetiny vč jsme to letos nedotáhl a ani to moc tady u nás nejde. Mimochodem, letošní květový med už začal tuhnout v plástech!!!!!! Jo med z akátu, co netuhne, to umí kde kdo.

Taky ale pořád píšu o PANENSKÉM MEDU. Jen stěšží si umím představit, že vám už postavily tolik medníků a nebo skladujete tolik medníků PANESKÉHO voští od dřív? Možné to je.

A tak celkově KECY, JEN KECY.

Javali. 

Vy píšete jak taky dáváte medníky nahoru a jak to jde báječně (a jako M.S. tím říkáte, že jsem já úplnej de.il). Vy pak ale aspoň přiznáte, že vám skoro všechno uhyne… Jistě to nehyne pro medníky nahoru, ale prostě něco celkově u svých vč děláte nejspíš špatně a už jste se nechal slyšet, že se asi u vás včely chovat nedají. Ach jo.

M.S.
M.S. 26.05.2025, 14:45:21 xxx.xxx.17.214

V klidu. Zatím chci Blaník jen testovat, aby bylo jisté, že to budu dělat správně. Proto zatím nic nezveřejnuju. Nejdřív je třeba se to naučit a to nejde hned.

Debil myslím nejste, jen jste si neošahal tuto metodiku, tak si to neumíte uplně představit jak to funguje v praxi. Plní odspodu, protože nelze zanášet plodiště, matka ho stále ovládá a klade vajíčka do uvolněných buněk takřka ihned. Proto jde vše nahoru. To u Vás logicky nepůjde. Taky jsem to ladil 5 let, než jsem si to nastavil pro své podmínky. Teď už to jde samo.

Souši mám dost. Letos pro každé včelstvo 4 plné medníky souší, to je základ. Doprostřed nad hnízdo souše a po stranách SR.

Tom50
Tom50 26.05.2025, 16:13:18 xxx.xxx.139.242
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 26.05.2025, 14:45:21

Děkuji za informaci a vysvětlení vašeho mlčení.

Javali
Javali 26.05.2025, 16:41:51 xxx.xxx.135.57
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 26.05.2025, 14:27:20

Letos to co přežilo se chová úplně jinak než předchozí roky, nebo jsem jim ještě nestihl nic zlého provést a snad to tak zůstane a budu moci včely chovat alespoň na balkoně dál. Tomu, že když se medníky dávají dolů tak donesou více medu věřím, máte skvělé zkušenosti a já si jich vážím a často z nich vycházím, ale s medníky nahoře zase šetřím záda a dá se velmi snadno zkontrolovat jak nosí. Zítra musím přidat další. Rozkvetl inkarnát a hlavně musím trumfnout M.S.(vtípek) 😉

Nevím ještě co bude med pro mě a co pro včely, to co nanosily do teď asi nějak rozdělím mezi včelstva a něco zbyde pro mě.

M.S.
M.S. 26.05.2025, 17:48:55 xxx.xxx.36.21
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 26.05.2025, 07:20:15

Tak hlavně nezavíčkovaný plást se dá v medárně vlhkostně stáhnout dolů, zavíčkovaný už ne. Osobně preferuji ⅓ víčka a zbytek nezavíčkovaný. Takové plásty lze stáhnout v medárně i 1 % dolů úplně bez problémů. Takže místo hraničních 18.5 v tenkostěnných úlech se lze dostat na velmi pěkných 17.5

Tom50
Tom50 29.05.2025, 00:07:14 xxx.xxx.139.242

Konečně vydatně zapršelo! Hustý, drobný, asi polovinu času vydatný déšť. U nás pršelo nepřetržitě asi 10 hodin, po hodinovém vyčasení dvouhodinová bouřka a opět vydatný, nikoli přívalový déšť. KONEČNĚ! Zítra má pršet taky, jsem nadšený. Je půlnoc a ještě je tu 10 stupňů, přes den bylo 15-16 a sice v bouřce čerstvý, ale Z vítr. Paráda.

