Aktuálně: 2 996 inzerátů222 001 diskuzních příspěvků18 429 uživatelů

Dnešní zjištění celkové situace

goro
goro 17.01.2025, 09:04:00 xxx.xxx.74.195

… k tej TL beriem vaše vysvetlenie    

píšete :TAK CO SE FURT BLBNE S MONITORINGEM A POTÍRÁNÍM ROZTOČE, KDYŽ MASIVNÍ ÚHYNY BYLY VŽDYCKY A VY ŘÍKÁTE, ŽE JSOU NORMÁLNÍ!!!

To nie ja vám môžem odpovedať,beriem to ako rečnícku otázku…a že sú úhyny normálne som netvrdil, len to  že vždy boli a občas veľké.. (latrína/vitrína😉) 

Tom50
Tom50 17.01.2025, 10:07:13 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 17.01.2025, 09:04:00

My zase říkáme monstrance/demonstrace/menstruace, já v ám rozumím, přece to říkám jako nadsázku😉. Nejsem zvyklý psát s emotikony a pak se asi často stává, že ironie či nadsázka (že se snažim bejt vtipnej) se mi úplně nedaří.

Mrzuté je, že nepíšete - patrně, jak vás znám tak to ve zprávě nebylo, příčinu tehdejších úhynů. Pokusím se (opět, poněkolikáté) vysvětlit svůj, uznávám, že až panický, odpor k úhynům mých vč. i úhynům vč obecně.

Včelařsky mě vychovala parta přátel mých rodičů a rodiče, samosebou. Včelařili už před ww2 a za Němců byl příděl na vč 7 kilo cukru na zazimování. Tady dám kontext a něco vysvětlím. Vždy dávám kontext - souvislosti - a tím se pak státvá, že se v mých textech, zejména mladí, ztrácí, ale dle mě je to nutné.

Jaká se asi chovala včela, když jí muselo stačit 7 kg cukru na zimu? Toto je třeba mít pořád na paměti když třeba čteme Brennerovy a jiné práce před koncem čedesátek, kdy sem Svaz a v Dole Ing. Veselý konečně pustili Kraňku, která jinde fungovalala a dobře se o jejích vlastnostech vědělo!!! Já to zažil, tedy příchod Kraňky a proto mě irituje zavilý boj Svazu a prosazování K místo BF. Úplně stejnou rétorikou, málem zuřivě, nechtěl tehdejší Svaz a Dol s Veselým v čele o Kraňce ani slyšet!!!

A zpátky k mému postoji k úhynům. Někteří včelaři se za války snažili dát včelám ještě méně a ušetřit vzácný cukr pro svoje děti. Pak se stávaly úhyny včelstev z hladu. Parta včelařů o sobě a svých včelách navzájem věděla všechno a obecně byli odsuzováni a posmíváni šetřílci, co “kradli” svým vč příděl cukru. A když jim pak vč unyula hladem, byla to pro včelaře největší potupa, tedy tady u nás v partě, kam mí rodiče patřili.

Tím se stalo, že vlastně moje podvědomí brání u mě sebemenší selekci včelstev, protože začínám uznávat (když mi začala hynout včelstva - někdo to může brát jako alibizmus), když jsem se všemožně snažil nemít žádné úhyny. 

Většinou se snažím ze všechn svých neúspěchů a proher vytěřit nějaký závěr, poučení, snažím se neúspěchy využít jako svého druhu pokusy. Pokud mi něco přežije, bude několik možností, zopakuju. Část dostala jediné ošetření Varidolem = aceton mezi svátky. Menší zkupina (snadno se to pamatuje, je to podle stanovišť, dostala v plůce října fumigaci Varidolem + ten aceton v prosinci. Třetina vč dostala asi 10-12 kg cukru, třetina jen 5-6 a třetina nedostala ani deko cukru a sedí na melecitoze. Pozoruhodné je, že zatím jsou “cementové” mrtvé jen jedny.

