Aktuálně: 2 492 inzerátů • 292 932 diskuzních příspěvků • 21 476 uživatelů

Příspěvky uživatele

sutrik

⋮
sutrik
sutrik 07.10.2026, 14:16:52 xxx:xxx.cb54:4bdc

Tak už jsem rozhodnutá, přibereme k nám Clyda.

Fenka má potvrzenou březost, očekává se 5, 6 štěňat. Zahraniční krytí (cesta přes 800 km), pes se věnuje mimo jiné stopování. Spojení původních starších českých a německých linií. Chovatel dbá na genetickou rozmanitost, nepříbuznost i povahu, standard plemene.

Bohužel to u mnoha chovatelů  trpasličích pinčů v ČR není samozřejmé, standard nestandard. Kryjí bez dalších ohledů psem, který je blízko nebo má tisíce titulů.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
sutrik
sutrik 06.10.2026, 21:52:38 xxx:xxx.cb54:4bdc
»
Odpověď na příspěvek uživatele DafiŽeryková z 06.10.2026, 20:37:18

Večer jsem párkrát rozhodila granule do trávy. A později, stále když byla Bonnie štěkanátko, jsem začala schovávat pamlsky. 

⋮
sutrik
sutrik 03.10.2026, 22:42:24 xxx:xxx.c8f3:86e

Dneska jsme s Bonnie víc než po roce zvládly střední trasu ofiko (součástí seriálu mistrovství ČR) dogtrekkingu. Noha to zvládla, i když jsem si musela po několika hodinách povolit tkaničku na nártu.

Asi 44 km (ukazuje mi to vždy míň). 1280 m nastoupáno, za 9 hodin celkem. Čistý čas chůze a pár poklusání pod 8 hodin. Snažila jsem se tentokrát moc nefotit, ale stejně máme jako jindy víc než hodinu nečinnosti. Ono je v tom i trasování podle mapy, cvakání kontrol (dnes jich bylo 14), občerstvovavačka, hodně chlazení, napájení, krmení psa, nějaké válení se psa na trávě, občasné kochání… Vím, že to někteří zvládají bez toho, no, nebudeme nikdy mezi prvními, kteří to běhají, tak proč to obírat o tyhle krátké pauzy. 

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
sutrik
sutrik 28.09.2026, 15:24:16 xxx:xxx.b8cd:d91d

Taky jsme vyrazily s kamarádkou na houby. Našly jsme jich nejvíc u cest, asi všichni z cest rychle mizí do lesa, kde ale bylo vysbíráno. Bonnie byla spokojená, mimo cesty moc nechodíme. 

A jestli se po kombinaci smaženice a ledové kávy nepotento, půjdeme si dneska ještě zaklusat.

Ještě přidávám foto a video zablokované silnice ve vedlejší vsi. Naštěstí auta za nás vyřešila volný průchod. Ale co si řidiči museli vyslechnout… 😂

Obrázek Obrázek
⋮
sutrik
sutrik 24.09.2026, 23:47:54 xxx:xxx.5fa0:6255

Od čtvrtečního večera do neděle jsme s Bonnie byly v Herolticích na kurzu RO, letos už potřetí.

A protože mám dovolenou ještě tento týden (proto prší), šly jsme včera trasu: Kostelec nad Orlicí - podél Divoké Orlice víceméně po žluté turistické přes Doudleby nad Orlicí - Potštejn - po zelené do Brandýsa nad Orlicí. Celkem 25 km. A k tomu pár kilometrů na autobus a domů od busu.

Mám podzim ráda. Snad vyjde příjemné počasí i na období, až budou stromy žluté, oranžové a červené. Barevné lesy, sluníčko, ani ne vedro, ani ne zima, já se tak těším.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
sutrik
sutrik 16.09.2026, 22:45:29 xxx.xxx.90.91

Psi pro rychlé doplnění energie potřebují tuky (lidi spíše cukry). Takže by to mohlo jít, pokud jde jen o doplnění energie. Dávám Bonnie ovčí “bonbony” z tuku. 

Dostává i sušené maso, býváme na trase ale dlouho. I když jdu krokem, kluše svižněji než psi běžců, tak si běh nemůžu moc dovolit. Jen občas pro změnu pomalý klus rychlostí, kterou mají někteří při chůzi. 

Většina dogtrekařů chodí krokem, případně občas poklušou. Vyloženě běžců - nebo klusajících indiánským během - je pár. O psa si nemusíte dělat starost. Když s Vámi běžně běhá 25 km, zvládne běžet bez potíží - když nepodceníte ochlazování- i dvakrát tolik. Zvládne v pohodě i longy, i když ty asi ne celé běžet.

⋮
sutrik
sutrik 16.09.2026, 19:07:01 xxx:xxx.a551:4330
»
Odpověď na příspěvek uživatele Elisak z 16.09.2026, 19:02:57

Šikovný pesan se šikovnou paničkou.

⋮
sutrik
sutrik 16.09.2026, 18:36:35 xxx:xxx.a551:4330
Elisak:

U nás za chvíli začne období “kluci, nechcete kámoše?”. A letos to bude docela náročné. Mamka už má domluveného ženicha pro svojí fenku. A mě by se štěndo po tom psu i docela líbilo. Je to basenji, který chodí Rally Obedience a mohlo by se zadařit i žíhaný štěndo.

Začínám o tom malinko uvažovat. Qui teď chodí s novou ortézkou, která mu hezky padne a během procházky se nemusí upravovat. Někdy v budoucnu jsme teda počítali se třetím psem, ale spíš z důvodu, aby pak jeden z kluků nezůstal sám. Ale na to je ještě čas, Qui teď bude mít 7 let a Efík 6 let. Zas na druhou stranu venčit 2 psí magory nebo 3 je docela rozdíl… 

Basenji, který chodí RO. Žíhaná štěňata. Je to on?

