Aktuálně: 1 910 inzerátů282 912 diskuzních příspěvků20 162 uživatelů

Beata Pavlatová - množitelka?

Janea (neregistrovaný) 15.06.2026, 09:49:37 xxx.xxx.163.38
kometa:

Označovat veřejně osobu, která má řádně registrovaný chov, přidělené IČO a registrační CZ číslo, 

Tak proč ta osoba neodpověděla na otázku, jestli má CHS registrovanou pod FCI?  Problém mohl být vyřešen.

A k čemu by to bylo? Však není trestné chovat bezpapíráky, ale asi je trestné napadat nebo šikanovat lidi, co bezpapíráky chovají. 

Jako pokud se dotyčná dopuští nějakého týrání, podvodu nebo nějak šulí daně, tak samozřejmě ano, zaslouží trest. Ale jestli má nebo nemá chovku je přece uplně jedno.

Přidělené IČO přece neznamená chovku a koukám, že dotyčná má IČO na chov a výcvik zvířat.

2 hlasy
kometa
kometa správce
15.06.2026, 09:56:51 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Janea z 15.06.2026, 09:49:37

Ale jestli má nebo nemá chovku je přece uplně jedno.

Není. Množky se většinou dopouštějí týrání (je jim jedno, že feny mají dva vrhy do roka  + prodávají neodčervená a neočkovaná štěňata) a dopouštějí se daňových úniků.

Protože peníze až na prvním místě. Žádný chovatelský záměr.

1 hlas
Buggyra
Buggyra 15.06.2026, 10:15:53 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 15.06.2026, 09:34:36

Jop, taky jsem jednomu rozmluvila pořídit si psa do kotce na zahradu jen tak, že co když ten pes bude štěkat a výt v kotci celou dobu, jak se tam bude nudit. Nejúčinnější věta “umíš si představit, co by tomu řekli sousedi?!”.

A proč by se ten pes nemohl probíhat celé dny po zahradě, čmuchat a lovit mouchy? No protože by zdupal trávník podél plotů 🙈 A proč by nemohl bydlet jinak s rodinou v domě? Protože chlupy a bahnité ťapky.

Nakonec snad psa zavrhnul. Uf.

5 hlasů
Anonymní (neregistrovaný) 15.06.2026, 10:16:13 xxx.xxx.163.38
kometa:

Ale jestli má nebo nemá chovku je přece uplně jedno.

Není. Množky se většinou dopouštějí týrání (je jim jedno, že feny mají dva vrhy do roka  + prodávají neodčervená a neočkovaná štěňata) a dopouštějí se daňových úniků.

Protože peníze až na prvním místě. Žádný chovatelský záměr.

ALe z hlediska zákona ano a pro mě i z hlediska lidského.

Jak tu bylo psáno, proč by chovky šly s cenou níž když mají odbyt. Tak proč by přestali množit i chovatelé bezpapíráku, vždyť mají odbyt také. A pokud nějak zvířata netýrají, tak ať si chovají.

Mě se nelíbí vořeši, u psů jsem snob, volím psa s PP. Ale chápu člověka, co si bezpapíráka koupí,  pes bez PP stojí pulku a vlastně lidem nevadí když bude trošku větší nebo delší, vždyť od Pinďa od Drvodělky je hezký a koupí si bezpíráka. Naprosto legální volba, stejně jako je legální bezpapíráky namnožit. 

Mě by zajímalo, kolik chovek má chovatelský záměr, mám pracovní plemeno. Oba psy s PP, jeden je teda z množírny s PP a druhý je z vyhlášené chovky. ALe ani u druhého nějak záměr nevidím, chvatelka prostě vlastní fenu a psa a mrská štěňata, co to jde.  Jo, psi vyhrávají soutěže a výstavy, jsou “kvalitní”, ale jen protože má chovatelka plemeno v oku a uměla si vybrat chovný pár a teď už na něm jen vydělává. Co říkala, tak nemá problém poslat “vyslužilého” psa dál a pořídit další chovný základ,, to ji u mě trošku posouvá do škatulky množírna, ale co se mezi pracáky pohybuji, tak je to celkem běžný přístup chovatelů a cvičitelů. Chapu, že prostory a čas jsou omezený  pro ně je koníček chov a výcvik, samotný pes je na druhém místě.

