Aktuálně: 2 970 inzerátů223 034 diskuzních příspěvků18 442 uživatelů

Dnešní zjištění celkové situace

goro
goro 25.01.2025, 17:15:36 xxx.xxx.74.195
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 24.01.2025, 17:31:50

Martin 🤔…

píšeš o kamošovi že má “má síta očka a žádné mrtvolky”…

a vytvoríš si z toho záver, že včely ti hynú kvôli igelitu pod vrchnákom?… no Tom ho má, ja ho mám a včely zatiaľ každú zimu prežili….

a ak si doteraz laboroval s úľami, zrazu chceš iný druh včiel?… som v úžase, ale ako píšeš, ty sa nevzdáš… dobre robíš…držím palce… len dopĺňam, cez otvor 7mm sa pretiahne rejsek ako nič, kde prejde lebka  (kosti majú menej ako 6mm, tak prejde aj rejsek..

drvodelkafialova
drvodelkafialova 25.01.2025, 18:04:43 xxx:xxx.3661:9925
goro:

Martin 🤔…

píšeš o kamošovi že má “má síta očka a žádné mrtvolky”…

a vytvoríš si z toho záver, že včely ti hynú kvôli igelitu pod vrchnákom?… no Tom ho má, ja ho mám a včely zatiaľ každú zimu prežili….

a ak si doteraz laboroval s úľami, zrazu chceš iný druh včiel?… som v úžase, ale ako píšeš, ty sa nevzdáš… dobre robíš…držím palce… len dopĺňam, cez otvor 7mm sa pretiahne rejsek ako nič, kde prejde lebka  (kosti majú menej ako 6mm, tak prejde aj rejsek..

Myslím si totéž.

Tom50
Tom50 25.01.2025, 18:48:52 xxx.xxx.139.254

Žasnu co z vás padá. Každého boj sám za sebe. (tohle patřilo Martinovi a drvodělce, než jsem to dopsal vysvětlil to pan Goro)

---------------------------------------

Tak od posledně mi padlo jedno další vč. Pokálené na melecitoze. Na to, že u mě nebyly včely venku někdy od 25 listopadu to zatím dopadá dobře. Dnes se některé proletěly a vyprášily i když bylo jen 6-7 nad nulou, některé dělaly že tam nejsou, asi ven nepotřebují.

Ke dnešku mám živých na stan R 11 (původně 12) - jedny padly z očekávaných dvojich a ty druhé ještě žijí a vypadají zatím dobře. 

Na stan K je živých 17 z 21 a u baráku je živých všech 6 oddělků. Letos holt, kromě odd u baráku nemám záložní matky, ty to vzdaly už na podzim.

Bral jsem měl. Někde, asi v polovině, je hodně mrtvolek, za měsíc docela dost. To, jak se Martin hroutí a vymýšlí z nezkušenosti kraviny, tak u mě bylo mrtvolek 2-3x víc, někde i asi tak 5x víc. Žádná tragédie, v některých letech to tak prostě je.

Na víc než polovině podložek stojí loužičky vody, naprosto běžné.

A k myším. Dělám pokus. Kdysi jsem včelařil na chalupě ve vsi a nikdy jsem nedával zábrany proti myším (rodiče do konce šedesátek jo). V kočovném voze byla česna tak vysoko a myši by musely po pneumatikách, že tam nikdy problém nebyl, že by vlezly do úlů. Ale za okýnky univerzálů v uteplivkách sem tam nějaký pelech byl, maringotka byla na 18 vč a jeden rok jeden plch a jednou dva, jinak nikdy nic. Plch si myslím podle neuvěřitelně velkých uší a narezlého hřbetu. A nebo jiný hlodavec, nějak je mi jedno co to bylo. 

