Aktuálně: 2 288 inzerátů289 409 diskuzních příspěvků20 875 uživatelů

Příspěvky uživatele

sutrik

sutrik
sutrik 16.07.2026, 15:14:21 xxx:xxx.1c7:bf4e

Ještě… Jen se při trhání podařilo ulomit kousek korunky jiného zubu, tak dostala výplň korunky. Neděje se to prý často, ale občas jo. Málo mezery mezi zuby a ty zuby jsou děsně velké. Není výjimka, že trhání trvá i 4, 5 hodin, kór když to nevyjde a zub se zlomí.

sutrik
sutrik 16.07.2026, 15:08:53 xxx:xxx.1c7:bf4e

Obrátím téma, když jsem to tu už zmiňovala…

Dneska měla kobylka operaci. Vyndání stoličky dopadlo skvěle, podařilo se vyndat celou včetně kořenů. Takže se nemuselo “sekat, dloubat”.

Trepanace pro otevření přední maxillární dutiny taky proběhla dobře. Stačil malý řez (4 cm v kůži), otvor lebkou je také malý (1 cm průměr).

Dutina byla vyprázdněná, jen na několika místech stěny byly “nálepy hnisu”. Pan doktor usoudil, že nebudou třeba antibiotika ani udělat otvor přes přepážku k zadní maxillární dutině.

Pokud další výplach dutiny v pondělí bude čistý, může Linda domů. A pokud se nezrakví v boxe nebo se nerozjede nějaká komplikace typu zánět kosti.

Už rentgen minulý týden ukázal, že jde o chronickou záležitost. Linda ale nedávala nic znát, až na už zmiňované nedožrání sena, müsli a “divný pohled” na přelomu měsíce. Kdybych tam nebyla v době, kdy jí tekl z nozdry hnis, dodnes o ničem nevím. Od té doby (od 4. července) nic neteklo, nozdry čisté, předtím celé roky také.

sutrik
sutrik 15.07.2026, 21:51:09 xxx:xxx.420b:cdd2

S Bonnie jsme byly od nedělního večera do dneška na kurzu RO, dnes zakončeném dvojzkouškou (víc v diskuzi o zkouškách).

Tak jsme jen venčily vyčůrat a zpět, neměla zájem o krátké procházky, aby jí náhodou něco kolem zázemí neuteklo. Ale na 1,5  hodiny po okolí jsem ji nemusela přemlouvat. Viz fotky a video. Na koně normálně neštěká, ale tohle nezvládla. Naštěstí si z toho hřebec nic nedělal.

Ad zubař - termín operace má kobylka Linda zítra. Tak nám držte pěsti.

Obrázek Obrázek
sutrik
sutrik 15.07.2026, 21:39:33 xxx.xxx.90.19

Další RO kurz, tentokrát ve Studenci a zakončený dvojzkouškou. 

Asi bude v trojkách průběh podobný jako ve dvojkách - zatím pro nás ve vyšších třídách neexistují body, které začínají osmičkou. Buď máme horší, nebo zvládneme lepší. 

První parkur 67 bodů, známka obstál. Hned první cvik se nepodařil, přitom ho umíme. Výměny nohy při pohybu před psovodem. Přikládám to tomu, že ho nemáme natrénovaný u karet, ale jen venku na procházkách. Prostě je to u karty jiné, už jen kvůli nutnosti začít cvičit ve vymezeném prostoru, takže je to náročnější na krokování.

Skok vysklila Bonnie, vůbec při odložení nedávala pozor a při povelu “hop” se rozběhla druhým směrem, kam celou dobu koukala, než byl skok. Tak jsem pokračovala rovnou přivoláním.

A začátečnická chyba, která se mi dosud vyhýbala. Já fakt popletla cviky “pes okolo psovoda” a “psovod kolem psa”. Přitom je to jen o pozornosti. Tu jsem měla rozhozenou, jak se nedařilo. Přitom Bonnie šla u nohy pěkně a kromě toho odložení před překážkou se soustředila. 

