Kéž je to štítka nebo nějaká taková podobná “blbost”! 🍀❤️
Kéž je to štítka nebo nějaká taková podobná “blbost”! 🍀❤️
Poraďte se s vetem na stahování toho varlátka v třísle. Není to žádná věda, stačí vědět, co nahmatat a pak jemným tlakem a masážním pohybem sunout kulku na lepší místo. Ta druhá z břicha samože musí ven také, operace vás nemine.
Když jsem přivezla Netvora, měl po cestě z útulku přes ¾ repuliky stresem obě kulky mimo šourek, ale daly se obě v třísle ještě nahmatat. To mu byly odhadem tak dva měsíce. Jedna se mu asi po týdnu sama vrátila do pytlíku, druhá zůstala v třísle. V té době jsem na něj ještě nemohla moc sahat, dorval by mě do krve, tak jsem unavenému a spícímu štěňátku jemně tu toulavou kulku stahovala v rámci hlazení na dobrou noc.
Vetka mi postup schválila, byly jsme domluvené na kastraci na dvou letech. Z důvodu jeho psychiky i fyzična, potřeboval se dodělat celkově, na roce bych z něj kastrací udělala psa chudáka.
Netvor se postupně krásně naučil na tuhle manipulaci, dokonce mi sám chodil říct, že “hééj, není tam, kde by měla být” - postavil se vedle stolu, žďuchnul do mě a nastavil slabiny. Podotýkám, že nešlo o žádnou erotickou praktiku, spíš posunutí jakoby větší uzliny kanálkem vedle pindíka směrem k šourku.
Jenže ho tahle kulka toulavá začala zlobit při pohybu, byl vidět diskomfort, protahoval se často až na “lachtana”, kdy zadníma jel přes špičky i kolena, jak se snažil ulevit asi napnelismu v břiše, i se párkrát ve spánku docela počůral, aniž by o tom věděl. Tož kuchanec ve 20 měsících.
Proč to sepisuju. U maliňáka bych s kastrací taky počkala aspon do roka a půl, dvou, pokud to zdravotně půjde. Samože je potřeba vše konzultovat s kvalitním vetem. Koule přímo v břiše může udělat rotyku, stejně tak v tom třísle. Na sportovku potřebujete psa zdravého, kterému se nic nepřetočí v hlavě ani v břiše, jenže to chce taky psa psychicky odolného. Což kastrát na roce nebude, troufám si říci.
Ať se daří a dejte třeba časem vědět, jak jste to vymyslela a jak to dopadlo. 🙂
Aaale, vy to zvládnete levou zadní. 🙂
Já se tam nedostanu, ale bude závodit plno mých známých, umačkám si na dálku palce.
Ano, jsou to zcela rozdílná plemena. Když to nabízí někdo bez PP, tak je to asi fuck, co tam vrzne za název.
Kilian
Koukala jsem, že pan Motýl bude za hvězdu při zahájení, jste to vy, že? 🙂 Tak držím palce, ať se krásně předvede. Vůbec nejlepší by bylo, kdyby to pro nás někdo natočil a pak byste se nám tu mohla pochlubit. 🙂
Radši než hormonální injekce a homeo poproste veta, ať vám ukáže, jak varle v třísle stahovat co nejblíž k šourku, aby psovi “neuteklo” do břicha. Bude to pro pejska při kastraci lepší a menší zátěž, když se bude v břichu hledat jen jedno varle a druhé se vyndá z třísla.
Nedávno jsem byla s vořechoidním Netvorem na kastraci, jedno varle v šourku, pravé v třísle. Poctivě jsem to zatoulané stahovala, bez toho by mu zalezlo až do břicha. Kastrovalo se na 20 měsících, bo Netvor potřeboval vzhledem ke své unikátní povaze psychicky dospět.
Ne, to je ukázkově stoličkou nahlodnuté vodítko. 😀
šavlozubka
Na tohle stačí chvilka, chňapne si vodítko na zadní tesáky, párkrát žvýkne a je to. Blboň. Co třeba šňůra z biothanu? Mám oranž kabel, Netvor mi vloni ve stanu užvejknul uzel, ale dalo mu to práci.
Konzultace i u jiného veta je skvělý nápad, určitě bych se s vetkou v po zkusila na tom domluvit. Poslat fotky, výsledky, dosavadní léčbu, víc hlav víc ví. Náš vet s tím tehdy neměl problém, když řešil našeho rotíka, také se ptal zkušenějších kolegů v minulém století.
Sarah, fajné, že je Dráček zhojenej. Přeju, ať se mu podobnej hnusanec už neopakuje.
Pod pruvo se schová i prudicí vořech, průšvihový vořech, prutální vořech, prostě Netvor. 🙂
Běloušek je sladkej, na něj se podobné zkratky vymýšlet nemusí.
Trochu ano, je to takzvané pruvo - pruhatý vořech. 🙂
Jen teda “Je úžasně klidná, poslušná a hodná.” rozhodně vylučuje současného Netvora, co se podobnosti povah týká. 😀
Dneska je to 14 dní po Netvorově kastraci, krásně se zhojil a již se opět spokojeně netvoří. Jen byl při současných tropech rychleji unavenej, ale kdo by nebyl.
