Po 2,5 měsících jsme se náhodně potkali s pánem u statku, tak jsme šli na druhou společnou procházku.
Zleva doprava - trpasličí pinč, belgický ovčák, rhodéský ridgeback.
Noha dneska dobrá. Což je fajn, protože posledních 10 dnů bylo horších než několik dní poté, co mi kůň na nárt šlápl. Jak jinak došlapuju, tak kromě šlach u prstů se začalo ozývat i koleno. Třeba to už bude v květnu na dogtrekking. Zatím nemůžu rychle (odrážet se z prstů) a od minulého týdne ani na delší. Ještě aspoň týden nebudu zkoušet ani nic blížícího se 10 km.
Malý kousek od nás je šest rybníků v řadě za sebou, další jsou poblíž. Spousta kaprů. To se rybářům nebude líbit. A v regionu je taky kupa zatopených lomů.
Myslím si, že to riziko je prakticky zanedbatelné. Pravděpodobně ho už neuvidím. V ČR jsou jiní ptáci, u kterých je lov miniaturního psa reálnější, i když riziko stále malé. Třeba orel skalní.
Ale překvapilo mě to. Už jen to, že byl na kraji vesnice mezi domy… Před asi 10 dny byla na stejné louce mršina srny, třeba se na ní přiživoval.
Loni tu v Železných horách nějakej de..l otrávil karbofuranem jediné zde hnízdící mořské orly 😢
Dopoledne jsme šly jen krátký okruh přes louku u vesnice, pak na chvilku cvičit do haly.
Na kraji louky, kousek od silnice a baráku, si Bonnie čuchala. Byla 15 metrů ode mě, když jsem uslyšela zvláštní zvuk. Ze stromu vylítl velký dravec. Ten zvuk bylo mávnutí křídel. A pomalu klesal směrem k Bonnie. Rozběhla jsem se za ní, dravec nabral výšku a odletěl pryč. Byl velký, s bílým ocasem, tipuju to na mořského orla. Nevím, jestli by šel lovit, ale nepochybně ho Bonnie zaujala. To mě teda netěší.
Další z dneška. Minutu před zastávkou u kostela jsme v lese předešli dva lidi. Proto ta ostražitost, Bonnie kontrolovala, zda jdou za námi.
Nejhezčí přejezd přes koleje, který znám.
Pár kilometrů od domova jsme na louce v lese potkali stany a larpery. Za nedlouho rozpoutali boj, to už jsme měly jen jako zvukovou kulisu (viz video).
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 18.03.2026, 09:15:33
Děkuju Vám za vysvětlení.
A víte prosím, co je na této fotce? Bylo to blízko těch malých kazatelen. Nešla jsem se podívat blíž, abych se psem nerušila. Přišlo mi z dálky, že by to mohlo být nějaké krmiště, že by ze sudu mohlo něco padat. Byla tím směrem obrácená další kazetelna (normální), na křižovatce lesních cest, odkud jsem fotila.
Heh, já nejdřív viděla fotky a říkala si, co to je za divnou vohrádku, na co to je? Pak mě napadla nějaká přízemní vyhlídka - pro děti, aby jako nespadly….divný, ale co, že jo, dneska už se dělaj divný věci. No ale , že tohle bude pro myslivce, tak to mě nenapadlo ani náhodou. To tam odtama má fakt přehled kolem sebe, kam střílí.
Já taky na to čučela. Nevím s jistotou, že je to kazatelna, ale tipuju. Z fotky to není znát, ale výhled je z kopce a moc stromů tam není (po kůrovci). Na myšlenku kazatelny mě přivedla stejná “vohrádka”, která byla o asi 100 metrů dál a směrovaná ke krmišti.
Jaro je tu. Jinde jsou znamení jara krásné kytky, v Chrudimi každoročně časté výsadky parašutistů 😂
Fotka s “mravenci “ na obloze je dnešní z okna práce. Fotka duhy je taky z dneška. Hned začlo lít jak z konve, tak procházka byla dnes extra krátká.