0 hlasů
Buggyra
Buggyra 15.06.2026, 10:21:23 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 15.06.2026, 09:56:51

A vy myslíte, že registrované chovky se drží nějakého chovatelského záměru, protože jsou registrované? A že všem oněm registrovaným chovatelům jde o blaho plemene a nikoli o peníze? Však tady máme krásný příklad, štěně je nemocné, a chovatelka pokud reagovala na potíže odchovu, tak zřejmě mizerně, protože kdyby komunikovala jen trochu vstřícně a zodpovědně, asi nebude hojně kolovat po sockách. Navíc když holky píšou, že koluje po sockách už kolik let - tak kolik let chová zřejmě mrzáky. Registrované nebo neregistrované, tady je to pro mě zhola jedno.

1 hlas
hmn
hmn 15.06.2026, 10:23:17 xxx.xxx.57.139

a mě by zajímal obsah pojmu “chovatelský záměr”…

0 hlasů
Buggyra
Buggyra 15.06.2026, 10:26:03 xxx.xxx.198.226

To by mělo být asi naplňování cíle rozvoje daného plemene. Takže u některých třeba odstranění nějaké genetické zátěže, u některých napravení chyb vzniklých při neregulovaném chovu (různé placaté čumáky, vady chrupu, vady postoje), u některých je to naopak rozvoj nebo udržení nějakých vloh (společenští, pracovní psi)… To bych si tak představovala.

4 hlasy
Zrzavci
Zrzavci 15.06.2026, 10:32:45 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 15.06.2026, 10:23:17

Pro mě je chovatelský záměr o tom, že chovatel chce, aby je ho štěňata

*byla zdravá - tedy vybírá rodiče zdravé a s potvrzenými testy

*odpovídala co nejvíce standardu /rozumnému standardu bez přehnaných znaků vedoucích k ničení zdraví plemene / tedy aby buď oba jedinci byli co nejvíc dokonalí a nebo , mám -li jinak vhodného jedince, aby jeho partner “dorovnal” to, co není top.

*povahou  odpovídala co nejvíc plemeni - tedy zase vybírám rodiče, kteří nesou tu povahu pro plemeno typickou.

*přínos nové - kvalitní krve

*a v neposlední řadě i výběr budoucích majitelů - tedy, že mi není jedno kam štěně půjde, pečlivě vybírám a ta nadějná štěňata pak směřuju k majitelům, kteří mají zájem chovat dál.

6 hlasů
Janea (neregistrovaný) 15.06.2026, 10:33:04 xxx.xxx.163.38
Buggyra:

To by mělo být asi naplňování cíle rozvoje daného plemene. Takže u některých třeba odstranění nějaké genetické zátěže, u některých napravení chyb vzniklých při neregulovaném chovu (různé placaté čumáky, vady chrupu, vady postoje), u některých je to naopak rozvoj nebo udržení nějakých vloh (společenští, pracovní psi)… To bych si tak představovala.

By mě zajímalo, kolik chovak tedá má  chovatelský záměr. Řekla bych, že většina si jen splní nějaké zdravotní testy a mají štěňata tím chovatelský záměr končí.

A také by mě zajímalo, jak jako laik poznám, která chovka má chovatelský záměr. Většina lidí si jen vybere plemeno a barvu, která se mu líbí, maximálně koukne jestli mají krycí psy zdravotní testy. Nějaký chovatelský záměr neřeší a ani nemají šanci ho poznat, maximálně se jím chovka muže pochlubit na stránkách, ale většina z toho co píšete vypadá hezky napsané, ale realita může být někde jinde.

