Aktuálně: 2 717 inzerátů262 599 diskuzních příspěvků19 180 uživatelů

Příspěvky uživatele

Verun

Verun
Verun 13.12.2025, 22:50:46 xxx.xxx.220.9

z nadměrného krmení obilovinami se kůň zchvátí , z obezity se stane rezistentní na inzulín a zase se zchvátí, riziko snížíte, když tomu  koně nebudete vystavovat 😉

Verun
Verun 13.12.2025, 22:36:38 xxx.xxx.220.9

🤔Blije   šťávy, proč se dělají šťávy, že to až psa dráždí k blití ? ,  fyziologicky s jídlem nebo prostě má nadprodukci (s jídlem- třeba moc bílkovin, diskuse s Efe, jestli je pes překyselený 😉, ubrala maso )  …    z jiné příčiny:  třeba zánět žaludku (z podráždění cizím předmětem)  a další a další , žaludek jsem si vybrala, protože tenuri uvádí u psa bolest … dáte famosan na snížení produkce kyseliny-příznaky, pes neblije, ale příčinu stále neznáte…buď časem úspěšně zaléčíte příčinu nebo  ne.  

Verun
Verun 13.12.2025, 12:49:26 xxx.xxx.116.186
kometa:

Však takhle jsem to myslela. 

Navíc sono a kontrast je dostupnější a levnější než CT.

Bezoár..z těch kočičích chlupů nebo rostlinných zbytků.pokud žere trávu (naše buli i dubové listí..) ty bezoary ji jsou na kontrastu rozeznatelné.

Já bych šla do nejaké invazivnejší metody hned,endoskopie nebo  i se napřímo podívat do toho žaludku  (i když je zrovna klid,o to lépe to pes bude snášet)a rovnou na nějakém specializovaném pracovisti.ti vědí co hledat a kde…..bylo by aspoň jasno a prostor pro jiný směr pátrání. 

Bulina měla pecku z broskve a kousky tenisáku(té gumy) oboje minimálně 14dni a bez žádných priznaků…oboje se štěstím vyblila a k mé doposud nevědomosti,netušila jsem že to tam má nebyl priznak nebylo tušení…bulík dokáže sežrat celé ponožky.ručnik. povlečení (nás se to naštěstí netýká) a to je pak mazec.

Verun
Verun 13.12.2025, 12:21:10 xxx.xxx.116.186
kometa:

Kus dřeva.pecka.?

Zrovna tohle vidět je. Viz výše.

Radiolucentní materialy. Jestli kontrast pomůže tak leda nepřímo jako třeba že je vidět  prekazka v zažívaci trubici.dukaz to ale není.lepsi zobrazení poskytuje ct. 

Verun
Verun 11.12.2025, 22:10:18 xxx.xxx.220.9

Foxinky mi kradou masky proti mouchám z pastviny.kdyz si je tam kobyla odloží.a já je nestihnu najít včas.nebo je aspoň pochčijou.to je pak maska  na vyhození.

Jj myslím že tenkrát jsem zakončila fenbendazolovou kúru  moxidectinem.

Kdo si o odčervení něco načte ví,ze předávkovat je těžké.poddavkovat způsobuje rezistenci…

Furt mám nějakou pastu doma..ale jsem majitel jen jednoho koně…. jednoduché.

Obrázek
Verun
Verun 11.12.2025, 21:47:09 xxx.xxx.220.9

Takovej igelitový sáček není vidět…nevybleje ho,protoze ulpí na sliznici? Kus dřeva.pecka.?

Pá: Co alergie  na kočku..🤔. Nebo kočičí breberky.

Verun
Verun 10.12.2025, 18:01:43 xxx.xxx.220.9
Horsana:

Oj, minulu zimu, ked pred Vianocami priviezli Nehu na kliniku zomriet, tak z tej skrkavky liezli.

Ma cca 26 rokov a nelieceny Cushing urobil svoje.A neexistujuci odcervovaci program.

A samozrejme chovatelia a zial ani veti nechapu, ze je pri skrkavkach potrebna fenbendazolova kura.

A 10 mg/kg, nie 7,5. A pasta je ciachovana na 7,5 mg, takze to treba prepocitat.

Toto pisem iba zo zotrvacnosti, 99 % ludi da hocaku pastu a su spokojni, ze maju odcervene. A tu pastu im ponukne vet, lebo je akcia 3+1 zdarma…

Horsano nechcete nám to přepočítat, prosím prosím, koukám jako kocourek ze Šreka…já jsem na matematiku hodně slabá… jsou i pasty přímo s 10% nebo granulát nebo suspenze…

já prostě vzala 5 past a do kobyly  každý den jednu celou nacpala… ( dle článku z Veterinářství 7,5 –10 mg/kg ž.hm./1x denně po dobu pěti po sobě následujících dnů) na kila nehraju, pastu dám vždy celou, většinou mám pastu na 700kg ,( na encystované larvy)

Verun
Verun 10.12.2025, 13:23:19 xxx.xxx.220.9
Buggyra:

Mno jo, a já zrovna právě to škrkavkové hříbě mám (proto Horsana tak zdůrazňuje to odčervo), takže bych to měla pořešit. Jdu zavolat vetům. Díky za připomínku.

