Žasnu co z vás padá. Každého boj sám za sebe. (tohle patřilo Martinovi a drvodělce, než jsem to dopsal vysvětlil to pan Goro)
---------------------------------------
Tak od posledně mi padlo jedno další vč. Pokálené na melecitoze. Na to, že u mě nebyly včely venku někdy od 25 listopadu to zatím dopadá dobře. Dnes se některé proletěly a vyprášily i když bylo jen 6-7 nad nulou, některé dělaly že tam nejsou, asi ven nepotřebují.
Ke dnešku mám živých na stan R 11 (původně 12) - jedny padly z očekávaných dvojich a ty druhé ještě žijí a vypadají zatím dobře.
Na stan K je živých 17 z 21 a u baráku je živých všech 6 oddělků. Letos holt, kromě odd u baráku nemám záložní matky, ty to vzdaly už na podzim.
Bral jsem měl. Někde, asi v polovině, je hodně mrtvolek, za měsíc docela dost. To, jak se Martin hroutí a vymýšlí z nezkušenosti kraviny, tak u mě bylo mrtvolek 2-3x víc, někde i asi tak 5x víc. Žádná tragédie, v některých letech to tak prostě je.
Na víc než polovině podložek stojí loužičky vody, naprosto běžné.
A k myším. Dělám pokus. Kdysi jsem včelařil na chalupě ve vsi a nikdy jsem nedával zábrany proti myším (rodiče do konce šedesátek jo). V kočovném voze byla česna tak vysoko a myši by musely po pneumatikách, že tam nikdy problém nebyl, že by vlezly do úlů. Ale za okýnky univerzálů v uteplivkách sem tam nějaký pelech byl, maringotka byla na 18 vč a jeden rok jeden plch a jednou dva, jinak nikdy nic. Plch si myslím podle neuvěřitelně velkých uší a narezlého hřbetu. A nebo jiný hlodavec, nějak je mi jedno co to bylo.
U baráku jsem nedal zábrany. Prostě jsem zapomněl a při acetonaerosolu mezi svátky byly bez myší. Tak jsem je nedal a vše je OK. Podle mě je to tím, že jak ve vsi, kde jsem měl chalupu, tak i tady je hodně koček a ty patrně myši pochytají a nebo vyženou.
Snad se vyplní drvodělčino fandění, už to s mými včelami tak černě nevidím. Děkuju všem za držení palců. Jasně, ještě není březen, já vím, ale už si troufám věřit, že už toho moc nepadne. Za měsíc se bude zužovat. Už věřím, že mi něco přežije a že budu mít zužovat co.