Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 17.07.2025, 08:17:55
Hele ja krmim smecku prasat, takze pohoda 😀
Teda ne ze bych se (ja lina chruna) patlala s prilohama. To ani nahodou. Prilohy jsou u nas jen pro marody a nebo vyjimecne, kdyz se mi utrhne ruka u vareni pro rodinu. Ovozel v misce taky nepestuju. Maji drstky. A kdyz jim dam neco do masa, musela bych to namixovat na pastu a zamichat do mletiny, jinac mi to vypreparujou a vyflusou. A to prosim vsichni, vcetne popelnicoveho zlateho plemene.
Ale jak to roste na zahrade/venku, tak je to povazovano za lahudku nejvetsi. Rybiz, jablka, tresne, hrusky, merunky, svestky, spendliky, bylinky, okurky, hrasek, rajcata, papriky, … dle hesla “dobre prase vsechno spase”.
A imho kdyz si vemu jakej humus jsou schopni najit a pozrit venku, tak si myslim ze nejakej pripadnej knedlik od obeda jim vazne nemuze uskodit. Ale ten mikrobiom co maji … biomatky zavidi 😀
Vzala jsem teď na zkoušku tu Hovězí směs a Hovězí maso s droby. Jako není to úplně špatný, cena byla za 2 kg 91,30 a 76,60, což si myslím, že jde…ale připadá mně to tak najemno namletý, že vůbec netuším, co v tom vlastně je. Ale bobky jsou fajn, to jo. Hrubomleté je za 80,40 kilo, což ve mně vzbuzuje otázky proč. 🤔 Od Pošváře mně stálo kilo 79 a líbilo se mně teda víc. Jen prostě mají blbý balení, ten salám se mně do šuplíkovýho mrazáku nevejde.
Hele ja ze suplikovyho mrazaku vyndala ty supliky a cpu tam salamy jen tak. A vejde se vetsina krom tu a tam nestandartniho kousku 🙂 Co se mi nevejde jsou ty bile salamy, ta jsou vetsi jak je to 1,5 kg. Ale ty cpu do pultaku …
Jo, to si pamatuju s Bubi první, když jsme taky s torzí skončili pod kudlou v jejích - ty jo…dvanácti?? Já měla výhodu, že to vařený jo, uvařila jsem vždycky naráz kuře, brambory a mrkev, rozsmasakrovala tyčákem a krmila po lžičkách.
Tak ať pacoška nevy…. ehm, nedělá hovadiny a chová se jako pacoška a neblbne na vodítku.
Hlavně, že už je to v pohodě. Přeju rychlý a pohodový hojení. 🍀
Fretka dekuje 🙂
Hlasim ze uz vypada lip, zajima se o deni kolem, zere s chuti, ale musela jsme vymenit doporucene varene maso za syrove, pac s varenym uspech nebyl. Pije, kaka, cura, chodi na prochazky a je nasr ze na voditku.
A clovek by nerekl, jakou radost udela dospelemu a relativne pricetnemu cloveku uplne obycejne psi 💩 😀
Celkem 9 psu (plus obcas nejaky na hlidani) Vek - 15; 13,5; 13; 7,5; 6,5; 5; 3, 15 mesicu a 14 mesicu Vaha - 30 kg, 32 kg, 22 kg, 29 kg, 8,5 kg, 35 kg, 10 kg, 10 kg a 28 kg Celkova spotreba na den 6,5 kg, v sezone honu 8 kg Mesicne 6-7 000,- Ale ja beru velkoobchod. Bez doplnku - ale ja pouzivam jen kloubni vyzivu a doplnky pro seniory, jinak nic.
