Aktuálně: 2 285 inzerátů289 397 diskuzních příspěvků20 875 uživatelů

Příspěvky uživatele

sutrik

sutrik
sutrik 13.08.2026, 12:04:14 xxx:xxx.3e46:2163

V sobotu jsme byli na procházce u nás kolem Chrudimky. Přijela známá z dogtrekkingu (první člověk i pes, které jsme s Bonnie potkaly cestou na náš úplně první dogtrek). 

Čtyři baby, jeden chlap, dva papillonci, hovawartice a pinčice. Dobré na vyčištění hlavy.

Můžete hádat, kdo byl nejhlasitější. Ano, paní pinčová.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
sutrik
sutrik 07.08.2026, 13:01:55 xxx:xxx.9e41:5ac8

A tady se pochlubím. Co začíná jako myškování (skoky v místech, kde je to prolezlé hlodavci), se náhle mění v běh za srnkami, které jsme vyrušily. Ale přivolání máme.

sutrik
sutrik 07.08.2026, 12:58:34 xxx:xxx.9e41:5ac8

Dnešní delší procházka s Bonnie mi pomohla. I mě ta potvůrka na pérkách rozesmála.

Šly jsme na její oblíbené louky. Ještě před první jsme potkaly borderáka. Bonnie se úplně zamilovala, tak vřelý vztah k cizímu psovi jsem u ní viděla teprve podruhé. Prvně to byl taky borderák. 

Borderky má buď od prvního setkání ráda, nebo je nesnáší. K jiným plemenům tak vyhraněná není. Až na bulíky, po opakovaných špatných zkušenostech jim nevěří. Můžu být otočená na zkouškách zády k procházejícím, ale podle chování Bonnie poznám, když za mnou prochází bull plemeno, i kdyby to byl milovník všeho čtyřnohého.

Kolem borderáka se vylítala. Duracel králíček hadr. Borderák neměl tendence ji honit, jen udělal vždy pár kroků a “jako výpad “, tak byla maximálně spokojená. Honičky s většími cizími psy nezvládá psychicky, hraje si, hraje a najednou strach “on mě honí velký pes”.

Pak jsme se rozdělili. My pokračovaly po louce, odskočily si do lesa k potoku. Po dalších loukách následovalo smočení tlapek v lomu. A po chvíli krátké plavání v rybníku.

sutrik
sutrik 07.08.2026, 11:05:33 xxx:xxx.9e41:5ac8

Jen ještě… Moc mě mrzí, že nebyla 3 týdny ve stádě. Byla na stádě závislá. Ale aspoň umřela doma ve svém provizorním výběhu a s vědomím, že stádo se pase “za rohem”.

sutrik
sutrik 07.08.2026, 11:00:45 xxx:xxx.9e41:5ac8

Děkuji vám všem. Vážím si toho, jen nemám teď sílu reagovat na každého jednotlivě.

Nějakou dobu se k tomu tady nebudu vracet. Pak snad budu schopná. Jen zkráceně - pitva nebyla, neměla jsem sílu zařizovat odvoz na kliniku a nedošlo mi, že je možná i na jatkách. A asi by se mi do toho nechtělo ani finančně. Konečná částka včetně kafilérie je 90 tisíc. 

Splácet se mně to bude líp než s koněm. Tak jsem se vrátila k myšlence, že by to možná šlo ještě s jedním pinčem. To vede k naprosto nelogické, ale vtíravé myšlence, že to Linda věděla a odešla dobrovolně kvůli tomu. Vím, že je to blbost. 

Fotka nebe je z včerejší ranní procházky. Za 20 minut mi psala kamarádka, že je Linda mrtvá. Možná tou dobou umírala a bylo to rozloučení. Nebo mi ten nahoře poslal fakáč. Napadají mě teď zvláštní myšlenky.

Srnče ke mně a Bonnie běželo chvíli po odvozu těla. Je to cesta, která vede jen ke statku, kudy jsme chodily na vyjížďky. 

Fotka ze sedla je z poslední vyjížďky 30. června. To jsem ještě netušila, že budu řešit zub, nečekané komplikace a úplný konec. 

