Aktuálně: 2 486 inzerátů239 323 diskuzních příspěvků18 702 uživatelů

Příspěvky uživatele

Varaxi

Varaxi
Varaxi 09.05.2025, 16:48:49 xxx.xxx.129.250

Já doporučuju zastřešit jen nejnutnější kousek okolo kurníku, kde by se to ideálně i zpevnilo (krom popeliště). Pak nebude co zalévat, ale bude to třeba sem tam trochu poklidit.

Zastřešila bych pítka a krmítka, pokud je nebudete mít v kurníku, popeliště a vchod pro slepice, tedy místa, která jsou nejvíce exponovaná, a ta místa bych i zpevnila.

Nicméně každé zastřešení výběhu je nadstavba, která nebývá nutná. Zpevnění povrchu je důležitější, zvláště pokud krmítev kurníku.

Pokud zastřešíte polykarbonátem většinu výběhu, uděláte z toho skleník. Jiné materiály zas zcela brání přístupu slunce. Proto je lepší zastřešit jen nejnutnější minimum proti dešti a zbytek problému vyřešit tím zpevněním.

Taky záleží, kudy obvykle vanou větry. Po směru stačí menší zastřešení, proti větru větší.

Je fajn mít možnost hodit přes výběh síť. Nejlepší je nějaká stínící - jsou různé typy, můžete si vybrat, jak dobře stíní.

Mimochodem, já nepsala, že máte mlčet. Já psala, že než se budete ptát, bylo by fajn si projít předchozí příspěvky. Protože ano, ty věci, co v tom vláknu padaly, se opravdu opakovaly. Ne všechny do posledního, ale některé ano, a proto jsem si to dovolila navrhnout. O nic jsem Vás nežádala, nic jsem po Vás nechtěla, jen jsem to navrhla.

Ohledně mých obav máte zbytečné starosti, Vaše dotazy, ať položené, či ne, mě skutečně nijak netrápí. Kdyby mi bylo zatěžko odpovědět, neodpovím. A stejně tak Vám můžu slíbit, že když si nebudete přát, nebudu na Vás reagovat.

Varaxi
Varaxi 07.05.2025, 18:58:32 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 07.05.2025, 15:01:16

Já bych do stejné řeky vstupovwla, až bych brečela. Inspektorová, Espiro a milion dalších. S těmi bych se vídala kdekoli.

Ale oni se nevrátí a upřímně - někde mě vyhnali a jinde přijali s otevřenou náručí. IFauna pro mě bude fajn archiv, ale to je tak všechno. 

Varaxi
Varaxi 07.05.2025, 14:37:11 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele zvedavec z 07.05.2025, 10:31:38

Četla jsem jakýsi článek, který tvrdil, že mluvit pozitivně vede k optimismu, a ten je spojen s lepším zdravím.

Takže jsem přestala nadávat, už si nestěžuju a na všem se snažím najít pozitiva. Nějakou dobu jsem měla pocit, že nebudu moct mluvit vůbec, ale pak se to stalo a já opravdu pocítila, že ten článek nelhal a že opravdu je na světě krásně, ptáčci zpívají, sluníčko svítí a tak dále.

Pod dojmem z onoho článku bych své nedávné dny shrnula nějak takto:

Stěhování jsem pojala jako příležitost zmenšit množství věcí, které máme. Začala jsem u kávového likéru, pokračovala přes skořicovou whisky a teď ještě umenším počet lahví vína a medoviny, které vlastníme.

Stěhujeme se značně dočasně (na cca 1 rok), než postavíme dům, k mým rodičům. To vede k mnoha novým příležotostem.

Mámin inovativní postoj by se dal nazvat jako kibicování a prosazování si svého za každou cenu. Takže si třeba nemůžeme v ložnici přestěhovat nábytek. Což vnímám jako šanci zlepšit své diplomatické schopnosti.

Tátovi je naopak všechno jedno, což beru jako možnost pro zlepšení svého odpočinku. 😀

Teď vařím karé - libové vepřové maso, které nemám ráda a které můj choť ukradl svým rodičům, protože nepozná naše suroviny od cizích. Vařit neoblíbená jídla je jistě také k něčemu dobré, a teď mám příležitost zjistit na co.

O víkendu má být kouzelných 13 stupňů a odpoledne poprchávat. Podotýkám, že o víkendu je ta synova oslava narozenin, která vzhledem k počtu účastníků je koncipována jako venkovní. Takže super, potrénujeme imunitu.

