Měli jsme labradorku, černou. Já bych ráda flata. To mi tady rozmluvili, že flat s PP prolezlý všemi chorobami, kříženci zrovna tak. Jasně, že mám preference.
Když bych si mohla vybírat, co nakoupím k jídlu, celý rok bych žrala melouny dokola kol. Ale takhle prostě vlezu do penáče a vezmu, co mají na regále, a že výběr zeleniny a ovoce tam mají dost tristní, když člověk nechce prodat ledvinu.
Tak přijdu do útulku a vezmu, co bude 🙂 Já mám ráda nakonec všechnu zeleninu, snad kromě kedluben…
Dva asi nedám 😀 Aby mu nebylo smutno, bude mít hejno koček.
Ten první jako flat vypadá. 👍Takový kříženec by se mně i líbil, babička měla kdysi dávno taky takového.
Fiona: A čemu vlastně říkáte šereda? 😀 Mně se třeba moc nelíbí psíci s knírem (no… knírač, žejo, ale ten jorkšír taky nic moc), prostě jak se mu na tom drží voda a slinty a všechno, do čeho ten čumák strčí (briardi prominou). Takže takového psa bych si nevybrala, na druhou stranu pokud by mi přistál doma, prostě bych to vyřešila nůžkama/strojkem (a lidi si můžou … jít do Příbrami) a taky bych to nějak ustála.
Jinak teď jsem měla tu čest s boloňákem (tuším) - a došla jsem k názoru, že mi vadí placaté čumáky. Prostě to, jak ten pes dýchá, já jsem měla celou dobu pocit, že je to pro něj hrozně namáhavé. Stejný pocit mám z mopsů a buldočků. Tak asi placatý čumák bych nechtěla, to vážně ne… Ani ty vypoulené oči mě moc neoslovují, zejména když tu někdo psal, že tomu psovi může v rozčilení i vypadnout z lebky, to by mě trefilo 😀
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 12.06.2026, 11:45:21
Lapinkoira, patří mezi špice, 20-22 kg, 42-50 cm, je malý pes? 🤣
Přesně tak, malý pes=žádný pes, to má asi ta paní na sídlišti, co měla nějakého pastevce. A ve své podstatě je mi jí líto. Posedává na lavičce a vzpomíná na obříka. Kdyby měla malého může korzovat s dalšími důchodkyněmi s malými pejsky a mít nové zážitky a podněty.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 12.06.2026, 12:03:49
Akorát u toho druhého jsou fakt děsivé ty jeho oči
Bych řekla, že oči jsou modré a takhle vypadají jen díky blesku. Mně se třeba celomodré oči líbí, ale žádné plemeno, o které bych stála, nemá modré oči v genech.
Já za 2 roky, kdy mně těch 60 bude, ještě počítám budu mít pořád 3. 🙂
to znovu už nebudu chtít podstoupit…
Jani, musíš, přece je v tom nenecháš samotné?
Jééé…to jsi mě špatně pochopila…samozřejmě, že s nimi budu do posledního vydechnutí, v životě bych nenechala svého psa v té poslední chvíli samotného nebo s jiným člověkem…myslela jsem to tak, že s případným pořízením dalšího psa bych váhala právě pro to, že mě to vždycky strašně semele, když musím dát uspat psa a až jednou odejde Gina a Máťa, tak to mě už teď straší ve snech a nevím, jestli po nich bych šla do dalšího psa s vidinou toho, že mě to pak bude čekat znovu…
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 12.06.2026, 12:34:29
Reagovala jsem na Vaše tak bych fakt sáhla do útulku klidně pro menší nejškaredější stvoření, které nikdo nechce. Jsem pražák, nejškaredější stvoření = česky šereda 🤣 Pak byla zmínka v příspěvku o tom jorkmutovi v útulku, tak jsem na to reagovala.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 12.06.2026, 12:02:10
A tohle mě zajímá. Mojí Boe, ohodnotila bys to tak, že s kocourem by to šlo? Ne že bych si chtěla pořizovat kočku, rozhodně ne, ale zajímá mě tvůj pohled 🙂 jako a Boe by to určitě chtělo lepší plot, u vás. A to třeba v útulku neříkali, nevěděli, i když i tam jim před plot skočila. Za ošetřovatelem, který se pohyboval z druhé strany. Ona není utekarka z principu, ale plot zkrátka není překážka, pokud se chce někam dostat…
No sáhla bych klidně po ostatní pro toho nejškaredějšího, bylo by mi to jedno, pro mě by nejškaredějším škaredou nebyl. Osud se zdál přihrát zrovna Rexíka - ani ten nebyl škaredý, ale i kdyby byl - myšleno zase pro ostatní, mně by to bylo jedno. Míním tím to, že prioritně nejsem ten typ, co bude vyhledávat třeba zrovna psy typu jakojork, ale když mi přijde do cesty, je mi to buřtik. Já vím, že nemůžu jít do bull psů, do pastevců, vím, že momentálně, kdyby to tedy situace dovolovala, což ne, tak ale nemám kapacitu řešit zdrhače, rváče a kousavýho psa. To jsou moje limity. Jo a nemůžu přivést domů psa, který bude lovit kočky, to Mousesovi neudělám. Jinak je to, myslím, buřtiček, jak bude pes vypadat, nebo se chovat.