Obrázek
⋮
sutrik
sutrik 13.09.2026, 14:05:34 xxx:xxx.dadf:5a27
»
Odpověď na příspěvek uživatele cernej caj z 13.09.2026, 07:55:29

To už mají svůj věk. Jak se projevuje to, že Charlie neumí jezdit autobusem a vlakem?

Jsem ráda, že Bonnie je turistka. Zrovna teď čekáme na zpáteční cestě na vlak. Dnes jsme daly 18 km, z Čachnova přes Rybenské perničky, Lucký vrch do Borové na vlak.  Od vlaku to budeme mít domů ještě 2 hodinky.

Bonnie cestování nemusí. Autobusy zvládá, ale ve 2 letech se něco stalo, nevím co, a vlaky jsou pro ni od té doby horší. Záleží i na trase, čím víc kodrcavá trať a časté nastupování, vystupování cizích, tím horší. Nejlépe cestuje mezinárodními vlaky na trase Praha, Pardubice, Česká Třebová.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
sutrik
sutrik 12.09.2026, 22:41:25 xxx.xxx.192.215

My se přetahujeme tak, že pesanka je na gauči a já sedím nebo klečím na zemi. Nemusím se shýbat a i Bonnie je spokojená, že máme hlavu na podobné úrovni.

⋮
sutrik
sutrik 11.09.2026, 21:33:09 xxx:xxx.c5e5:bfb
»
Odpověď na příspěvek uživatele cernej caj z 11.09.2026, 20:56:28

Poškození drápky se nebojím. Bonnie se párkrát po stanu prošla, když jsem ho stavěla, sklízela, a je v pořádku. I podlážka drží, nevšimla jsem si poškození. Do lesa to chce něco pod podlážku.

Akorát mi pesanka asi poškodila první nafukovací karimatku. Nenašla jsem ale díru, tak to třeba uchází přes nějaký šev a není to děravé od psa. Má tendenci před ulehnutím velmi, velmi moc na karimatce hrabat. 

Druhou karimatku jsem pořídila - po zkušenosti se stanem- taky od Big Agnes. A strkám ji do vložky, která je původně určená do spacáku. Sice je to další hmotnost navíc (vložka měla mít 150 g, ve skutečnosti váží skoro dvojnásobek), ale karimatka drží.

⋮
sutrik
sutrik 08.09.2026, 21:08:38 xxx:xxx.84f9:5c49
cernej caj:

to je big agnes?

at se vam dobre slape, je super travit s psim partakem cas venku 🙂

Jo, je to Big Agnes. Kdybych ho kupovala o rok později, měl by lepší barvu. Jinak je skvělej, postavím ho za 10 minut i s připevněním kolíky, když zrovna nefouká.

⋮
sutrik
sutrik 06.09.2026, 11:13:12 xxx:xxx.fab2:ea49
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 06.09.2026, 09:54:56

Uf. 

Já řvát nemůžu. Vyzkoušeno asi dvakrát. Bonnie se ke mně přidá a začne proti psu vyrážet. Takže musím být zticha a prásknout do vzduchu paralyzérem, aby pesanka zůstala v klidu.

⋮
sutrik
sutrik 05.09.2026, 17:40:33 xxx:xxx.b7e8:7096

Dogtrekkingové hrátky v Českém ráji. Mělo to být 23 km, mně to ukazuje většinou míň.

Noha vydržela, i když o ní trochu vím. Myslím, že půjde i střední trasa ofiko dogtrekkingu

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
sutrik
sutrik 04.09.2026, 18:49:13 xxx:xxx.d23e:b7d0

Rozhodla jsem se vyzkoušet nohu. Tak po roce zase na “dogtreku”.  Je to jakoby dogtrek, jsou tu jen krátké trasy. Jsme tu už počtvrté, prvně v 11,5 měsících věku Bonnie. Utíká to.

Už skoro bydlíme, ještě nafouknout karimatku a připevnit quilt (spacák bez zad a kapuce).

Obrázek
⋮
sutrik
sutrik 04.09.2026, 07:50:09 xxx:xxx.25e1:ecec
»
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 04.09.2026, 04:59:47

Hehe. Držím pěsti. 

Bonnie to střídá velmi často. Hlavně v létě  jsou to obě uši obrácené, na hlavě se částečně překrývají. Nevím proč, ale cizí lidi mě na to opakovaně upozorňují, asi kdybych si nevšimla 😂 

Pak jedno ucho obrácené, druhé klopené. Jedno obrácené, druhé vztyčené. Jedno klopené, druhé vztyčené. Nemá dané, které ucho zrovna převrátí, vztyčí.

Obě klopené, to je  častá varianta. Poloha obě kupírované. A úplně nejméně bývá obě obyčejně vztyčené.

Obrázek
⋮
sutrik
sutrik 02.09.2026, 10:18:49 xxx:xxx.19c7:8fe0
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 02.09.2026, 10:14:40

Jen tak narychlo mě napadá ještě chodský pes.

⋮
sutrik
sutrik 01.09.2026, 15:08:39 xxx:xxx.4a7b:9a38

Původně jsem nechtěla přispívat. I když jsou plemena, která se mně nelíbí (např. zmíněný pekinéz), nepovažuju je za ošklivá. Ale přece jen jsem přišla na jedno plemeno (ne FCI), u kterého mi hodně jedinců připadá vyloženě ošklivých - pocket american bully.