Ve Vlašimi rozkvetl akát.

goro
goro 31.05.2025, 08:42:23 xxx.xxx.5.146
goro:

Tak som včera nahadzoval medníky, včely sú silné, rozkvitajú čerešne, ovocné stromy sú v pukoch a ide týždeň teplého počasia… na tri rodiny som však medníky nemohol dať, včely sú, matka kládla ale ten melicitózny med ich dosť zdecimoval, zoslabli…v podstate si nedokázali v medovici, ktorá bola okolo chumáča vytvoriť dostatočný priestor na chov plodu, musel som im vložiť prázdu súš, med postupne spotrebovali keď začali lietať ale čistenie melicitózy z dna buniek bolo problematické, “kradlo” im čas, menej sa mohli venovať chovu plodu.. teda včely prežijú aj na medovicovom mede, prežijú aj na medovicovom mede s melicitózou ale… niektoré bez problémov, niektoré uhynú alebo sa len “preplazia” do ďalšieho roku, a musia sa “spamätať”… asi to to závisí od množstva melicitóza v tom ktorom úli ….

na fotke je plást po “vyjedení medovicových zásob”, to biele je melicitóza, ktorú vynášajú..…

Obrázek

Tak som tych slabochov bez medníkov včera zlikvidoval…ak vcelstvo do konca mája nenaberie silu, je v ňom problém a ja nepotrebujem aby sa mi problémy šírili po včelnici… určite v oslabených rodinách mohli byť nejaké vírusy, ktoré ich decimovali ale hlavné zoslabenie včiel v zime vidím v tej medovici z melicitózou… samozrejme kde bolo melicitózy menej včely zimu v pohode zvládli a majú po dva medníky (začal kvitnúť agát), ale tie rodiny  kde bolo v plodisku veľa melicitózy v zásobách hoci prezimovali, nemali dosť síl na úspešný štart do novej sezóny… no a keď sú včely zoslabené zrazu si na ne trúfnu aj virôzy , ktoré v silných zdravých včelstvách síce sú ale “tíško v kúte šuchajú nožičkami 😉”  …

Tom50
Tom50 31.05.2025, 09:34:14 xxx.xxx.139.242
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 31.05.2025, 08:42:23

Chtělo by se dodat k “tíško v kúte šuchajú nožičkami" a čekají na svou příležitost. Kterou jim mnozí včelaři dají svým podivným včelařením.

Taky mám jedny takové, ale nezlikvidoval, dostanou jinou matku a to skoro vždycky pomůže. Dva přístupy a opakuju, Gorův je správnější!! Já jsem měkkota. Popravdě, za mě to letos udělala už v předjaří příroda, že dvě vč přeživší zimu padla brzy na jaře, třetí sice má už jeden medník, ale je bez jiskry. 

Rozděluji tedy úhyn zimní a pak předjarní. Vše jsme tu už rozebrali.

AMalina
AMalina 31.05.2025, 12:56:17 xxx.xxx.49.20

Dnes jsem byl zkontrolovat roj chycený 27.4. Má komplet vystavěno 10x 448x325, dostal jednou 1,5l 1:1 a má odhadem 5-8kg zásob v plodišti. Dostal medník (pozdě, dříve to bohužel nešlo). Kvete Akát při trati která je cca 1km vzdušnou čarou a je plný včel. Lípa je nachystaná, jen ať vydrží počasí ;-). Zítra zkontroluju vyrojené včelstvo, jsem zvědaví jak na tom bude se zásobama. Vitalita rojů je mi známá, ale medník jsem na roj koncem května ještě nedával… 

Tom50
Tom50 01.06.2025, 20:04:36 xxx.xxx.139.242

Konečně tu rozkvetla malina. Ale včely na ní nevidím, nevidím ani pyl z ní na česnech. Přesto je veli silná snůška, včely padají před úly jako při jarní snůšce a pyl nese tak jedna ze sta včel. Z toho soudím, že je to medovice, ale na smrkách včely nevidím. Kolem úlů to omamně voní, jinak než zjara. Tak zvaná hlavní snůška už nebývá tak viditelná a efektní pro oči jako jarní, dnes to ale bylo jako zjara.

Vysadil jsem si tu akáty, vloni zmrzly a letos opět. Jeden malý, schovaný pod stromy, kvete a má květy ve výšce mých očí. Voní, ale včely na něm nejsou ani pro pyl… 

Toto stanoviště je asi mrazová kotlina, včelám se tam daří o dost hůř. Uvažuji o likvidaci toho stanoviště. Zase je tam parádní přístup…

Dával jsem třetí medníky, hlavně tam, kde se ještě minulý víkend nedal vzít med. Pořád se mic nechce rojit.

----------------------

Pane Malino, gratuluji k pěknému roji a pěknému stanovišti, krmil jste jen symbolicky a přesto postavily "celý prádlo" a ještě se zásobily. Jsem velmi zvědav na vaše pokusy s touto mírou, držím palce.

