Aktuálně: 2 327 inzerátů269 780 diskuzních příspěvků19 342 uživatelů

Příspěvky uživatele

Sarah01

Sarah01
Sarah01 07.01.2026, 08:33:23 xxx.xxx.11.197
bambule:

Ono to je těžko, každý máme jiné preference. Každý od oblečení očekáváme něco jiného. Já si teď koupila drahý vlněný kabát dánské značky. Šíji jen z vlny a bio bavlny. Recyklují vlněné příze a tak. Čím jsem starší tím víc dávám přednost kvalitním přírodním materiálům. Chci po oblečení, aby mi vydrželo víc než jen pár vyprání. Ale to tohohle stavu jsem fakt došla až věkem. Dřív mi to bylo šumák, jestli je halenka z polyesteru a že se v ní v létě potím jako prase. 

Ono to taky dřív bylo komplikovanější něco sehnat, pokud máte na mysli dobu před rokem 89. Tehdy dovoz moc nebyl, takže se opravdu nosilo to, co bylo vyrobeno v ČR…Jitex, Textilana,  Loana atd. a většinou se fakt používala syntetická vlákna nebo směsi, bavlny byl nedostatek. Si to pamatuju, jak jsem to oblečení nesnášela a jako alergik jsem z toho mívala i vyrážky. Dnes jsou některé ty směsové tkaniny i příjemné, viskóza mně třeba nevadí.

Sarah01
Sarah01 07.01.2026, 08:20:26 xxx.xxx.11.197

Tohoto kluka je mně líto asi víc, otázka je, jak se mu to dostalo do rukou https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-sedmileteho-chlapce-v-ostrave-poranila-petarda-zachranari-vyzyvaji-k-opatrnosti-295181

Na FB to samozřejmě odpalovači zlehčují a tvrdí, že zranění jsou nutná daň za zábavu. Nevím no, jestli to opravdu stojí za to přijít takhle o ruce, které živily rodinu, asi. Kdoví jestli ten pán měl oprávnění na pyrotechniku F4 a uměl s tím vůbec manipulovat.

Sarah01
Sarah01 07.01.2026, 07:48:11 xxx.xxx.11.197
Sardullah:

To by se z toho člověk musel zbláznit… a musel by se asi jezdit na výrobu toho, co si kupuje, jezdit kouknout osobně…

Já mám třeba většinu oblečení z 4DOX…teda kaťata, bundu, sukni…tak si říkám fajn, je to sice drahý jak prase( teda alespoň pro mě) ale šije se to u nás a teda kvalita top… ale teď když tady diskutíte, tak si tak říkám, že nevím, kde nakupujou materiál.

Tričko si většinou koupím v new yorkeru nebo ve sportisimu… nedělám si iluze, kde je to vyrobený… šaty většinou u nás u vietnemce… 

Já teda doufám, že v tomto planetu zatěžuju minimálně a zaměstnance výrobců taky vykořisťuju málo, protože si jdu opravdu něco na sebe koupit jen když musím. Tím, že nemusím honit parádu a oblečení mi vydrží dlouho, tak třeba minulej rok si myslím, že jsem nekupovala nic…    

Taky občas koupím tričko v New Yorkeru nebo v Takku, mám to kousek pod kopcem a na takový to běhání se psy, práci na zahradě nebo vaření by bylo drahého trička škoda. Dražší trička si třeba kupuju na radustyle.cz, známe se osobně, takže ráda podpořím. Bohužel s kalhotama to mám těžký, nejlíp mi sedí Tchibo. Kdyby měl někdo tip na nějaké, které se vyrábí tady u nás, tak sem s tím. Rodině jsme třeba kupovala dřív oblečení od Klimatexu, to je taky česká firma, bohužel mně od nich nesedí vůbec nic. U Vietnamců oblečení nenakupuju, mám s tím špatný zkušenosti (nesedí velikosti, švy jsou po vyprání úplně nakřivo atd.) 

Sarah01
Sarah01 07.01.2026, 07:37:24 xxx.xxx.11.197
Trickyvoo:

Mně se posmívali celých 8 let, myslím, že si celou dobu mysleli, že je to vtipný. Něco jsem vyřešila sama až v osmé či sedmé třídě. Jednomu klukovi jsem řekla, že je asi do mě zamilovanej, když pořád musí říkat mé příjmení, řekla jsem mu to dost nahlas před celou jeho a svou třídou, nikdy už na mě nepromluvil a jednomu jsem dala pohlavek s rozběhem, takže myslím, že ho to bolelo dlouho, taky už na mě nikdy nepromluvil. Šikana spočívala různém komolení mého jména a příjmení a na druhém stupni se mi posmívali, že často nedávám pozor, takže jsem byla spící panna. Máma říkala, že ona měla přezdívku Stavitel a pak se mi posmívali pro moji extrémně bledou pleť.  Ředitel vápenky jsem slyšela tolikrát, že kdybych za to pokaždé dostala bůro, tak jsem asi v balíku 😀. Časem všechny tyhle odlišnosti, proč se člověk stane terčem, jsem se naučila přetavit ve veselý příběh, popřípadě z toho udělat výhodu. 