Nedavam ovozel - maji neprane drstky a zbytek si oberou sami na zahradce (nekteri az moc ☹️ ) Starci maji prevazne mletiny, pac uz moc nekousou a pac jim to uz pomaleji a hur travi. Pomery beru od oka, cca podle toho, jak by vypadalo zvire ktery by si realne ulovili v prirode. A pak upravuju podle stavu a kondice daneho jedince. Drake treba ted kvuli zdravotnimu stavu nezvlada hovezi, Terenc odmita ryby, … Vnitrnosti davam bud susene plice, doma pecene jatrove susenky, nebo zamaskovane v mletinach, pac mi to vetsina omladiny fluse a seniori z toho maji srajdu. Ruzne pridavky, oleje, doplnky, vitaminy a mineraly … proc? Proto maji syrove maso, aby si to vzali z toho.
Obecne - pokud budete brat primo od vyrobce, bude to levnejsi. Preprodejci si na tom nabali marzi. Kdyz se zadari, beru vecerni slevy v Lidlu nebo Kauflandu. Ale to je narazove (naposledy 50 kg husy za 32 kc/kg 🙂 )
Ferda je po operaci, streva srovnany, zaludek prisitej. Oboji zda se funguje. Je cela bolava a jeste moc nevi jak si lehnout, ale pomalu se to lepsi. Takze verim ze bude ok!
Zatim jsem kolem stromu dala ohradku, o vikendu to shrabu a odvezu do kontejneru na BRO. U nas na kompost to dat nemuzu, tam si skacou jak do samosky
Torze a jako bonus zauzleni strev. Pricinou byly tresne, cca dve kila. Nevyhoda pazravejch hamounu.
Nasledne to mohutne zapila, pac nezna poucku nasich babicek ze na tresne se nepije ☹️
Oni je teda zerou uz leta, jen proste vzdycky v mensim mnozstvi, ne tolik najednou. Ono jich nikdy na strome nebylo tolik a navic dozravaly a opadavaly postupne. Letos se tresen rozhodla trhnout rekord v produktivite a spadalo to defakto vsechno naraz …
Takze me to stalo dvacku, kybl nervu a bezesnou noc. Ale aspon ze nerozkousala pecky, taky si k tomu jeste mohla pridat otravu.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 08.07.2025, 13:21:54
Nezravce jsem mela. Aja do peti let. Dudun do peti let.
Ani jednoho jsem k jidlu nepremlouvala. Jsi zdravej? Nazer se. Nemas hlad? Ok, nezer, ale dalsi bude az vecer. Jedli na stridacku - nekdy lip, nekdy hur. Zlomilo se to u obou v peti letech. Proc nevim, mozna dospeli.
Zastavam nazor ze zadny zdravy zvire dobrovolne nad plnou miskou hlady neumre.
A imho tady se problem toci kolem psa s nadvahou … to nezravec asi mit nebude, takze naopak bych to brala stylem nezeres = hubnes.
Doteď sem krmila celodenně nasypáním granulí do misky a měli přístup neustále.Včera hned jsme misku odendali a dorána trochu hladověli.Dostanou teď 2x denně po 30 minutách.Oddělení misek si nedovedu představit,ale zkusíme něco vymyslet.
Ja si nedovedu predstavit neoddeleni misek. Jako ze date misky na zem a jdete pryc a feny si tam delaji co chteji a lezou si vzajemne do zradla? A jak pripadne resite nejakou dietu? Napriklad u nas Otas jaterni … a Dudun nesmi hovezi … Nechat psiska bez dozoru, tak verim ze Primitiv je jak koule, Fretka s Romadurou mu zdatne sekunduji a zbytek smecky je slank 😀
Dale nepobiram 30 minut - proste dam misky na zem a pockam pet minut a sbiram. Sezrals, nesezrals, tvuj problem. I kdyz teda u nas "nesezrals" znaci muj problem a svistime na veterinu. Ale proc by se mel pes frfnat v misce pul hodiny, to mi hlava nebere - bud ma hlad a zere, nebo hlad nema a nepotrebuje zrat a aspon zhubne ;) Tanecky kolem zradla jsem ochotna delat jen u psu v rekonvalescenci a u senioru a i tam to ma sve hranice.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 08.07.2025, 11:57:48
U nas nepreziva ani plast ;) A kov neprichazi v uvahu, pac nemaji ruznobarevny a ja bych nevedela ktera je ci 😀
Jinak mame stejny model krmeni, jen ja ted na deset kousku (hlidame odchov).