U baráku jsem nedal zábrany. Prostě jsem zapomněl a při acetonaerosolu mezi svátky byly bez myší. Tak jsem je nedal a vše je OK. Podle mě je to tím, že jak ve vsi, kde jsem měl chalupu, tak i tady je hodně koček a ty patrně myši pochytají a nebo vyženou.

Snad se vyplní drvodělčino fandění, už to s mými včelami tak černě nevidím. Děkuju všem za držení palců. Jasně, ještě není březen, já vím, ale už si troufám věřit, že už toho moc nepadne. Za měsíc se bude zužovat. Už věřím, že mi něco přežije a že budu mít zužovat co.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 25.01.2025, 18:54:32 xxx.xxx.171.143

Mě zklamalo počasí. Vždycky se strašně těším na první prolety, tak jsem si říkala že by to dneska mohlo stoupnout nad 10 stupňů, ale bohužel.  Sluníčko se ukázalo na chvilku a pak zas nic. Živé jsou, ale všechno spí.

U nás je myší, rejsků a bohužel i potkanů strašně moc. Bez vložených zábran by se okamžitě daly do včel. Kočky díky pečlivým kastračním programům u nás na vsi a okolí skoro nejsou. Dřív byly u každého baráku třeba 2-3 a s touhle myší pohromou jsme nebojovali. I když ono to samozřejmě souvisí i s absencí orby.

goro
goro 27.01.2025, 14:40:56 xxx.xxx.74.195
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 25.01.2025, 18:54:32

tiež ani moje včely nemali prelety, ale vzhľadom na na počasie som preventívne odložil z česna zábrany…

tom4
tom4 28.01.2025, 08:28:59 xxx.xxx.85.66

Včera jsem kontroloval jedno stanoviště a zůstal jsem velmi překvapený-včely jsou v polovině případů bez zásob či s úplným minimem. Byly velmi důkladně nakrmené a dostaly dolů NN plný zásob. Divná zima, jen upozorňuji, mrkněte třeba jen pod víko, jak to se zásobami vypadá. Pokud mají kolem sebe prázdné plásty, je potřeba jim přidat zásobní

Martin83
Martin83 28.01.2025, 17:53:00 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 28.01.2025, 08:28:59

Dobrý večer.

To mě zajímá, ale jak poznám, že mají málo zásob z pohledu shora bez rozebrání úlů? U nás dnes cca 11°C neskutečný vichr. Jestli jim přidám zásobní tak budu muset sebrat ze sediska tolik prázdných plástů kolik jsem přidal zásobních, aby nedošlo ke zvětšení prostoru a tím podtržení včelstva. Jestli je včelstvo ještě bez plodu nevím, které plásty odebrat ty s pylem by se měly nechat jsou většinou na kraji hnízda dva krycí přední a zadní. Jak do nich vlezu začnou létat a prášit po úlu a v úle ne?

Tom50
Tom50 28.01.2025, 22:35:38 xxx.xxx.139.254

To jste šťastlivý muž, já pohledem shora nevidím žádné zádoby, natož věnce, když jsou včely až pod igelitem. Už mě to roky nevzrušuje, když vím, že vč má zásob dost. 

Troufnul bych si dokonce říct, že vč, které není schopné si přenést zásoby v rámci obsednutých plástů (ne tedy přes uličky), má základní genetickou vadu. To je pak stejné, jako kdyby byl člověk línej dojít si do špajzu (do ledničky) pro jídlo (lidově řečeno: “línej se nažrat”).

goro
goro 30.01.2025, 16:50:04 xxx.xxx.74.195

pozrel som dnes včelnicu - včely lietali, tak po rôzne, niekde len pár včiel iné sa preleteli a začali "upratovať..." 

za najdôležitejšie považujem že neboli na letáči žiadne "cákance"...