No a co soudím podle srazů, tak když se člověk nestane terčem, myslí si, že se to nedělo. 

My jsme jak na základce na prvním stupni, tak potom i na gymplu byli docela sehraná třída, hodně nás třeba stmelily školní podzimní brigády v JZD a taky taneční. Takže na třídní srazy jsem vždycky jezdila moc ráda. Jen teď, jak jsme starší, se to už nikomu moc nechce organizovat. Na druhým stupni už to bylo horší, to jsme jezdili na ZŠ přes dvě vesnice a ten kolektiv už nebyl takovej, věčně jsme se hádali a třída byla rozdělená na dvě půlky a válčila proti sobě. Uklidnilo se to až v posledním ročníku. 

Sarah01
Sarah01 07.01.2026, 07:28:44 xxx.xxx.11.197

Látky nakupuje v Indii, takže netká ani ona ani její zaměstnanci, všechno ostatní už pak udělají sami, látky nabarví, nastříhají a sešijí, je to malá dílnička. Na FB má videa z domácí dílny, kde barví a šijí Nepálci a jsou to látky, ne ušité výrobky. A takovéto šatičky takové kvality na čínských e-shopech fakt nekoupíte. Měla jsem možnost vidět, co si kolegyně nakoupila na Temu nebo Sheinu, a to se nedá vůbec srovnat, a to nejsou za 50 korun, nejlevnější prý cca 120.

Co se týká pracovních podmínek, tak to je prostě těžký, no. Já dělám v nadnárodní společnosti a kdysi jsme měli pobočky na celým světě, někteří kolegové se podívali do závodů v Číně, v El Pasu nebo na Portoriku a jsou prostě obrovský rozdíly i v rámci jedné společnosti, protože to ovlivňují místní zvyklosti, státní aparát atd. Ta paní dost podrobně vysvětluje, jak to v Nepálu chodí, že se často v běžným životě ani nepoužívají peníze a praktikuje se směnný obchod, práce je málo a většina mužů jezdí vydělávat někam mimo Nepál. Ona se snaží dát práci aspoň pár lidem a zajistit jim jakž takž v rámci jejich společnosti slušný podmínky. Prostě dělá aspoň něco, než kdyby nedělala nic. A asi je lepší dělat aspoň něco pro ně tam na místě, než je stěhovat všechny do Evropy. Ať si to prostě každej přebere, jak chce, já jí věřím a líbí se mně, co dělá a její výrobky si ráda koupím. Něco podobnýho dělá i Himalife, ale ve větším, tak se můžete podívat, jak to dělají oni a jestli je vám bližší spíš toto https://www.himalife.cz/obleceni-s-laskou-site-v-nepalskych-rodinnych-dilnach/

Sarah01
Sarah01 06.01.2026, 21:47:33 xxx.xxx.162.253
Varaxi:

Určitě je spousta majitelů bezpapíráků z množky, kteří mají podobné důvody. Nemají možnost koupit odjinud a ten pes se jim docela líbí, jsou s ním spokojení a koneckonců, ať udělají cokoli, tak někoho neetického podporují, tak co.

Až uvidím osvědčení o tom, že to oblečení šijí tamní švadlenky s přiměřenou mzdou, dospělé, s pojištěním, s pauzou na oběd a rozumnými směnami, tak možná začnu uvažovat, že třeba na tom něco je. Když mi někdo dokáže vysvětlit, proč je to tak levné. Že je levná pracovní síla - no jasně že je. Protože nemají bezpečnostní pracovní pomůcky, přiměřené osvětlení, pauzu na oběd nebo nějakou přiměřenou mzdu. 

Nechápejte mě špatně, já beru, že si to tam někdo koupí a je spokojený. Ale psát pohádky o tom, jak pomáhají dětem… jako i kdyby, tak to je vykoupené tím, že někde jinde pracovníci, kteří se na tom produktu podílejí, trpí. 

To je fakt jako koupit štěně z množky a věřit pohádkám o tom, jak se matka štěňat prochází po zelených loukách. Možná ano… ale jaká je ta šance? A budu tomu věřit jen proto, že to někdo napsal do inzerátu nebo na e-shop?

Ne, vážně, kde je psáno, že se to oblečení šije v Nepálu v rodinné firmičce?  