Tom50
Tom50 17.06.2025, 22:23:44 xxx.xxx.139.239

Na dvou stan ze tří nemám ŽÁDNOU snůšku. Nejsem si jistý, zda ta, co je, stačí na uživení.

goro
goro 18.06.2025, 07:36:39 xxx.xxx.86.80

u mňa je tiež jedno stanovište prakticky bez znášky, kmeňové si donesú toľko aby neprestali s chovom plodu, ale odložence/oddelky prikrmujem…

začala lipa kvitnúť …ale len kvitnúť…🙄

Tom50
Tom50 29.08.2025, 20:51:25 xxx.xxx.139.239

Světe div se, na jednom ze tří stan byla nějaká snůška. Vč větrají a kolem úlů to sice slabě, ale nádherně voní. Hned jsem objel ostatní stan, neboli jedno, třetí je u baráku a na obou se zázrak nekonal.

Nějaká snůška ale je celý srpen, krmím a v úlech přibývá víc, než co mám v oku, že by přibývat mělo. Vč dostala ekvivalent asi max 12-13 kg suchého cukru (podaného v roztoku 1:1) a je téměř nakrmeno. Byly roky, že jsem zkrmil i 20 a i 25 kilo cukru.

Kdo to neví a aby nemusel hledat: 

Roztok 1:1 je, že 10 kg cukru + 10 l vody dá 16 litrů roztoku. Pak zkrmení 25 kg cukru představuje 40 l roztoku 1:1. Krmím po 8 l a pak je to 5 dávek.

Krmítka poberou sice 11 l, v pohodě a klídku po 10 l. Jenže já dělám roztok v konvi 25 l a vždy 10 kg cukru + 10 l vody = 16 litrů. Konev má 5,5 kg a tak to celé váží 21,5 kg a velmi snadno se to převáží v polododávce Berlingo 1,4 i z r 2000, tedy málem ze středověku. Otevřu dva úly a od oka rozliju konev dvěma vč po asi 8 l. Ve svých téměř 70 letech to v pohodě (s rezervou) unesu (při výšce, co je první míra po trpaslíkách = 166). Jasně, že se konev zvedá bez asi třičtvrtěkilového víčka.

Je to plastová pixla Salma s keramzitem. Akorát že jsem je před 14 lety koupil za 45,- Kč bez víčka. Víčko je pro tento účel zbytečné, tehdy stálo 13 Kč.

https://allegro.cz/produkt/pruhledny-box-s-vikem-8169b342-85c4-4898-aa82-e9723dbe2e69?offerId=11909947252&utm_feed=712e6653-4749-4512-b084-b6e297fc9e0b&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=CZ%3EHome%3EDecor%3E3P%3EPMAX&ev_campaign_id=20027777988&gad_source=1&gad_campaignid=20032655714&gbraid=0AAAAApZ4Y9S1cjWJIvpaCtA_8ZUoF5xkZ&gclid=Cj0KCQjwn8XFBhCxARIsAMyH8Bt0Qmb3mC8nX-_yQiU0_7Wp-BF89lbVxx2disDgmhrEUrir0XOioAsaAv_LEALw_wcB&dd_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Ještě se vracím kvůli Adamitům. V Lidlu (asi i jinde) se dají za děkuju pěkně sehnat kyblíky od řezaných květin. Fungují úplně stejně a místo keramzitu se dá použít věchet slámy. (Proboha, věchet, lidi najděte si to sami co to, nebo kolik slámy je věchet)

Keramzit po sezoně vyhodím, sláma se vyhodí též a nestojí nic. Když se zapomene keramzit doma a jezevci mají všude vůkol včelstev kukuřici, stejně poslouží i nalámané suché větvičky. Dokonce Martin mě inspiroval ke sběru víček od PETek, taky plavou. 

Používám i vyřazené formy na betonové stříšky -

https://www.mform.cz/forma-na-plotovou-strisku-striska-s1-hladka

Mimochodem, místo deklů používám vyřazené formy na sloupovou hlavici, vleze do ní PS tlustý 20 mm. Lze je sehnat zadarmo a i kdyby nové, jsou za polovic než nejlevnější “pořádné”. Můj tenkostěnný úl Blaník má vnějšek 465x465 a tak se mi uvedené formy velice osdvědčily. Mají spoustu jiného využití (bez vlepeného polystyrenu), doporučuji.

https://www.mform.cz/forma-na-sloupovou-strisku-hlavice-h2-hruba

Tom50
Tom50 30.09.2025, 10:45:36 xxx.xxx.139.233

Tak se musím “pochlubit”, že i po 60 letech včelaření umím udělat chybu. 