Málokdy dotahuju svoje pseudopokusy do konce. Ale dochází mi, že tím prošvihávám (snahou udržet naživu každého lazara) jedinečnou možnost selekce ve smyslu co skutečná selekce je. Stěží se změním (starého psa nové kousky atd), nicméně úhyny patrně, čas od času i před příchodem VD, udělaly v genofondu včel trochu pořádek.

goro
goro 17.01.2025, 16:08:30 xxx.xxx.74.195

neviem dôvody úhynov v minulosti ale okrem hladu to boli úhyny podľa môjho názoru úhyny spôsobené často hmyzomorkou včelí (nozema apis)…zoslabnuté včelstvá kalili v úli a ak sa nemohli kvôli silnejšej zime preletieť a vykaliť tak často choroba prepukla silno až do uhynutia včelstva

dnes šarapatí hmyzomorka ceranea, ktorá sa nerozširuje v zime a včelstvá nehynú do jari ale je to tzv. “letná nozema” a včely hynú koncom leta a v jeseň (na podzim)… že to najskorej bude práve ceranea príčinou úhynov včelstiev v poslednej dobe…

všetci vieme že pred rokom 2000 bol klieštik aj výrazne väčšie počty a nebol pre včely rozhodujúci…a vo včelstvách bola nozema apis, na ktorú bolo možné použiť KM….  ale v roku 2010 už bolo zistené vo včelách 50% nozemy apis a 50%  nozemy ceranea… v roku 2020 už všetky spóry nozemy sú ceranea a na ňu nepôsobí KM a preto hynú včely aj “kyselinárom”…

že to nemôže byť vaša domnenka o mobiloch a sieťach vám musí dať sedliacky rozum… celá krajina je zosieťovaná a zmobilovaná ale úhyny sú 70% v jednej doline a 2-3% za kopcom… hoci majú všade dnes už signál… a po čase zasa hynú inde, kde predtým nehynuli ale signál mali … je to o tom ako sa spory ceranea šíria a či včelár dokáže včas zasiahnuť a zabrániť rabovaniu a rozširovaniu chorôb…

tom4
tom4 17.01.2025, 16:43:26 xxx:xxx.cf62:5482

Ano, musím souhlasit, že velkou zásluhu na úhynech má poslední dobou N.C. Ovšem varoáza, že ano….

goro
goro 17.01.2025, 17:04:28 xxx.xxx.74.195

…varoáza, teda klieštik zoslabia včelstvo a slabšie včelstvo neodolala nozeme ceranae..

(ospravedlňujem sa za preklepy, to sú tie blbé opravy stroja…samozrejme v predchádzajúcom mojom príspevku má byť ceranae a nie ceranea 😢)

Tom50
Tom50 17.01.2025, 18:25:52 xxx.xxx.139.254

Ano, něco oslabuje včely, ale mobily ne, ty to být nemůžou, to dá rozum, žeto jsou roztoči. Jak jinak, protože proto. A že včelstva padají s roztočema i bez nich, vy mudrlanti.

Selský rozum by vám pane Goro mohl napovědět proč tu NC je a dřív nebyla? Jasně, klimazměna. Ale alarmisti straší oteplováním 50 let a za tu dobu se měl už třikrát zastavit Golfský proud a pětkrát shořet planeta v plamenech pekelných a nebo aspoň uvařit oceány! A vona přitom jenom NC a jen někde, v jedný rokli a o pár km oteplení není, klimazměna není a tam NC nezabíjí včelstva, jasně, že to je tak a ne jinak, s vědci, EU a Green Dealem na věčné časy a nikdy jinak! My si roztoče dastruktíky a logické VĚDECKÉ teorie rozvracet nedáme!!!!