Mimochodem, švagr s rodinou mají málo peněz a možná nebudou moci přijet. Rozbilo se jim auto a nemají prý ani na benzín. Což je super vědět - máme nakoupeno pět kg masa na gyros a 4 kg ryb na gril. Pokud tedy nepřijedou, budeme mít navařeno na další cca 3 dny. Manželovi nevadí jíst to samé dokola, a pro mě by to byla opět příležitost potrénovat své mentalní schopnosti.

Navíc švagr si domluvil, že nechce ani gyros, ani ryby. Tudíž jsme nakoupili naložené maso na gril a klobásky. Ani jedno z toho moc nejíme, tak pokud nepřijedou, budeme moci udělat dobrý skutek a nakrmit tím toulavé kočky. Bezdomovce tu totiž bohužel nemáme, jinak by to jistě byla příležitost pro ještě větší dobrý skutek.

Synáček do toho všeho sem tam ječí, což je skvělý způsob, jak posílit plíce. 

A ještě jedna dobrá zpráva - manžel se praštil do achillovky, a pokud ho to nepřestane bolet, budeme moci zítra prověřit kvalitu místní pohotovosti. On bude mít dvojnásobnou radost, protože se bude moci zlepšit v chůzi s berlemi. 

A to jsem o dobrých zprávách, které se týkají zvířat, ani nezačala!

Varaxi
Varaxi 06.05.2025, 10:28:59 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele . z 06.05.2025, 09:45:56

To je strašné, chudák pes. Co mu to asi dělá s kloubama.

Varaxi
Varaxi 06.05.2025, 10:26:45 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 06.05.2025, 08:34:47

Možná byli první, ale pak já byla ta poslední kapka. 

Nic, no, upřímně mě to netrápí a Zrzavci snad také ne. 

Varaxi
Varaxi 05.05.2025, 21:38:45 xxx.xxx.129.250

To jsem byla já.

Myslela jsem si, že si přeje praktické rady, ne nezávazný pokec, a poradila jsem, ať si přečte vlákna, kde jsme na to téma již diskutovali. No, a to bylo špatně pochopeno a vnímáno tak, že Zrzavci nepřeji sdílet radost ze slepiček.

Já proti kecacím vláknům nic nemám, ale nepřijdou mi nějak extra přínosná. Kdyby bylo vlákno od začáktu koncipováno tak, že se jedná o sdílení radostí z chovu drůbeže, tak bych se do diskuze ani nezapojila. 

Co už, no. Upřímně jsem si myslela, že si přeje poradit, a opakovat již řečené se mi upřímně nechtělo, takže rada projít si historii vlastních příspěvků a k nim přidružená drůbeží témata mi přišla dobrá. A stále přijde, jenže to byla rada nežádaná, což mi prostě nedošlo.

Říká se, že radit se má jen ve dvou případech. Jsem-li o radu požádána nebo jde-li o život. Mno, a já se proti tomu prohřešila. Nezdá se mi reakce Zruavci zrovna adekvátní, ale nejsem v její kůži. Možná jsem použila obrat, na který je citlivá, možná měla špatný den, možná jsem to fakt přehnala já. Subjektivně soudím, že ne, ale objektivně to posoudit nedokážu.

Jsme obě dospělé, svéprávné bytosti, myslím si, že tu roztržku obě přežijeme. 🙂

Varaxi
Varaxi 20.04.2025, 09:26:05 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 20.04.2025, 07:17:02

Tak já i chápu, že někdo, kdo posílá minimum fotografií a sdílí o sobě převážně jen obecné informace, může připadat podezřele. Když lidé dokážou nalhat svým nejbližším, že jsou vážně nemocní, proč by nemohl někdo předstírat na webu, že je někým jiným? A proč bych to nemohla být já? Koneckonců vymyslet si dítě, psa, stěhování, maminku, co chová slepice, to není až tak těžké. 

Jenže tento argument je dvousečný. Jak víme, že Tom50 je pan Krška? Třeba se za něj vydává, aby těžil z jeho věhlasu, má-li jaký. Třeba chce poškodit jeho dobré jméno. A kdo to vůbec je, ten pan Krška? Znám přes deset včelařů, většinou aktivních, a ti, se kterými jsem se bavila o komunitě včelařů (včetně té na iFauně a tady, Chovu zvířat), žádného pana Kršku neznají, a ani ti ostatní ho nikdy nezmiňovali. Takže teoreticky to může být celý vybájený profil s náhodným jménem, které si zakladatel profilu někde našel.