Základní u metody Blaník je, že se likvidují krmítka až nyní, až před první fumigací, která nemá být před 10.10. roku. To proto, aby nebyl ve vč žádný plod. Ten tam není proto, ani u pozdních mladých matek, které mají tendenci plodovat  v zimě, protože jim utíká všechno teplo do prázného prostoru nad plodištěm s krmítkem. Používám plastové hranateké krabice Samla. Tato krabice nepokrývá celý půdorys, ale má jen 350 x 240 mm.

Mnohokrát jsem zopakoval, že plodiště musíme pořádat po celou sezonu tak, aby od česna byly mladší rámky - NE ALE PANENESKÉ -  a čím víc dozadu tím starší. Tím se stane, protože vč zasedne blíž česnu - přirozená zákonitost a staré rámky půjde potom zjara dát vyjíst za blinovky a to je jediná možnost se jich “zbavit”, vyřadit je k vyvaření. Protože se nikdy nevytáčí vysoké rámky, není jiná možnost je dostat z hnízda. Také proto je největší pitomost zebrování!

A tady je ta moje letošní chyba. Pixly jsem položil do úlů s ohledem, že je nalévám přímo z 25 l konve. Jinde jsem vysvětlil, že v konvi mám 16 l roztoku a dvě vč dostanou po cca 8 litrech a tím vím, že je to dávka 5 kg suchého cukru. Podle toho odhaduji nakrmení. A tak krmítka jsem dal podle jak se to nelévá pohodlněji (bez šplouchnutí a vycmrndání - to by mohlo vytéct česnem a způsobit rabovku) bez ohledu na včelstvo. A chyba je v tom, že jak vč nemá strop a nad plodištěm prázdný NN s krmítkem, hnízdo = budoucí zimní chumáč zasedne pod krmítkem a klidně na opačné, tedy zadní části plodiště. Také tam jsou starší rámky a to je pro ně také atraktivnější než mladé.

KK má jít pod VN kolem 15.9., jenže to byl ještě někde plod a tak jsem to odložil o 2 týdny (a taky moje zdr nekondice). Považuji za chybu, že vč zasednou, asi polovina včelstev, dál od česna na starším díle. Nic strašného se neděje, vše se dá vyřešit, jen méně elegantně a v tomto případě se z některého vč nepodaří na jaře vyřadit všechny staré rámky. Tudíž napříště MUSÍ být krmítka položena na HL rámků tak, aby seděla nad přední částí úlu u česna, které je u strany. Takže i jen to, JAK umístíme krmítko, spolurozhoduje o tom, kde zasedne zimní chumáč.

JirkaP
JirkaP 30.09.2025, 17:27:55 xxx.xxx.16.106
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 30.09.2025, 10:45:36

To by mě tedy nenapadlo, že umístění krmítka má vliv na to, kde zasedne zimní chumáč. Tome, díky za nasdílení Vaší zkušenosti!

Já začal krmit celkem brzo, myslím, že už první týden v srpnu jsem měl nakrmeno. Chybí mi zkušenosti, a tak jsem je spíš překrmil, než nedokrmil. Nevím, jestli by v krmítku nestavěly nějaké kraviny (teď už asi ne) a tak jsem je po nakrmení sesbíral a uskladnil. Na KK, resp. na VN (KK je teď už dole) mam igelit, na něm jsem ponechal prázdný nástavek s pootevřeným očkem na větrání kvůli odvodu tepla a zateplený dekl. Už jsem to tady psal loni, mám v deklu polystyren napevno (nejde oddělat), tak jsem to vyřešil takto. Snad je to takto taky dobře. Chci na ně před fumigací ještě zběžně mrknout, ale myslím, že tam žádný plod už nebude. Začátkem září jsem ještě pozoroval hromadné prolety mladušek, teď už jsou ale pár týdnů v “pohodovém módu“ i když o víkendu, po dlouhé době, zase nosily nějaký pyl, asi břečťan.

Tom50
Tom50 30.09.2025, 20:08:46 xxx.xxx.139.233
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 30.09.2025, 17:27:55

Jirko, všude je jinak, podívejte se jak radí Goro.

No a prázdný nástravek nad VN se stropem z igelitu a otevřené očko je super nápad. Mě to nenapadlo, protože nemám očka v bednách vůbec vyvrtaná. Ale jak mě znám, a už fakt dlouho mě znám, na 99% by mě tohle nenapadlo. 

