Vrabec skalní

Petronia petronia

Výskyt: Evropa, Asie, Afrika
Velikost: 14-17 cm
Hmotnost: 35 g
Počet vajec: 4-7 ks
Inkubační doba: 12-14 dnů
Potrava: Hmyz, semena a bobule
velikost písma:  A A A
15.12.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     469 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Vrabec skalní se podobá samičce vrabce domácího, má ale na hlavě světlá pruhy a žlutou skvrnu na hrdle, která je však těžko rozeznatelná a mladým ptákům chybí. Na ocase má bílá skvrny.

Prostředí

Vrabec skalní obývá bezlesou pahorkatinu se skrovnými travinami a skálami nebo i ve zříceninách. Kdysi byl vrabec skalní rozšířen i v Německu a na území České republiky. Jeho rozšíření sahá od jižní Evropy a severní Afriky na Střední východ, do střední Asie a až do Mandžuska. Je stálý.

Rozmnožování

Hnízdí v koloniích v různých biotopech s holým povrchem: na skalních plochách, v roklích, zříceninách a dokonce v budovách. Místy také na vysokohorských loukách s balvany a roztroušenými stromy a keři, ale i na pastvinách a v blízkosti obilných polí, od mořského pobřeží do 2040 metrů nad mořem. Hnízdo zakládá v hlubokých děrách a trhlinách skal, v ruinách nebo v dutinách ve zdech na budovách, v hnízdech jiřiček. Hnízdí od dubna do června, na vejcích sedí 12 až 14 dní, mláďata zůstávají v hnízdě až 21 den. Hnízdí 2x ročně a v každé snůšce se nachází 4-7 vajec. Na podzim se vrabci skalní shlukují do hejn, která každého večera vyhledávají ke spánku tytéž stromy.´

Potrava

Vrabec skalní konzumuje hmyz, semena a bobule.

Vrabec skalníNázvy ve světě

Anglicky: Rock Sparrow, Chorvatsky: Vrabac kamenjar, Německy: Steinsperling

Foto: http://www.rios-galegos.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.