Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 11.01.2025, 14:29:12
Zatím je nepotřebovala. Jen je měla na vyzkoušení velikosti. Netvářila se zrovna spokojeně.
Asi nejhorší na povrch byl poslední dogmid, vedl hodně po štěrku a tvrdých cestách. Většinu z cca 47 km. Ale neobrousí si ani drápky, tak snad ze stejného důvodu nízké váhy nebude mít tendenci k odírání polštářků.
Odpověď na příspěvek uživatele lupus4 z 11.01.2025, 10:44:05
Dogtrek je druhým rokem povolený až od 18 měsíců. Podle mě to má smysl. Dříve to většina brala jako výlet na dva, tři dny. Teď to tak třetina víceméně celé běhá.
Odpoledne jsme byly 2 hodinky venku. Počasí je jak jízda na horské dráze. Obleček jsem vzala s sebou, fouká silný studený vítr. Ale protože většinu trasy jsme šly v zákrytu, tak se ratlík neklepal jak ratlík, ač byl bez oblečku.
A zase neví, jak si složit uši. Jako jo, trpasličí pinč má v popisu plemene klopené i vztyčené uši. A ani jedno se nepreferuje, i když spousta chovatelů štěňatům uši lepí, aby stály. Ale asi to je myšleno trochu jinak, než Bonnie prezentuje 😂
Bonnie je zmrzlík. Když se výrazně a rychle ochladí, je schopná se klepat i při 15 stupních, i když nefouká a neprší. Stejně jako já. Přes den 30, v noci 15 je jiné než celodenních 15 stupňů. Naopak v zimě při třeba 3 stupních, na sluníčku, když je sucho a nefouká, je při krátké procházce Bonnie v pohodě i bez oblečku. Oblíkám podle pocitové teploty, vývoje počasí (oteplení, ochlazení), plánované intenzitě pohybu (na cvičák v zimě obvykle nechodím, nedá to ani s oblečkem), plánované délce pohybu… Samozřejmě do toho zasahuje déšť, vítr. A velkou roli u pidipsa bez podsady hraje - stejně jako píše Dafi - i mokrost země, tím i “spodku” psa. Nemusí pršet, stačí mokro a je třeba v zimě teplejší obleček.
Vytvořila jsem si pro sebe přirovnání:
- Naháč - u lidí krátké obyčejné triko.
- Krátkosrstý pes bez podsady - termotriko s dlouhým rukávem. Promokne, profoukne, ale při pohybu hřeje.
- Dlouhosrstý pes bez podsady - u lidí asi jako obyčejná mikina. Už hodně hřeje, ale stále profoukne, promokne.
- Krátkosrstý pes s podsadou - termotriko s dlouhým rukávem a navrch kvalitní nezateplená softshellová bunda, co vydrží i vítr a nějaký “normální” déšť.
- Dlouhosrstý pes s podsadou - mikina, bunda, podle typu podsady i zimní bunda.
Některým lidem stačí v suché zimě třeba při klidném běhu jen tenká mikina, na závod klidně jen triko. Někteří potřebují navrch neprofuk, jiní i zateplenou bundu. Psi to mají stejně, každý je jiný, takže se nedá řídit mnou vymyšleným přirovnáním. Jednomu psu stačí “triko” při pohybu i pod nulou, druhý pes jen “s trikem” mrzne při ochlazení i v 10 stupních.
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 04.01.2025, 16:00:08
Nejen mechy, ani černý blechy 🙂
Dneska bylo nádherně. Nefoukalo, sníh tak akorát pro prcky, nízká vrstvička, pěkně “suchý”. Žádná tající břečka ani zledovatělé krystalky. Dopoledne se psem, pak s koněm, znovu se psem. Pes si to dobrovolně prodlužoval, tak jsme se dostali i do lesa do míst, kde jsme na sněhu ještě spolu nebyli. Super den.
Dopoledne jsme byly s kamarádkou a její piraňou na hodinové procházce. Potkaly jsme Tonyho na procházce.