Pokud máte hříbě kam zavřít na cca dva dny po podání pasty na červy.udelala.bych to.mate pastvinu pak snad bez kontaminace začervenymi bobky…myslím.ze škrkavky(roupy?),vajíčka,přežívají i v interiéru.tudiz po odčervení vyčistit a vydesinfikovat box. 

Verun
Verun 10.12.2025, 13:18:42 xxx.xxx.220.9
Buggyra:

Mno jo, a já zrovna právě to škrkavkové hříbě mám (proto Horsana tak zdůrazňuje to odčervo), takže bych to měla pořešit. Jdu zavolat vetům. Díky za připomínku.

On i divnej kašel.co nereaguje na ATB.sopel u nosu.u dospělého koně ,když jsou hříbata v dosahu je na zamyšlení . Migrace larev přes plíce…ne že by se dospělý kůň nemohl nakazit,ale většinou larva nedokončí vývoj (ta imunita) pokud je silná invaze nebo imunita v kýblu víte co…

Verun
Verun 10.12.2025, 13:05:08 xxx.xxx.220.9

Jo a když nemrzne.neni lepší máčet seno v síti než dávat slámu?🤔 Jo koně ji mají rádi…samozřejmě pro stádo je to nemyslitelný ,máčet seno,myslím Sagu…

Verun
Verun 10.12.2025, 12:47:12 xxx.xxx.220.9
kometa:

na schovávání před holomrazy.

Mráz vajíčka škrkavek nezničí, jenom konzervuje.

Nejlepší je prostě pravidelný sběr koblížků.

Dospelí koně by měli být na škrkavky imunizovaní.   

Zdroj kontaminace jsou především hříbata…

Sága:u hubnutí musí jít dolů hlavně tuk. Ono i to nějaké zapojení práce je třeba.🤷 Co třeba nějakou pohybovou dráhu.udelat uličku uvnitř výběhu kolem ohrady…kdyz nemůžete vy ,koně ale můžou ….my teď taky nic neděláme měsíc…nebyl čas(moc služeb v práci.brzo tma.zmrzlo) no vzala jsem to jako rekonvalescence a odpočinek pro obě .kobyla se jde max vyprdet do haly…nebo trénink ze země.

Verun
Verun 08.12.2025, 16:04:30 xxx.xxx.116.186
JanaJanaJanaJana:

Myslíte to přepouštění od balíku na ty 3 ha nebo pokud nechám koně na pastvině se sítí jednou denně? 

Děkuji, zajímá mě to, samozřejmě z toho zdravotního hlediska.

Každopádně pak je zajímavé, že koně na “krátkožíru” se sítí jednou denně pořád nehubnou a jsou hezky kulatí.

Kratkožír myslíte tu krátkou “stresovanou ” trávu? Co je teď ještě furt zelená a plná fruktanů(jaro/ podzim)…no to aby nebyli kulatí. To je jako olizovat cukřenku.

Kůň žere volné seno cca rychlosti kilo do hodiny, pokud teda nehltá.že je hladovej

4koně /2sitě a mají sežráno za 4hoďky a  ještě přes síť.která má zpomalovat…si to spočtěte.15- 20kilová sít se i blbě ponese.ta se musí vézt.jestli je to nekam dál.

Verun
Verun 08.12.2025, 11:24:49 xxx.xxx.116.186

Pokud máte prodejný druh strašilek,problém by to nebyl (prostor a přísun krmení i v zimě)…. dopracovat se třeba k chovnému páru (aby vám sameček nepošel  dřív než samička..)pak úspěšně líhnout (někdy trvá i rok) a nymfy dobře zažrat na krmení…a umět prodat i v zimě (termobox)…náklady skoro prd.,jen čas a trpělivost.zvířata netrpí….

Verun
Verun 07.12.2025, 20:08:14 xxx.xxx.220.9
JanaJanaJanaJana:

Voda je, příkrm denně také. Na 4 koně jsou dvě velké sítě s malými oky naplněné jednou denně, vůbec nemám odhad, kolik kg se tam vejde (odhaduji, že jedna max 15-20 kg? Ale nevím, jestli nemám velké oči). Vím, že to není totální průšvih a ani ideál a taky vím, že střídání stád není dobré. Je to ustájení v dojezdové vzdálenosti a tady v okolí zas takový výběr není. A pak řešte novou stáj na zimu…a ti koně jsou s tou sítí zatím kulatí. Nevím. Já si prostě k tomu balíku budu alespoň průběžně přehánět a příští rok se uvidí. Kdyby ty sítě byly ráno a večer, tak to vůbec neřeším.  Tohle sežerou tak za 3 až 4 hodiny? A pak si musí sbírat, což je fajn, ale nejsem si jistá, že pojrejou dostatek vlákniny, zaplní břicho a dostatečně si “zatopí”.