V červnu jsme spolu byly 12 let.  Od Lindiných 2 let. Učila jsem ji všechno, zvedání nohou, čištění,  na vodítko… obsedala…

Včera na mě naposledy zařehtala, když jsem šla do boxu vyvést ji ven. Měla takové milé vítací hu-hu.

Teď se v tomhle vlákně na nějakou dobu rozloučím, bude vedle ve venčící diskuzi. Dnešní delší procházka s Bonnie mi pomohla, i mě rozesmála.

Obrázek Obrázek
sutrik
sutrik 05.08.2026, 19:24:50 xxx:xxx.7444:8a04

Tak jsme doma. Na důvod veterináři nepřišli. Neví, neví. Pořád je to pro ně překvapení, že se z ničeho objevilo tak rychle velké množství hnisu a za dva dny už zase nic. Rentgeny, endoskopie bez nálezu. Snad to byla jen sekundární infekce třeba po trepanaci a ATB zabrala. 

Počítala jsem to, bylo to přesně 3 týdny po prvním pozorovaném výskytu hnisu. A i prvně ho bylo moc a moc a další týdny vůbec.

Někdo tu psal o CT. Nemají, mají zažádané nebo objednané, už si nepamatuju. To bude pěkně drahá hračka, je šíleně drahé i mnohem menší CT pro lidi. 

Linda je unavená. Prvně z boxu na klinice vystřelila a hnala se pryč. Dneska se vyloženě courala, krok sun krok. Jak zjistila, že jsme přijely domů, šla už líp. V noci si odpočine v boxu, tentokrát se nenechala dlouho přemlouvat a šla do stáje poměrně ochotně.

A od zítřka ji znovu čeká samostatný výběh. Nemá v něm přístřešek, ale naštěstí už nemají být vedra. Pokud to konečně vyjde, půjde večer v pondělí do stáda. Večer je tam o 2 koně míň, hlavně o kobylu, která Lindu nesnáší. 

Obrázek Obrázek
sutrik
sutrik 31.07.2026, 17:25:18 xxx:xxx.5f68:82e3

Holky, jste úžasné. Moc vám všem děkuju. Musím to s díky odmítnout, styděla bych se. Pokud se něco fakt nepotento, tak to snad zvládnu. Ale děkuju. Dojalo mě to.

sutrik
sutrik 30.07.2026, 18:03:56 xxx:xxx.870a:f15

Už pondělní vyšetření ukázalo, že hnis není z rány, ale opět z čelistních dutin. Nebylo pro množství hnisu možné ani endoskopicky určit, odkud teče. Paní doktorka použila slovo exploze hnisu, že ho měla všude.

Teď už je jasné, že to bylo stále ze stejné maxillární dutiny. Dnes tam už byl spíše jen hlen a zbytky po výplachu.

Pro doktory je to velká záhada, kde se tam hnis vzal. A k tomu tak rychle a v takovém množství. S touto komplikací se ještě nesetkali, kór po hladkém průběhu trhání zubu, kdy se podařilo zub vyndat celý.

Rána po vytrhnutém zubu je krásně zgranulovaná, “neprotéká” to z huby do čelistních dutin. V krvi to není, sliznice v maxillární dutině vypadá dobře. Jinak je Linda v pohodě, žere, nemá teplotu ani další příznaky.

Jediná možná teorie je, že je “nakažený” i kořen vedlejšího zubu. Rentgen ale nic neukazuje. Budou dělat další za týden. Vlastně bych byla radši, kdyby na důvod sice nepřišli, ale bylo to úspěšně přeléčené výplachy a antibiotiky. Na trhání dalšího zubu už nemám, a to jsem si teď brala půjčku ☹️

sutrik
sutrik 28.07.2026, 10:46:42 xxx:xxx.3be8:1d9d

V sobotu jela kamarádka do Krkonoš na paragliding, tak jsme se s Bonnie přidaly. Než kamarádka doplachtila, šly jsme na krátkou procházku. 

A po obědě jsme se z časových důvodů nechaly “mastňácky” všechny vyvézt na Černou horu lanovkou. Prošly okruh rašeliništěm. A do Janských Lázní sešly pěšky. Lepší pěšky nahoru než dolů, za tím si stojím. 

