»
Odpověď na příspěvek uživatele
Tom50 z 13.01.2025, 12:14:02
Tak na toto, bohužel, nikdo nijak nereagoval ve smyslu: “pokusme se na něco přijít”.
A mě přišly výsledky - odpovědi na většinu mých “anketních” otázek. Je to přesně jak jsem predikoval, vlastně o mnoho horší! Bohužel se k tomu ten známý postavil stylem: “My máme úhyny 100% a ty se v tom ještě chceš babrat a jitřit rány, jdi s tím do pxxx!”
Přesto odpověděl. Hluboce se nadechněte a pevněji posaďte!
Jsou tam hodně moderní, modernější než většina republiky. On sám má NN Optimal a mnoho dalších včelařů v jejich spolku též. Mnozí také Langstroth ⅔, což je NN vysoký 159 mm, tedy ještě horší než Optimal s výškou 17, nebo 170 mm. Jen malá část jich má Adamce 39x24x11. O sítech ve dně ani muk, o monitoringu také ne (jitření ran, buďme vděční aspoň za to, co sdělil) a už vůbec ani muk o stanovišti na slunci, ve včelíně, zda v přirozeném stínu nebo na výhni betonové plochy, nebo kde a podobně. Zato nářky na neúživnou podohrskou krajinu a totální převčelení. Ale neříká na kolika km2 je kolik vč a tak to jsou prostě jen výmluvy, nářky a svádění na druhé, na vnější vlivy. I to často tvrdívám, že typický český včelař vždy hledá chyby mimo sebe, v blbé genetice, v převčelení, v záhadné nosemě z východu a ani ho nenapadne hledat chyby u sebe. Přece má hypersupermoderní Optimal a nebo NN Langstroth!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A několik “zaostalých” má ještě českou Adamcovu klasiku. Takže. Včelařů je přes 50 a vč 10x tolik - jako jinde v republice a ani jediné vč není ve správném úle, ale jen v paskvilech, které neumožňují chov zdravých a vitálních a tudíž odolných včelstev.
Na závěr jedno přiznání. Asi jsem vadnej, neuvažuju normálně. Měl bych mít teď po této informaci vítězoslavný pocit satisfakce a jak na moje slova génia došlo. Je to naopak, já se snad modlil abych neměl pravdu. Strašně moc bych si v tomto případě přál, aby to bylo jinak. Že tam mají blbé úly jsem tušil, že tak blbé mě nenapdlo ani v nejdivočejších představách.
----------------------------
No a to nejhorší jsem si nechal nakonec. Oni nemají jen blbé úly, neumožňující chov zdravých vč v kondici, která umožní se vypořádat s viry. Oni je ještě - kdo zná moje práce porovnej s mými letitými domněnkami (vyhýbám se slovu tvrzení, ale to je ode mě jen eufemizmus) o kyselinách. Tito dobří mužové (možná i ženy) dopřávají svým vč 3x Formidol + nejméně jednou KŠ a 3x Varidol. Tady na Vlašimsku je takové vulgární, ale nejvýstižnější rčení pro tuhle situaci a lidi s tímto rozumem: “Nas.at na hrob, žádný kytky!!!!”
Roky tvrdím, píšu to pořád dokola, že je lživé starodávné přísloví o tom, že: “Úl medu nepotí”. Tvrdím, že je to právě úl a z něj vyplývající provozní metoda, co umožňuje chov zdravějších vč a nulové, nebo málo úhynů.
Prostě, jaký je hlavní důvod? Raubsystém - toto je pojem některých Moravských včelařů, u nás v Čechách ve své době posmívaný a ignorovaný. Oni - někteří Moravané, to tvrdili v době Škvařila o Adamcově míře 39x24, že je nízká a tím umožňuje vyrabovat ze včelstev ÚPLNĚ VŠECHEN MED. Tato míra má na svědomí velkou část úhynů a míry ještě nižší jsou vždy ještě o to horší. Základní míra vysoká 30, ne vyšší a rozhodně ne nižší, ani nenažrancům neumožní vzít včelstvům VŠECHEN med. Dá se říci, že míra 39x30x11 je blbovzdorná. Ovšem i na vysoké míře je možný raubsystém a to v metodice OP.
Nemám rád nenažrance!!! (a dobře jim tak! i oni mají mozky, proč je nepoužívají a nevěří zkušenějším a vzdělanějším? - jejich boj)