Druhý parkur 98 bodů, naše první výborně v nejvyšší národní třídě😀 Bonnie soustředěná, šla pěkně u nohy. Minusové body za nepřesnost. Pro nás klasika, aspoň jedno šikmé sednutí, stání, couvání nebo pohyb bokem podle Bonnie musí vždy být 😎

A opět seriál “nečekaná plemena ve zkoušce poslušnosti”. Dnes to byly dvě akita inu ve třídách Z a 1. A dařilo se jim výborně.

Obrázek Obrázek
sutrik
sutrik 08.07.2026, 17:46:57 xxx:xxx.bb9e:87bf
sutrik:

Já si tu postesknu, tohle vlákno snese všechno. Ráno jsem měla v plánu projížďku, ale kobylce tekl hustý, zelený hlen z jedné nozdry. Bez rýmy, kašle, předchozí  dny byl nos čistý. Ach jo.

Veterinářka objednaná, v sobotu jsem se dovolala jen na kliniku. Ve středu přijede s endoskopem a rentgenem. 

Před chvílí jsem se byla na plnotučníka podívat a nic neteklo, kdybych nehledala, nenajdu. Jestli se střídá “neteče a jen občas chvíli teče”, tak to může mít dlouho.

Minulý týden nedožrala seno po vyjížďce a po vypuštění do výběhu stála jak jeliman, nešla za koňmi. Ještě jsem si říkala, že má výraz, jako když mě bolí hlava. V úterý to samé, akorát nechala müsli. Můj otesánek, který v normálním stavu vyluxuje i smítka. 

Tak uvidím, tipuju to na zánět zubu a sekundární sinusutidu. 

Tak je to infekce kořene stoličky. Ale ne od zubu, infekce krevní cestou. Zuby vypadaly při zevní prohlídce v cajku, bez kazu, viditelného zánětu, nalomení… I endoskopie byla v pořádku (dýchací cesty, vzdušné vaky OK). Jen se endoskopem našlo, kudy to teče, ale ne důvod. Přišlo se na to až rentgenem.

Zítra mám volat na termín operace na klinice - extrakce stoličky a trepanace lebky. Někdo má o kolečko víc, Linda bude mít o díru v lebce víc.

Kdyby mě posledních 14 dnů nepřipadala dvakrát po vrácení do výběhu “přepadlá”, nedožrala seno a hlavně bych nenačapala v sobotu dobu, kdy jí tekl z nozdry hnis, o ničem nevím. Nic teď přes nozdru neteče, kobyla se tváří normálně.

Vyřešilo to otázku, jestli dalšího psa. Už jsem vybírala chovnou stanici. Další pes nebude, nebudu na to mít peníze 😀

sutrik
sutrik 07.07.2026, 17:24:19 xxx:xxx.96e3:529c
Sardullah:

Tohle já už vnímám jako selektivní ztrátu plachosti… jestli jsem to správně pochopila, tak vlk, v zastavěné části obce za bílého dne. To už je fost oráchlej. Koukám, že na Broumovsku je potřeba zabezpečit i zahradu, když tam chodí “ živé sekačky” minimálně elektrikou.

Obávám se, že majiteli toho nešťastného beránka, stejně nic jiného nezbude, protože vlk si zvykl chodit tam jak do bufetu, buď ovce pryč s nebo pořádně zabezpečit.

By mě zajímalo, jestli by tam ten vlk vlezl, pokud by tam byl pes a teď nemám na mysli pastevce, ale cokoliv štěkající a hlásící, že predátor obchází kolem. Nebo jestli i takový minimum by bylo pro vlka odrazující.

Teď možná ještě ne, ale časem by k tomu mohlo dojít. V západní Evropě jsou i oblasti, kde vlci skočí za dne do zahrady se psem proto, aby ho zardousili. Těch míst je málo, v porovnání s oblastí výskytu vlků. Ale jsou.

sutrik
sutrik 07.07.2026, 15:05:01 xxx:xxx.fe2d:903e

V sobotu jsme s Bonnie šly ke Křižanovické přehradě, pak podél Chrudimky přírodní rezervací Krkanka. 

Nedávno jsem dávala fotku mrtvých raků nebo svleček, nebyla jsem si jistá, nesahala jsem. Tak byli mrtví, máme potvrzený výskyt račího moru. První výskyt v Železných horách. 