(a přece se točí)

goro
goro 17.01.2025, 19:45:42 xxx.xxx.74.195

Áno pravda je že klieštik oslabuje včelstvá ale nie je potrebný k tomu aby sa nozema rozšírila do kritickej hodnoty,..sú aj iné faktory, napriklad na ceranae ochorie matka a ta už potom šíri spóry cez vajíčka, ..treba si uvedomiť že spóry  ceranae sa vyskytujú v rodinách bežne, v niektorých oblastiach boli zistené skoro v každom druhom včelstve , najčastejšie v množstve ktoré vonkoncom nie je nebezpečné.. ale ak včelstvo zoslabne, (stres, málo peľu , vysoké teploty či vysoká vlhkosť), môže dôjsť k problému

…ináč Tom, ta ceranae sa v češtine volá “včelomorka východní”, teda prišla k nám rovnako ako klieštik, len neskôr  … 

Nový druh skupiny mikrosporidie objevil v r. 1996 švédský prof. Ingmar Fries v Číně. Druhové jméno bylo vytvořeno podle hostitele – včely východní (Apis cerana). Mělo se za to, že cizopasník postihuje pouze druh Apis cerana. V r. 2005 byl na Tchaj-wanu parazit objeven také v těle včely medonosné. Ve stejném roce ohlásil ve Španělsku nález na včele medonosné Dr. Mariano Higes. V roce 2006 byl výskyt Nosemy ceranae potvrzen ve Francii, Německu a Švýcarsku. ”

Anonymní (neregistrovaný) 17.01.2025, 20:53:44 xxx:xxx.d113:6c85
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 17.01.2025, 19:45:42

Nepřišla později, jenom byla později detekovana

goro
goro 20.01.2025, 17:35:31 xxx.xxx.74.195

tak som bol pozrieť včelnice, včely vrní, mŕtvoliek za celú zimu tak porôzne, od 30 do 300… a zrejme som zacítil dlaňou že už začali chovať prvé kojičky, pre prípad že zasa tá jar dobehne skôr..

Tom50
Tom50 20.01.2025, 23:19:10 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 13.01.2025, 12:14:02

Tak na toto, bohužel, nikdo nijak nereagoval ve smyslu: “pokusme se na něco přijít”.

A mě přišly výsledky - odpovědi na většinu mých “anketních” otázek. Je to přesně jak jsem predikoval, vlastně o mnoho horší! Bohužel se k tomu ten známý postavil stylem: “My máme úhyny 100% a ty se v tom ještě chceš babrat a jitřit rány, jdi s tím do pxxx!”

Přesto odpověděl. Hluboce se nadechněte a pevněji posaďte!

Jsou tam hodně moderní, modernější než většina republiky. On sám má NN Optimal a mnoho dalších včelařů v jejich spolku též. Mnozí také Langstroth ⅔, což je NN vysoký 159 mm, tedy ještě horší než Optimal s výškou 17, nebo 170 mm. Jen malá část jich má Adamce 39x24x11. O sítech ve dně ani muk, o monitoringu také ne (jitření ran, buďme vděční aspoň za to, co sdělil) a už vůbec ani muk o stanovišti na slunci, ve včelíně, zda v přirozeném stínu nebo na výhni betonové plochy, nebo kde a podobně. Zato nářky na neúživnou podohrskou krajinu a totální převčelení. Ale neříká na kolika km2 je kolik vč a tak to jsou prostě jen výmluvy, nářky a svádění na druhé, na vnější vlivy. I to často tvrdívám, že typický český včelař vždy hledá chyby mimo sebe, v blbé genetice, v převčelení, v záhadné nosemě z východu a ani ho nenapadne hledat chyby u sebe. Přece má hypersupermoderní Optimal a nebo NN Langstroth!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A několik “zaostalých” má ještě českou Adamcovu klasiku. Takže. Včelařů je přes 50 a vč 10x tolik - jako jinde v republice a ani jediné vč není ve správném úle, ale jen v paskvilech, které neumožňují chov zdravých a vitálních a tudíž odolných včelstev.

Na závěr jedno přiznání. Asi jsem vadnej, neuvažuju normálně. Měl bych mít teď po této informaci vítězoslavný pocit satisfakce a jak na moje slova génia došlo. Je to naopak, já se snad modlil abych neměl pravdu. Strašně moc bych si v tomto případě přál, aby to bylo jinak. Že tam mají blbé úly jsem tušil, že tak blbé mě nenapdlo ani v nejdivočejších představách.