Mám z vás radost, i z Martina a ze všech, myslíte při tom a umíte si poradit. Taky sveřepě mlčí javali a i jeho praxe mě zajímá. Myslím, že nejen mě. Co Roman? Taky “pan ryba” 😉.

Tom50
Tom50 30.09.2025, 22:22:06 xxx.xxx.139.233
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 30.09.2025, 17:27:55

Jirko, aby bylo jasno, sedí pod krmítkem - krabicí - proto, že jim dělá strop! Vlastně jsem to podstatné nesdělil. Ony snáz ucpou, asi svými tělíčky, mezery mezi dnem krmítka a horní hranou (stranou) HL. Nebo jim pod krabicemi prostě neutíká tolik tepla nahoru do prázdného truhlíku.

Mezi tím jsme volali s Petrem a on má hodně plodu, 2-4 rámky. Dobrali jsme se proč. Vysvětlím to.

Má včely na betonové podlaze pod střechou z pálené krytiny a do půlpodkovy zeď z betonového ztraceného bednění, žádný pokryv stromů. Má tam tepleji, celé noci a i chladná rána vydechuje beton + krytina přes den naakumulované teplo. U nás stromy ještě mají listí a patrně ještě pořád asimilují a tudíž odpařují vodu a tudíž ochloazují, co je pod nimi. Navíc rostlý terén - drn (pod úly a za úly kde se chodí už bez trávy = drnu) taky dýchá a také odpařuje zemní vlhkost a proto mám já už včely bez plodu. Kde máte pane Goro přesně úly? Na čem a pod čím?

Když je u mě na slunci 15-16, ve stínu kde jsou úly a pod úly (v podstavci je jakási police asi 15 cm pod dnem úlů a tam leží teploměr) na teploměru slabých 9. Když z u Petra 15+, tak pod úly 12+. A při + 9 se stahují do chumáče, nelétají. U Petra snůška několika druhů pylu a duby mají asi 5 včel na metr čtvereční - těžko se to v prostoru odhaduje, prostě duby u Petra drnčí včelami. Petr je už mimo Sibiř a navíc o 60 metrů níže, chráněný od západu. Sibiř je od západu odkrytá, vidíme přes PB až někam k Rakovníku a Přešticím.

Poslechl jsem Gora a dal nový TL jen asi polovině vč aby bylo srovnání a to na všech třech snaovištích. Jestli se dožiju příští sezony, dám sem vědět výsledek. Když nedávám nový TL (před zimou - novinka), stejně dávám pod VN jen 5 polorámků tuháče, “celý prádlo” nikdy nevyberou, tak proto (Petrův nápad). Některá vč si sama dala do TL trochu zásob, asi pozdního medu. Mám na úlech poznačeno kolik dostaly cukru asi 15-18 kilo, VN jsou výrazně těžší, musela být tedy pozdní snůška.

goro
goro 01.10.2025, 17:45:50 xxx.xxx.70.223

Kde máte pane Goro přesně úly? Na čem a pod čím?

asi takto…

Obrázek
JirkaP
JirkaP 08.10.2025, 18:00:20 xxx.xxx.16.106

Dnes u nás bylo celkem pěkně, na sluníčku mohlo být ke dvaceti stupňům. Včely byly zase po dlouhé době venku viz video. Odpoledne jsem je zběžně zkouknul, neprohlížel jsem celé plodiště jen tak 2-3 rámky od prostředka k česnu a plod jsem nikde nenašel. (Byly ostré jako sviňa, považuji za zázrak, že jsem dostal jen jedno žihadlo + asi 3 do rukavic. Nechápu a závidím, jak někdo včelaří bez ochranných pomůcek). Zásob mají plno, možná mohlo být méně, ale nejsou zase tak ulité, jak se mi to podařilo loni u oddělků. Úly jsou dle mého nezkušeného odhadu plné včel. Myslím, že bych mohl o víkendu udělat fumigaci. Snad není brzo. Jsem docela zvědavý, jaký bude spad. Dával jsem jen na měsíc gabon a ještě špatně, resp. jen jeden pásek. Na jaře jsem si objednával u naší organizace gabon pro 5 včelstev, ale místní důvěrník mi dovezl (byl jsem zrovna na dovolené, když se “léčiva“ rozdávala) jen 5 pásků. Myslím, že se dávají 2 na úl. Uvidíme.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.