No tak jestli tohle mělo upozornit na nějakou množku a varovat lidi, aby si nekupovali štěňata, tak je to pro mě naprosto nepřehledné.
Už na začátku mělo být jasně popsáno…koupila jsem štěně na základě toho a toho inzerátu…potom jak nákup probíhal…mám smlouvu/nemám smlouvu…štěně je nemocné, jakou má nemoc…prodejce se mi podařilo kontaktovat/nekontaktovat…pokud se mi ho podařilo kontaktovat, tak jak se k tomu postavil.
Jako možná to bylo někde v téhle sáhodlouhé diskuzi uvedeno…pokud ano, tak mi to teda nějak uniklo, zapadlo to v těch příspěvcích…pokud ne, tak fakt nevím, k čemu to celé bylo dobré…
A teda napsat, že jsem našla dalších xy lidí, kteří také koupili štěně od dotyčné osoby a mají podobné zkušenosti a eventuelně třeba odkaz, že to řeší v nějaké FB skupině…
A teda třeba info, že jsem to nahlásila tam a tam a že jsem třeba podala trestní oznámení.
Tady se rozjela defakto rozsáhlá diskuze, která ale dle mého vůbec neplní účel…
Tak tady je jen malá ukázka komentářů slečny, která bez váhání veřejně označuje chovatelské stanice za podvodníky, množitele a podobně. To jen pro připomenutí, jak snadno se rozdávají závažná obvinění, aniž by k nim byly předloženy důkazy.
Ještě včera se zde ptala, zda má svou údajnou zkušenost s jednou osobou zveřejnit ve skupině „Množírny“, kterou podle veřejně uváděných informací sama založila. To ale ani není to, na co chci poukázat. Spíše mě zaujalo, jak dokonale dokáže vytvořit příběh, ve kterém vystupuje jako ublížená chudinka, aby se jí dostalo rad a podpory od lidí, kteří její verzi automaticky uvěří.
Jednou popisuje, jak v šestnácti letech s přítelem osobně navštívila nejmenovanou osobu v Sezimově Ústí. Jenže na adresu, číslo domu ani jiné podstatné údaje si údajně nepamatuje, protože je má ve starém telefonu. Na druhou stranu si překvapivě pamatuje nejrůznější drobné detaily. A jak sama uvádí, vše prý nakonec dohledá.
Člověk se pak nemůže ubránit úsměvu, když se po chvíli objeví adresa ( fotografie štěňat doloží do spisu ), které lze stejně jako mnoho dalších informací najít na internetu, rok 2020 - inzerce. A tak se z toho stane další příběh o tom, jak jí vše údajně „přišlo do telefonu“.
Z toho by měl radost i Andersen. Vyprávění je to opravdu barvité. Stačí zahrát roli bezbranné oběti, požádat ostatní o radu a soucit a publikum se ochotně chytí. Vždyť soucit je silná emoce a v dobře odvyprávěné pohádce funguje téměř vždy.
Jen bych ráda připomněla, že včera se vás ptala, zda vůbec může svou údajnou zkušenost zveřejnit. A ejhle, když šlo o chovatelskou stanici pod FCI , žádného svolení ani rad ostatních zapotřebí nebylo. Tam se označení „podvodníci“ rozdávalo velmi ochotně.
Celé to na mě působí jako velmi dobře zahraná komedie pro vděčné publikum. A zdá se, že právě pozornost diváků ji baví nejvíce. Protože označit někoho za podvodníka je velmi snadné. Mnohem těžší je takové tvrzení také doložit.
Jen bych ještě doplnila jednu zajímavost. Hodnocení této chovatelské stanice se objevovala opakovaně, někdy i několikrát během jednoho dne, až se postupně zaplnila celá stránka komentářů. Každý si může udělat vlastní obrázek o tom, zda je to běžné chování nespokojených lidí, nebo spíše systematická aktivita.
A když se člověk podívá na zveřejněné části IP adres, zjistí, že jsou si v mnoha případech velmi podobné. To je minimálně zajímavá okolnost, kterou si může vyhodnotit každý sám.
Jen bych také ráda upozornila, že Bazoš při řešení případných sporů velmi dobře spolupracuje. Pokud o to požádají příslušné orgány nebo oprávněné osoby, lze dohledat, z jakého ověřeného telefonu a z jakého ověřeného e-mailu bylo konkrétní hodnocení vloženo.
Záměrně zde nebudu uvádět žádné další podrobnosti ani naznačovat konkrétní údaje, protože nemám v úmyslu zveřejňovat osobní informace kohokoliv a rozhodně nechci, aby byla diskuse kvůli podobným věcem zablokována.
Každý by si ale měl uvědomit, že označovat veřejně někoho za „podvodníka“ nebo „množitele“ je velmi snadné. Mnohem těžší je pak svá tvrzení doložit a nést za ně odpovědnost.