----------------------------

No a to nejhorší jsem si nechal nakonec. Oni nemají jen blbé úly, neumožňující chov zdravých vč v kondici, která umožní se vypořádat s viry. Oni je ještě - kdo zná moje práce porovnej s mými letitými domněnkami (vyhýbám se slovu tvrzení, ale to je ode mě jen eufemizmus) o kyselinách. Tito dobří mužové (možná i ženy) dopřávají svým vč 3x Formidol + nejméně jednou KŠ a 3x Varidol. Tady na Vlašimsku je takové vulgární, ale nejvýstižnější rčení pro tuhle situaci a lidi s tímto rozumem: “Nas.at na hrob, žádný kytky!!!!”

Roky tvrdím, píšu to pořád dokola, že je lživé starodávné přísloví o tom, že: “Úl medu nepotí”. Tvrdím, že je to právě úl a z něj vyplývající provozní metoda, co umožňuje chov zdravějších vč a nulové, nebo málo úhynů.

Prostě, jaký je hlavní důvod? Raubsystém - toto je pojem některých Moravských včelařů, u nás v Čechách ve své době posmívaný a ignorovaný. Oni - někteří Moravané, to tvrdili v době Škvařila o Adamcově míře 39x24, že je nízká a tím umožňuje vyrabovat ze včelstev ÚPLNĚ VŠECHEN MED. Tato míra má na svědomí velkou část úhynů a míry ještě nižší jsou vždy ještě o to horší. Základní míra vysoká 30, ne vyšší a rozhodně ne nižší, ani nenažrancům neumožní vzít včelstvům VŠECHEN med. Dá se říci, že míra 39x30x11 je blbovzdorná. Ovšem i na vysoké míře je možný raubsystém a to v metodice OP.

Nemám rád nenažrance!!! (a dobře jim tak! i oni mají mozky, proč je nepoužívají a nevěří zkušenějším a vzdělanějším? - jejich boj)

drvodelkafialova
drvodelkafialova 21.01.2025, 09:34:16 xxx:xxx.6c42:e371

Tak na toto, bohužel, nikdo nijak nereagoval ve smyslu: “pokusme se na něco přijít”.

Ono dost dobře nejde diskutovat o tom, čím to je, když nejsou k dispozici žádné údaje, jen ten 100% úhyn. Alr už jen to kolik do těch ubohých včel nalili kyselin….

A to je vlastně to, co doporučují v posledním čísle včelaře. Prostě, jak říkáte, člověk se musí řídit vlastním rozumem.

goro
goro 21.01.2025, 10:11:51 xxx.xxx.74.195

Tom a čo ste čakali? Že tu v diskusii najdeme zázračnú cestu neúhynov? Či najdeme my tu prítomní 3-4 včelári PRÍČINY úhynov na cudzích včelniciach v celej ČR?

vy predsa dopredu viete, že včely im hynú lebo nepoužívajú správny úľ, teda taký ako vy 😉…

na rozdiel od vás, ja to prečo im hynú včely ešte neviem a nemôžem radiť, pretože mám sito v dne a používam prekliaty LG úľ, dokonca ten najhorší ⅔ ..nedokážem z toho čo vám povedali určiť prečo im hynú, keď mne nie..

Môžu to byť nesprávnym ošetrovaním zoslabené včelstvá, ktoré im likviduje ceranae ale môže to byť zoslabená imunita včelstiev z iných príčin  ( nedostatok kvalitného peľu či nektáru v horúcom lete, stres od včelára a pod. ) , zoslabené včelstvo ľahšie podľahne apis ceranae... a úhyn môže byť na svete... Teda kvapka ku kvapke až pohár pretečie..