Měla bych obavu z nestejnoměrně zaplněného střeva.(jasně že to tu někdo rozebere)🤣…. Prostě težší a lehči úseky střeva a … nechci rovnou psát přetočení/přehození střev 🤷

Verun
Verun 07.12.2025, 14:33:18 xxx.xxx.220.9
JanaJanaJanaJana:

Já už teď vím, že rok 2026 pro mne bude ve jménu stěhování. Kůň netrpí, ale v současné stáji už dělám moc kompromisů, takže jsem se rozhodla porozhlédnout jinde. Můj ustajovatel je takovej kouzelník a pořád si hraje s managementem a nyní mám koně v zimním režimu na kratině+lesík na 3 ha a velké vidle sena denně každému, bez přístřešku právě s tím lesíkem. V případě sloty si můžu koně vyhnat k balíku. U toho by kůň stat mohl s poníkama, ale teskní po stádě na těch 3 ha a dělá kraviny pod sedlem.

Doufám, že moc neopadne, když stádo na těch 3 ha hubení nejsou a ani nemocní. Ale asi mám prostě standart jinde a prostě si myslím, že v zimě by mělo být seno 24/7 anebo prostě aspoň pást na stařině.

měnit stádo na pár dní/týdnů je nevhodné, nevím kolik platíte, ale tohle bych asi za svoje peníze neskousla (1 vidle sena denně) …voda je? 🙄

Verun
Verun 07.12.2025, 14:22:24 xxx.xxx.220.9
Varaxi:

Mně se líbí slovenské nadávky. 🙂 

máme v práci slovenskou uklízečku, někdy to lítá….

Verun
Verun 07.12.2025, 09:49:19 xxx.xxx.220.9
hmn:

Miluji slovenštinu
měla jsem ráda slovenské pondělky
chybí mi tato řeč
slovenský dabing byl kvalitní
a jsem vděčná za díla (třeba film Láska hory přenáší, či jak se to jmenuje - tam to bylo cca půl na půl), kde nechají slovenštinu spolu s češtinou, radost poslouchat…..

mě utkvěl Tisíciročná včela…

Verun
Verun 07.12.2025, 09:20:59 xxx.xxx.220.9
Xerxova:

taky se zatím spíš přikláním k nějaké té “neviditelné tkáni” typu vazy, šlachy. A mám podezření na oblast tlapky. Protože koleno ohýbá, lehá si i v době kulhání do “předpisového” lehu se skrčenými koleny…  A nebo ta záda - ale tam mě překvapuje, že se stav nehorší - přeci jen jsou mu čtyři - a první kulhání jsme řešili už u dorostence… a je to více méně neměnné. Takže zatím opatrně ťukám na dřevo - aby nám to vydrželo a je mi jedno, že nevíme, co pajdání způsobuje - neboť to zatím psisko nelimituje a radost z pohybu mu to nebere.

Dneska skoro dvě hodiny v lese - sněhu už maličko jen místy, zato si užil lovení švagrové a švagra, nošení větví, trýskání lesem… ale tváří se spokojeně a odlehčuje minimálně. Na to, jak pajdal ve středu je to paráda

Artroza v kloubech prstů není vyjímka..

Verun
Verun 06.12.2025, 10:21:25 xxx.xxx.220.9

My jsme s kulháním taky pořád stejně…po poslední menisektomii mohu používá stejně málo,ale.aspoň na ni šlape a i někdy běhá 😁…fobie z dlažby stále…má to prostě od strachu z bolesti,asi…teď je týden na práškách(jako každý měsíc)…až je doberem asi si dojdeme pro tabletku na měsíc … +to CBD ve větším než malém množství. 

Verun
Verun 06.12.2025, 10:13:59 xxx.xxx.220.9
Xerxova:

vítejte v klubu… Taky RTG neukázaly vůbec nic. Většinu času Yoda je pohybově úplně v pohodě - má krásný dlouhý klus, je nesmírně obratný v terénu, nemá problém s uléháním ani vstáváním. Po hodně dlouhém výletu a vždy jeho součástí musí být šílený trysk (pokud jde celou dobu na vodítku, tak se to nestane) odlehčuje po následném klidu pravou zadní. Ale jakmile udělá dva tři kroky - už na něm není nic vidět - opět používá krásný klus, a vůbec nekulhá. Druhý den je v pohodě. Výjimečně - tak dvakrát za rok kulhá po klidu hodně - prvních pár kroků po klidu na nohu nedošlápne - a trvá déle, než se rozejde. Ale když déle, tak třeba dvacet metrů… pak opět jde zcela normálně. Pak druhý den (krátká vodítková procházka - ale někdy si to proloží běháním po zahradě - nemá striktní klidový režim) jen lehce odlehčuje po klidu a brzy je zase v plné kondici.

Přiznám se, že tomu rychlému kolísání z kulhání do normálna nerozumím. Na bolest zatím nikdy nic nedostal (nevidím důvod) - občas (2x za rok) nasadíme GAG. Poslední velké kulhání proběhlo ve středu - přemrzlý hluboký sníh a nadšený pes v ne zcela snadném terénu… Dnes chceme vyrazit do lesa (včera už pohoda), tak jsem zvědavá, jak bude vypadat po klidu na pelechu dneska.

Nohu neohne.kdyz zrovna kulhá? Co luxace pately?