Pro účel diskuze dodávám, že věřím, že tomu tak není. Věřím, že profil je skutečný a vede ke skutečnému chovateli včel, který je ve své komunitě považován za dobrého včelaře. Ovšem důkazů je minimum, stejně jako jich je o mně a mé identitě. A o tom je internet, o ověřování zdrojů, takže to opravdu chce ten virtuální prostor brát s nadhledem.

No a koho moje jméno tak strašně zajímá, že mu to nedá spát, tak si ho může dohledat přímo tady na webu. Až tak moc práce to nedá a zvládne to každý, kdo umí kliknout na myšku.

Varaxi
Varaxi 20.04.2025, 06:43:42 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tap z 20.04.2025, 00:35:19

Co nebylo včera, může být dnes. 🙂

Povídejte, Tap, ta včelstva máte všichni, nebo jen jeden z Vás stačí na to, abyste splnil podmínku?

Chudáci ti, kteří chovat teprve chtějí. Ještě že je ta svoboda slova, která umožňuje se sem přijít poradit. A dlouholetí chovatelé, kteří se přestěhovali a museli přestat s chovem, také naštěstí mohou zůstat v kontaktu se svou zálibou alespoň vzdáleně. 

To, že je někdo chovatel, nijak nezaručuje kvalitu příspěvku. 

Varaxi
Varaxi 20.04.2025, 06:28:09 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 20.04.2025, 00:30:37

Prosímvás… Můžete mi tu moji radu ve vysoce fundovaném tématu (hehe, jeden pán si stěžuje na druhého, to je teda odbornost…) ukázat? Vlastně - můžete mi ukázat kteroukoli moji radu týkající se chovu včel? A teď nemyslím pěstování rostlin pro včely, myslím čistě chov včel.

Ušetřím vám čas se zbytečným pátráním, rada ode mě ohledně včel není. 🙂

Moje sebevědomí a neskonalý patent na rozum mi totiž umožňují pochopit, že o nich nemám znalosti převyšující znalosti průměrného občana, možná snad vím i o něco méně - ale ne, to se ženě mé morální a inteligenční výše nemůže stát, abych o něčem měla podprůměrné znalosti. 

Muži přede mnou padají na řiť dnes a denně. Proto mám vypolstrované podlahy, protože manžel by byl za těch deset let, co se známe, už v invalidním důchodu. A jsem úplně perplex, že jste nepadl jako ty davy před vámi, že jste odolal. Nejste vy gay? To je jediné rozumné vysvětlení. Moje dokonalost a sexappeal tryská i přes písmenka na diskuzi, a vy se opravdu zdáte imunní.

A už přestaňte s tou madam. S tou profesí jsem nikdy neměla nic společného. Děkuji mnohokrát. To mně upřímně lehce vadí. 

Myslíte si, že nazývat lidi idioty a libtardy jim neubližuje? Janae, taková nekonfliktní, mírná, laskavá osoba, která chová včely, a tudíž splňuje vaši podmínku… a vy jí přesto vynadáte a vyženete ji.

Ne každý má hroší kůži jako já. Ono to se sebevědomím souvisí. Seběvědomý člověk unese sem tam diskuzi s někým, jako jste vy. Ale méně sebevědomého člověka odradíte od diskuze svými neustálými pokořujícími komentáři. Tak s kým si tu chcete psát? Když si většina lidí nechce psát s vámi?

Ublížil jste hodně lidem, a to úplně zbytečně. Stačilo být slušný. 

Zahnat zrovna Janae… A pak říct, že se omlouvat nebudete, protože ji nazvat libtardem je zcela v souladu s informacemi, které jste o ní měl, že to bylo to nejlepší a adekvátní, že to nebylo špatně… styďte se. 

Varaxi
Varaxi 19.04.2025, 23:42:50 xxx.xxx.129.250

Právě jsem dokončila první etapu stěhování. Nanosila jsem dohromady 12 000 kg, naběhala s tím 36 km a mám pocit, že se mi do baráku nastěhovaly myši, ale už fakt nemám sílu to řešit.

A jo… Hezké Velikonoce i Vám! 