Javali
Javali 21.01.2025, 18:43:09 xxx:xxx.7e2c:570a

Většinou lidi co mají tyhle typy úlů dělají včelám různé lumpárny aby zabránili rojení, prohazují se nástavky, přehazují rámky… nevím, mě někdo kdyby proházel věci v šuplíkách nebo i celé místnosti byl bych dost mimo. Všechno tohle bylo možné dokud měly včely určitou blbuvzdornost, ale ta doba je pryč, třeba ta katastrofa donutí víc lidi přemýšlet a chovat se aspoň ke včelám normálně.

Tom50
Tom50 21.01.2025, 20:59:34 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 21.01.2025, 10:11:51

Proč se posmíváte? Proč se proboha pošklebujete? Já nevím co vás vedlo honem si pořídit americkoíu blbost! I já udělal v životě dost hloupostí. Mám ale schopnost celkem  rychle prozřít, uznat to a napravit to. Co vás nutí setrvat u Langu? Chovejte si včely třeba v senkrovně, já se jen snažím lidem sdělit, v jakém úle a jakou metodikou je to nejméně práce, včelám se nejlíp daří a kde nemají žádné roztoče a nebo nepatrně. Tedy ve srovnání S ÚPLNĚ VŠEMI OSTATNÍMI ÚLY A METODIKAMI.

Když jste nezkusil, jak víte, že byste nemohl včelařit líp, s méně práce a starostmi? Že vám přijde práce akorát? No, třeba jo, ale někteří třeba hledají v čem a jak včelařit o dost lépe. Spoustě lidí na přemístění věci z A do B stačil (a stačí) žebřiňák a předtím trakař a ještě dřív nůše. Ale až půjdete kolem kalendáře, mrkněte jaké je století.

NC je nové zaklínadlo neschopných. Předtím to byl VD, pak viry a nevyjasněné CCD a nyní už máte dalšího bubáka. A u bubáků je vždy jedno společné, nejde jim nijak čelit a pak chcete aby včelařina byla ruská ruleta. Já to takhle v životě nemám.

------------------------------------

Protože papaláši Svazu chtějí být znovu zvolení (IDOCIE ZVANÁ DEMOKRACIE), zaboha nechtějí označit většinu voličů za pitomce a proto nedopustí anketu, která by skoro jistě prokázala, že nejhorší na chov včel v Česku je Adamec a Langstroth a ÚPLNĚ VŠEHNY NN systémy.

Ano, doufal jsem - měl jsem to jasně napsat, že je nutné udělat anketu, která by jednou pro vždy prokázala, jaký úl je nejlepší, který ještě ujde a který je pro pomínky a situaci dnešní ČR naprosto nevhodný.

Na Moravě, V JEDINÉM SPOLKU neradi, ale jakous takous neúplnou anktetu udělali a ejhle, nemýlil jsem se!

Martin83
Martin83 24.01.2025, 17:31:50 xxx.xxx.126.199

Dnes jsem se byl podívat ke včelám po cca měsíci a je to katastrofa sice vše žije, ale jedno včelstvo obrovské množství mrtvolek něco bylo i na česně viz fota, druhé méně spíš v uličkách něco na česně a na zemi, pár včel vylétavalo z úlu všiml jsem si, že se vyprazdňují byly 4°C takže je mi jasné, že se na 100% nevrátily zpět. Třetí včelstvo to nejsilnější je super skoro žádné mrtvolky. Toto je poslední rok co zimuji s fólií na horních loučkách Brenner píše jasně, že v zimě má být v úle sucho!!! Kámoš má zateplené palubkové úly ho.no tomu rozumí léčí až má čas má síta očka a žádné mrtvolky víc medu než já neví kdy dávat medník najebe tam mžížku vysoké medníkové nástavky kdy se mu zachce včely mu žijí už třetím rokem akorát jedny mu padly ze tří musel je vysířit. Ať mi nikdo netvrdí, že to není genetikou má včely po nějakém starém včelaři půl “zrzek půl hnědých”. Jsem nasraný jak hrom. Tož tak.

Obrázek Obrázek
drvodelkafialova
drvodelkafialova 24.01.2025, 22:05:05 xxx.xxx.171.143

Já se vás nechci dotknout, ale nemáte tam myš? Tím vletovým otvorem by se protáhla úplně hladce.

