Nevím zda někoho bude zajímat, následující není o včelaření a včelách, spíš o lidech a skutečných hodnotách. Začnu zeširoka, jak je u mě časté.
V Letech u Písku udělali komunisti, ač měli možností stovky, prasečák přesně v místě cikánského lágru za ww2. Ohavné!!!!!! Sice nešlo o tábor vyhlazovací, jen tam byli umístěni otročtí pracovníci, kteří dřeli pro jednoho šlechtice, co pak jeho syn, kromě jiných výstředností, taky nosil číro a věčně usínal. Lety mají publicitu, Lety ano.
V březnu 1966 spadla 900 metrů od baráku, kde teď bydlím, stíhačka Mig 15. Zabil se v ní kpt Fanta. Přikládám odkaz, kde se je možné vše dočíst. Bylo mi 10 let a paní soudružky mě jako dítě neučily o neštěstí, co se stalo jen 10 km vzduchem od Vlašimi, kam jsem chodil do základky. Jasně, nic zvláštního, prostě spadlo letadlo a v něm komunistický pilot, těžko si uvědomit, co si máme myslet pod konstatováním, že byl ambiciozní. Byl to člověk a udělal chybu, chybu ale udělal i velitel - nařídil let jen 100 m nad zemí. Dnes těžko představitelné. Už tehdy podle mě existoval autopilot, musel ho vypnout. Věřil, že tu sněhovou přeháňku proletí a nevšiml si, v té rychlosti, že terén mírně stoupá, těžko uvěřit, že by přístroje selhaly.
Ale proč o tom píšu. Ze silnice je vidět zničeho nic v polích thůje (nebo jaký je to strom). Proboha proč je v polích thůje? Nikdo nevěděl. Dojel jsem se před pár dny polňačkou podívat, vše je v odkazu.
Proč tohle celé? Památníček je přesně v místě dopadu stroje. Pravda, tělo vojáka leželo o 300 metrů dál a celkový rozhoz trosek byl 750 metrů, proběhlo to asi jako když se plochým kamínkem hází “žabky” po hladině rybníka. Jasně, tragédií se stalo spousty, bohužel se dějí pořád a dít se nepřestanou. Jen lidská, bezohledně tupá stupidita nemá mezí. Proti pomníčku, skrytého pd thůjí, je přes cestu, PŘESNĚ TAM, KDE SE STROJ PRVNĚ DOTKNUL ZEMĚ, hromada hnoje...
Asi jsem divnej, zatím tu se všemi vycházím skvěle a obec mě přijala. Myslím, že idylka skončí, nenechám to tak!!!! Jistě, vím, že k zemědělcům nejdou zrovna kandidáti věd. Ale u toho pomníčku je informační tabule a číst tu umí i zemědělci.
Bohužel, mám vlastnost, že velmi silně cítím génia loci takto exponovaných míst. Je tam teď posekané jetelové pole. Zašel jsem tam dnes, našel jsem místo (odhadl) kde našli pilota, chvíli postál s tichou vzpomínkou na někoho úplně cizího, k němuž nemám žádný vztah a pokusil se vcítit do vojáka, co chce za každou cenu splnit příkaz - letět jen 100 metrů nad zemí. Ta cena byla nejvyšší možná. Bylo by mu 95 let, ano, jen stěží by se jich dožil, ale mohl prožít život celý, ať by trval jak dlouho chtěl…
http://www.leteckabadatelna.cz/havarie-a-sestrely/detail/824/