Lapinkoira, patří mezi špice, 20-22 kg, 42-50 cm, je malý pes? 🤣
Přesně tak, malý pes=žádný pes, to má asi ta paní na sídlišti, co měla nějakého pastevce. A ve své podstatě je mi jí líto. Posedává na lavičce a vzpomíná na obříka. Kdyby měla malého může korzovat s dalšími důchodkyněmi s malými pejsky a mít nové zážitky a podněty.
Já tý paní rozumím a obzvlášť, jestli měla pastevce….pastevec je z mého pohledu něco tak unikátního, že nahradit takového tvora, když si s ním člověk sedne, je téměř nemožné…
Z mého pohledu je to úplně nejvíc, mít tu čest být milována velkým pasteveckým psem…
Myslím, že bych dřepěla a vzpomínala stejně jako ta babka…případně korzovala s ostatními důchodkyněmi, ale bez psa…
Když jsem byla děcko a moc jsem chtěla psa, tak mi bylo úplně jedno, jaký pes by to byl a to vážně…jestli čivava a nebo doga, hlavně že bych měla psa, to by uspokojilo tu mojí touhu…dneska po těch letech, kdy mě psi provázejí životem vím, že to jedno není…
Jééé…to jsi mě špatně pochopila…samozřejmě, že s nimi budu do posledního vydechnutí, v životě bych nenechala svého psa v té poslední chvíli samotného nebo s jiným člověkem…myslela jsem to tak, že s případným pořízením dalšího psa bych váhala právě pro to, že mě to vždycky strašně semele, když musím dát uspat psa a až jednou odejde Gina a Máťa, tak to mě už teď straší ve snech a nevím, jestli po nich bych šla do dalšího psa s vidinou toho, že mě to pak bude čekat znovu…
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 12.06.2026, 12:35:13
Šereda - viz reakce pro Zrzavci (12:53). Pro mne šereda asi není žádný pes, každý je něčím impozantní, roztomilý nebo zvláštní.
Fousy - fousatý pes, knírač, york, fousek, JRT, PRT, možná BRT, grifon, opičí pinč…..rozježení s fousy pro mne jsou nejkrásnější psy 🥰
Boloňák - bišon, maltézák … nemají placaté čumáky, to jsou ty roztomilé kudrnaté kuličky. Jsou roztomilí, srst je dobrá, stříhá se k obrazu svému, ale pro mne mají takový “připitomnělý výraz". Znám jich mraky, nechtěla bych žádného.
Placatky - taky bych si dobrovolně nepořídila, nemůžou dýchat. Mopsíci mají roztomilý výraz a asi jsou takoví měkcí v povaze, ale to dýchání…..Máme tady krásného pejska, když se rozvášnil a běhal kolem mne radostně na té flexině, tak moje pesa z něj byla celá vedle sebe a hrozně ji štval jak chrochtal a vrčela. Když viděla, že já se chci ňuňat, stála dostatečně daleko, aby na ni nedosáhl, a čekala, až mne to přejde.
Vypadlé oko - to prý může vypadnout i shih-tzu, ti mají taky takové placatější čumáky, ale příjemnou nelínající, hezky barevnou srst, všude jich jsou mraky. S mašličkou hezký pejsek, ostříhaný nic moc.
