Tady na Kysucích dáváme cedule na pastviny taky, ke vzejdum pásky zákaz vstupu.
Prý začínají chodit kontroly, že nikoho nevydeznfikovaneho nepouštíme ke zvířatům. U nás je to v pohodě, já mám krávy pořád v chlévě (i když dneska odpoledne šly na první letošní venčení, ale už jsou zpátky), ale soused má takhle zapáskované 4ha a úplně se to uhlídat nedá. Především, když to může roznášet i vysoká a divočáci. Kontroly údajně chodí, aby měli případně evidenci, že někde někdo něco zanedbal, aby nemuseli vyplácet případné kompenzace.
Proč proboha nedovolí karanténu farmářům, kteří mají zdravé chovy, ale jsou v tom okruhu? Krávy nikoho ve městě nezajímají 😢
Vždyť je to jako kdyby se třeba při výskytu již zmíněného psincoveho kašle naridilo utratit všechny psy v Praze.
Já jsem na severním Slovensku, takže zatím daleko, žijeme na samotě, silnice k nám nevede, máme dvě kravky. Bojím se, pokud se to objeví v okolí, že nám je přijedou zastřelit. Proč nepovolí lidem se zdravým chovem normálně karanténu? U lidí to šlo, to se zavřely školy, celá města šla do izolace… Ale krávy se budou střílet.
Křídlatka je v pohodě, kozám moc chutná a oni jí spasou dost, takže se už rozrůstat moc nebude. Letos tam půjdou už z jara, tak uvidím, kdo z koho. Ale myslím, že se těch původně obřích rozměrů letos nedožije.
Sítina u nás pastvine vytrhat ručně nejde. Je jí opravdu hodně a drží v zemi dobře. Předpokládám, že prosperuje právě proto, že všechno ostatní okolo je vypasené 🤔
Ještě k těm nedopaskům, kozy sežerou skoro všechno, ale po kozach I krávě nám zůstává všude sítina - domorodci říkali, že to žerou jen ovce valašky 😕 Takže to kosíme a stejně to pořád roste dál a dál.
My jsme loni v létě dali kozy na starou louku/políčko, které asi půlka je plná naletů a druhou půlku pohltila křídlatka a čekala jsem, zda se jim to podaří všechno zničit. Do zimy se jim podařilo sežrat tak 80% té kridlatky (ale samozřejmě vyrazela nanovo) a z naletů okousaly opravdu jenom trošičku. Takže tam na jaře půjdou znovu. Uvidím, jak dlouho to bude trvat, než to vyčistí úplně.
Na předchozí pastvině se jim podařilo krásně prokousat takovou neprostupnou džunglív rokli nad potůčkem 👍 Ale tam jsme už ponechali jen krávy.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 23.01.2025, 08:52:40
Ty ohař kříženci to byli asi ESP - evropský sanovi psi. Vypadají jako kříženci, ale jsou úplně super.
Jednoho měla moje švagrová, běhala s ním canicross. Teda napřed běhala s mojí borderkou, ale když s ní byla na mistrovství ČR a skončila na bedně, tak se nad ní (švagrovou) musheři slitovali a půjčili jí na příští závod fenku ESP (Majdu, po štěňatech, neměla natrénováno, jen pár tréninků co daly spolu) a od té doby se do ní zamilovala a nakonec si jí nechala a pak běhala už jen s ní.
Narozdíl od mojí bordery vážně táhla, jako hodně a nelehala si do louží. Měla výdrž a sílu jako severský psi a rychlost jako ohaři 👍
Mě zajímá jak brzdí 🤔. Jako chápu, že na tom vozíku má nějakou brzdu, ale zajímalo by mě jestli třeba přibržďuje, když jede z kopce, aby nevjel do těch pejsků před sebou a pak jak prostě zastaví. Chápu, že psi mají povel pro zastavení, ale mají třeba povel na zpomalení? Na rovině - na jak dlouhém úseku to je schopen jezdec úplně zastavit?
Odpověď na příspěvek uživatele Petra z 16.01.2025, 18:10:13
Petro, k tomu broušení zubů - moje borderka je měla (špičáky) obroušené asi do půlky, možná i vic, vážně, nepřeháním. U nás za to mohly tenisáky, ty na tenis. Je v nich něco tvrdého, co způsobuje, že se s tím dobře hraje tenis, ale zuby to ničí.
Ona byla magor a ten tenisák vždycky držela v tlamě a čuměla a vždycky to přežvejkla a furt čuměla… Každopádně jsem jí je úplně přestala dovolovat, přestala házet, dala pryč z domu… No ona je stejně vždycky našla, pokaždé když jsme šli kolem tenisových kurtů tak zaběhla do křoví a přinesla nový tenisák a už ho zase zvejkala.
Jako ono to normálním psům nevadí, teď třeba už tenisáky zase mám, jako aby to pes přinesl je v pohodě. Ale pokud to fakt zvejka tak doporučuji rozhodně nahradit nějakýma tenisakama pro psy. V nich ta tvrdost není.
U nás sluníčko a sníh, přišly mi psí postroje, tak už tři dny mě na běžkách vozí foxterieři. Každý sám dobrý, ale oba spolu zatím nic moc. Malá se zastaví a velký s ní smýkne. Ještě to budeme muset trochu potrénovat…
Lupusu, chci se zeptat, kde trénujete se psy tahání na běžkách? Chodíte s nimi ‘do stopy’? Jako nemyslím přímo tu bezkarskou stopu, ale to urolbované vedle stopy, kde se bruslí?
Já přemýšlím, kam je vezmu tahat. Každým dnem mi mají přijít postroje. Zatím chodíme v terénu a na volno, takže nikdo nenadává, že šlapou do stopy, když to je jenom moje soukromá stopa. Ale zase pokud je zapřáhnu mimo stopu, tak v hlubokém sněhu mají problémy sami sebe vyhrabat a nepředpokládám, že by mě ještě dokázali táhnout 🤔