Martin83
Martin83 30.01.2025, 17:02:44 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 30.01.2025, 16:50:04

U mě nějaké extra prolety taky nebyly. Pár včel se proletělo z jednoho úlu vynášely mrtvolky pokálené úly také nebyly. Abych to nebyl já tak mám podezření na osiřelost🙂 u jednoho úlu, všiml jsem si dvou včel jak vlezly vylezly a furt dookola tam a spátky jakoby nevěděly kde je jejich domov. Každý den pozoruji dění na česně. Asi bych tam neměl tolik chodit kvůli duševní pohodě😀.

M.S.
M.S. 30.01.2025, 17:12:34 xxx.xxx.255.161

Pokud by byly osiřelé, tak by brečely a to lze snadno poznat. Přiložte ucho ke stěně úlu a uslyšíte. 

Martin83
Martin83 30.01.2025, 17:19:05 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 30.01.2025, 17:12:34

Ano přikládal jsem skoro je ani nešlo slyšet jenom takový šumot

Tom50
Tom50 30.01.2025, 17:41:47 xxx.xxx.139.254

U mě slibovala Windy +9 a pod úly v podstavci na teploměru byly slabé 4 a tak se prolety nekonaly. Slunce na ně svítí jen asi do 12 a tady se vyjasnilo asi až ve 13:00 hod. A tak se zase neproletěly. Na druhém stan je to zastíněné po poledni ještě víc, tam jsem ani nebyl. Ne nadarmo tomuhle kraji, kde žiju, dali předkové přezdívku Česká Sibiř.

goro
goro 06.02.2025, 18:18:19 xxx.xxx.74.195
goro:

Ja som už písal, že som dvom rodinám koncom leta dal sírne knoty, pretože tak ako píše Tom, od jari nešli do sily , nevedeli sa spamätať a bolo jasné že v jeseň by skončili…neriskoval som prípadné vylúpenie ostatnými  včelami na stanovišti a rozšírenie problémov… tiež som písal že je ešte jedno slabé, po poslednej kontrole asi dve ale všetko žije, zatiaľ nepribudli ani mŕtvolky a ani nebolo nič pokalené, asi sa ešte k melicitózu nedostali…držíme si palce

…no mudrovať sa nevypláca ☹️  

Tome už aj ja nebudem môcť hovoriť, že nemám v zime úhyny, už len tak občas môžem poznamenať, že v zime nemávam 

… podozrivé rodiny som obdaroval sírovým knotom lebo som mal “pocit” že môžu byť choré, …  a jednu rodinu som ušetril hoci nešla do sily a pustil som ju zimovať… napriek tomu že som sa x-krát poučil, že ak matka kladie ako mašina, včely chovajú veľa plodu ale včiel nepribúda, tak je niekde zrada… nepribudli , včely šli do zimy slabé a už som mínus jedna rodina…😢

nie že by bola tragédia nejaká jedna rodina, ale keby som ju nebol púšťal do zimy, mohol som byť v počte rovnako, len by som mal pocit že tomu rozumiem… teraz mám pocit, že som sa včelám dal nachytať…

M.S.
M.S. 06.02.2025, 18:21:58 xxx.xxx.47.194

Goro, vítej v klubu úhynářů. 😉 Já mám raději termín ztráty, je to objektivnější pro účely statistiky.

Tom50
Tom50 06.02.2025, 19:04:14 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 06.02.2025, 18:18:19

Goro a M.S., víte, že se mi to nečte dobře? Já měl do letoška neskutečně pevnou víru a je to jinak. V duchu jsem nehezky zaklel, Goro by řekl zhrešil, a já říkám, vůbec se za to nehanbím. 

Jsem srab, nebyl jsem se tam podívat. Zítra musím, v sobotu máme schůzi, náš celý spolek, nás všech 12 členů.

Mimochodem, pro začátečníky, i já se furt učím. Já si až dneska uvědomil, že jsem to zažil stokrát a neuměl si to uvědomit jako Goro. Matka klade jak zběsilá, snůška je a nebo krmím jak vo život, včely se překotně líhnou, ale ve včelstvu včel nepřibývá. Toto doporučuji všem si velmi dobře zapamatovat.