Varaxi
Varaxi 19.04.2025, 23:39:18 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 19.04.2025, 21:37:53

Neomluvím se, nemám za co.

Napsala jsem, že pluralita názorů je přínosná, a má-li zadavatel co říci, ať hledá možnosti, jak tak učinit. A za tím si stojím.

K Vám jsem se dosud ve vlákně vyjádřila jedině v tom smyslu, že tu máte na zdejším fóru monopol na názor a (spolu se zadavatelem) příliš velké ego na to, abyste se respektovali, což za prvé je pravda, za druhé není urážlivé. Za tím si stojím taky.

Je od Vás pokrytecké žádat omluvu, když jste to byl Vy, kdo se o mně vyjadřoval pohrdavě jako o madam. Vy jste ten, kdo se o ostatních diskutujících vyjadřuje jako o blbcích a lidech s nízkým IQ, bezdůvodně je napadá a uráží. 

To Vy se máte za co omlouvat, ne já. 

Tak co, omluvíte se? Ne mě, já jsu velká holka, na Vaší omluvě mi upřímně nezáleží. Ale ostatní si ji zaslouží.

Varaxi
Varaxi 19.04.2025, 18:36:14 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 19.04.2025, 17:07:27

Kdyby měl pán (kterýkoli z nich) množku psů, propírá se tu zleva zprava. Ale že jde o včely, tak se to nesmí? Nebo mají přispěvatelé do fóra automaticky imunitu?

Nepřipadá mi nijak nevhodné, když tu někdo sdílí špatnou chovatelskou zkušenost, a stejně tak je v pořádku, že se protistrana hájí. 

Varaxi
Varaxi 19.04.2025, 12:42:24 xxx.xxx.129.250

To je roztomilé. Takže nakonec za všechno můžou chudáci správci. 😀

To se tak strašně bojíte přispívat na web, ať už články, nebo do diskuze, jen proto, že se tu vyjadřuje někdo, kdo má jiné zkušenosti, postupy a názory? Chápu, že ne každé ego je schopno respektu k druhým, ovšem fakt se nejste schopni aspoň ignorovat? Koexistovat spolu bez vzájemné interakce?

Varaxi
Varaxi 19.04.2025, 11:20:01 xxx.xxx.129.250

Pokud nechcete přispívat do diskuze, ale máte co říci, zkuste se domluvit se správci na tom, že byste napsal článek. Ať tu nemáme včelařský monopol názorů jednoho člověka.

Diskuze není vždy příjemná, to chápu, že se nechcete účastnit, ale pokud Vás správci webu oslovili, asi mají o Vaše názory, poznatky a reakce zájem. 

Varaxi
Varaxi 18.04.2025, 06:11:36 xxx.xxx.129.250

Já kdysi četla, že by se NV mýt neměla, že se ucpou póry, které mají propouštět vzduch. Že se mají čistit nasucho hadříkem, houbičkou, jemným smirkovým papírem nebo lehce drátěnkou.

Zní mi to logicky, ale netuším, jestli to je pravda.

Varaxi
Varaxi 14.04.2025, 02:56:23 xxx.xxx.137.233
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 13.04.2025, 23:15:46

Tak jestli chcete najít krávu nula, to jistě vypátrat lze. 

Já myslela, že chcete zjistit, kde se ta nákaza tady vzala, tedy to, jak a kým byla kráva nula nakažena.

Klasický závěr zní, že pacient nula se pravděpodobně nakazil při dovolené v exotické destinaci, cestě letadlem, kontaktem s lidmi, kteří byli v exotické destinaci atd. A to klidně vzdor tomu, že v té destinaci ta nemoc třeba deset let nebyla, je jediný nemocný, kdo tím letadlem letěl, atd.

Takže takový závěr u krávy nula by mohl znít tak, že se pravděpodobně nakazila od ošetřovatele vinou nedostatečných hygienických zásad. Přesněji to obvykle určit nelze. Jsou výjimky, ale nejsou časté.

Varaxi
Varaxi 13.04.2025, 22:59:14 xxx.xxx.137.233

Kde se vzala španělská chřipka? Ebola? Mor?

Je normální, že o nějaké nemoci není měsíce, roky, desetiletí ani slechu, ale pak přesto udeří. 

Akorát ve 14. století za to nemohli pohlaváři EU. Místo nich to byl Bůh, který trestal hříšníky.