Potkaly jsme i zmiji, na fotce ale poznat není, jen hnědý rozmazaný klacek zdrhající z pěšiny. Protože jsem celou cestu právě kvůli zmijím sledovala prostor před pesankou, zastavila jsem Bonnie včas, aby se nešla seznámit.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
sutrik
sutrik 26.07.2026, 11:25:24 xxx:xxx.62a5:9399

Teď jsme dojely zpátky na kliniku. Ještě včera večer rána vypadala dobře . Nebyla oteklá, teplá. Dneska ráno hnis z rány i nozdry.

Teď už je to i oteklý.

Obrázek
sutrik
sutrik 23.07.2026, 20:29:55 xxx.xxx.95.92
kometa:

Už to tu nebudu spamovat.

No vidíte, mě by průběh hojení právě zajímal. I s detaily. Zatím jsem potkala jenom jednoho koně s trepanací lebky.

Asi budeme jediná dvojice minimálně v republice, u které prodělal trepanaci maxillární dutiny majitel i kůň 😂

Akorát já měla díru udělanou ne z obličeje, ale pod horním rtem. Už jsem tu kdysi zmínila, že mě kopl kůň do obličeje. Bylo to hodně ošklivé. Letos to bude 27 let.

Na pondělní odpoledne je už domluvené vyndávání zubní zátky. V pátek, sobotu počítám s vyndáváním stehů.

sutrik
sutrik 23.07.2026, 20:03:57 xxx:xxx.3df:8353

Vypadá to dobře. Jak  rána, tak Linda jako celek, už se uklidnila. 

Už to tu nebudu spamovat. Ozvu se, až bude změna. Nejlépe v podobě vypuštění do stáda 🙂

Obrázek
sutrik
sutrik 23.07.2026, 16:48:46 xxx:xxx.87f3:d54e

Teď jsem prvně viděla Lindu klidnou. Mladý valach si šel stoupnout k ní místo obvyklého stání  u nebo v přístřešku. To je hezké 🙂

Foceno z dálky. Půjdu za Lindou, až tam nikdo nebude, abych nerušila. Zkusím to znovu za hodinu, dvě. Zkontrolovat hlavu, vodu, doplnit seno. Ještě jí síť dám, dokud se neuklidní a nebude většinu času pochodovat. Dneska ji nebudu z výběhu vytahovat.

Obrázek
sutrik
sutrik 23.07.2026, 14:34:33 xxx.xxx.161.25

Byla jsem tam před jedenáctou. Po skoro 5 hodinách ještě řehtala, čučela směrem na pastvinu.

Přidala se další starost. Brzy ráno hlásili, že přes den možná dvakrát krátce sprchne. Pak to změnili, to byla Linda už venku. Propršelo skoro celé dopoledne. A furt mrňká. Nic moc pro stehy, které má od včerejška ☹️ 

Snad stehy vydrží, nezmokvá to. Když jsem tam byla pozdě dopoledne, byla pod maskou hlava suchá. Maska nenaléhá na ránu, je nad stehy volný  prostor několika centimetrů. A je to krytý tekutým obvazem.

Zavřít ji nemůžu, to by teprve hrozilo úrazem. Linda zvládne box na cizím místě, zvykne si i na režim “přes den stádo, na noc do boxu”, jednu zimu jsem ji tak měla. V pohodě zvládne samostatné procházky, vyjížďky. Ale jinak je závislák schopný zkusit prolézt boxem ven, doslova. Elektriku ve výběhu respektuje, i tak má pro jistotu dvě řady. Ale to tak máme ve všech výbězích v místech, která oddělují různé skupiny koní.

Jako mladá nemohla být v boxe sama, i když ve vedlejších boxech koně byli a viděla na ně. I když měl chovatel polovinu boxu prázdnou, musel ji přidat k dalšímu hříběti. Tak v boxe standardní velikosti byla Linda a kladrubačka… Do dvou let kobyl, než jsem ji koupila…

sutrik
sutrik 23.07.2026, 05:40:55 xxx:xxx.7403:74a1

Stádo se aktuálně pase asi o 0,5 km dál. Když se Linda přiblíží vlevo k ohradníku, je v dáli vidět kousek budovy a u ní další kůň.