Další fotky jsou z minulého týdne. V lomu byl ještě led. Viděli jste vyšší kazatelnu? 😀
Plus mínus jsme s pesankou chodily po okolí. To šlápnutí koněm na nárt je znát, víc než v lednu. Ještě jsme letos nedaly ani dvacku. Tak uvidím jak s dogtrekkingem. Nejsem zatím přihlášená na žádnou akci, začíná se ale už koncem března.
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 16.03.2026, 08:23:50
Těch kombinací cviků, které mohou nastat na vyšším RO parkuru, je podle mě několik set tisíc. Je to dáno tím, že od RO-1 může být několik karet (cviků) na jednom místě.
Takže se sice dá naučit jednotlivé cviky (sedni, lehni, toč se, obejdi mě…), nejde ale být připravený na všechny možné kombinace. A ta kombinace může být taková, že z toho vlastně vyjde nový cvik.
Uff. Tohle je ale “pěknej” chyták. Těžká rozlišovačka.
Dvě překážky velmi blízko sebe. Místo pro přivolání po prvním skoku (karta 215) je u druhé překážky. Pes ale musí jít na správný skok. Člověk je navíc u karty 215 otočený k překážce zády. Tady to smrdí tím, že pes skočí po první správné překážce i tu u psovoda, která ale patří pro jiný cvik.
Odpověď na příspěvek uživatele Kilian z 08.03.2026, 06:51:59
Evy, to přijde, nebojte se. Je fajn, že se nemusíte soustředit na Kiliána, víte, že odcvičí to, co mu řeknete. Jste dobří. My v té obecné poslušnosti tak daleko nejsme, madam má svoji hlavu a nebojí se ji použít 🙂
Plyšák nás stál několik bodů při posledním závodě RO 🙂Měl to být jen průchod kolem misek s žrádlem a plyšákem. Když ten plyšák měl správný tvar! Určitě i pěkně voněl (mohou být už oslintaný). A Bonnie, jak je malá, má hubu přímo u misek. Tak si nemohla pomoci.
A úplně jsem viděla, jak jí to v hlavičce šrotuje: “Stačí mi to čuchnutí, nebo mám sundat kryt a tu hračku si vzít?”😀
Nejdřív přírodní rezervací kolem Chrudimky (fotky 1 a 2).
Nově opravená hráz Křižanovické přehrady (fotka 3, na svahu nahoře je vidět chata “Orlí hnízdo”).
V drtivé většině chodíme jen po “své” straně přehrady a obou březích řeky. Teď jsme po dlouhé době zkusily s Bonnie projít druhou stranu přehrady mimo silnici. Při prvním pokusu nás zastavily šlahouny, musely jsme po silnici. Druhý pokus jsme šly rovnou po silnici a právě silnice je důvod, proč na druhý břeh přehrady nechodíme.
Už stojíme u Orlího hnízda a koukáme dolů na hráz, kudy jsme přišly (fotka 4).
A šlahouny tentokrát nebyly. Cesta občas taky ne. Ale zvládly jsme to mimo silnici. Fotky 5 a 6 - 6 je zhruba místo, které nešlo při prvním pokusu projít, jak bylo zarostlé. Přehradu jsme obešly skoro celou, na protější straně jsme nešly až k hrázi.
Dneska jen jedna krátká procházka, něco přes hodinu.
Dopoledne nechtěla Bonnie, byla docela kosa. A odpoledne se nechtělo mně. Měla jsem v plánu prochajdu víc než dvakrát delší, ale neodhadla jsem oblečení (obě předpovědi, co mám v mobilu, se teplotou sekly) a bylo mi chladno.
Venku bylo i odpoledne lehce zastřeno. Ne vyloženě mlha, ale jako bych měla trochu špinavý brýle.
Fotky z pátka (stejný kopec jako přesně o týden dřív na sněhu, přidávám starší fotku pro srovnání).
Z včerejška v oranžovém postroji, letos první výlet “autobusem tam, zpátky pěšky”. Kilometrů málo, ale stačilo mně to. Neumím si představit, že bych za měsíc měla jít střední trasu dogtreku.