1 hlas
Buggyra
Buggyra 15.06.2026, 10:37:50 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Janea z 15.06.2026, 10:33:04

Tak si to nějak představuju, a asi jo, asi je to krásné a naivní 😀 Ale to, kterým směrem se ubírá plemeno, by měl řešit hlavně ten chovatelský klub, prostřednictvím poradců chovu, měl by nastavit takové podmínky, aby to plemeno opravdu bylo opečované a vývoj šel správným směrem, tj. poskytovat servis, doporučovat plemeníky, zařizovat třeba přilití vhodné zahraniční krve… to asi mnoho těch dobrovolníků za chlebíčky nemá motivaci dělat, už jsme o tom tady mluvili…

2 hlasy
Anonymní (neregistrovaný) 15.06.2026, 10:39:29 xxx.xxx.163.38
Zrzavci:

Pro mě je chovatelský záměr o tom, že chovatel chce, aby je ho štěňata

*byla zdravá - tedy vybírá rodiče zdravé a s potvrzenými testy

*odpovídala co nejvíce standardu /rozumnému standardu bez přehnaných znaků vedoucích k ničení zdraví plemene / tedy aby buď oba jedinci byli co nejvíc dokonalí a nebo , mám -li jinak vhodného jedince, aby jeho partner “dorovnal” to, co není top.

*povahou  odpovídala co nejvíc plemeni - tedy zase vybírám rodiče, kteří nesou tu povahu pro plemeno typickou.

*přínos nové - kvalitní krve

*a v neposlední řadě i výběr budoucích majitelů - tedy, že mi není jedno kam štěně půjde, pečlivě vybírám a ta nadějná štěňata pak směřuju k majitelům, kteří mají zájem chovat dál.

Toto beru jako samozřejmost, chovatelský záměr by asi měl být něco navíc. Třeba prohloubit/upevnit nějakou vlastnost, zdraví či vzhled psa, plemeno nebo psy z konkrétního chovu někam posunout. 

Třeba fena má kvalitní srst, ale nepravidelné skvrny, cílem je chov psů s kvalitní srstí a pravidelnou skvrnitostí. Popřípadě do skvrnitosti dodat i jinou barvu a posunout povahu více k pracovním psům nebo třeba povahu terapeutického psa. Ale to asi nejde dělat tak, že prskám šťaňata stále na jedněch rodičích, tak jak je to u chovek běžné.

To co popisuje je dle mého normální množení dle plemene. 

2 hlasy
Ph (neregistrovaný) 15.06.2026, 10:41:50 xxx.xxx.29.243
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 15.06.2026, 10:32:45

Si fakt nekdo mysli, ze chovatel zamerne vybira chovny par tak, aby byl potomek - nemocny? 😇

Obecne ted myslim. 

Ze jsou prasata, co je jim vsechno jedno - porad povazuji za vyjimky. 

1 hlas
Ph (neregistrovaný) 15.06.2026, 10:43:20 xxx.xxx.29.243
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 15.06.2026, 10:39:29

tak nejak…

jsou to naucene fraze, co se porad pisi dokola - ale kdyz se nad tim clovek zamysli - ne, tohle neni chovatelsky cil.

0 hlasů
Anonymní (neregistrovaný) 15.06.2026, 10:50:08 xxx.xxx.249.244
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 15.06.2026, 09:56:51

Možná by bylo dobré si nejdříve zjistit, jaké povinnosti chovatelům ukládá zákon, než se začnou šířit podobná tvrzení. Chovatel musí vést evidenci chovu, vyplňovat evidenční listy a plnit další zákonné povinnosti.

Není tedy pravda, co se zde bez důkazů opakovaně šíří. Každé štěně odchází s čipem, kupní smlouvou, předávacím protokolem, kartou zdraví a očkovacím průkazem. Chov je řádně registrován a má přidělené CZ číslo.

Pokud má chovatel přidělené CZ číslo a plní zákonné povinnosti, pak označovat ho bez jakýchkoliv důkazů za „množku“ nebo „množírnu“ je přinejmenším velmi zavádějící. Pojem množírna je spojován s porušováním zákonných povinností a týráním zvířat, nikoliv s tím, že někdo legálně chová a prodává štěňata.