Ještě jsem tu nepsala, že je ve vedlejší vesnici pidi útulek. Tak Tony je už připravený k adopci, pro zkušené s plemenem. K majitelům útulku už získal důvěru, vítá je, hrajou si… Byl lidmi jen zrazený. Co se týče psů, tak nevím. Když nás míjel, byl hrr a rád by se seznámil, nebylo mu to dovoleno. Byl na vodítku a s náhubkem. Je úžasný, jaký velký pokrok za chvilku udělal. Tak kdybyste někdo sháněl psa, měl zkušenosti a cit na “bulíky”…
Odpoledne jen já a Bonnie něco málo přes 2 hodiny “nahoru”. Už pěkně fičelo, až pod čepici se studený vítr zakousl. Fotka s ovcemi - váhala jsem, kam volat, jestli policii… Ale hned zaběhly k baráku, co vypadal jako statek.
Jo, a začly jsme opět s agility. S jinou trenérkou. Asi čtyři lekce jsme měly v létě a od konce listopadu asi další 4, 5. Což je dvakrát víc než na podzim 2023, kdy to byl náš “první začátek”. To bylo takové vlažné, protože jsem na Bonnie viděla, že by ji to asi bavilo, ale rychle se znudila. A první trenérka mě vždycky přesvědčovala, že není znuděná, ale unavená. Kdepak, měla jsem pravdu, s druhou trenérkou je to jiné, Bonnie je vyloženě nadšená. A my obě se učíme o dost rychleji. Další lekce má být v neděli, už se těším.
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 28.12.2024, 13:19:53
Ano, je to Bonnie. Šutřík byla má přezdívka v minulosti, kdy jsem hrávala na polské stránce gomoku a provokativně jsem si dala hráčské jméno kámen úrazu. Bohužel Poláci význam této slovní hříčky nechápali 🙂
Přes 1,5 hodiny venku při teplotě pod nulou, to by loni nepřicházelo v úvahu. A Bonnie byla spokojená. Prý lepší než nad nulou a voda.
Vzhledem k lovu v okolí jsem vybrala trasu po loukách mezi vesnicemi a vyhrabala oranžovou Hurttu. Chtěla jsem ji prodat, ještě jsem se k tomu ale nedostala. V Nonstop oblečku nevypadá Bonnie dvojnásobně široká, jenže ta tmavě modrá není tak dobře vidět. A na sebe jsem navlíkla žlutou vestu. Myslivce jsme slyšely až u rybníka, kde mají chajdu.
Jsem spokojená s vyhřívanými vysokými ponožkami. Vyhřívá se jen oblast prstů, pěkně ze všech stran. Víc nepotřebuju. Kamarádka měla vložky, ale vyhřívání zespodu jí na prsty nestačilo. Nutno říci, že vyhřívané ponožky nepoužívám na chůzi, to bych se upekla. Ale když je pod nulou, jdu si sednout ven na statek na kafe, čistit koně, na krokovou projížďku…
Dneska dopoledne na pomezí Železných hor a Žďárských vrchů, odpoledne od vlaku z “podhůří” domů do Železných hor cca 10 km.
Udělala jsem si radost a koupila nové struhadlo na “psí” mrkev. Vzhledem k velikosti psa strouhám malé množství, tak si můžu dovolit podobné výstřelky 😁
Začátkem prosince otevřeli kompletně zrekonstruovanou hráz Křižanovické přehrady, tak jsme konečně mohly s Bonnie spojit procházku po pravém břehu přehrady s levým břehem Chrudimky. Hurá, hurá, hurá. A pokud Bonnie nebyla první pes jdoucí po nové hrázi, tak téměř určitě byla aspoň první pinč 😂
Já osobně bych neměla při adopci problém s podmínkou kastrace feny. Psa ano, protože věřím tomu, že převládají zdravotní nevýhody nad výhodami. I tak chápu důvod podmínky kastrace i psů.
Co mi vadí a nešla bych do toho, je podmínka kastrace do určitého (a velmi nízkého) věku, prvního hárání apod. Už jsem několikrát viděla nabídku, kde štěně o věku 8, 9 měsíců bylo nabízeno už kastrované. To mi připadá šílený.
Dneska jsem měla dovču, tak jsme s Bonnie vyrazily skoro na 3 hodiny ven. Kvůli silnému větru jsem se snažila jít víceméně mimo les. Tak jsme schytaly vítr a drobný déšť na plné pecky. Zase mě překvapilo, že i tak měla Bonnie chuť jít. Až do doby, než si uvědomila, že vynechala snídani a má hlad. To se mi začne motat pod nohama a doufá, že budou padat pamlsky. Padaly.