Tom50
Tom50 08.02.2025, 18:50:27 xxx.xxx.139.254

Tak jsem se pochlapil a mám aktuální stav svých úhynů. Předesílám, že na schůzi našeho minispolku jsem se dozvěděl, že jen dva včelaři jsou úplně bez úhynů, jinde je to kolem 10 do 20%. Taky přibyly dvě nové členky a z toho jsem nadšený, když někteří ze Svazu prchají, že k nám se hlásí. Jedné je kdo ví jestli 40 a druhé asi 50 a tak je to o to lepší zpráva.

Mám dvě stan, R a K. Na stan R zazimovaných 12, z toho dva lazaři, dosud padl jeden z těch lazárků. Stan R nedostalo ani deko cukru. Na tomto stan mají ale dvě kmenová dost pokálená česna a přední strany úlů a tak se domnívám, že ještě uhynou.

Na K přibyly další dva úhyny. Jedno vč v nástavkáči z extrud PS 30 mm - jinde jsem psal, že v tomto úle je vždy, i v létě, děsný hnojník a že se v tom vč nedaří. A jedno vč mě velmi mrzí, byla to dcera Sklenárky z Rakouska z TV. Inseminka BF žije a česno má čisté. Ovšem další 4 vč mají pokálená česna a čelní stěny úlů a myslím, že ještě uhynou.

Jediný ze spolku jsem bral pár korun na dotaci, ostatní všichni dopláceli. Svaz - stát to vede velmi podivně. Zde je nutné moje vysvětlení. Jde o CIS, někdo by si třeba mohl ověřovat moje tvrzení o počtech vč. O dotaci jsem požádal na 30 vč, ale do Hradištka jsem nahlásil 42 (možná 44, jsem líný to hledat). A tento nesoulad právě nyní vysvětlím.

O dotaci lze žádat pouze na včelstvo. Ze zákona je včelstvo “jednotka”, obsedající k 1.9. v roce nejméně 7 rámků míry 39x24 a nebo přepočtený ekvivalent na mírách jiných. Ale já vždy ve skutečnosti zimuji více “jednotek”. Zatím nad touto poctivostí všichni vrtěli hlavou, já to ale mám v životě takto a nebudu na tom nic měnit. Ano, mohl jsem fasovat mnohem víc než asi 780 Korun. Zase by mě třeba pak nechtěl Bůh v Nebi (ve skutečnosti je ale v pekle asi tepleji, ale jeden neví😉).

Připomínám. Vloni jsem nedal Gabon, asi polovina dostala jednu fumigaci po 10.10. a úplně vše dostalo vánoční “aceton”. Takže polopatě. Asi polovina vč dostala jediné léčení za celý rok 2024 . Varidol v acetonu, druhá polovina ještě říjnový Varidol fumigací.

Opět připomínám, že na stan K dostala asi polovina 5-6 kg cukru, druhá polovina 10-12 kg cukru. Zjevně je víc úhynů tam, kde dosataly nějaký cukr, kde nedostaly nic je úhynů méně. ALE! Mám ještě 6 slabých odd a ty jsou na cukru a žijí všechny. Jeden je snad jen na 3 rámcích 39x24 a žasnu, že ještě žije, u mě nebyl prolet někdy od listopadu.

Martin83
Martin83 10.02.2025, 18:21:00 xxx.xxx.126.199

U mě zatím vše žije česna ani stěny úlu nejsou nějak extrémně pokálená u jednohu úlu cca tři výkaly🙂, ale bohužel se mi stalo to co popisuje Brenner vlivem vlhkosti mi “popraskaly” zásobní plásty a teče to ven z úlu česnovou vložkou i česnem takže nic nemůže být na mém stanovišti v pohodě. U ostatních byly trochu lepkavé podložky na sběr měli takže se to dějě u všech úlů u jednoho extrémně.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.