Brouček, posílám mu pohlazení a držím palce dál. 🍀Achjo.
Pokud kolegyni salám zbyl, v klidu se podělte. Ať mají i lidé co žrát. Nějaké suchary a tak na vandru nemáte, případně s rychlokaší se podělit s nebohou fenečkou, sacharidy nějaké. To jsou zážitky, někde medvědi zabíjí, vám jen liška krade, kmotra jedna. Těším se na fotky z výletu a zvlaádněte to! 🙂
Tady si snad nikdo nemyslí, že jde o původce onemocnění. Ale řešit se to přece musí, jak jinak než cílenými atb? U našeho rtw se na příčinu vlastně nepřišlo, zahaprovala mu imunita po očkování a jelo to pak samospádem na všech nohách. Atb pořešily infekce v drápech, další stěry byly už čisté, “jen” se mu sloupaly postupně všechny drápy. A narostly zdravé, lůžka neměl postižené nějakými dalšími problémy. Nějaký jednorázový autoimunitní proces, problém.
Co s takovým psem dělat jiného, když se neví příčina? Řešit step by step jednotlivosti a doufat, že se vše dobře vyvine. Podpořit imunitu. Nebo máte další nápad?
Tenurri
Jinak stále dodržuje dietu, jen pomalu z RC přecházím na wolfsbluty (taky gastro kachna) - ty mu chutnají víc. A z těch bych pak chtěla přejít na wolfsbluty s kachnou klasické neveterinární. o víkendu mu zkusím po delší době uvařit kuře s bramborama, tak snad to nebude problém. Za 14 dnů jdeme na očkování, tak to projednám i s veterinářkou.
Prosím, nevařte mu zatím nic. Přecházíte z RC na jinou gastro dietu, nedělejte hokusy pokusy!
Slinivka je sviňa, jakoukoliv změnu ve stravě je nutné řešit opravdu veeelmi postupně, co nejmenší změny zařadit v rámci týdne do stravovacího režimu, který vyhovuje. Když spokojeně žere granule, nepřilepšujte mu pro svůj dobrý pocit najednou nějakou vařenou dardou, to není dobrý nápad. Ohledně očkování bych se také s vetkou důkladně poradila, jestli není lepší počkat, odložit očko.
Jinak sledování hovna u psa, který měl zánět slinivky, mi přijde v rámci tématu “slinivka - zánět” zcela normální. 🙂
Jestli neslouží vetka i o víkendu, v po bych se s ní poradila o těch probiotikách, dyk to jsou už třeti? atb v krátký době. Fusky jen doporučuju z vlastní zkušenosti, když má pes stržený drápy třeba 2 na jedný a 2 na druhý, bylo toho už moc. Netvor nebyl oblíkanej, teď po kastraci límec v úvahu nepřipadal, tak holt měl slušivou mikinu rukávama na zadních a předek přivázanej na obojku. Taky chodil jak lunochod, ale zvyknul si, a to šlo jen o pár dní.
Kometo, kortikoidy na lůžka drápů, drápy, nebo jak to místně myslíte?
Pěkný mrchy rezistentní, to je jak přes kopírák s naším rotvíkem tenkrát. Oboje brebery může mít jen coby následek blemcání a odlomených drápů. A za tím vším bude dle mýho drobně narušená imunita něčím. Přemýšlím, dumám, dostal k atb i nějaký probiotika, ať si neodrovná žaludek a trávení? Co ještě víc nakopnout imunitu třeba canvit immuno nebo bylinky od Dromy? Poradit se samože s oštřující vetkou. Rozšířený krevní rozbor bych nechala udělat.
Tohle bude chtít čas, klidně se mu můžou začít sloupávat drápy i na zadních nohách, u nás to postihlo postupně všechny prsty na všech nohou. Neblemcání pacek jsme řešili fuskama, ponožky vzdušný, volný, jen chytlý páskou na noze, aby to větralo, ale pes se přímo k drápům jazykem nedostal. Samože ponožky nesměly navlhnout, často měnit, pod dozorem bez fusek.
Palce držím stále a budu držet neustále, je skvělý, že jste začali s cílenou léčbou s odborníkem.
Paráda! Ví se, co tam má za brebery, cílený atb zaberou, Mates se určitě postupně srovná. Držím palce a myslím na vás. 🍀 Je dobře, žes založila extra téma. Btw, předchozímu vetovi bych dala dozajista vědět, jak se váš případ vyvinul, třeba se trochu chytí za nos. 😉
Anonymní:Bylo myšleno proč nechá fenu lovit. Ví že to dělá a neřeší to? To mi nepřijde normální. Kort proto že její psi toho zahrdlili víc podle toho co tu psala dřív.
Když je článek jak pes zahrdlil srnu tak tu všici nadávají jaký je to nezodpovědný píp. Aluška dělá to samý a ticho… Nikdo nic.