Stejně tak není pravda, že každý chovatel, který prodává štěňata, automaticky týrá zvířata, nečipuje, neočkuje nebo neplní daňové povinnosti. Pokud někdo taková závažná obvinění veřejně šíří, měl by je být schopen doložit. Jinak se nejedná o fakta, ale pouze o nepodložená tvrzení.

0 hlasů
Zrzavci
Zrzavci 15.06.2026, 11:06:44 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Janea z 15.06.2026, 10:33:04

Dobrý chovatel se o svém výběru rodičovského páru třebas rozepíše, proč si toho a toho psa pro svou fenu vybral. Rodiče mého současného ohaře jsou zcela nepříbuzní, vyptala jsem se na povahu otce, který byl importován…….. musíte se také ptát, ne jen pasivně přijímat informace. Člověk se musí pídit. 

2 hlasy
Janea (neregistrovaný) 15.06.2026, 11:16:42 xxx.xxx.163.38
Zrzavci:

Dobrý chovatel se o svém výběru rodičovského páru třebas rozepíše, proč si toho a toho psa pro svou fenu vybral. Rodiče mého současného ohaře jsou zcela nepříbuzní, vyptala jsem se na povahu otce, který byl importován…….. musíte se také ptát, ne jen pasivně přijímat informace. Člověk se musí pídit. 

A kolik takových chovatelů je?

A kolik lidí se tak pídí? Většina lidí chce psa a nedělá konkurz na manžela/manželku. Osobně mě také jen zajímá jestli má či nemá PP a zdravotní testy, povahy a vlastně jestli je chovný pár a štěně “hezký”, zbytek je mi jedno. Klidně ať si chovky množí jak chtějí a stejně ať se množí i bezpapíráci, ale ať je to bez týrání a podvodů. 

Tvrdit že chovky mají chovatelský záměr je mimo, většina z nich nemá žádný záměr.

0 hlasů
bambule
bambule 15.06.2026, 11:24:59 xxx.xxx.148.198
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 15.06.2026, 11:06:44

Naprosto souhlasím, já chtěla psa, zlatého. Takový ten “suchý” typ, tedy bez přebytečných kožních záhybů (mnohdy je to vidět, že jsou boxeři “kožatí”). Z chovky, která nelpí na sportovní kynologii a skládání zkoušek( jsou chovky, které tohle berou velmi vážně a já to samozřejmě respektuju). Tohle všechno se mi splnilo. Občas si říkám, jestli některé lidi zajímá víc než dojezdová vzdálenost k chovateli a nízká cena. 

2 hlasy
Zrzavci
Zrzavci 15.06.2026, 11:27:03 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Janea z 15.06.2026, 11:16:42

No já si to prostě nemyslím. Vím , že třeba Sarah vybírá s nějakými záměry - to máte retrievra, pak třeba čsv - tam znám chovku špičkovou a též o své odchovy se - i po mnoha letech starající, když jsou v průšvihu………. neházela bych do jednoho pytle, protože to pak není spravedlivý vůči těm, kteří se opravdu snaží.

A mně - i když s tím nadělám tak leda kulovaný, vím - není jedno, že se psi množí jak na běžícím pásu. Je to špatně.

2 hlasy
Janea (neregistrovaný) 15.06.2026, 11:33:27 xxx.xxx.163.38

Koukám, že registrovaných chovek psu pod ČMKU je 49tis, znáte dvě, které mají asi nějaký záměr.  Bude jich víc, ale těch bez záměru, bude naprostá většina.

MMCHD o svuj odchov se postará i chovka množka, od které mám psa já, vezme si a pak ho přeprodá, žádná křeč.🤪 Zrovna náš pes byl od ní takto přeprodán dvakrát, než se dostal k nám a k nám se dostal v šesti měsících, takže celkem ještě štěně. 

2 hlasy
kometa
kometa správce
15.06.2026, 11:36:15 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 15.06.2026, 10:21:23

A vy myslíte, že registrované chovky se drží nějakého chovatelského záměru

Nedělám si iluze, že všechny ano.

Ale množky ho nemají stoprocentně.

0 hlasů

Toto téma je uzamčené.