A jen pro připomenutí – včera se zde hrálo na city a žádalo se ostatních o radu, zda vůbec nějakou údajnou zkušenost má slečna Plaga zveřejnit. U této chovatelské stanice však podobné zábrany zjevně neexistovaly a velmi závažná obvinění byla zveřejňována bez jakýchkoliv dotazů na ostatní. I to si může každý vyhodnotit po svém
Stačí se podívat na server Bazoš a projít si hodnocení různých inzerentů, ať už jde o chovatelské stanice nebo jiné prodejce jezevčíků. Každý si může sám všimnout, že se v některých případech opakují velmi podobné formulace, stejné výrazy a že zveřejněné části IP adres jsou si v mnoha případech nápadně podobné. Hodnocení působí téměř jako přes kopírák.
Proto opravdu nechápu včerejší divadlo, kdy se zde hrálo na city a žádalo se ostatních o radu, zda údajnou zkušenost vůbec zveřejnit na facebookových stránkách, které si podle veřejně uváděných informací sama vybudovala. Tyto herecké výkony by samy o sobě byly spíše úsměvné, kdyby nešlo o něco mnohem vážnějšího.
Nejde totiž o to, že někdo vyjadřuje svůj názor. Problém je v tom, že se opakovaně objevují velmi závažná označení jako „podvodníci“, „množitelé“ a podobně, a to u celé řady inzerentů. Každému doporučuji, aby si tato hodnocení na Bazoši přečetl sám a udělal si vlastní obrázek.
Je zajímavé, že hodnocení často vycházejí pouze z textu inzerátu, aniž by bylo zřejmé, že autor vůbec danou chovatelskou stanici osobně navštívil nebo si informace ověřil. A ještě zajímavější je, že se v některých příspěvcích objevují i další tvrzení, která mohou působit spíše jako domněnky nebo vlastní konstrukce než jako ověřená fakta.
Každý by si měl uvědomit, že veřejně označit někoho za podvodníka je velmi jednoduché. Mnohem složitější bývá takové tvrzení doložit a nést za něj odpovědnost. Proto bych doporučila méně emocí, méně hraní role oběti a více ověřitelných skutečností.
Odpověď na příspěvek uživatele Aluška z 16.06.2026, 14:43:10
Zajímavé, že píšete ‚nás to nezajímá‘. Kdo přesně je to ‚nás‘? Byla snad vyhlášena anketa mezi všemi diskutujícími? Mluvte prosím za sebe. Pokud vás téma nezajímá, nikdo vás nenutí ho číst ani komentovat. Ostatně samotný fakt, že jste měla potřebu reagovat, naznačuje, že vás to přece jen trochu zajímá.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 16.06.2026, 15:24:37
Máte pravdu, podstata je důležitá. Jen je zvláštní, že po devatenácti stranách stále čekáme na důkazy, zatímco příspěvků, teorií a scénářů přibývá víc než dílů nekonečného seriálu
Zajímavé je, že paní Rysová i autorka skupiny dokážou z několika řádků inzerátu s naprostou jistotou vyvodit, že jde o podvodníky. Osobní návštěva ani důkazy zřejmě nejsou potřeba. Stačí domněnky, stejné fráze a veřejné nálepkování. Každý si může sám posoudit, zda je to skutečně odborný přístup, nebo jen další ukázka předem vytvořeného scénáře.
Tak tady máte další ukázku toho, jak slečna bez jakýchkoliv předložených důkazů veřejně označuje lidi za množitele, podvodníky a připisuje jim prodej štěňat z konkrétního bytu. Jméno osoby zde z pochopitelných důvodů nebudu uvádět, ale ve fotografii je zřejmé, koho tímto způsobem veřejně obvinila. Každý si může udělat vlastní obrázek o tom, jak lehce se zde rozdávají velmi závažná obvinění. Stačí pár vět, několik vykřičníků a z člověka je najednou „podvodnice“ a „množitelka“, která prodává v bytě v Jindřichově Hradci a mění si jména. Důkazy však jaksi chybí. A právě proto už má mnoho lidí dost podobného veřejného očerňování.
Tak a teď už snad chápete, že opravdu nejsem osoba, za kterou jste mě zde s takovou jistotou označovali. Stačilo mi pár hodin práce na internetu a, jak vidíte, hledala jsem poctivě na obě strany a ne jen to, co se hodí do předem vytvořeného příběhu.
Na rozdíl od některých nemám potřebu burcovat lidi, vyvolávat emoce a svolávat dav, aby za mě vedl boj. Nepotřebuji hrát na city ani žádat ostatní o podporu, jak jsme tu mohli v posledních dnech opakovaně vidět. Každý ať si udělá svůj názor sám na základě veřejně dostupných informací a ověřitelných skutečností.
A pokud se mi zítra bude dařit, čeká vás zde ještě jedno malé překvapení. 😉 Bez dramatických výzev a bez potřeby někoho burcovat. Fakta totiž nepotřebují obecenstvo, aby obstála.