Ona tam už ani být nemusí nebo tam nebydlí, ale chodí. Takhle jsem přišla na myši ve svých úlech. Najednou bylo na česně a kolem úlu spousta mrtvých včel, jak se snažily vetřelce zahnat a uchladly. 

Tom50
Tom50 24.01.2025, 23:08:15 xxx.xxx.139.254

Myší to nebude. Prostě je letos divná mimořádná zima po divné nenormální sezoně a to množství mrtvolek není velké, naopak je celkem malé (což je relativní když nevíme jaké je včelstvo). Jen začátečníkovi bez zkušeností tečou nervy.

Naopak. Když je víc mrtvolek znamená, že letní krátkověké včely byly přece jen dlouhověčejší než jiné a neodešly ze vč už během podzimu a padají až v lednu a i později.

A nebo naopak, dlouhověké nejsou dost dlouhověké a padají předčasně. Ať tak nebo tak, nedá se nyní nic dělat než jen čekat. Na druhou stranu, nikdo vám Martine u spánku pistoli nedrží, abyste se vy musel povinně držet Blaníku. Když vám imponuje jak to dělá kámoš, co vám brání ho kopírovat? Dobře si dnešní svůj výlev zapamatujte. A taky si vzpomeňte, že jsem vám několikrát opakoval, že materiál, ze kterého jste si udělal úly, není vhodný a tak hledejte chyby nejdřív u sebe.

Martin83
Martin83 25.01.2025, 08:11:32 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 24.01.2025, 22:05:05

Zdravím vás.

V pohodě mě se jen tak něco nedotkne🙂. Sice se mi moc to včelaření nedaří, ale nejsem zas takový tupoun😀, abych nevěděl, že se rejsek dokáže protáhout česnem, které má na výšku puhých 10 mm. Ten děrovaný plech ohlý do vinklu a přikroucený na letáč má ty dírky o průměru 7 a 4 mm. Tam kde mám česnový otvor což je vlevo je navíc  seřízlý na výšku 6 mm( včely podlézají tou 6mm škvírou + možná i těma dírama o průměru 7mm) Vpravo mám česno zaslepené hranolkem 18x20x cca 300 mm takže celková výška a délka vletového otvoru je cca 18x100 mm. Ten perforovaný plech (chtěli ho vyhodit do šrotu v práci)😉 jsem tam dal proto, abych nenarušil přívod vzduchu do česna, které mám po celý rok stejné velikosti a zároveň, aby se tam nedostala žádná havěť. Myš tam na 100 % být nemůže jedině, že by jsme tady u nás na dědině měli nějaký nový druh, který by se dokázal protáhnout na výšku 6 mm anebo 7 mm otvorem😊. Neberte to, že se vám směju pouze vysvětluji.

Martin83
Martin83 25.01.2025, 08:26:26 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 24.01.2025, 23:08:15

Zdravím.

Tak z kámoše kdybych si vzal příklad tak už včely 100% nemám! Materiálem to nebude ty silné jsou v pohodě je to dle mého názoru prostorem, který obsedají čím víc včel tím méně vlhkosti. Budu zkoušet, příští rok dám na zimování plátno na horní loučky na to prázdný nástavek a dekl. Dekl podložím a udělám tam malinkou škvíru, aby mohla vlhkost odcházet ven. Foukat jim tam nebude když tam budu mít nahoře nízký nástavek a ještě k tomu mám víko vyrobené tak, že je vloženo po vnějším obvodu do nástavku. Snad mi ty dva přežijou a dostanu je do síly na sezónu 2026.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 25.01.2025, 12:50:28 xxx.xxx.171.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 25.01.2025, 08:26:26

Přijde mi to jako blbost. Když pominu všechno možný, jak to bude mírně podložený,bude riziko že vám víko sfoukne v zimě větší vítr. To tam radši udělejte nebo otevřete očka.

Úl má sedět, žádný mezery.  

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.