Pro mě je chovatelský záměr, že chci plemeno vylepšit. Nebo aspoň udržet v nějaké kvalitě. Už jsem psala - kamarádka jela krýt do Holandska, protože chtěla nepříbuznou krev. A pokud vím, Sarah taky pečlivě vybírá ženicha. A její chov má zdravotní a pracovní zkoušky a výstavy.
Za mě by to tak mělo vypadat.
Já jsem spíš přes koně, ale i tam si člověk znalý věci vybírá hřebce pro svou klisnu pečlivě a s rozmyslem. Samozřejmě jsou i tací, kteří připustí sousedovic Bobíkem, protože a) je blízko a b) je puntíkatý.
No po 20+ letech, co se motám kolem PP chovu, můj názor je, že většina chovek žádný záměr nemá, splní povinné minimum do chovu, kryjou dokola svým psem doma a nebo nakrejou šampionem, který už nakryl 150 fen, protože jsou po něm hezký štěňata. Prostě sázka na jistotu. Pak menší část dělá dělá alespoň nějaký nadstandard zdravotní testy. A ta úplně nejmenší část má chovatelský záměr, neváhají importovat, jezdit na krytí po celý Evropě a nebo alespoň u nás se snaží hledat nevyužívaný krycí psy byť pak ty odchovy jsou sázka do loterie.
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 15.06.2026, 10:41:50
Si fakt nekdo mysli, ze chovatel zamerne vybira chovny par tak, aby byl potomek - nemocny? 😇
To určitě ne, ale pokud se chovateli zpětně donese již v prvním roce spojení rodičů, že část odchovu je nemocná, a tento chovatel na tom páru odchová další rok znovu, tak jak byste to nazvala?
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 15.06.2026, 09:38:08
Ano, ať je to náhoda nebo křížení nesourodých rodičů, jsou štěňata z blbosti. Málokdy za účelem zisku.
Za účelem zisku jsou křížení různí poo a doodlové, ale ti rodiče nejsou nesourodí. Vysledovala jsem, že buď jsou oba malí a jsou to poo, nebo jsou oba velcí a jsou to doodle. Střeďáky jsem asi neviděla.
Bez záměru zisku se zkouší křížit různá plemena do sportu, třeba alaskani (ohaři nevím s čím) k běhu. Ale k takovému štěněti se nesportující člověk vůbec nedostane. Mají je jen mezi sebou.
Ano, ať je to náhoda nebo křížení nesourodých rodičů, jsou štěňata z blbosti. Málokdy za účelem zisku.
Za účelem zisku jsou křížení různí poo a doodlové, ale ti rodiče nejsou nesourodí. Vysledovala jsem, že buď jsou oba malí a jsou to poo, nebo jsou oba velcí a jsou to doodle. Střeďáky jsem asi neviděla.
Bez záměru zisku se zkouší křížit různá plemena do sportu, třeba alaskani (ohaři nevím s čím) k běhu. Ale k takovému štěněti se nesportující člověk vůbec nedostane. Mají je jen mezi sebou.
Lidi cvičíci pracovní plemena si často berou psi bez PP, ale tam je chovatelský záměr jasný, chtějí dobře cvičícího psa, vzhled je nezajímá. AKorát by mě zajímalo co se stane s ostaními štěňaty, počítám, že větší pes má štěňat více, na cvičáku pak vidím třeba dvě až tři a ostatní radši nevědět jak skončili.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 15.06.2026, 10:50:08
Pokud má chovatel přidělené CZ číslo a plní zákonné povinnosti, pak označovat ho bez jakýchkoliv důkazů za „množku“ nebo „množírnu“ je přinejmenším velmi zavádějící.
1) v tom odstavci legislativy, co tu někdo sdílel, se v pojmu “množírna” o registraci a plnění dalších zákonných povinností kromě zdraví a pohody zvířat nepíše
2) i odhlédnuto od toho (protože pravda, my lidově “množírnou” označujíme klidně i chov, kde přímo zvířata netrpí v oblasti welfare), na netu podle toho, co je tu psáno, koluje důkazů dost, důkaz je příkladně i svědectví majitele toho odchovu - pokud chovatel pravidelně odchovává nemocná zvířata, neštítila bych se takového chovatele za množírnu označit, jakkoli třeba zvířata držená oním chovatelem splňují legislativní i welfare náležitosti, a je mi celkem šumáček, kolik registrací a čísel a daňových přiznání má ten chovatel doma v krabici
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 15.06.2026, 10:23:17
V dnešní době může být chovatelský záměr CHS takový, že mám NO a chci plemeno udržet normálně chodící, bez kapří zádě, chodící skoro po kolenou. Takže budu ke své normálně chodící fence hledat normálně chodícího psa. Budu mít šanci, že štěňata z toho vrhu, budou normálně chodící hezcí NO, tak, jak si je všichni pamatujeme. Nebo mám fenku frbula a budu hledat krycího psa, který má spíš delší než kratší čumák, aby byla šance, že budou mít štěňata spíš delší než kratší čumák.