Rano po prochazce ⅓ denni davky, vecer po prochazce zbyle ⅔ Misky maji k dipozici cca pet minut (kavaliri zerou pomalu, retrieverum by stacilo 30 vterin) Povolena je kontrola prazdne cizi misky, maximalne toleruju psychicky natlak “ty uz to nebudes, jen o tom jeste nevis” … ale vlezt nekdo do cizi misky ve chvili kdy je jeste plna a pravoplatny majitel o ni jevi zajem, tak jsem hodne zla.
Krom kontroly zravosti (a tim padem i zdravotniho stavu) i proto, ze do jidla sypu potrebne leky a “aditiva” a fakt nejsem zvedava aby mi seniori nedostali to, co potrebuji, nebo si lecbu vzajemne zamenovali.
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 24.06.2025, 10:06:54
Beru leky pro psa na vet recept v Polsku, protoze z nejakeho duvodu nemaji tyto leky licenci pro jiny trh a proste v Evrope je jinde nesezenu. Normalne mi vet vypise recept - jedno zda na pocitaci nebo rucne. Ja ho poslu postou kamosce do Ostravy, ona sjede do Tesina a pak mi leky posle Zasilkovnou. V Nemecku by to melo byt taktez v pohode, jen je vetsinou dobre si predem zavolat do lekarny, zda to maji. Resp. zda maji vicero baleni, protoze my jich bereme rovnou vic naraz, aby se nemuselo resit kazdy mesic.
Na jeden recept jde vypsat az 6 krabicek (i kdyz pry naposledy se Polaci tvarili ze jen 4, ale nakonec dali vsech 6), posilala jsem rovnou dva recepty aby nam to vyslo pres dovolenou. Je fajn si pohlidat aby tam bylo spravne vyplnene jmeno majitele, adresa, udaje o zvireti a dalsi. Co naopak nevyplnujeme je datum vystaveni receptu, aby nebyla casova nouze - kamoska si proste datum doplni podle toho, jak si naplanuje cestu za hranice.
Plaka - ctu, smekam a zamackavam slzu. Kez by bylo takovych lidi vic (a takovych psu min)! Znala jsem jednoho psiho “psychopata” - labil od narozeni. Panicka zkusena (ne velezkusena), nejak to fungovalo. Pak prisla jedna minuta nesoustredenosti, jedno vyboceni z ritualu, jedna drobna chyba panicky a ta se projela RZ ☹️
Dafi ja taky povrkavani uplne neresim. Pes ma pravo komunikovat a vrceni je jednim ze zpusobu jak komunikuji. Ale musi to mit nejaky pravidla a stabni kulturu - tzn. vrkni si a tim to hasne. Ostatni psi te budou respektovat, ja ti pripadne vysvetlim co a proc po tobe chci, ale ty nebudes “vysirat”. Uz to pomalu zacina chapat i Terenc, a to je co rict 😀
Tem chudakum kteri chteji chodit po lesich/loukach/prirode a psiska jim to bojkotuji nabizim vymenny obchod. Zapujcim par energeticky nevycerpatelnych kousku, kteri prochazky prirodou miluji, idelane kdyz se jde pokazde na nove a neprobadane misto. Ja si zatim doma polenosim v posteli s neprochazkovym typem psa.
Idelane aspon do te doby nez me prestane kur…sky bolet ten zas…anej zub!
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 20.06.2025, 08:10:13
Tyhle meziplemenny miskomunikace me desne bavej 🙂 Placatky co “vrcej”, ridzbeci co se “jezej” atd atd. Nejvtipnejsi byl vyraz neboztika Aroska kdyz poprve potkal Bobtaila, nacesanyho na vystavu a samo tehda jeste bez ocasu. Fak nevedel kterej konec je kterej a ten vyraz … 😀