Ne, takhle jsem to nemyslela, že koupím od kohokoliv, protože je to přece jedno. Ale této paní věřím, i když doma u ní v Nepálu jsem nebyla. Četla jsem o ní napříč internetem a myslím si, že to není vymyšlené, je vdaná za Nepálce a žijí střídavě v Nepálu a tady, sleduju ji delší dobu. Není to info z inzerátu nebo z e-shopu. Paní najdete třeba na Databázi knih, narychlo jsem třeba našla tento článek https://www.novinky.cz/clanek/zena-styl-michaela-gautam-lide-si-spolu-v-nepalu-mnohem-vic-povidaji-40258397 nebo tento https://www.koktejl.cz/poznani/v-nepalu-se-zivot-s-nikym-nemazli-nepalska-strategie-preziti-se-jmenuje-ke-garne-co-se-da-delat/

Každý pomáhá podle svýho, někdo posílá peníze africkýmu dítěti na školu, někdo posílá peníze na Dobrého anděla, někdo probere skříně a nepotřebné oblečení odnese do charity, já občas pošlu peníze do útulku, naposled jsem teda posílala na Odrováky, a pak si občas koupím oblečení u této paní. Většinu si kupuju v tuzemsku, to jo, ale jestli je to tady vyrobený, spíš ne. Mám bundy Husky, ty tady vyrobený jsou, ale kalhoty Tchibo určitě ne a boty taky ne, na svoji nohu bych českou značku za normální cenu nesehnala.

Sarah01
Sarah01 06.01.2026, 18:40:05 xxx.xxx.162.253

Tak já slepice nemám a nikdy jsem neměla. A popravdě takto špinavý vejce jsem ani nikdy neviděla. A kdybych je někde viděla, tak bych je rozhodně nekoupila. 

Sarah01
Sarah01 06.01.2026, 18:13:52 xxx.xxx.162.253

No, on někdo tvrdí, že vejce se umývat nemají. Tak jak to je?

Sarah01
Sarah01 06.01.2026, 18:13:04 xxx.xxx.162.253
Sardullah:

Jo…Fanča zmizela, zrovna když jsem začala řešit, že teda si holka v rohu udělala pavučinu a že teda nehodlám tu pavučinu vysát, protože by mohlo dojít k pohybu pavouka…takže teď spím s vědomím, že teda se mnou ložnici sdílí pokoutník (jako možná je jich víc, ale ukázaná platí)…jako provedla jsem prohlídku ložnice a teda si myslím, že buď madam zalezla za velkou skříň a nebo za skříňku s akváriem…tak teda říkám nahlas…"Fančo, fajn, bydli si tady, ale chraň tě ruka páně, jestli se ukážeš a nedej bože někde v blízkosti postele…

Když jsem to o mojí pavoučí spolubydlící…když jsem jí ještě měla..říkala manželovi, tak on prej “no to si dělá hnízdo a vylíhnou se ti tam malí pokoutníci”…tak toho se teda nebojim, myslím, že moje třesavky s nimi udělají krátký proces a přežijí jenom jednotlivci.

Tak příště, až bude mráz a nebudu mít to srdce pavouka na ten mráz vyhodit, tak ho prostě mrsknu třeba do garáže nebo do kůlny, tam se jeden pokoutník ztratí.

Já bych se nebála. Ona tam ta Fanča s největší pravděpodobností už není. Musí přece něco žrát a doma teď mouchy nejsou. Takže buď odešla, nebo leží někde chcíplá. 😀 Jak dlouho vlastně vydrží pavouk bez žrádla?

Sarah01
Sarah01 06.01.2026, 17:03:34 xxx.xxx.162.253
Varaxi:

Já si fakt myslím, že to paní nešije, ale kupuje. A v tom Nepálu tomu dodělávají jen nějaké kosmetické úpravy, tu výšivku a nátisk. Jinak by to fakt nemohlo být tak levné. 

A ne, nemyslím si, že paní přímo vykořisťuje děti, ale sama to podporuje podporuje tím nákupem výchozího oblečení. 

Jinak i technicky dobře provedená bunda může být ušita vykořisťovaným dělníkem. To si vůbec neodporuje. 

Já nikomu neříkám, co má a nemá dělat. Ale má to holt následky, no. Stejně jako převzetí štěněte na benzince u popelnic. 

Však ona to nešije, šijí to místní lidi. A opravdu to není onesize. Výšivka je asi jen na taškách, tu teda nemám, ale na oblečení je jen potisk. Nejdřív se to potiskne, pak nastříhá a pak ušije.

Já vím, že dost lidí nakupuje jen v sekáčích, aby nezatěžovali přírodu, nebo dědí oblečení po někom. Já tuto možnost nemám, tak volím tuto a nákup v řetězcích až jako poslední. Myslím si, že je to pořád lepší, než nákup na Temu, Sheinu a podobných.  Protože já si opravdu myslím, že jsem tímto nákupem někomu pomohla. Oblečení v obchodech v nákupních centrech taky pochází z větší části z Asie a třeba zrovna HM nemá vlastní továrny, ale nakupuje od různých dodavatelů a jak se tam zachází s pracovní silou, je vůbec nezajímá. Ad vykořisťování…já chápu, jak to myslíte, ale u nás je taky kapitalismus a lidi jsou tady přece taky vykořisťovaní. Stačí zmínit prodavačky v supermarketech nebo řidiče dodávkových společností. To bychom nemohli kupovat vůbec nic, abychom to nepodporovali. 