Koně v průběhu dne chodí nahoru k boudě a napaječkám, kousek od boudy je Linda.  Bude pro ni těžké, až koně zase odejdou na pastvu. Ale stále lepší než v boxe.

sutrik
sutrik 22.07.2026, 21:03:08 xxx.xxx.161.25

Když si nic nepotrhá, tak už ji bude čekat jen začátkem příštího týdne vyndávání zátky, kterou má místo zubu, aby jí nelezlo krmivo hubou do vedlejší nosní dutiny. Už by měla být rána po trhání zubu zacelená. A koncem týdne vyndávání stehů, tím pověřím další kamarádku, ještě neví 🙂Pak bude moci do stáda, kůže bude srostlá a kost se sama vyplní během dalších dvou měsíců.

Celá ta sranda dosud vyšla na 45 tisíc. A ještě něco bude. Bonnie zůstane jedináček, bez Clyda. No, ještě uvidím, jedna chovka, se kterou jsem jednala, plánuje v září teprve připouštění…

sutrik
sutrik 22.07.2026, 20:59:42 xxx.xxx.161.25
Varaxi:

Oni ji poznají, nebojte. Nebude to, jako kdyby byla nový kůň. 

Poznají. Stejně to ale budou řešit. Už to máme vyzkoušené s jinými koni.

Dnes jsme Lindu přivezli. Musí být ještě aspoň 7 dnů (původně doktor říkal 10, ale ukecala jsem ho) o samotě. Aby jí některý kůň nevytáhl stehy. Pak by měla otevřenou díru do maxillární dutiny a celé čištění dutiny by vyšlo vniveč.

Bojím se, že o samotce to nebude o moc lepší. Box v cizím prostředí zvládala. Doma v boxe by to nedala, nezvládala by odchody koní ráno pryč. 

Odpoledne po příjezdu putovala do boxu, netvářila se zrovna šťastně. Musí to vydržet ještě přes noc, na noc tam aspoň přišli další koně (vesměs z jiného stáda, máme tu čtyři skupiny).

Kamarádka odpoledne připravila malinký výběh ve větším výběhu jejího stáda, hned pod místem, kde mají koně mimo pastevní sezónu seno.  Soused - nekoňák - posekal křoviňákem plevel, který tam rostl. Já pohrabala, dovezla vodu, seno. Je tam pod plevelem tolik trávy, že bude mít seno a “volnou hubu” jen první den na rozkoukání, pak nafasuje pastevní náhubek. 

Když koně budou nahoře u přístřešku, bude stát kousek od nich. Přes den bude ve vedlejším malém výběhu další kůň, který má už doživotní samotku (neumí se chovat ve stádě). Bude dělat bordel, že nemůže za koni, to vím, už byla jednou o samotce měsíc. Ale furt to bude lepší než v boxe.

sutrik
sutrik 20.07.2026, 14:52:19 xxx.xxx.161.25
DafiŽeryková:

Jste statečná osoba,mě je blbě,jen to čtu-a není to moje zvíře,uuuf chudera malá..

a jak jí je ted?

Omlouvám se za otázku,v konících jsem furt víc teoretik….

Holky (Dafi i další), děkuju vám za držení pěstí.

Zatím se odjezd z kliniky posouvá, bude třeba další výplach. Našli další polep na jiném místě dutiny, někde v ohybu, kde jim to při předchozích endoskopických vyšetření uniklo. Tak snad už je to vše a příští vyšetření a výplach bude OK. Nerada bych, aby se něco přehlídlo, vrátilo a celá trepanace přišla vniveč.

Linda je prý v pohodě. Nemá ráda pobyt v boxe, ale zvládá to. Je ve venkovním boxe, čučí na procházející,  nemusí se s nikým dělit o seno, tak je v rámci možností spokojená.

Přeju si, aby byla co nejdřív doma nejen kvůli financím (každý den na klinice něco stojí), ale hlavně kvůli návratu do stáda. Čím dřív, tím líp. Už teď bude mít jiný pach a koním se to nebude líbit a mohou to řešit, jako kdyby byla nový kůň.