Potkaly jsme čtyři účastníky Železné stovky na nejdelší trase 103 km.

Fotky ze soboty nejdou zase vložit, už mě to neba…

V neděli jsme se nechaly kamarádkou odvézt do Heřmanova Městce. Šly jsme do Slatiňan (přes nadšenci opravovanou zříceninu Rabštejnek, rozhlednu Na Chlumu, kde Bonnie jako obvykle musela nutně nahoru, stádo kladrubských klisen se hříbaty). A pak už jen autobus domů.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
sutrik
sutrik 07.07.2026, 07:21:49 xxx:xxx.fe2d:903e
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 06.07.2026, 18:11:09

Vkládám do syrových kuřecích srdíček.

sutrik
sutrik 04.07.2026, 22:27:00 xxx:xxx.5ac4:1c47

Já si tu postesknu, tohle vlákno snese všechno. Ráno jsem měla v plánu projížďku, ale kobylce tekl hustý, zelený hlen z jedné nozdry. Bez rýmy, kašle, předchozí  dny byl nos čistý. Ach jo.

Veterinářka objednaná, v sobotu jsem se dovolala jen na kliniku. Ve středu přijede s endoskopem a rentgenem. 

Před chvílí jsem se byla na plnotučníka podívat a nic neteklo, kdybych nehledala, nenajdu. Jestli se střídá “neteče a jen občas chvíli teče”, tak to může mít dlouho.

Minulý týden nedožrala seno po vyjížďce a po vypuštění do výběhu stála jak jeliman, nešla za koňmi. Ještě jsem si říkala, že má výraz, jako když mě bolí hlava. V úterý to samé, akorát nechala müsli. Můj otesánek, který v normálním stavu vyluxuje i smítka. 

Tak uvidím, tipuju to na zánět zubu a sekundární sinusutidu. 

sutrik
sutrik 02.07.2026, 07:20:04 xxx:xxx.231b:4e4

V úterý v noci přes nás přešlo několik bouřek se silným větrem, první byla nejsilnější.  Je tu hodně popadaných větví, i ve vesnici řidiči objížděli jeden úsek přes loučku. 

Na fotce je cesta alejí na statek. Za větru se snažím chodit druhou stranou přes silnici , staré topoly a duby na mě nepůsobí důvěryhodně. Tentokrát to schytala ale bříza. Ty tu taky nejsou moc zdravé, několik let sucha je poznamenalo.

Včera se venčilo krásně. Ale odpoledne už byly polňačky suché, až na pár kaluží. Vláha se držela jen v lese a na loukách.

Obrázek
sutrik
sutrik 29.06.2026, 15:55:26 xxx:xxx.a22d:c0cd

Chvilku přestalo, teď zase začalo. Bože, to je nádherný zvuk (když nejsem na túře a nenocuju v tom venku ). Blíží se k nám pásmo bouřek, tentokrát nás nemine. Tak ať sprchne i u vás.

sutrik
sutrik 29.06.2026, 15:09:14 xxx.xxx.161.25

Začalo pršet 🙂 Během minuty je to znát, krásně to ochlazuje rozpálenou střechu. Hurá 😀

sutrik
sutrik 29.06.2026, 08:10:26 xxx.xxx.161.25

Holky, já tu nemám teploměr, ale doma jsem včera měla určitě minimálně 35. A strašný dusno. Byt pod střechou, bez izolace, praží sem sluníčko. Odpoledne bylo venku ve stínu příjemněji.

Ke slovu přišla i chladící podložka (tentokrát ji vzala Bonnie na milost), mokrý ručníky, pro mě tričko z pračky putovalo rovnou na mě, neplánovaný mytí pesanky (vyválila se ráno v mršině ryby), několikrát namočení tlapek a plecí v bazénku, který jsem ji doma udělala. A procházka jen ráno, ještě kratší v noci, přes den zahrada a odpoledne jen k potoku a zpátky. 

