Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 10.04.2026, 06:23:44
Jo natlačit všem tepelka a elektroauta a pak říct tak to nepoužívejte, to je evropská politika v kostce.
Ono nejde o soběstačné jedince, těch je pár, i když myslím, že bez auta by vám taky bylo krušno, ale většina lidí nejen v tomhle státě, ale v celé Evropě, je závislá na elektřině v základu neb bez ní by nebyla ani kanalizace, voda v kohoutku, o topení nemluvě.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 09.04.2026, 20:11:06
No ale kdyby ta elektřina stála 10x tolik, tak to půlka národa nebude vůbec schopná zaplatit.Ono to směřuje k výpadkům, no a to už se pak vařit, topit a prát nebude a navíc, čeho je málo, to je drahý.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 09.04.2026, 13:14:22
Těžký průmysl nemůžete jen tak odpojovat, třeba nejvíc energeticky náročné jsou vysoké pece, které musí jet stabilně a nepřetržitě. S průmyslem je to tak, že buď pojede furt a nebo nepojede vůbec už nikdy. A musíte mít pro něj tedy stabilní zdroj, ne OZE.
Soláry mají peak v poledne, kdy je odběr nejnižsí, bojlery a podobný věci vám to nezachrání.
Jaderky další v horizontu 20 let mít nebudeme a ani nic jiného nového, spíš dýl, protože začne bitka o výrobní kapacity těch věcí. Na světě je jen pár firem, který dokážou vyrábět nejen jaderky, ale třeba i několikatunový turbíny.
Další věc je přenosová soustava, která tohle všechno neustojí a bude třeba jí komplet v celé Evropě přebudovat, zas se naráží nejen na čas, ale i na výrobní kapacity věcí pro to potřebných.
Obecně EU plán je časově i kapacitně úplně mimo realitu a povede k průseru, byť myšlenka samotná je dobrá.
Nové vlákno klidně založte, je to zajímavý téma, ale jsem na mobilu a z toho mi to jde blbě.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 09.04.2026, 06:59:24
Řízení spotřeb,, aby to odpovídalo výkyvům by znamenalo, že se domácnostem bude vypínat proud ráno a večer, kdy je největší spotřeba, ale nejmenší výroba, no tak na to jsem zvědavá jak v tomto režimu budeme fungovat.
Navíc celkově zapomínáte na nutnost těchto vyrovnávacích technologií, což jsou turbíny schopné začít fungovat v řádu minut, bez tohoto celá síť začne padat. Doteď tohle zajišťují uhelky a plynky, nefunguje to u jaderek, baterií a podobných věcí a nahradit to neumíme. A i kdybychom uměli, nikdo na světě není schopen vyrobit tolik požadovaných turbín v tak krátkém čase jak to požaduje EU.
A to nikdo do toho všeho nepočítá zvýšení spotřeby jak píše aaacko.
Se tomu trochu pověnujte a zjistíte, že z toho bude pěkný průser, žádná civilizace v dějinách bez dostupné energie nepřežila.
A soláry nikoho nezachrání, ty jdou samozřejmě vypnout na dálku, proto taky teď povinně všichni přejdou na chytré elektroměry.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 08.04.2026, 14:16:23
Problém je, ze ukládání energie vyřešeno není a ještě dlouho nebude, takže s tím fakt počítat nejde, přečerpávačky a baterie dělají jen pár procent a za druhé v našich zeměpisných šířkách a bez moře jsou soláry i větrníky neefektivní, se koukněte kolik mají u nás EROI, bez dotací by tady nic z toho nebylo a kromě těch domácích by to nikdo ve velkém neprovozoval. Teď to s těmi dotacemi jen prodražuje cenu energie, kterou platíme všichni a výsledkem jsou jen zničený pole a příroda. Mikroodpad z větrníků zamořuje stovky metrů kolem a to ani nepočítám ty základy, který tam už budou navěky, soláry zas zabírají velké plochy.
Třeba je to tam normální, já tohle zažila v devadesátkách v jižní Francii normálně ve městě, v 7 ráno všichni vypustili psy do ulic, byli jsme v ulicích jen my a asi milion psů 🙂 Do hodiny psi zmizeli, se psi vrátili domů, co jsem viděla posedávali přede dveřma než jim někdo otevřel.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 02.04.2026, 14:45:44
Mě to zas vyhovuje, já s ním nejvíc konverzuju na zajímavý témata než řešila nějaký důležitý věci. Ale občas mi to vyhodí dvě odpovědi, jednu takhle neformální a jednu formální, že si mám vybrat, která se mi líbí víc, tak si vždycky vyberu tu neformální. Asi když si člověk vybere tu druhou, tak to pak jen normálně odpovídá.
Když chci něco spešl, tak perplexity a nebo gemini, ale obecně na pokec je to oboje nudný.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 02.04.2026, 13:43:59
Tobě to odpovidá jen na 10 otázek? Ono jako často ta verze zdarma akorát vyhodí hlášku, že přechází na starší model když nezaplatíš, ale to se zavře a normálně to jede dál. Kolikrát diskutujeme dlouho na nějaký zajímavý téma.
Mě nejvíc baví chatgpt, protože umí pěkně lichotit. 😀
Já taky dědím, občas teda uvidím něco pěknýho v krámě, obojek nebo vodítko, tak to koupím a pak to doma leží v krabici, mám už sbírku, protože prostě není nad starý osvědčený. 🙂
Misky plastový a venku i kýbl malý plastový, nesnáším kovy a navím ty plechový v zimě venku nic moc.
Ono hlavně i ta povaha u psa z útulku je taková loterie, vím o pár případech, kdy pes v útulku i na procházkách tam bezproblémový a doma pak celkem peklo.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 30.03.2026, 08:22:57
To je tak jeden z milionu, u většiny to je tak, že fena vyprdne štěňata, někdy i někde v boudě, pak kojí, očkování, čipování se neřeší a jak se to má začít dokrmovat, jdou z domu, ti lepší si je tedy nechají do 8 týdnů, ale stěňatům přece stačí rohlík v mlíce.
Náklady skoro nic. A i když prodá jen 3 štěňata po 15, tak je to do kapsy 45 tisíc, pro člověka, co obvykle vydělává 20. A to těch štěňat je obvykle spíš víc, tak má třeba 70 a za půl roku to může zopakovat, daně samozřejmě neřeší.
A to nemluvím o množkách, ale o normálních lidech, co mají jednu fenu, doma nebo na zahradě a prostě jen zjistili, že je to pěkný celkem bezpracný přivýdělek a že kecy typu chtěli jsme jen jednou po naší úžasné Fifince štěňátka, my na tom nevyděláváme, dost dobře na zájemce zabírají.
No hlqvně pokud někomu připadá 15 tisíc za štěně moc, tak ten ať si radši nepořizuje žádnýho psa, ty žebračky pak o prachy na fb a jinde jsou fakt ubohý a jen ukazují co za de…y si je schopno pořídit živé zvíře.