Já se snažím být jen nenápadný, často není třeba ani klobouk a někdy když se zlobí používám rozprašovač s vodou a trochu se oblíknu. Ale včely jsou dost náladové, někteří včelaři by hned měnily matku kvůli agresivitě, já mám pocit že každé včely mají občas své dny 🤣
do dymáka dávam zásadne tie choroše a používam ho keď treba, sú práce keď aj rozprašovač je v akcii ale ako píše Tom len s čistou vodou… včelár musí vedieť kedy môže včely otvárať a ako sa správať aby neboli zlostné…
ale mal som pár dní keď som nevidel kvôli opuchnutému viečku ak ma včela obdarila žihadlom blízko oka a keď jednému známemu bodla priamo do oka! a on prišiel o zrak tak som si povedal dosť!!! …nie pri bežnej kontrole včiel na stanovišti či kŕmení ale keď otváram úľ, klobúk mám založený, vždy ! …a je jedno či som v tričku alebo v blúze… a keď mi včielky párkrát ďobnú odzadu do hlavy teda do klobúka, teda akoby narazili, viem že stačilo, a kontrolu odložím na vhodnejšiu dobu…
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 30.10.2025, 11:25:06
Na přelomu 70/80 byla ve Včelařství reportáž mladého vysokoškoláka, který se dostal na dva měsíce na stáž v USA na včelařskou farmu. Byl k ruce zaměstnanci, což byl běloch, chlap jak hora pod 40 let, starší to tam tehdy už nedělali. Našinec nepoužíval ochranné pomůcky a Američan byl jak ve skafandru. Horko, dusno, ale kuklu, rukavice a skafandr - spešl kombinézu, si Amík nesundal, že náš blázen pracoval v šortkách a tričku nekomentoval. Náš student se nakonec zeptal a on mu odpověděl, že jak ví, že ho nebodne do oka a že neoslepne? Připomněl jste mi to kolego. Přitom student vysvětloval, že byly dny, kdy Americké Vlašky byly jak sršně a to se oblékl, jindy byly prý jak beránci a chdil do včel nalehko. Na Amíka neměla nálada včel žádný vliv, pracoval jako stroj a vždy dokonale chráněný. Myslím, že tam bylo jiné a daleko přísnější zdr pojištění. My tady měli idylu, co se pojistky týče. A máme dodnes!!!!
Já bez kukly, rukavic a monterbluzy s dlouhým rukávem a dlouhých kalhot nechodím do včel nikdy. Ani croxy a sandály, pantofle a podobnéí hovadiny taky nenosím, ale pevnou koženou šněrovací nízkou pracovní botu. Ještě pořád se tu seženou ty boty do tisícovky a vydrží dva roky. Zásadně nic od Vietnamců nebo z Lidlu, v tom se potí nohy a nevydrží to ani jedno léto, noha v tom není pevně.
Jsou to tyhle boty, je já koupil před 4 lety dvoje za 880 Kč. Podražilo…
Jo a je to česká firma, když nemusím, nepodporuju cizáky. (Slováci jsou mí a ne cizí a tak dávám přednost našim a Slovenským výrobkům)
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 28.10.2025, 19:38:37
Je to jak naznačil Tom. Základ je nepotit se a nebýt naparfémovaný. Do včel chodím v košili s dlouhým rukávem, ktrerý sroluji na krátký, monterky, procovní obuv. Ruky je možné natřít octem.