Sarah01
Sarah01 06.01.2026, 16:27:42 xxx.xxx.162.253
lesnizinka:

Ještě se vrátím k tomu posmívání dětí. Nevím, má paměť je na dvě věci😉ale já si vážně nepamatuju, že by se u nás ve třídě někdo někomu posmíval🤔A v době, kdy jsme byli už starší, druhý stupeň, jsem tam vládla tvrdou rukou😏takže by si to ani nikdo nedovolil. Nesnášela jsem utlačování nebo ubližování slabším👎

Taky jsem to nesnášela, ale na kluky jsem si troufla, až když jsem byla starší. Myslím, že na prvním stupni ZŠ by mě každej přepral, byla jsem nejmenší a nejslabší ze třídy. 😀

Sarah01
Sarah01 06.01.2026, 14:57:53 xxx.xxx.11.197
Xerxova:

já asi na pár dní dovycházkovala. Nestává se to často - ale zhruba od deseti hodin mě bolí celý člověk, klepu se zimou… prostě asi chřipka přichází. Dokonce jsem klesla tak hluboko, že jsem vyhnala ven na procházku jen kluky… Uvidíme - ale vypadá to, že budu do pátku doma.

Snad to nebude tak hrozný a brzo to vyležíte. 🍀

Sarah01
Sarah01 06.01.2026, 14:47:29 xxx.xxx.11.197

No já tomu věřím asi víc, než oblečení v H&M a podobných obchodech.

Sarah01
Sarah01 06.01.2026, 14:32:09 xxx.xxx.11.197

No, má stránku i na wiki, ale třeba si to tam mohla napsat sama, že jo. 😊

Sarah01
Sarah01 06.01.2026, 14:30:14 xxx.xxx.11.197
efe:

Pomáhají, ale ne vždy se na ně v akutní fázi lze dostat.

Jo, tak to asi všude stejný, že to trvá.

Sarah01
Sarah01 06.01.2026, 14:19:48 xxx.xxx.11.197
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 06.01.2026, 13:57:59

Jo, věci jsou fajn, mám vyzkoušeno, jinak bych nedoporučovala. Co se týká ceny, vycházím z toho, že v Nepálu se prostě šije hodně levně, protože tam jsou i jiné životní náklady. Třeba technické bundy Snow Leopard jsou o víc než o polovinu levnější, než by stály, kdyby se šily tady. Každopádně nezamýšlela jsem to jako reklamu a jestli to správce shledá nevhodným, tak ať to klidně smaže.

Sarah01
Sarah01 06.01.2026, 14:08:58 xxx.xxx.11.197
efe:

Problémy v oblasti krční páteře způsobují motání hlavy, nevolnosti apod. V podstatě to jsou stejné stavy, jako když trpíte na nízký tlak. Mně na blokace pomáhá pouze kombinace myorelaxant + lék na bolest +  suché teplo (používám kapsaicinové náplasti). 

A nějaký rehabilitace nepomáhají?

Sarah01
Sarah01 06.01.2026, 13:46:14 xxx.xxx.11.197
Dafi:

ehmmm-mám dotaz-vím,že to do venčení nepatří-ale pobytu venku se to týká,tak co😀

před vycházkou jsem si vzala prášek a čtvrt ataralginu,že rozchodím bolavý krk,ramena-po vycházce,která byla fajn,ale od hájenky dolů se mi motala hlava,psi jsem mlla na vodítkách,kterých jsem se držela,a hlava ramena bolí dál,motá se mi a je mi špatně..

nějaký recept???zítra mě čeká odpo,proto dnes vycházka do lesa,že hezky,nefučí,že to rozchodím a odpo si lehnu…-dnes volno…

To máte jen namožené nebo bloknuté? Pokud to není bloknuté, tak by asi měla stačit nějaká mast Voltaren, Ibalgin, Olfen, Dolgit, si myslím.

Sarah01
Sarah01 06.01.2026, 13:40:10 xxx.xxx.11.197
Varaxi:

Jestli vidím správný odkaz, tak to je normální přeprodej z Asie. 

Však já to píšu, že je to šité v Nepálu, majitelka je vdaná za Nepálce a pendluje mezi Nepálem a Českem. A je to levnější než třeba Himalife apod. a je to kvalitní bavlna, nerozjíždějí se švy a ten potisk vydrží. Dávám jen tip, nikdo to kupovat nemusí.