EDIT: Tak jsem to přečetla, uniká mi smysl. Registrovat budou veterináři za poplatek, který si určí každý vet sám, do registru uvidí vet, policie a obce. Bude se zadávat plemeno, pohlaví, dat.nar, č. pasu, č. čipu a očkování. Já si naivně myslela, že takhle nějak už funguje nějaký registr veterinářů, kam registruje č.pasu a tím info o psovi. Takže budou ty registry 2 a obojí hodí na veterináře? Nebo se jedná o ten veterinární, který se přejmenuje? Jsem z toho Jelena Mimoňa. 🙄
Tak to nejste sama, taky tomu nerozumím. Já mám všechny psy registrovaný v NRMZ (národní registr majitelů zvířat), je to nějaký soukromý subjekt, který tady funguje už cca 10 let, možná víc. Dráček už v tomto registru byl, když jsem si ho ve věku 1,5 roku brala, registrovala ho přímo chovatelka. A můj veterinář mi na lístečku dal seznam registrů, kam se při nalezení psa dívají nejčastěji (asi veterináři) a tento byl na prvním místě. O nějakém svém registru vet vůbec nemluvil.
Dráček má sice výstavy rád, ale teď v těch vedrech už na něm vidím, jak je z toho unavený. Takže to letos ještě výstavně nějak dojedem a asi skončíme, úprava srsti už je docela masakr.
Kamarádka má dva japonský špice, už jsem to tady určitě někde psala, plemeno je tady v ČR málopočetné, ale je zdravé. Přesto mně dnes na výstavě řekla, že sice na závěrečky čekají, ale určitě nic nezískají, prý vždy vše shrábnou ti oranžoví uštěkanci, myšleno pomeraniani. V poslední době toto plemeno údajně má všechny možný i nemožný vady, hlavně špatné pately. Daň za popularitu a módnost.
Přikládám fotku, japonský špic je jen v bílé variantě.
80 tisíc je strašně moc peněz. Nikde jsem nenašla, jak je pejsek starý a jestli se dal pojistit nebo ne. Občas přispěje nějakou částkou i přímo útulek, odkud pejsek pochází. Nevím úplně, jestli zrovna tady bude moci někdo poslat, když sami máme zvířat doma hafo a peněz málo.
Romskou problematiku vnímám jako komplexnější problém, který nikdy nikdo neřešil. Teď jsou všichni hotovi s tím, že geny a podobně, ale o genech to zas tolik není. Je to spíš o prostředí, pokud se není společnost schopna, či ochotna postarat o nejslabší, nikdy tento problém nevyřeší. Romská menšina je po celé Evropě, ale problémová je ve sféře sovětského vlivu. Vůbec tomu nepomáhá ani současná politická reprezentaci, či média označující autory xenofobních, homofobních a nacistických výroků za konzervativní. Tím roste ve společnosti pocit nadřazenosti a nezájem o reálné řešení problému, kam to vede snad víme všichni.
Komplexnější problém to určitě je, ale není ta správná cesta se o ně donekonečna jen starat. Tady v Bruntále vybydleli dva činžáky až tak, že se musely zbourat. Kde skončili, to netuším, město nové byty nemá. Budou se sice stavět, už je na to připravená lokalita včetně sítí, ale ty budou na prodej. Takže pochybuju, že na to ti slabší budou mít. Jinak máme tady i romského podnikatele, který je zaměstnává převážně na výkopové práce, jeho děti vystudovaly vysoké školy. Takže ono to jde, když se chce. Když se nechce, tak s nimi nehnete. Ale celkově musím říct, že situace tady se s nimi zlepšila, v jiných městech mají větší problémy.
Tady včera pršelo od rána až do cca 5 odpoledne, zalito je fakt hodně. Konečně. Jen jsem si zase zapomněla dát pod střechu pergoly barely, tak nasysleno nemám nic.
A teď mně teda vysvětlete, proč při tak jednoduchých chovných podmínkách majitel toho psa s PP neuchovni a práská bezpapíráky? Mně to hlava nebere. U nás jsou taky lidi, kteří nemají rádi výstavy, ale ty dvě povinné do chovu nejsou nic, co by nešlo splnit. Já mám výstavy ráda, proto moji psi mají k PP ještě přílohu. 🙂
Jasně. To mi došlo, že s trpaslíkem asi nebudu norovat a tak. Že už to jsou plemena spíše společenská.
Já měla na mysli ty “opravdové” lovečáky a pracáky. Kde se snad nějaké vlohy pořád prověřují.
Já teda nevím, jak u jiných plemen, ale u retrívrů sice je ověření vrozených vlastností, ale jen s tímto pes nemůže pracovat, musí mít zkoušku z lovecké upotřebitelnosti. Stejně je valná většina psů takzvaně “na gauč”.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 04.06.2026, 18:19:09
Já sice vůbec netuším, o jaký plemeno jde, ale u nás u GR je podobný problém, vždycky je oblíbených několik pár plemeníků a ve výsledku má potom dotyčný víc než 300 potomků. Sice všichni do chovu rozhodně nezasáhnou, většina je takzvaně na gauč, ale sama toto nechápu. Já jsem si pro fenu vždycky vybírala psa, který až tak tolik nekryl, ale zdraví a povahu měl výbornou. Exteriér samozřejmě taky, nechtěla jsem psa se slabou kostrou, ale nebylo to taková priorita.
Jinak ty různý křižovatky, to úplně není to, pro co bych byla, protože vylízt z toho může cokoliv …jako asi jde odhadnout, co bude ve vrhu goldena a labradora, protože tohleto běžně dělala jedna nejmenovaná organizace vodících psů a neosvědčilo se to, čemuž se nedivím. Jen mně teda přijde, že lidi už nevědí co by. Úplně bych asi nevěřila tomu, že prioritou jsou zdravý štěňata. Protože pokud jde o spojení papírových neuchovněných psů, tak tam to zdraví může být asi různý a nepředvídatelný.
“…prostě psa takhle koupil a je v tom za půlku baráku, protože ten pes má neuvěřitelný choroby”
ne že bych na tom nebyla podobně…se psy s PP 😉
To se prostě může stát i v chovu s PP. Rodiče můžou mít negativní testy na všechno možný i nemožný a může se prostě něco ve vývoji štěněte pos.at a je to hned. Znám chovatele s top psy, kterým se v chovu objevily hodně špatný kyčle nebo osteochondroza. A nebo nemoci, který prostě přijdou nečekaně, jak u lidí, hlavně různý rakoviny. Ale zase vám štěně hned po příjezdu domů neumře na to, na co je očkovaný, což je u množek dost častý. Však to znáte, píše se o tom pořád. Já se taky divím, že ti lidi do toho kvůli ceně zase a pořád jdou.
Odpověď na příspěvek uživatele Ivus z 04.06.2026, 13:06:37
rozhodně to není tak, že každý kdo má psa bez PP podporuje množírny, jak tady v té diskusi vyznívá.
Já tady teda nic takovýho nevidím. Taky jsem měla bez PP feny, dokonce 4, a nikdo mně nikdy neřekl, že jsem množka. Jenže já na nich nemnožila, štěňata neměla ani jedna.