Čekalo by se že paní chovatelka je zodpovědnější osoba prostě.
Leithian, že? Lidí s “kortem” tu moc není, Aluška vám leží v žaludku ohledně jezevčíků, když upozornila, že množíte?
Ale jinak jo, není správné nechat lítat josefčíky po lese a zabíjet zvířátka. S tím naprosto souhlasím.
Edit - v rámci tématu pes a slepice, měla jsem erdelky a rtw a slepice. Terošky slepice tolerovaly, byly to naše pipi v oploceném výběhu. Jednou vítr strhnul branku a starší erdelka tam vlítla, vrhla se na myši a i potkana ve výběhu ulovila. Slepic si ani nevšimla.
Kastrace proběhla v pohodě, měla jsem domluvenej spešl režim. Do ordinace, rovnou píchnout oblbovák, pak kanyla, rtg a na sál, z něj rovnou do auta. 🙂 Doma probouzení v pohodě, dneska jsou to 4 dny, eště má poslední piluli na bolest, pak vydržet ještě tak další 4 dny v klidnějším režimu (přece jen mu bral vet jednu kulku z třísla), a pak se může Netvor zase netvořit a hemžit ve velkým.
Mručení, vrčení není ale agrese, to je psí řeč, kterou se nám někdy pejskové snaží říci, že se jim něco nelíbí. Netvor na mě nikdy nevrčel, šel bez varování. Takže když jednou zavrčel, měla jsem radost. A mohli jsme komunikovat dál. Já ho nechala být s pohlazením (myslím, že jsem mu tenkrát zkoumala packu), on si do mě nekousnul, win-win situace. Posílilo mu to pocit bezpečí, že se jde i s člověkem domluvit. Když slyším jejich psí konverzaci s rotvicí, člověk by myslel, že se konají psí zápasy. 😀
Díky, ale nepíšu to sem kvůli poklonám. Jsem musela být v minulým životě pes, umím je číst, nebojím se jich a rozumím jim. Asi jako má někdo přečtěný koně, ty já miluju, ale bojím se jich. Netvor není zlý pes, on se narodil s nějakou genetickou zátěží a něco dalšího se mu pak ještě před útulkem přihodilo (bože, pánev nalomená). Já mu hrozně rozuměla coby malýmu, ale bylo toho moc. Zabiju to dřív, než mi to ublíží, cokoliv. Mohla bych se tu vypisovat, ale radši nebudu, to jen že on ani Mysty za to nemůžou. A budu doufat, že najde ta fenka správnej domov. Jinak jí v útulku šibne absolutně, teda beru to podle Netvora, ten by tam byl v hluboký prdeli. Na jeho povahu by mu hráblo totál, štěkot psů, střídání různých lidí. Snad se pro Mysty najde brzo nějakej fajn zkušenej majitel. Lobuju za ní, ona je asi jen slabý odvar mýho Netvora.
Ono to sousto mi občas dost zaskočilo, že jsem z něj byla bezradná a na prášky. Nepřeháním, bylo to chvílema ryzí zoufalství tak před rokem. Socializace, jistoty, výchova, vše proběhlo a probíhá, stejně mu řachalo v palici. Další zkušení kamarádi, co ho viděli vloni v létě na táboře, jen kroutili hlavama a pomalu mi kondolovali. Že tohle by nedali, že to je nebezpečný zvíře pro mě i okolí. Pravdu říct, kdyby do mě šel natvrdo ještě ve ¾ roce, nechala bych ho uspat.
Naštěstí se to otočilo. Dalo to hodně práce, vymýšlení a chtělo to hodně času, aby pochopil, že ho fénem, luxem, mixerem, lakem na vlasy, hřebenem, nožem, koštětem, prkýnkem, lopatičkou, hráběma, sekačkou, igeliťákem, hadrem atd nechci zabít. Že má svou stále otevřenou bezpečnou noru, svou vystlanou klícku, kde za ním bubáci nemůžou. Že má právo se ohradit, když je mu něco nepříjemný. Bože, když na mě asi na roce jednou zavrčel?! Já měla takovou radost, že varoval, předtím by seknul jak kobra.
Venku je a bude jištěněj na šňůře, výjimkou jsou vycházky s rotvicí, který se spolehlivě drží a šňůru si táhne za sebou. Má stále režim jak voják, dril bez vybočení z rituálů. Pomalu a tady jdeme, chválit to nesmíš jásavě, ale jen brouknout hlubokým hlasem “pašák”, moc na to nejde sahat, aby se to nerozpumprdlíkovalo, takže max položit ruku na hlavu, když Netvor stojí.
Hlavně nechci naším příběhem odrazovat lidi od pořízení štěněte vořecha z útulku. Předchozí Vořecháček fungoval na myšlenku, lepší zvíře jsem neměla. Sice byl labil, ale bylo to zvířátko líbezný, milý, jeho strachy z horkovzduch balonů či vichřic se daly snadno zvládat. Nezapomenu, když vzal jednou do ruky místo hračky mojí ruku, úplně vytřeštil očiska a flus, ujišťoval se, jestli mi neublížil.