Takže chovatelský záměr nemusí posouvat plemeno dál, jak se říkalo dřív a vidíme, kam to někde dospělo, ale udržet psi “funkční” a udělat v plemeni zpět krok.
U bezpapošů si to nedovedu představit, to by musel být někdo fakt zodpovědný a postavit svůj chov bez PP na standardních psech s PP, hledat zodpovědně jedince s PP, aby štěňata vypadala tak, jak štěňata podle standardu mají být. Dávat svému chovu takovou péči a zodpovědnost a odchovávat bezpapoše, u kterých to nikdo neocení a v ozdravění plemene to nijak nepomůže, by nedávalo smysl.
Odpověď na příspěvek uživatele Janea z 15.06.2026, 11:33:27
MMCHD o svuj odchov se postará i chovka množka, od které mám psa já, vezme si a pak ho přeprodá, žádná křeč.🤪 Zrovna náš pes byl od ní takto přeprodán dvakrát, než se dostal k nám a k nám se dostal v šesti měsících, takže celkem ještě štěně.
Nevím, jakého plemene máte štěně a odkud. CHS se o svůj odchod většinou nějak zajímá, někdy si ho vezme a hledá mu domov nebo si ho nevezme, ale snaží se mu domov najít. Upřímně, co má CHS dělat se štěnětem, které někdo vrátí? Má si ho nechat? Některá si ho třeba nechá, jiná hledá nový domov.Když jde z domu třeba 8letý zkažený pes, má si ho vzít CHS domů a rozhodit si svou smečku? Jako že by CHS byla odkladištěm nehodících se zkažených nebo starých psů?
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 15.06.2026, 09:42:52
Fci není ani nejstarší ani jediná a už vůbec ne svatá. Kam celá fci zavedla x plemen se tu už někde mluvilo.
A i kdyby bez pp tak to není nelegalni. Smiřte se s tim. Psina bude až tu pulce osazenstva EU zakáže jejich milovaný plemena a na vině bude právě ta supr trupr fci ktera je dovedla kam dovedla.
Odpověď na příspěvek uživatele Janea z 15.06.2026, 11:33:27
Asi by bylo relevantní zjistit, aspoň v rámci jednoho plemene, kolik je těch CHS aktivních. Vzhledem k tomu, že člověk může mít za život jednu jedinou CHS pod ČMKU, tak se CHS neruší.
Naprosto souhlasím, já chtěla psa, zlatého. Takový ten “suchý” typ, tedy bez přebytečných kožních záhybů (mnohdy je to vidět, že jsou boxeři “kožatí”). Z chovky, která nelpí na sportovní kynologii a skládání zkoušek( jsou chovky, které tohle berou velmi vážně a já to samozřejmě respektuju). Tohle všechno se mi splnilo. Občas si říkám, jestli některé lidi zajímá víc než dojezdová vzdálenost k chovateli a nízká cena.
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 15.06.2026, 12:10:11
Jsou i bez pp chovatelé co si pořídí drahé kvalitní pp psy a ano pak odchovávají bezpapoše a za podminek co muže pulka chs závidět. Ne fakt ne prťata každý hárání dokonce ani každej rok. A proč? Protože kluby. Byrokracie, kamarádíčkovaní uchovňování na základě toho kdo je kámoš atd. Když na bonitaci zaslechnete perličky jako dneska musíme třetinu fen vyházet máme jich moc, znovuuchovní 8letou fenu předsedkyně ale šampionku zahaničních výstav ne se slovy má volnou kůži na krku… když neuchovní psa se všemi (nepovinnými) testy čistými, splňujícího míry plemene a přinášejíciho novou krev jen proto že by vedení mělo míň fen na krytí pro svý psy… to pak otráví. Takový buď se psy sekne. Nebo jede bez pp chov za úplně stejných podmínek jako pp, jen se nemusí neustále hádat s kluby. A otravovat a výstavami které už hodně dlouho nejsou objektivní ani omylem.
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 15.06.2026, 12:44:08
No, tohle je ale standard, takovej jako , ne?
Záměr je pro mě osobně to, že se to plemeno snažím nějak vést - viz příliv nové krve, že mám v hlavě mozek a nebudu krýt bezhlavě šampionem, který kryje kde-kdo, že si najdu psa, který doplní/vylepší to co nese fena, která je třeba supr v povaze, má dokonalý vlohy, takže by byla přínosem do chovu, ale třeba nemá dlouhý ucho, nebo nevím, nějakou nepodstatnost, která se přechodím spojením nepatrně posunula od standardu….
Odpověď na příspěvek uživatele Janea z 15.06.2026, 12:04:04
Sportovní vrhy jsou plánované a rozeberou si je mezi sebou ti, kteří se kolem sportu motají. Feny nerodí často, protože za dobu hárání, březosti, mateřství a zpět získání fyzičky, nemůže sportovat. Takže to určitě není tak, že fena rodí od 1 roka do 8 let každý rok. Některá nerodí vůbec.