Tento příspěvek bude napsán ich formou a vyplyne proč. Není to psáno jako odborný text, ale jako popis stavu mých včelstev a provedených úkonů 7.3.26.
Dnes jsem se zachoval jako začátečník. I přes dlouholeté zkušenosti jsem usoudil, že po týdnu od zúžení by vč už, některá, mohla chtít stavět trubčinu. Samosebou kromě pokusných, kde je TL vystrojený od září, u těch chci zkusit vůbec neumožnit stavět trubčinu ve VN, tedy nedostanou vysoký SR. Ovšem ostatní, asi 60% vč, ošetřím jako v jiných letech.
Rozšiřovat moc nešlo, ale bylo dobře, že jsem do včel šel. Zjistil jsem věci, které tu chci popsat pro méně zkušené a ukázat, jak se "starej tesař umí utnout". Takže kdokoli uděláte nějakou kosmetickou chybu, nijak se z toho nehruťte.
---------------------
Zjistil jsem, že jedna 24 asi nemá matku a tak do toho šel rámek s plodem na zkoušku, zda narazí nouzáky. Vč silně hučí, včely ukazují nasonovu žlázu. Ovšem trochu pylu přinesly, viděl bylo nepatrné rousky. Proto zkouška, protože nejhorší varianta je, že to nějakou matku má a pak je riskantní je s něčím spojit, aby nezabily kvalitní matku. V tomto ani po tolika letech nemám jistotu. Ale asi se bojím přehnaně zbytečně.
----------------------
Jedno nadějné vč má hrboplod s plodem normálním, to je 30 na jiném stan. Tyhle už mají živé trubce a dost zavíčkovaných a tak trubci už budou a matka z nouzáku se má šanci oplodnit. Ovšem pokud bude počasí. Nemám záložní matku, ani jedinou. matku jsem nezabil, mimochodem vypadá nádherně, je veliká, pěkná. Ale docházejí jí spermie a nebo už došly. Tady je ovšem něco, co by se starému praktikovi nemělo stát - nevšiml jsem si hrboplodu před týdnem při zužování a když jsou tam dnes živí trubci, musel tam být před 8 dny viditelný hrboplod spolu s plodem normálním. Žasnu, čeho jsem po tolika letech schopný. Mimochodem ta asi bezmatečná 24 na jiném stan, nemohla mít plod ani před týdnem! Stárnu (už se stalo), slepnu a blbnu.
----------------------
Jedna 30, která má odříznutý spodek posledního plástu před blinovkou, chybí asi 6 cm, staví DĚLNIČINU a sice ještě ne z vosku, ale z hnědých zbytků, co kde v úle ukousnou. Prostě nerozkvetla jíva = nemají ještě vosk. Ale dělničina mi vyrazila dech. Mezi tento poslední rámek a rámek s plodem přišel stavební, ale vyrobený ze zásobáku, kde je odříznutý ohavný spodek (černé a navíc zkažený pyl), kde mohou stavět a nad tím jsou asi 2 kg medu. I jiné SR jsem vybral podobné, aby se zužitkovaly zásoby v rámcích, které už musí jít na vyřazení.
----------------------
Taky jsem zjistil, že jsem něco zúžil špatně, neboli málo. Za dobře zúžené považuji když začíná kvést jíva, že mají plod na předposledním rámku. Jakmile jsou před blinovkou zásobní dva (u jedněch jsem našel tři), bylo to špatně - málo - zúžené!!! Tedy, po týdnu pěkného počasí po zúžení má být plod na předposledním rámku. Ovšem i jedno vč má plod i na posledním a i na straně od blinovky. Tam jsem zase zúžil moc. Ale našel jsem to u jedniného z 21 vč, málo zúžené bylo také jedno. V pondělí prohlédnu zbylých 10 vč. Ovšem pozor, vše je nutné mít připravené u ruky a i když je teplo, snímat stropní igelit jen kolik, kolik se musí a rámky kontrolovat jen k plodu. Max přidat mezi zadní krycí a plodový SR, nebo mladou souši na zakladení (u pokusných bez vysokého SR). Ale ani u tohoto vč, kde je plod i u BP, nezačaly nosit za blinovku pyl. Nektar a nebo naředěné zásoby tam ale už dávat začaly. Spíš to budou naředěné zásoby z komor, protože kolem úlů navečer nebyla známá vůně.
----------------------
Takže. Měl jsem velká očekávání z natěšení a vč tak rychlá, jak jsem si naivně představoval, zatím nejsou.
Rozkvetla olše naplno, pyl z ní je jinačí než z lísek, ten asi skončil. Neměl jsem čas hledat a nevím, z čeho je světlehnědavý - okrový pyl. Možná z thůjí? Ale ty jsem tu u nás nenašel, mohly ale zaletět do asi km vzdálené vsi. Může to být i z tisu, ale ten jsem tu nikde neviděl. Možná nějaké kytičky v lese? Netuším. Jíva začne asi zítra, dnes na ní pořád nebyly včely, ale kočičky ukazují mezi stříbrem žluť a tak to vypukne už brzy. Taky jsou budovy, které ve zlatodolu zbyly a kde je dnes ústav pro postižené, oplocené včetně velkého areálu a tam možná jsou jak thuje, tak tisy a nebo ještě něco. Nevím a je to jedno. Hlavně že včely najdou co potřebují.
Bohužel tu nikde neroste devětsil, z něj bývá velká snůška. Ale sezona už začala. Jen pozor, počasí vydrží už jen týden a pak se na dva týdny ochladí. Pak bude nutné hlídat komory, aby v nich nedošly zásoby.
------------------------
A poslední, co chci připomenout. Je čas, kdy se seje oves. Pamatujte si:
Když se oves seje a pak, když se sklízí, tak včely nejvíc slídí.