Moje příbuzná…v důchodovém věku má momentálně 2 bosíky…předtím měli dobrmany, před tím afgána…ví, že už teda další velké psy chtít nebude, ale říká, že pokud se na to bude ještě pak cítit, tak má v plánu vzít si z útulku nějakýho psího důchodce a teda toho nejošklivějšího, kterýho nikdo nechce….
Odpověď na příspěvek uživatele Fatia z 12.06.2026, 13:02:56
viděla jsem ji takhle jednou, tak těžko soudit, ale myslím, že čistou vraždu v sobě nemá, to by nebylo tak rychlý, nešla po tom tak urputně 😀 . Neměla jsem o Mousese vyloženě strach, dalo by to práci a asi by to ve výsledku byl ten případ, kdy dobře - domácí kočka se dá, ale venku je to jiná. Vyžadovalo by to systematickou práci, furt, furt, furt - vydrilovat poslušnost a doma na tu dobu vodítko. Bubina taky takhle vypálila. Jen teda nehodila šíbru krz .😀 bože furt nechápu, jak to Boubeles dokázala.
nevěděli, i když i tam jim před plot skočila.
No tak to věděli,když jim tam přes plot skočila, tos zjistila zpětně, nebo ještě před? Náš ploto momentálně pro opravdovýho útěkáře není a vlastně ani výškou nikdy nebude, až bude nový. Takže to je věc, s kterou já počítám. I to byla jedna z věcí, kterou jsme s Rexíkem řešili, že ten plot -i vzhledem k jeho velikosti , kdy v pohodě projde, aby to nebyl problém, protože zase nemám teď kapacitu na to, hlídat, aby si nešel na výlet a řešit tohle.
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 12.06.2026, 12:40:26
To je akorát. Mladej pán je teda drobnější 18,5 - 19 kilo, ale třeba ještě zmohutní/nasvalí. Nezakopávám o něj jako o jezevčíka (těch 6,5 kila bylo fakt málo a on se ještě pod ty nohy snad programově pletl), v pohodě ho poponesu v náručí/zvednu na stůl/do vany a nebojím se o něj venku, že mi ho nějakej halamák zašlápne. Ale chápu, že člověku, co je zvyklý mít rozvážné psy 50+ kg je lapina pocitově malá (hyper)aktivní ukecaná chlupatá koule. 😀 Je to o tom jaký má člověk měřítko. Naopak moje babi nemůže překousnout, že jsme si nepořídili nic maličkýho a roztomilýho. Při tom on je maličkej a roztomilej. 😀
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 12.06.2026, 13:11:23
Co si pamatuji, měla paní něco obrovského, jaké to bylo plemeno, netuším, dnes říká: měla jsem pastevce. Nepamatuji si, že bych ji potkávala s takovým psem chodit, takže nevím, jestli byla tady v bytě nebo někde na chalupě/RD. Pamatuji si až, jak paní sedí na lavičce, u ní leží/spí ta obrovská fena (asi už byla stará, možná nemocná) a paní každého pejskaře odhání, že fena je zlá. Takže moje zážitky jsou, že jsme ji všichni obcházeli obloukem. No a dnes by mi hodiny vyprávěla o své skvělé feně. Takže se vyhýbám, protože už jsem to vše párkrát slyšela a mám reálné vlastní vzpomínky.
Dětem je asi úplně putna, jakého psa by chtěly - prostě psa. Na tom není nic divného,
Já se vzhledem k tomu, co jsem psala předtím, snažím přesvědčit, že čivava je taky pes, který se dá vychovat k obrazu svému a nemusí to být protivná, uřvaná, kousavá potvůrka. Zatím jsem neviděla takovou, u které by se mi rozplesalo vzhledově srdce, že to je to, co si jako posledního psa pořídím. I když vím, že čivava třeba dělá obrany, záchranařinu nebo běhá canicross. Známá má čivavu s borderkama a tak čivava pase ovce.
Odpověď na příspěvek uživatele šavlozubka z 12.06.2026, 13:20:55
Ale chápu, že člověku, co je zvyklý mít rozvážné psy 50+ kg je lapina pocitově malá (hyper)aktivní ukecaná chlupatá koule.
Přesně…
Naopak moje babi nemůže překousnout, že jsme si nepořídili nic maličkýho a roztomilýho.
Tak jí vyřiďte, že je maličkej a roztomilej…a ať se přijde kouknout na naší Ginu, jak vedle ní stojí lapiňák…a uvidí na vlastní oči, že je maličkej a roztomilej…😂