Strašně venku otravujou kloše. Je jich víc než jindy. Stejně tak užovek se letos “urodilo”, tolik užovek jsem tu ještě neviděla.

sutrik
sutrik 27.06.2026, 16:23:06 xxx:xxx.2ed0:c37

Víc fotek mi nejde vložit. Od začátku  na tomhle webu bojuju s vkládáním, když mám na telefonu jen jednu, dvě čárky 4G, 5G. Filmy na Netflixu, HBO shlédnu, třeba na Facebooku vložím fotky v pohodě, ale tady to často končí nenahrané a pár fotek vkládám dokola i přes půl hodiny. Dneska na to nemám nervy. Jsem vyprahlá, vysušená, cítím se jako mumie 😂

sutrik
sutrik 27.06.2026, 15:56:46 xxx:xxx.2ed0:c37

Ráno procházka 5:30 - 8. Asfaltkou do obce, pod kterou spadáme, pak do hlubokého a kamenitého údolí Chrudimky, kde je chladněji. Návrat byl už na sluníčku, ale ještě se dalo.

Střídám teď rána kůň - pes. Včera kůň, dnes pesanka, zítra kůň nebo vezmu oba najednou na ruce. Ale do plavícího rybníka se už nedá, už předevčírem chcípaly rybky. Nejsou tam sinice, i tak je ale málo kyslíku. 

Večery jsou pesančí, procházky tak kolem deváté, nejdýl do deseti. Dlouho to nedám, už teď jsem nevyspalá.

Myslela jsem, že noha už v pohodě. Ale teplo to zhoršuje,  prvně bolela i v klidu, když jsme s kamarádkou dopoledne popíjely venku ledovou kávu. 

Na svlažení vykoupání v lomu. Bez pesanky. Se už z už

A teď sbírám sílu vyjít ven a jít osprchovat koně.

Obrázek Obrázek
sutrik
sutrik 26.06.2026, 20:21:40 xxx:xxx.65b4:f77e

Chladicí podložky jsem koupila, když byla Bonnie v pubertě. Dvě, oběma ukousla roh. Stejně si na ně lehla výjimečně a jen na chvilku. Občas si jednu dám pod nohy, když jsem na počítači.

Kromě novinky v podobě větráku mám už druhé léto v pokoji kočičí záchod s vodou, pro to mé prtě je to jako bazének. Většinu času ho ignoruje, občas se jde napít, dovnitř vleze téměř jen když ji tam lákám. Ale pro můj pocit…

sutrik
sutrik 26.06.2026, 14:39:59 xxx:xxx.65b4:f77e

Dělala jsem operátorku. Úsměvných momentů bylo hodně. Namátkou: 

Zákazník: “To si děláte srandu! Jak se jmenujete?” Kolega: “Kašpar.”

Jinému kolegovi se podařilo nechtěně spojit “Co pro Vás můžu udělat” a “Jak Vám můžu pomoci” a vyšlo z něj: “Jak Vám to můžu udělat?” To jsme šli všichni do kolen.

sutrik
sutrik 23.06.2026, 22:13:54 xxx:xxx.9380:8ed0

Zmíněné čůrání na zahradě mi připomnělo… 

Musím i přes noc. Prostě musím. Když byla Bonnie malé štěkanátko, samozřejmě ji to vždy spolehlivě probudilo. 

Nejprve jsem si myslela, že to zvládneme v pořadí nejdřív já, pak pesanka na zahradě. Ach, já bláhová prvomajitelka psa. Vzpomínám na výraz Bonnie, když jsem v noci usedla na záchod, jak se postavila vedle na prádlo připravené do pračky a taky to pustila. Vypadala tak spokojeně, že přišla na to, proč tam prádlo je…

Skončilo to tak, že jsem vždy popadla do jedné ruky psa, do druhé bundu přichystanou vedle postele, nazula se a vylítla ven. A venku se teprve oblíkala, v mrazech, sněžení, dešti. A protože to bylo už akutní, přičapla jsem obvykle ke keři. A modlila se, aby mě neviděli sousedi, se kterými máme společnou zahradu. Na pokropený sníh jsem radši přisouvala čerstvý, protože to na malého psa ani kočku fakt nevypadalo.

😂